Statistická analýza: české kvalifikační rotování v běhu času

14.10.2017, 23:01
Názory a komentáře
V tomto týdnu se uzavřel další kvalifikační cyklus a už před odehráním poslední várky skupinových zápasů bylo bohužel jasné, že se čeští fotbalisté na mistrovství světa 2018 nepodívají. Času na analýzu čerstvého neúspěchu tedy měli experti i fanoušci habaděj, a jejím středobodem byla tradičně výtka, že Karel Jarolím protočil přespříliš hráčů. Byl ovšem jeho přístup vážně tolik speciální, ba nevynucený?

Zkraje uveďme prosté fakty: mj. bývalý trenér Slavie František Cipro ve své kritice operoval s číslem 43 užitých hráčů. Bůhvíproč tehdy bral v úvahu borce vyzkoušené v přátelských zápasech či pouze přítomné na reprezentačních srazech, nevinně čerpající atmosféru, což u takového Falty nebo Pokorného rozhodně nemusí být s ohledem na budoucnost k zahození.

Jarolím ve skutečnosti reálně vsadil na 35 různých tváří, z nichž tři se stavěly do brány. To je jen o tři hráče do pole více, než kolik nechal hrát Vrba v minulé kvalifikaci, a o pouhé dva více, než o kolik se dříve opíral Bílek na cestě za Eurem 2012. Honby za světovými šampionáty v letech 1998 a 2010 nabídly totožnou situaci a při snaze kvalifikovat se na MS 2006 dokonce rozdíl oproti nynějšku odpovídal jedinému borci.

Z čistě statistického hlediska tudíž Jarolímova cirkulace hráčů žádnou anomálii nepředstavuje; za tu lze daleko spíš vydávat neobyčejně rigidní Brucknerovy týmy s ohledem na Eura 2004 a 2008. František Cipro sice má za to, že se "mělo vybrat 20 hráčů, těm dát důvěru a s nimi to odjet", ale takový luxus si mohou dovolit možná na Islandu, ne už veskrze kdekoliv jinde na této planetě.

Na tomto místě stojí za připomenutí, že první Jarolímova základní sestava v tomto cyklu obsahovala výhradně jména, která se na zahajovací listině pro kvalifikační utkání ocitla již dříve. Bezbrankové remízy se Severním Irskem se obecně neúčastnil byť jen jediný úplný nováček kvalifikace. A mezi startovními rošty z úplného konce minulého cyklu a úplného začátku tohoto bychom našli pět rozdílů — Brückner, Rada a Vrba při svých nástupech do funkce obměňovali pět až osm postů.

Že šli oba Kadlecové, David Pavelka a Jiří Skalák (zprvu všichni startéři) okamžitě ven z kurzu, to přece není Jarolímova chyba. A nahradit je neostřílenými borci byla následně jediná existující varianta, jinak prostě nebylo kam sáhnout.

Droppa není zosobněním této neúspěšné kvalifikace

Otázkou samozřejmě je, zdali Jarolím sáhl po těch vhodných nováčcích, a zde se budou názory nevyhnutelně rozcházet. Podle Cipra se prý každopádně "zkoušeli hráči, o kterých všichni věděli, že do nároďáku nepatří". Sedmdesátiletý trenér sám odmítl jmenovat, já si ale troufnu tvrdit, že taková charakteristika stoprocentně pasuje leda na (Ciprem jmenovaného) Lukáše Droppu — populární to berličku, která ovšem vytváří pouhou iluzi systémového selhání.

Přitom kdybychom si teď měli zahrát na věštce, lze očekávat, že se příští kvalifikace vedle Droppy nebude týkat ještě Michala Kadlece, Milana Petržely a Tomáše Sivoka, z nichž první dva mezi jedenácti vyvolenými Karla Jarolíma figurovali přesně jednou jedinkrát. Reprezentační budoucnost potom nemusí být zářná ani pro Davida Pavelku a Bořka Dočkala (minimálně při jejich současných angažmá) či Josefa Hušbauera (kterého při nedávné formě prostě nešlo ignorovat, ale dál to asi v klidu půjde).

Ani jeden z posledních šesti jmenovaných přitom není Jarolímův "výmysl". Z trenérových koní potom rovnou jedenáct cestovalo na jedno z posledních dvou mistrovství Evropy do 21 let, takže se v jejich případě do jisté míry jedná o vklad do budoucnosti. Jistě, Zmrhal zároveň už teď zvládá působit jako přežitek, ale to je vesměs jen jeho případ.

Vzato kolem dokola — a při lehce pesimistickém přimhouření oka u hráčů jako Bořil nebo Sýkora — to aktuálně vypadá, že se o poslední kvalifikační cyklus mohlo jednat pro plus mínus 10 jedinců. Což může znít jako hodně, ale ze zkušenosti tomu tak v žádném případě není.

Po selhání na pouti za asijským šampionátem se roku 2001 s reprezentací loučila rovná polovina využitých hráčů — celá jedna jedenáctka s pěti náhradníky. A počet fotbalistů, kteří si již další kvalifikační zkušenost neodbyli, přesáhl desítku také v případě dalších pěti kvalifikačních cyklů včetně tří z minulých čtyř.

Vskutku, ač by to jeden možná neřekl, přelom milénia s přehršlem legionářů v solidních klubech elitních lig je tentam; teď je jedno- či dvourázové zkoušení více či méně průměrných hráčů docela přirozeným jevem. A ne snad, že by k němu nedocházelo už dříve...

O stříbrné Euro 1996 krátce zabojoval Petr Veselý se svým jmenovcem Samcem; na následné MS se nás nárazově snažili dostat i Karel Vácha s Ivem Ulichem; po jednom vystoupení v kvalifikaci mají dále Jan Velkoborský (MS 2002), Petr Voříšek, Adam Petrouš (ME 2004), Lukáš Zelenka (MS 2006), Tomáš Zápotočný (ME 2008) a Mario Holek (ME 2012). Hned dvakrát se na plac dostali takoví Michal Papadopulos, Miroslav Slepička (MS 2010), Jíří Kladrubský (ME 2008 a MS 2010) či Michael Rabušic (MS 2014).

Nějaké to zpětně úsměvné jméno je, zdá se, téměř svatou povinností a obligátním odkazem každého reprezentačního kouče. I Pavel Vrba měl svého Ondřeje Vaňka.

Pozoruhodné je, že procentuálně Karel Jarolím ani nedal ze všech trenérů nejvíce šancí nováčkům. V kolonce absolutních čísel to sice platí (15), podíl na celkovém počtu užitých fotbalistů však větší registrujeme v kvalifikacích na Euro 2012 i následný světový šampionát (14, respektive 12 borců bez předešlé kvalifikační zkušenosti). Z více než 40 % potom novicové tvořili také kvalifikační soupisku české reprezentace s ohledem na mistrovství světa 1998 (13). Ani zde tedy extrém nehledejme.

Bezmála pět změn na zápas je ovšem vážně moc

Karel Jarolím opravdu vyčnívá teprve ve dvou dalších, vzájemně propojených ohledech. Zaprvé lze pouze o dvou mužích, útočnících Klimentovi s Necidem, hovořit jako o čistých žolících bez jediné zkušenosti v základu, což značí bezprecedentní důvěru v hráče. Hned 94 % užitých fotbalistů pod Jarolímem načínalo alespoň jedno soutěžní utkání; dosud bylo maximem 91 % v kvalifikaci o MS 2002, kdy kráčelo o tři výhradně střídající borce, a všechny poněkud kuriózně defenzivně laděné (Petr Vlček, dosluhující Látal, Velkoborský).

Druhý prokazatelný Jarolímův extrém se potom týká průměrného počtu provedených změn v základní sestavě mezi jednotlivými zápasy. Jarolím totiž průměrně protočil stěží uvěřitelných 4,6 míst v sestavě, čímž došlo k překonání dosavadního rekordu z let 2008-2009 (rovněž úctyhodné čtyři změny na duel). Kvalifikace o MS 2010 na druhou stranu byla notně specificky poznamenána trenérskými čachry, kdy Petra Radu v půli střídal Ivan Hašek, takže Jarolíma opravdu lze považovat za neohroženého krále této disciplíny.

Mezi druhým a třetím zápasem ostatně ex-boleslavský kouč rotoval hned na sedmi postech, čehož se dříve na podzim 2013 — již po ztrátě reálné šance na baráž — dopustila akorát dočasná náhrada za Michala Bílka, Josef Pešice, před vítězným utkáním s Maltou. Opravdu relevantním maximem dosud bylo šest změn, kterých se na druhou stranu neštítil ani Vrba (k takovému kroku sáhl ke konci cyklu dvakrát; vždy před výhrou). Žádné nebo jedné změny jsme se naproti tomu nedočkali pouze v kvalifikačních letech 2006-09.

Přímým důsledkem Jarolímovy rotace je i skutečnost, že největším množstvím nominací do základní sestavy (a sice pouhými sedmi) se mohou pochlubit rovnou čtyři hráči. O celé kvarteto se jednalo i na cestě za Eurem 2012, tehdy se však Hubník, Kadlec, Plašil a Rosický alespoň prezentovali devíti starty. Zajímavé je, že hned čtyři z posledních pěti cyklů neměly hráče v poli, který by načínal všechna utkání. Dříve přitom takový exemplář (MS 1998) představoval naprostou výjimku.

Ani v tomto ohledu nicméně Karel Jarolím není až takovým experimentátorem, jak by se mohlo zdát. Ve výsledku totiž alespoň polovinu kvalifikačních zápasů (kolonka "častí startéři" v tabulce) od úvodního hvizdu odehrála celá jedenáctka fotbalistů, což se rovná standardu našich úspěšných let. Pouze na Euro 2012 jsme se ze všech turnajů kvalifikovali, aniž bychom měli alespoň deset takových záchytných bodů.



(pro zvětšení tabulky na ni klikněte)



Je vůbec rotace na reprezentační úrovni něčím nežádoucím?

Závěrem se nabízí otázka, zdali je vlastně rozumné, respektive podložené, považovat rotaci hráčů mezi jednotlivými kvalifikačními zápasy za automaticky destabilizující prvek. Statistika totiž napovídá, že nikoliv — a že spíše bude záležet na kvalitě hráčské nabídky.

Naše bilance po provedení čtyř a více změn mezi kvalifikačními střetnutími je totiž vcelku pozitivní (34 výher, pět remíz, 13 proher) — a kvalifikace na Euro 2012 byla tou první a dosud poslední, kterou jsme končili v záporu a bez jediného vítězství. Následné dva cykly byly v poměru triumfů a porážek alespoň vyrovnané.

Obecně je zajímavé, že mezi podzimy let 2002 a 2009 jsme po takové divočejší rotaci prohráli jen jednou ze sedmnácti pokusů. Od té doby naproti tomu hned sedmkrát ze šestnácti pokusů. Nad tím, jak kvalitní hráčskou základnou jsme se pyšnili za Brücknera, a jak nesrovnatelně horší výběr měli ti, kdo přišli po něm, se asi netřeba dlouze zamýšlet. A právě tam je z logiky věci záhodno hledat zakopaného psa. Samotný proces rotování se vadný být nezdá.

Napříč minulostí koneckonců přicházíme na několik příkladů, kdy se nám loajalita ke stejné či téměř identické jedenáctce vymstila. Na cestě za slavným anglickým stříbrem jsme třeba po provedení jediné změny vybouchli 0:1 s Lucemburskem. O dva roky později Uhrinova parta po stejně kosmetických úpravách nestačila na Jugoslávii ani Slovensko. Příští cyklus zase významně poznamenala remíza 0:0 na Maltě poté, co Jozef Chovanec do vítězné sestavy proti Islandu o čtyři dny později vůbec nesáhl. Rozdrtit přitom tehdy totálního outsidera skupiny, jemuž jsme jako jediní darovali bod, nemuseli jsme se záhy patlat s baráží a hořekovat na sudí. Na minulá dvě MS jsme se zase nepodívali mimo jiné kvůli domácím ztrátám se Severním Irskem (2010; po dvou změnách) a Bulharskem (2014; po žádné změně).

Karel Jarolím je známý svou posedlostí kondiční přípravou a dozajista si tedy moc dobře uvědomuje fyzickou náročnost takových reprezentačních přestávek. Možná nebude náhodou, že když už v tomto cyklu výjimečně téměř nepřeskupoval jednotlivé pozice, byly z toho ve výsledku zcela fatální ztráty s Norskem (1:1; tři změny) a Severním Irskem (0:2; jedna změna).

Vzácná situace, jako když jsme si během kvalifikace o Euro 2000 mohli dovolit udělat postupně jednu, jednu a žádnou změnu, aniž bychom se na prostoru oněch tří utkání připravili o výslednou stoprocentní bilanci, se nejspíš za našeho života už nikdy nebude opakovat. Klíč obecně spočívá v nalezení rovnováhy mezi zkostnatělostí a rozháraností, a taková schopnost se nedostává do vínku při narození. Jde o proces poznávání. A není tedy příliš zarážející, že onen klíč Jarolím nenašel ihned při své kvalifikační premiéře.

Také Karel Brückner se ostatně s parádním citem pro rotaci vytasil teprve na třetí dobrou, při cestě na Euro 2008, kdy čtyři až pět změn provedl v polovině zápasů a v ani jednom ze šesti případů z toho nebyla ztráta — ať už se jednalo o Irsko, Německo nebo Slovensko, tedy v součtu žádné nazdárky. Jarolím se na reprezentační scéně stále hledá a znepokojivé by bylo teprve jeho pokračující tápání v příštím cyklu.

Proto by rodák z Čáslavi nadcházející kvalifikační misi rozhodně měl dostat pod palec. I přes veškerá Berbrova prohlášení se nemá cenu tvářit, že bychom pod Jarolímem totálně vyhořeli. Mistrovství světa 1998 jsme byli vzdáleni na hony a dobojováno bylo už tři zápasy před koncem (byť, ano, v těžší skupině). Před čtyřmi lety jsme byli v podstatě ve stejné pozici jako letos. Naše úspěšné éry vždy byly definovány účastmi na srazech kontinentální, nikoliv světové smetánky. Proč by zrovna tohle období mělo být jakkoliv odlišné?



Jarolím přišel k týmu, který si zvykal na náhlou nepřítmnost Čecha, Rosického i Plašila. A právě absence lídra, významné osobnosti, byla — jak správně podotkl liberecký trenér Trpišovský — bolestně znát. (Byť Darida konečně v národním týmu začíná v této roli alespoň probleskávat.) Proto byl tento cyklus v zásadě přechodový.

Pavel Vrba předtím, pro srovnání, nastupoval k týmu, který přišel o Hübschmanna, Jiráčka, Pekharta a Rezka, což z pohledu statusu dotyčných jednoduše není srovnatelné ochuzení.

Jozef Chovanec po vystřízlivění Dušana Uhrina st. nemohl při své suverénní kvalifikaci o Euro 2000 využít akorát už dávno dosluhující a nikoliv prominentní veterány jako Kubíka, Kadlece, Frýdka, Mikloška a Siegla. Po Uhrinovi "podědil" hned osmnáct z pětadvaceti využitých hráčů, což značí největší procentuální podíl ozkoušených borců napříč českými kvalifikacemi.

Petr Rada se při nástupu do funkce před kvalifikací na světový šampionát v JAR musel vypořádávat akorát s čerstvou ztrátou kvarteta Jiránek - Galásek - Blažek - Koller, tedy všehovšudy dvou strůjců našich dřívějších úspěchů; a všichni víme, jak si přitom vedl. Také on, stejně jako Chovanec, zhruba ze 72 % sázel na již ozkoušené tváře.

Karel Brückner měl ze všech koučů asi tu nejtěžší rekonstrukční úlohu (leč podědil přes 60 % hráčského materiálu) a zvládl ji na jedničku. Taky měl ovšem nastupující generaci v malíčku vzhledem ke svému působení u mládeže, a... inu, byl to přece jen neopakovatelný Karel Brückner. Jarolím těžko kdy může aspirovat na jeho dorovnání, stejně jako by na něj sotva aspiroval kdokoliv jiný na jeho místě. Zároveň se od našeho týmu těžko dá očekávat velkolepá renesance ve stylu 1998-2000, na to zase momentálně nejsou zdroje.

Ale pro tuto chvíli si zkrátka Jarolím zaslouží trpělivost a prostor. Jeho mandát měl být od počátku čtyřletý, protože tenhle uplynulý cyklus byl od počátku specifický...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (159)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ani to nečtite.

Reagovat
smazaný uživatel

Koukam chudinka pan adminek zas odtranuje komentare kde se mu rekne pravda do oci. No jen pokracuj chlapce a doadminujes. I ja dovedu mazat

Reagovat
fantomas

Nevim o tom, že by něco zmizelo, a admin nejsem. Práva mazat komentáře a banovat lidi nemám a nikdy sem je ani neměl. Uklidni se.

Reagovat
smazaný uživatel

BAN

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Kily

neuvěřitelné, co tady někdo dokáže předvádět a jak si pravděpodobně potřebuje cosi kompenzovat...

Reagovat
uff

Prečo mu nedáte ban? Zas nejaký debílek. Každý polrok sa tu musí niekto zjaviť. Zabanujte ho a je pokoj.

Reagovat
Azazelo RD

Dá se souhlasit asi jen s tím, že je Jarolím rodák z Čáslavi.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HorajzmAmmann

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
milan78

o Čáslavi vím jen jedno, je tam letecká základna.., takže by měl jarolím letět !!!

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
OTASi

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
db18

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
ThePigFeathers

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jeňa

To je dobrá snůžka účelových argumentů. Stačilo rovnou napsat, že Jarolím vlastně neudělal žádnou chybu

Reagovat
smazaný uživatel

Jasny, to je zase kurva "Ucelovka" na Jarolima.

Vsichni ty tymy jsou zly a kradou nam body z kvalifikaci na MS a dostavame zadarmo goly do nase site

Reagovat
exot12

Ja myslím, že ten článok si buď nečítal alebo nepochopil. Ten článok vyvracia niekoho argumenty založené na subjektívnych pocitoch s použitím faktov. Podľa mňa nie je účelom článku obhajoba Jarolíma, ale vyvrátenie klamstiev a to je podľa mňa rozdiel

Reagovat
Jeňa

článek jsem četl, jinak bych ho nekritizoval

Reagovat
fantomas

A kdes teda přišel na to, že Jarolím podle článku neudělal chybu? To ses s pointou minul asi tak moc, jak jen to šlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Teoretik

Ten malý fotbal v Tunisku nahrávají na kalkulačku ne?

Reagovat
ThePigFeathers

kvalitka :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
20DollarsInMyPocket

K čemu je taková analýza, když není použito ani siderické informační kyvadlo

Reagovat
Blasphemer

Jarolím je ruský fízl.

Reagovat
smazaný uživatel

Jarolím ve svazku nebyl, jen osoba s krycím jménem Zelený skřítek.

Reagovat
cetto

"Samotný proces rotování se vadný být nezdá. "

Nad tímto bych si dovolil trochu polemizovat. Souhlasím s tím, ze samotný tento proces nemusí byt negativní. Nicméně spis jde o to, kdyz se podíváš na jiné reprezentace, ze kdo nema kvalitu, má sanci uspet sehraností. Je to příklad zemi jako je Island, Albánie nebo ted ta Panama. To jsou týmy, ktere nemají takovou zásobu hráčů. Tak se vydaly jinou cestou - sehranosti - a dnes to přináší ovoce. My můžeme bud do aleluja hledat nového Nedvěda s rosickym (a stejne je nenajdeme), a nebo se smířit s tím, ze nemáme takovou kvalitu a hrat to jinak. Ustálit kádr, sestavu, taktiku. Koneckoncu za Brucknera jsme meli obojí, ale ten kádr taky nepatřil mezi ten naprostý světový top, nicméně dohaneli jsme to sehraností a kollerem (ktery se nedal bránit)

Reagovat
fantomas

Albánie nedokázala nic navíc oproti nám, se podívej, jak se jim vydařila tahle kvalda.

A Island podle mě neni v ničem srovnatelnej. Ta kostra týmu spolu zčásti vyrůstá od mládežnických kategorií a hraje v Anglii, Německu... navíc dneska sklízí plody trpělivý práce předešlých mnoha let, maj tam trenérskou kontinuitu.

Reagovat
fantomas

To spíš ve srovnání s Islandem dává smysl Brücknerova éra. Island je teď vesměs tam, kde my sme byli v roce 2005.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry ale CR a EURO 2004 to byli hraci co vyrustali za dob CSSR

Tyhle sragory v kvalifikaci na MS v Rusku uz jsou produkce a odpad samostatne CR/CSFR

Island potazmo severni zemi mohutne investuji do obycejne sportu pro lidi, to je rozdil.

A nejsou jako CR2004. Jsou horsi a maji stesti, ze vychodni bloky nemaji prachy/cas na sport.

Neni snad sehnat 10-20lidi na fotbal, kdyz zerou suchy chleb natoz aby meli prachy pro deti na sportu. Zazemi pro rozvoj namptofesionalni urovne nejsou a ani sport neni uz zadarmo/levne dostupne pro obyc.lidi atd.

Reagovat
smazaný uživatel

ta druhá půlka

Reagovat
smazaný uživatel

Pisu vetsinou z mobilu. Sorry za preklepy.

No tu druhou pulku, napsla jsem to tak jak to vnimam.

Bulhari, madari, cz&sk byli vzdy silny, ted je to naprd

No money, no funny

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

jen 2 smajlíky dal, to neni tak hrozný

Reagovat
smazaný uživatel

Takže za to může havel, Klaus nebo zeman?

Reagovat
smazaný uživatel

Do toho netaham politiku, ale srovnavam stav sportu, ktere je evidentne videt.

Rozdil mezi jednotlive generace, obdobi atpod.

Nejsou penize na sportu pro mladeze.

Nejsou penize pro oddily.

Lidi nemaji penize a cas na svoji sportovni cinnosti, natoz na svoji deti.

Kdo za to muze a vinu? To kazdy posoudi sam.

Za sebe jenom rikam, ze je to skoda.

Prave sport dokaze vygenerovat hodne pracovni mist a i penez.

A pritom muze byt dostupne i pro normalni lidi na amatersky urovni.

Bohuzel tady neni ramcovy rozvoj a investice do sport jaky maji treba Svycari a serverni zemi atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale psat na web pičoviny, na to čas mají.

Reagovat
smazaný uživatel

neasi

Reagovat
smazaný uživatel

to, ze tu nejsou na sport prachy systemove, to je relativne pravda, ale ze by rodice nemeli prachy na nejaky laciny sporty pro deti, pac nemaj ani co na chleba, tak to si snad delas kozy rec byla o vychodni evrope, nikoliv stredni africe

Reagovat
smazaný uživatel

Laciny to neni, pokud nepocitas do toho prispevky.

Odvoz na treninky a na zapasy.

Vybavy a dite roste a boty kazdou pul sezonu ne-li vice paru.

Pak tu jsou vsude pritomne protekce a rodice co cpou prachy, kdyz jejich nekopy/nemehlo neumi.

Zazil jsem to jak v hokejbalu, tak i kluci z hokeje ci odchazeli v patnacti kvuli tomu.

Hokejovka skonci v devatem tride a pak uz nic

U fotbalu protekce to same ne-li jinak. A to mnohdy v mladeznicke tymy, kde jde o hovn*.

Jinak se chlebem jsem to prirovnani prehnal asi, ale i tak CR na tom je mnohdy lepe nez madari,ukrajinci,bulhari atd.

Reagovat
smazaný uživatel

ja vim, jak na tom jsou madari bulhari a ukrajinci. madari stejne, bulhari hur a ukrajinci jeste hur. ale na chleba si maj co dat vsichni. vyplaty na ukrajine jsou smesny, stejne jako jejich naklady na chozeni na fotbal.

a povez mi, jak to asi bylo za komancu? tlacenka taky a lidi meli jako vic penez nebo jak?

Reagovat
smazaný uživatel

Spise lidi srali na prace, pac to bylo jisty.

Tam chodit musis,ale nepredres se a radeji sli sportovat

Ted je to blby se sportem.

Meli jsme na fotbal takove nevinne uraz: Nabehnul na branu na centr a zastavil rukou o brankovem konstrukce. Zlomena docela fest. Zivnost v prdeli na pul rok(instalater), nestihal ani hypoteku a jeste par spotreb.uver splacet atd. Laboroval s tim rok a pul

S tlacenkou to vzdy bylo, ale ted uz vnimam to z pohledu rodic a je to nechutne

Za me drivejska to hrozne nebylo. Tlaci se mene a hlavne ani ti treneri nemaji potrebu.

Jedine kdyby to byl synacek nejakeho funkcionare.

Kdyz koukneme na uspech cz&sk vetsinou uz u individualni sportu.

(tennis, atletiku, vodni sporty-vodni slalomy, kanoe atd., zimni sporty - lyzovani, biathlon, brusleni)

V tymove sportu je to dost bida. Spolecnost je pro zdrava, prosperujici pokud maji zdravou prostredi pro tymove sporty, kde se musi hodne zapojit lidi, aby i na profesionalni urovne patrilo k TOP tymu.

Reagovat
smazaný uživatel

To je strašné

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Medico nezvládá gramatico ani stylistico.

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

snad aspon politico

Reagovat
Mass

Hlavně že mají na ženský tenis, btw píšeš hověziny

Reagovat
smazaný uživatel

Naši jsou na tom líp,vyhráli nad nimi

Reagovat
smazaný uživatel

Albánie ale má pravidelně dosahovat míň, než my

Reagovat
fantomas

No, a přesto jí tu cetto zmiňuje mezi možnými vzory.

Reagovat
smazaný uživatel

protože zahrála tu kvaldu na svoje možnosti líp, jak my, tak to chápu já

Reagovat
fantomas

No to bych ani neřek teda.

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
exot12

Ak nasadzuje tréner rovnakých hráčov, tak je zle, sú tu príspevky ako mu hulí brko, alebo šuká starú. Ak ich rotuje a snaží sa nájsť vhodných hráčov je tiež zle

Ak sa vyhráva je jedno či sa hráči točia alebo nie, ak sa prehráva je naopak všetko zle! Tvoj príspevok je presne o tom, nikdy nebudeš spokojný

Reagovat
cetto

No zrovna já konkrétně tady píšu už od nepaměti, že rotovat nemá smysl. Resp. že je potřeba najít sestavu, která se ustálí a bude tak hrát v dobré i špatné formě a změny budou minimální a to pouze v případech, kdy někdo skutečně dlouhodobě vypadne z formy, nebo se naopak dlouhodobě bude ukazovat ve skvělým světle. Povolávat na základě pěti podařených zápasů je fakt kravina...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Jinak teda myslim si, ze nam hlavně chybí hráči jako byl Roman Týce

Reagovat
smazaný uživatel

Vlastně to byl Smetana, ne Roman Týc

Reagovat
milan78

spíš gabriel, aby to tam trošku pročistil nějakým skluzem do vlastních řad

Reagovat
PBLead

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

pekna prace

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
VojtovaChelsea

moje analýza (bez nějakýho přemýšlení) říká, že je třeba obměnit několik lidí ve vedení a že tam spousta věcí nefunguje a že spousta těch z nejužšího vedení je třeba zabit

Reagovat
smazaný uživatel

"bez nějakýho přemýšlení" výstižné

Reagovat
smazaný uživatel

Pro náhled tabulky v originálním rozměru klikněte sem.

Náhled nefunguje.

Reagovat
fantomas

Opraveno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nejmenší poměr hráčů/zápasů je ms 2006

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

A pak se zranil Koller a nebyl vůbec žádnej plán, jak jeho místo záplatovat.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Rotace hráčů není ten problém. Chyběl promyšlený herní styl. Joachim Löw vystřídal v kvalifikaci ještě o pár hráčů víc a nakonec je Německo nejúspěšnějším týmem kvalifikace.

Reagovat
Riviera Kid

Německo > Česko???

Reagovat
smazaný uživatel

Německo > Evropa

Reagovat
smazaný uživatel

Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt

Reagovat
smazaný uživatel

a s jakym kádrem?

Reagovat
smazaný uživatel

Většina reprezentací protočila kolem 30ti hráčů

Reagovat
smazaný uživatel

a i ten tricatej v nemecky repre by byl top3 tahoun v jakykoliv jiny repre v tyhlety skupine

Reagovat
smazaný uživatel

No a?

Reagovat
feministka

Statistická analýza a rekonfigurace dat

Reagovat
johnik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Když trénoval Bílek, problém byl ten, že točil málo hráčů. Ted je problém, že Jarolím točí spousta hráčů? to už je dost na hlavu...

Reagovat
Erialdur

Všichni furt řeší počet hráčů. To je přece jedno. Pro mě osobně je mnohem důležitější, že nedokázal jim naordinovat funkční taktiku, nedal tomu žádný systém. Někdy tam byly tak očividné chyby, že video přípřava podle mě nebyla vůbec žádna. Osobně mi to připadalo chvílema, jak někde na okrese, kde Jarolím příšel před zápasem k týmu, oznámil taktiku a poďme kluci, my to dáme!!! A kvůli tomuhle by měl skončit. Ten trenér musí mit vizi, jak chce hrát. Hráči mohou být sebehorší, ale systém je o trénérovi. A mi ten systém neměli. Na soupeře jsme nebyli pravidelně vůbec připravení.

Reagovat
Erialdur

Mohl jsem si to po sobě přečíst.

Reagovat
exot12

Môžeš mať systém, môžeš mať víziu, ale na to všetko potrebuješ mať hráčov. Aký systém by mal Jarolím aplikovať a ktorý hráči na to podľa teba majú, na ten systém?

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň nějakej

Reagovat
exot12

Ja sa pýtam konkrétne čo by mal podľa teba hrať a ktorý hráči sú toho schopný dosiahnuť!

Reagovat
Spalovač šancí

A co když systém měl?

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, mě přijde, že je to i v hlavách těch hráčů. Při kvalifikaci na Euro tým hraje téměř vždy v pohodě, jakmile se ale jedná o MS, je problém a všichni jsou posraní, dobrý výkon přijde málokdy.

Reagovat
salami

Reagovat
Blasphemer

Mně daleko víc než Jarolímova rotace vadí, že do zápasu o všechno se Severními Iry jde s taktikou nakopávat balony a chodit do soubojů, bez tvůrce hry, samozřejmě. To samé první zápas proti Ázerbájdžánu, kde zaplácne od začátku střed pole Droppou. O lahůdkách jako je Novák na stoperu nebo Jankto na křídle (ještě při té situaci ve středu pole) atd.

Ten člověk evidentně neví, co má hrát, o čemž svědčí i neustálé změny v základní sestavě, což je ostatně zmiňováno v článku. Rotace jo, ale není v pořádku, když z deseti utkání kope třeba na stoperu skoro deset různých dvojic (nebo trojic) hráčů.

A ani v závěru kvalifikace jsem nenabyl přesvědčení, že by Jarolím už konečně přišel na to, jak a s kým chce hrát další kvalifikaci.

Reagovat
fantomas

Novák na stoperu ve formaci 3-x-y je nápad trenéra Midtjyllandu. A Jankta Jarolím pořád využívá o poznání líp než Lavička.

Reagovat
Blasphemer

V reprezentaci ho na stopera ale nepostavil trenér Midtjyllandu, a jak tenhle geniální tah dopadl, jsme všichni viděli. A jak Jankta využíval Lavička je teď úplně jedno, protože teď bude nejspíš kopat za Áčko.

Reagovat
fantomas

No tim chci říct, že Jankto min. v jednom zápase vypadal jako nejlepší Čech, takže moc nerozumim, proč by se zrovna on měl Jarolímovi vyčítat jako nějaká "lahůdka".

Reagovat
Blasphemer

Já mu taky nevyčítám, že ho stavěl, ale kde ho stavěl.

Reagovat
Kang & Kodos

Právě, že na křídlech jsme v hajzlu mnohem víc než uprostřed, takže Jankto na křídle má svojí logiku. Novák na stoperu byl samozřejmě top, to Jarolímovi poradil určitě Zdenda

Jinak jedinej skutečnej "objev", kterej bych mu přiznal, je Krmenčík na hrotu, což může bejt stejně k hovnu, protože Schick. Stopery se mu najít nepovedlo (měl na to jenom rok), tvůrce hry taky nemá (ne že by mu to Hušbauer s Dočkalem usnadnili), a Vaclík by už taky nemusel mít svý jistý, takže zatim můžeme počítat s Kadeřábkem na beku a Daridou v záloze. A Zmrhalem v nominaci. Za to ta obětovaná kvalifikace stála

Reagovat
Blasphemer

Mně přijde, že ve středu pole jsme úplně stejně v hajzlu jako na křídlech. Když bude hrát ve středu Souček a na kraji Jankto, tak mi to taky nepřijde jako nejlepší alternativa.

Reagovat
Kang & Kodos

Tak uprostřed je aspoň Darida, a potom třeba Barák . Na kraje máme mimo ligu akorát Krejčího. A v lize z top týmů hraje pravidelně akorát Kopic.

Reagovat
Blasphemer

Tak Barák je určitě příslib do budoucna, ale v týhle kvalifikaci toho zrovna moc nenahrál.

Reagovat
Kang & Kodos

A Janktem na křídle.

Reagovat
db18

+ nasadí Nováka na stoperu, i když nezvládal bránění ani v naší lize.

Reagovat
smazaný uživatel

O malym fotbale uz nejsou ani expresky? Myslim si, ze finale MS je fajn uspech a melo by se o tom mluvit vic. Sleduje nekdo?

Reagovat
smazaný uživatel

Uz tam je, dekuji. Snad se dnes vyhraje, Mexiko urcite nebude snadny souper, ale verim, ze na ne mame.

Reagovat
deiw

Dobře napsáno

Mě sice člověk jako Jarolím k reprezentaci moc nesedí, ale jeho nominace se mi líbily a přestoze se někdy některá jména ukázala jako omyl, zkusit to prostě bylo potřeba. A pokusy o srovnání s islandem, severním irskem, nebo dokonce panamou jsou úplně mimo, vůbec nechápu, jak se někdo může chtít podle těchto zemi porovnávat.

Ano, občas mohla vypadat základní jedenáctka jinak, ale ztráta šance na postup tak brzo byla způsobena selháním v klíčových okamžicích na hřišti. A samotnou hru vidim spíše kladne, byla tam aspoň snaha o dominanci.

Je nechutné, co se kolem Jarolíma momentálně strhlo.

Reagovat
xhejl

Článek je fajn a je samozřejmě v první řadě pravda, že Češi budou nadávat v každym případě. když netočí nominaci, tak se nadává, když točí tak se nadává...

Jarolíma bych u nt nechal, už je proto že mě nenapadá nikdo REÁLNEJ, kdo by tam šel místo něj. A to je to, co je podle mě v prdeli. V Česku absolutní chybí trenéři, co by do fotbalu byli schopný přinést nějaký zajímavý progresivní myšlenky, takže tady ligu trénujou de facto tělocvikáři stejnym způsobem jako před 20 lety. Stačí si vzít, že v lize pořád dostává šanci debil Rada, kterej se neumí smířit s tím, že cizinec po půl roce v Čr nemluví plynně Česky a jeho jedinej taktickej pokyn je 'běhej zmrde'. Tak pak je samozřejmě i KJVCD nejlepší reálná volba k repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Hra s čísly, bohužel autor postrádá jakékoli poznatky a zkušenosti z praxe, tudíž by toto neobstálo ani jako seminární práce na střední soukromé škole.

Reagovat
Azazelo RD

Máš pravdu, ale třeba na VŠE by to stačilo i na diplomku.

Reagovat
smazaný uživatel

takovou střední soukromou školu, kde by neprošla diplomka z vše, bych teda chtěl vidět

Reagovat
cetto

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
exot12

Nebol si náhodou na futbale v Azerbajdžane?

Reagovat
Beči

Vzhledem ke všem informacím o sestavě z této kvalifikace plynoucích bych další kvaldu, samozřejmě podle formy, stavěl nějak takhle: Pavlenka - Kadeřábek, Brabec/Kalas, Suchý, Bořil/Gebre - Barák/Dočkal, Darida, Jankto, Krejčí - Schick, Krmenčík

Reagovat
fantomas

To je hrozně ofenzivní. Souček tam musí bejt, ať má Darida volnost.

Mně by se pro nás momentálně líbil diamant na styl Souček - Barák, Jankto - Darida.

Reagovat
smazaný uživatel

---------------------------------Soucek------------------------------------

Barak Darida

Schick (bude tam ted hrat v AS) Jankto

Krmelec

Reagovat
smazaný uživatel

---------------------------------Soucek------------------------------------

-----------------------Barak---------------- Darida------------------------

Schick (bude tam ted hrat v AS)--------------------------------- Jankto

-----------------------------------Krmelec-----------------------------------

Reagovat
Beči

Taky možnost, i když už bych rád jednou viděl hru na dva hroty.

Reagovat
smazaný uživatel

v tomto případě bys to v podstatě skoro viděl, jen schick by byl takovej půlhrot no )))

Reagovat
Beči

Pravda, nechal jsem se trochu unést, ale asi bych konečně rád viděl pěkný ofenzivní fotbal s dvěma hroty.

Reagovat
fantomas

Na ty se dá hrát tak jako tak. I kdyby měl bejt Schick falešný křídlo. On stejně čistě na hrotu potom nebude nikdy.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč to není označeno jako PR článek ?

Reagovat
Josifek

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Protože to PR článek není.

Reagovat
Trapný diskutér

"Karel Brückner měl ze všech koučů asi tu nejtěžší rekonstrukční úlohu" cože? vždyť mu tým jak na podnose připravil Chovanec v kvalifikaci 2002, kdy zabudoval v podstatě kompletní jednadvacítku. což nás asi stálo postup, ale to už je jiná...

Reagovat
fantomas

To neni pravda. Ujfaluši a Jiránek tři starty z 12 možných, Jankul, Baroš a Grygera čtyři, Galásek dva. Čtrnáct Chovancem stále využívaných stálic minulých kvald už v dalšim cyklu nepokračovalo. Za jedinýho opravdu zabudovanýho mlaďase se dá považovat Rosický.

Reagovat
smazaný uživatel

To je samozřejmě nesmysl. Brückner převzal vykrystalizovaný tým, navíc to měl o to lehčí, protože přišel jako trenér U21, kde hráče výborně znal a mohl je o to snáz zapracovat do A mužstva (a taky, že jich dost zapracoval). Měl to zkrátka výborně zmapované.

Reagovat
fantomas

Um, ten faktor U-21 je zmíněn i v článku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Andis

Z článku vyplývá že je tam příslib do budoucna. Což se ostatně píše a komentuje úplně všude. Je to stylem: Jankto, Barák, Schick, Darida, Černý, já tam vidím potenciál do budoucna Ale musíme počkat.

Reagovat
Nihilister

Už mne ta jeho hlava začíná docela iritovat !

Reagovat
Gryphonheart

Uplynulý cyklus byl specifický? To ale lze říct úplně o každém.. mi připomnělo ten vtip o specifických chutích zákazníků českých supermarketů

Reagovat
Gryphonheart

Chtěl bych pro začátek trenéra, co nebude mít pleš. To bude dobrej základ..

Reagovat
Puskas

"O stříbrné Euro 1996 krátce zabojoval Petr Veselý". To ani ne, Uhrin ho tehdy postavil na pár minut jen proto, že se hrálo na Bazalech. A ani s tím Mikoškem nesouhlasím, pokud si dobře pamatuji, Srňa byl zraněný, Kouba nechytal, tak tam Uhrin dal Luďu, ne ovšem kvůli prominenci, jakkoli to bylo překvapivé. Pořád byl špička a jednalo se vyloženě o záskok zkušeného borce.

Reagovat
fantomas

Však jo, "krátce zabojoval" = "na pár minut postavil".

A jak to bylo s Mikloškem, si uvědomuju, ale to se přece s tim odstavcem nevylučuje... Mikloško za repre dřív chytával pravidelně, ale ve chvíli, kdy mezi jednotlivými cykly končil, už nicméně platil jenom za dosluhujícího veterána bez ústřední role v týmu.

Reagovat
Puskas

Tak ono to vyznělo, že měl Veselý šanci. Na Bazalech ho tehdy diváci tak vyvolávali, že už ho tam nešlo nedat:). A s tím Luďou to vyznělo - aspoň na mne - tak, že se tam dostal z protekce nebo tak nějak. Jistě, předtím už snad 5 let v repre nebyl, proto to bylo překvápko. A působil neuvěřitelně jistě. Jinak pochvala za celkovou analýzu a práci s ní, byť jsou tam i jiné drobnůstky, s nimiž až tak úplně nesouhlasím, ale to je fuk.

Reagovat
fantomas

Aha, tak takhle to vyznit nemelo. Slo spis o to, ze Chovanec v nem (a tech dalsich) neztracel nejakou do posledni chvile vyraznou oporu.

Jinak dik a jasne, interpretace dat je subjektivni, proto sem dal k dispozici i tu (objektivni) excel tabulku, at si z toho kdyz tak kazdej vezme neco svyho.

Reagovat
Puskas

Ještě jsi tam mohl dát, jak Brückner do kteréhosi zápasu nasadil Jirku Němce na levou obranu, ač ten už skončil v repre, ale na ten zápas se vrátil.

Reagovat
oli9

porad omlouvat..davat sanci...vymlouvat se ze neni kde brat...toto muzstvo nemelo zadny rukopis nic...a ty jarolimova nestridani to bylo neco

Reagovat
smazaný uživatel

Jarolím peníze od agentů chytře investoval...do redaktora Daníčka.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dokud neprotočíme aspoň 50 hráčů v kvalifikaci,tak nikdy nic nevyhrajem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele