Serie A - souhrn 38. kola: AC Milán získal Scudetto, Cagliari sestupuje

20.05.2022, 22:42, aktualizováno 22.05.2022, 23:12
Komentáře a souhrny
Olivier Giroud (© AFP)
AC Milán vyhrál v Sassuolo a zajistil si zisk Scudetta, Interu nepomohl ani triumf nad Sampdorií. Fiorentina se vrací do evropských pohárů, rozhodla o tom její výhra nad Juventusem. AS Řím neponechalo nic náhodě a rozhodlo o tom, že už níže než šesté neskončí. Neapol se rozloučila suverénní výhrou. Cagliari se rozešlo smírně s Benátkami a sestupuje do Serie B...

Salernitana Calcio - Udinese Calcio 0:4

22.05.2022 21:00

Góly: 6. Gerard Deulofeu, 34. Ilija Nestorovski, 42. Destiny Udogie, 57. Roberto Pereyra

Salernitana doma naprosto selhala a nechala si od Udinese dát potupné čtyři branky, ale nakonec pro ni ani tahle prohra nebyla fatální. Pomohly jí totiž poslední Benátky.

Salernitana měla před sebou jasný úkol. Pokud se nechtěla spoléhat na pomoc poslední Venezie, tak musela bodovat. Jenže dnešní duel jí absolutně nevyšel. Navzdory tomu, co tým trenéra Davideho Nicoly předvádí v posledních týdnech, tak dnes hrál hrůzostrašně. Jeho devadesátiminutové trápení načal Gerard Deulofeu, který dostal míč od Udogieho a zpoza vápna ho poslal přesně k tyči.

Zkušený Španěl si dělal s obranou týmu ze Salerna, co se mu zachtělo. Po patnácti minutách mu jen včasný zákrok znemožnil zakončit, zatímco další trefu mu sudí neuznal pro ofsajd. Obrana Salernitany si dnes vybrala hodně slabý den a po třiceti minutách dostala další branku. Centr Moliny využil k přesné hlavičce Ilja Nestorovski, jenž zaznamenal první trefu po patnácti měsících!

Poločas hrůzy pokračoval ve 42. minutě, kdy si míč pokryl po nešťastné teči soupeře Destiny Udogie a kroucenou ránou ho poslal přesně k tyči. V nastavení pak nejprve Fazio hlavičkoval mimo a poté, co brankář Vid Belec fauloval, musel čelit penaltě. Roberto Pereyra při ní ale selhal!

Chuť si Pereyra spravil v 57. minutě, kdy naplno ukázal svou techniku i správnou drzost. Po přihrávce od Nestorovského obešel hned dva obránce Salernitany a bezchybně s ledovým klidem zakončil. Domácí fanoušci prožívali hodně špatný večer a chtěli si ho zpříjemnit aspoň vhozením světlice na trávník. Sudí Orsato i přesto nechal ve hře po chvíli pokračovat. Ke konci utkání ještě pálil z dorážky Nestorovski, jenže stál v ofsajdu.

Více informací k zápasu

Venezia FC - Cagliari Calcio 0:0

22.05.2022 21:00

Góly: -

Cagliari poprvé po šesti letech sestupuje. Nad poslední Venezií mu stačilo vyhrát, ale nedokázalo mu dát ani jednu branku a proto klub z Benátek doprovodí o soutěž níž.

V Benátkách bylo jasno o tom, že domácí hráče čeká v příštím ročníku jen druhá liga. Otázka zněla, kdo je tam doprovodí. Kromě janovského CFC k tomu mělo nejblíž právě Cagliari, které muselo vyhrát, aby mělo šanci. Jako první ale málem udeřili domácí. Dennis Johnsen dostal až příliš prostoru, jenže vůbec netrefil bránu!

Posléze převzalo aktivitu Cagliari, které dnes prostě bezpodmínečně muselo vyhrát. Jenže jeho tlak byl spíš optický, šancí jsme se nedočkali. Bellanova pálil těsně vedle a stejně tak neskóroval ani tvrdou ranou střídající Marko Rog. Další ránu si připsal na konto Alessandro Deiola, který byl směrem dopředu hodně aktivní.

Univerzál Raoul Bellanova po hodině hry obdržel centr ze strany a hlavičkoval do protipohybu brankáře Mäenpäy, který se ale nenechal zahanbit a parádním skokem jeho šanci zlikvidoval. Stejně jako Alessio Cragno na opačné straně, když ho střelou pod břevno vyzkoušel Aleš Matějů. Žádný větší tlak si Cagliari nevytvořilo a proto padá do druhé ligy.

Více informací k zápasu

Inter Milán - UC Sampdoria 3:0

22.05.2022 18:00

Góly: 49. Ivan Perišić, 55. Joaquín Correa, 57. Joaquín Correa

Fotbalisté Interu italský titul neobhájili. Doma sice po přestávce zničili Sampdorii třemi góly, ale v souběžně hraném utkání v Sassuolu si nedělal problémy AC Milán, jenž se tak stal šampionem. Modročerná část Milána tentokrát smutní, byť sezona z jeho pohledu nebyla vůbec špatná. Za Inter se o přestávce prosadili Perišić a dvakrát Joaquín Correa.

Karty byly před utkáním rozdány jasně a Inter potřeboval k zisku Scudetta bezpodmínečně zvítězit a doufat v porážku AC Milán na půdě Sassuola. Zatímco první podmínku se splnit podařilo, tu druhou nikoliv.

Inter věděl, že nemá situaci ve svých rukou a v úvodu zápasu byl lehce nervózní. Audero měl práci pouze se střelou Çalhanoğlua a až ve 38. minutě vytěsnil i hlavičku Correy. Jinak byl tlak Interu spíše platonický a naprosto neefektivní. Nutno ale podotknout, že Sampdoria neměla v prvním poločase vůbec žádnou šanci.

Hráči Interu se o přestávce zřejmě dozvěděli průběžný výsledek ze Sassuola a jakoby smířeni s realitou odhodili veškerý stud. Po přestávce totiž nastoupil zcela jiný Inter a během chvíle pokořil Audera třikrát.

Nejprve Barella v rychlosti rozhodil balón do strany na Ivana Perišiće, jenž před brankářem přesně zamířil. Inter vedl a odstartoval gólový gejzír. O šest minut později pak utaženou placírkou k tyči zvyšoval na 2:0 Joaquín Correa a stejný muž za další dvě minuty zvýšil z otočky na 3:0. Nerazzurri během pouhých osmi minut nasázeli tři góly a prakticky bylo po zápase.

Stadion Giuseppe Meazzy byl spokojený, byť slavit nemohl. Inter se ale chtěl rozloučit vítězně a udělal pro to maximum. V závěrečné fázi se tempo vytrácelo, hra se často kouskovala a zejména Sampdoria působila už odevzdaným dojmem. Inter pak nikam nespěchal a v poklidu si dokráčel pro poslední vítězství v sezoně, které má pro něho ale poněkud hořkou příchuť. Nerazzurri skončili nakonec na druhém místě o dva body za svým městským rivalem. Sampdoria zakončila Serii A na patnáctém místě.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - AC Milán 0:3

22.05.2022 18:00

Góly: 17. Olivier Giroud, 32. Olivier Giroud, 36. Franck Kessié

Italským šampionem se pro sezonu 2021/2022 stal AC Milán. V historii klubu je to už 19. ligový titul a v tomto počtu se dorovnal konkurenčnímu Interu. Milánu stačilo v posledním zápase v Sassuolu uhrát bod, nakonec ale zvítězil 3:0 a nikoho nenechal na pochybách. Hvězdou zápasu byl nepolapitelný Rafael Leão, který všechny tři góly připravil - dva pro Oliviera Girouda a jeden pro Francka Kessiého.

Mapei Stadium v Sassuolu byl zcela zaplněný a velký podíl na tom měli hostující fanoušci, kteří přijeli podpořit svůj tým v boji o Scudetto. AC Milán měl takřka domácí podmínky a podle toho to i na hřišti vypadalo.

Rossoneri neponechali nic náhodě a do utkání vlétli se vší vervou. Od začátku si vytvářeli velké příležitosti a rovněž brzy vstřelili uklidňující gól. Rafael Leão zatáhl balón k brankové čáře, přihrál jej před branku, kde Olivier Giroud nasadil Consiglimu jesličky - 1:0. AC bylo jednoznačně při chuti a dvě Tonaliho rány musel pacifikovat Consigli. Brankář Sassuola se v prvním poločase rozhodně nenudil.

O několik minut později se celá gólová akce opakovala a se stejným koncem. Leão opět odvedl výbornou práci a zpětnou přihrávkou znovu nabil Giroudovi, načež se francouzský útočník prosadil po druhé - 2:0.

V euforii hrající AC Milán přidal zanedlouho i třetí gól a tím rozhodl o titulu. Leão tentokrát operoval na druhé straně hřiště a jeho zpětnou přihrávku poslal rovnou z voleje pod břevno Franck Kessié - 3:0. Takový průběh si představovali jen ty nejoptimističtější fanoušci. Zchladit je mohl před koncem prvního poločasu hlavičkující Frattesi, ovšem vynikající zákrok předvedl Maignan.

Dominance AC byla v první půli obdivuhodná a Pioli neměl důvod ke změnám. Do druhého poločasu vstoupili beze změn i hráči Sassuola. Rossoneri už tolik nebláznili a úbytek brankových příležitostí byl zřejmý. Teprve po hodině hry vyzkoušel střelu z dálky Giroud a úspěšný nebyl.

V závěru zápasu, kdy už se v ochozech stadionu i na lavičce AC slavilo přišly ještě některé šance včetně brankové konstrukce, ale co je důležitější, že branka nepadla. Na trávník se dostal i Zlatan Ibrahimović a byl u toho když sudí závěrečným hvizdem odstartoval obrovskou milánskou radost.

Více informací k zápasu

Spezia Calcio - SSC Neapol 0:3

22.05.2022 12:30

Góly: 4. Matteo Politano, 25. Piotr Zieliński, 36. Diego Demme

V utkání ve kterém už o nic nešlo se potkaly domácí Spezia Calcio a SSC Neapol. Favoritem byli hosté a tuto roli do puntíku naplnili. Partenopei nasázeli všechny góly už v průběhu prvního poločasu a brankáře Provedela postupně překonali Politano, Zieliński a Demme. Černou kaňkou na zápase byl konflikt fanoušků v hledišti stadionu Alberta Picca.

Domácí Spezia se chtěla rozloučit se sezonou pokud možno vítězně, ale od úvodních minut určovala tempo Neapol a už po čtyřech minutách šla do vedení. Matteo Politano si navedl balón na pravačku a z hranice šestnáctky neomylně zakončil!

Bohužel hned z kraje zápasu došlo k jeho přerušení na několik minut. Na vině byl konflikt fanoušků obou táborů, kteří se do sebe nelítostivě pustili. Situaci musela uklidňovat pořadatelská služba a zhruba po deseti minutách se pokračovalo. A hned o dvě minuty později vstřelila Neapol druhý gól. Petagna sice nezpracoval balón ideálně, ale ten se dokutálel na kopačku Piotra Zieliňskiho, jehož nekompromisní rána skončila v síti.

Neapol na hřišti dominovala a ve 36. minutě už byla Spezia zralá na ručník. Diego Demme využil krásného prostrčení Petagny a razantní střelou zblízka překonal Provedela. Spezia pochopila, že takto to rozhodně nepůjde a také ona předvedla něco směrem dopředu. Pět minut před přestávkou dokonce vstřelila gól, ale ten nebyl kvůli ofsajdu uznán. V prvním poločase se ještě nastavovalo dlouhých deset minut, nicméně skóre 3:0 pro hosty se nepohnulo.

Druhý poločas už byl na branky i brankové příležitosti skoupý. Až čtyři minuty před koncem orazítkoval břevno Manaj! Spezia v průběhu druhé půle vyměnila brankáře, ale ani to už nemělo na konečný výsledek vliv.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Empoli FC 0:1

21.05.2022 20:45

Góly: 79. Leo Štulac

Po delší době bude v evropských pohárech chybět Atalanta Bergamo. Ambiciózní celek doma nezvládl zápas s Empoli a po porážce 0:1 jej na sedmém místě přeskočila Fiorentina. V Gewiss Aréně se o jedinou branku postaral ve druhém poločase Leo Štulac.

Parta trenéra Giana Piera Gasperiniho měla před sebou poslední zápas, navíc v domácím prostředí, který kdyby zvládla, kvalifikovala by se do evropských pohárů. Atalanta se ale ani tentokrát nevymanila z výsledkové krize a doma poněkolikáté v sezoně selhala.

Přitom Orobici byli favoritem a měli dostatek šancí utkání rozhodnout ve svůj prospěch. V první gólovce se ocitl Zapata a Vicario proti němu předvedl reflexivní zákrok. Atalanta si po čas prvního poločasu udržovala převahu, ale obětavě hrající soupeř jí to všemi možnými způsoby znepříjemňoval.

V 55. minutě mělo Empoli i kus štěstí, když Jeremie Boga orazítkoval střelou břevno. Byla to asi největší šance zápasu, jinak se Azzurri dařilo držet ofenzivní choutky domácích na uzdě. V 79. minutě pak Gewiss Aréna oněměla. Leo Štulac si seběhl pro přihrávku a parádní ranou nedal Mussovi šanci. V tu chvíli už Fiorentina vedla nad Juventusem a Atalanta měla jen jedenáct minut na zvrat.

Z jejího pohledu už byl výkon v závěru zápasu hodně křečovitý a hosté nejtěsnější vedení dovedli do zdárného konce. Pro Atalantu je domácí porážka malou katastrofou, která jí připravila o evropské poháry.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Juventus FC 2:0

21.05.2022 20:45

Góly: 45+1. Alfred Duncan, 90+2. Nicolás González (pen.)

Návrat do evropských pohárů slaví Fiorentina, která v posledním zápase zdolala Juventus brankami Duncana a Gonzáleze. A protože v souběžně hraném utkání prohrála Atalanta s Empoli, skončila Viola na konečném sedmém místě, což jí posouvá do Konferenční ligy.

Utkání na Stadio Artemio Franchi bylo důležitější především pro domácí celek, kterému šlo ještě o evropské poháry, zatímco Juventus měl splněno. Velkým lákadlem pro diváky byl návrat Dušana Vlahoviće, nicméně trenér Allegri ho nechal jen na lavičce náhradníků a srbský kanonýr se dostal na hřiště až čtvrthodinu před koncem.

Začalo se v dobrém tempu a jak Fiorentina, tak i Juventus se snažily směrem dopředu něco vymyslet. S velkými brankovými příležitostmi to však bylo horší. Teprve v 19. minutě zle zatopil Staré dámě Bonaventura, ale víc jak rohový kop z toho domácí nevytěžili. Další ránu Bonaventury o několik minut později tečoval vedle Chiellini a i v tomto případě si mohl Juventus vydechnout.

Když už se oba celky chystaly do šaten za bezbrankového stavu, Fiorentina udeřila. Juventus v obrovské skrumáži nedokázal odkopnout balón do bezpečí a ten se posléze dostal na kopačku Alfréda Duncana a do sítě.

Trenér Allegri se o přestávce rozhodl stáhnout Giorgia Chielliniho, pro něhož to bylo poslední vystoupení v dresu Juve. V zápase dohrál i brankář Perin, jehož nahradil mladík Pinsoglio.

Juventus ale nebyl schopen ve druhém poločase souvislejšího tlaku a branku Terracciana prakticky neohrozil. Výkon Staré dámy byl pro mnohé velkým zklamáním, jakkoliv už byla soutěž z jeho pohledu rozhodnutá. Čtvrthodinu před koncem mohli domácí vstřelit pojistku, ale Krzysztof Piatek si hlavičkou vylámal zuby na Pinsogliovi. Zhruba tou dobou přišly do Florencie dobré zprávy, protože Atalanta v souběžně hraném utkání prohrávala s Empoli 0:1 a to posouvalo do evropských pohárů Violu. Hotovo ale ještě nebylo a Fiorentina se snažila rozhodnout zápas druhým gólem. Další střelu Piatka zablokovala defenzíva.

Sladké vítězství, navíc s postupem do evropských pohárů, stvrdil v nastaveném čase Nicolás González. Pád Torreiry přes Bonucciho posoudil sudí jako faul a nařídil pokutový kop. Nicolás González ho s přehledem proměnil a odstartoval obrovskou radost v ochozech stadionu Artemia Franchiho.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Hellas Verona 3:3

21.05.2022 20:45

Góly: 16. Jovane Cabral, 29. Felipe Anderson, 62. Pedro - 6. Giovanni Simeone, 14. Kevin Lasagna, 76. Martin Hongla

Fotbalisté Lazia zakončí sezonu 2021/2022 na pátém místě tabulky a zůstanou tak těsně pod postupem do Ligy mistrů. Biancocelesti se rozloučili na Stadio Olimpico remízou proti houževnatému Hellasu. Ten se ve věčném městě dostal do rychlého dvoubrankového vedení, ale domácí postupně dokonali obrat. Poslední slovo však měli brankou na 3:3 Veronští. Rovněž na devátém umístění Hellasu se tímto výsledkem nic nezměnilo.

O tom, že si Lazio nezahraje Ligu mistrů v příští sezoně, se vědělo dlouho, přesto chtěli Sarriho svěřenci poslední zápas s Hellasem vyhrát.

Oba celky mohly hrát uvolněně a přesně podle toho vypadal i začátek utkání. Už v 6. minutě vrátil přetažený centr na zadní tyčku Lazović a hlavičkující Giovanni Simeone vstřelil úvodní gól. Takřka okamžitě mohl vyrovnat Anderson, ale poblíž malého vápna zakončoval těsně vedle. Ve 14. minutě se Hellas pustil do dalšího útoku a střela Kevina Lasagny ze střední vzdálenosti zapadla k tyči. Hosté vedli po čtvrthodině hry o dva góly a Lazio v čele s trenérem Mauriziem Sarrim se nestačilo divit.

Naštěstí pro domácí se podařilo rychle vstřelit kontaktní gól. Acerbi se dobře zorientoval v šestnáctce a po jeho přihrávce střílel neomylně pod břevno Jovane Cabral - 1:2 z pohledu Lazia. Tím přestřelka v prvním poločase nekončila a po půlhodině hry bylo srovnáno. Felipe Anderson nejprve neuspěl, ale když se k němu balón znovu odrazil, vstřelil vyrovnávací gól. Až poté se hra uklidnila a první poločas nic dalšího nenabídl.

Sarri i Tudor sáhli o přestávce ke střídání a libovat si mohl prvně jmenovaný trenér. V 56. minutě ještě neuspěl ve velké šanci Milinković-Savić, stejně jako o pět minut později, ale v 62. minutě ho skvěle zastoupil Pedro. Bývalý hráč Barcelony nebo Chelsea dorazil do branky střelu Andersona a dokonal obrat.

Hellas ještě nehodlal skládat zbraně a vyrukoval s odpovědí. Martin Hongla využil zmatků v obraně Biancocelesti a dal vyrovnávací branku na 3:3. Gólovou situaci ještě přezkoumával VAR, ale žádný prohřešek proti pravidlům neshledal. Lazio ještě mohlo urvat výhru, ale Acerbi trefil sedm minut před koncem tyč. To byla poslední šance zápasu, který se pak v nastavení už jenom dohrával. Remíza 3:3 z pohledu obou celků nic neřeší, ale na závěr sezony šlo z pohledu diváků o atraktivní gólovou přestřelku.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Bologna FC 0:1

21.05.2022 17:15

Góly: 66. Musa Barrow

Italská nejvyšší soutěž ztrácí jeden z janovských klubů. Janov CFC prohrál v posledním zápase s Boloňou 0:1 a svůj osud tím definitivně zpečetil. Janovští v průběhu sezony doplatili na neschopnost vyhrávat zápasy a s pouhými čtyřmi výhrami na kontě je jejich sestup zasloužený.

Janov to sice proti Boloni neměl ve svých rukou, ale utkání chtěl vyhrát a ještě doufat v naději. To se nakonec nepodařilo, protože Grifoni opět nebyli schopní vstřelit gól.

Domácí se od začátku snažili vystupovat aktivně, ale jejich příležitosti povětšinou končily mimo branku. Po čtvrthodině hry takto dopadla hlavička Vasqueze. Na druhé straně musel do akce Šemper a ani dorážka De Silvestriho gólem neskončila. Boloňa postupem času získávala převahu, ale ani ona se nedokázala v prvním poločase střelecky prosadit.

Oba celky udělaly o přestávce několik změn, ale obraz hry se neměnil. Až v 66. minutě se šťastně dostal do zakončení Musa Barrow, když jeho přihrávku mu srazila zpět na kopačku obrana Grifonů. Barrow prudkou přízemní střelou vstřelil jediný gól utkání.

Stadion Luigi Ferraris byl v šoku a s ním i samotní hráči. Domácí celek se nedokázal z gólu vzpamatovat a navíc měl i smůlu, když Frendrupovu střelu zastavila tyč. Nepomohlo ani nastavení a závěrečný hvizd stvrdil smutný pád.

Více informací k zápasu

Turín FC - AS Řím 0:3

20.05.2022 20:45

Góly: 33. Tammy Abraham, 42. Tammy Abraham (pen.), 78. Lorenzo Pellegrini (pen.)

Římané si poradili s FC Turín a v rozlučkovém utkání s tímto ročníkem Serie A získali poslední tři body. Ty jim stačí na to, aby se kvalifikovali do Evropské ligy a hůře než šestí neskončí. Lví podíl na jasné výhře měl Tammy Abraham, autor dvou branek.

Trenér Mourinho šetřil některé opory a hráči jako Zaniolo, Smalling nebo Karsdorp seděli jen na lavičce. Pro něj existují jen dva hráči v poli, bez nichž se neobejde - kapitán Pellegrini a střelec Abraham. A oba dnes měli k výsledku co říct. Turín sice začal doma aktivněji a Římany přehrával, ale do větších šancí ho hosté nepustili.

Naopak si jednu sami připravili. V 18. minutě zahrával Pellegrini rohový kop a posadil ho na hlavu Maraše Kumbully, proti jehož hlavičce ale vytáhl naprosto perfektní zákrok brankář Berisha. A pak už začalo hrát AS. Prakticky z druhé větší šance se dokázalo prosadit. Psala se 33. minuta, když Pellegrini vysunul Tammyho Abrahama, před ním uklouzl Zima a to dalo anglickému snajprovi dostatek času na zakončení.

Pět minut před koncem první půle navíc domácí vyrobili další velkou hrubku v obraně. Rodríguez nahrál hodně nešťastně Berishovi a jeho nahrávku stihl zachytit opět pozorný Abraham. Toho musel albánský brankář Turína faulovat a sudí proto pískal penaltu. K ní by se obyčejně postavil kapitán Pellegrini, jenže Abraham měl možnost svým 17. ligovým gólem překonat anglický rekord. To se mu povedlo a odteď je Abraham nejlepším anglickým střelcem v jediné sezoně Serie A.

Do druhé půle vlétl Turín trochu lépe a agresivní postup Tommasa Pobegy musel dalším reflexivním zákrokem likvidovat brankář Rui Patrício. Svou roli ale zvládl výborně a uchránil AS od inkasování. Na opačné straně si Berisha poradil se zakončením Jordana Veretouta a taky s pokusem Zaniola. Přesto ale ještě jednou kapituloval. Dvanáct minut před koncem totiž Buongiorno fauloval právě Zaniola a kapitán Pellegrini se z penalty jasně prosadil - 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AC Milán38268469:3186
2.Inter Milán38259484:3284
3.SSC Neapol38247774:3179
4.Juventus FC382010857:3770
5.SS Lazio3818101077:5864
6.AS Řím381891159:4363
7.ACF Fiorentina381951459:5162
8.Atalanta Bergamo3816111165:4859
9.Hellas Verona3814111365:5953
10.Turín FC3813111446:4150
11.US Sassuolo3813111464:6650
12.Udinese Calcio3811141361:5847
13.Bologna FC3812101644:5546
14.Empoli FC3810111750:7041
15.UC Sampdoria381062246:6336
16.Spezia Calcio381062241:7136
17.Salernitana Calcio387102133:7831
18.Cagliari Calcio386122034:6830
19.Janov CFC384161827:6028
20.Venezia FC38692334:6927

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (401)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele