Primeira Liga - preview 9. kola: Braga prodlužuje sérii bez prohry

22.10.2021, 09:37, aktualizováno 25.10.2021, 08:55
Previews
Braga neprohrála v šesti po sobě jdoucích zápasech a sérii hodlá prodloužit v pondělí večer na půdě Gil Vicente. Belenenses je na posledním místě tabulky, minulý týden vyměnil trenéra a nyní ho čeká cesta do Porta...
Gil Vicente FC - SC Braga  (pondělí 20:00)
Braga před pár dny dokázala na evropské scéně uspět v Bulharsku, výrazně se tak přiblížila možnému postupu do další fáze Evropské ligy po výhře nad Ludogorcem a nyní se pokusí navázat na těsné vítězství taktéž na domácí scéně. Protivníkem jí bude Gil Vicente, které se aktuálně nachází ve středu průběžného pořadí a od svého soka je vzdálené na rozdíl čtyř bodů.

Svěřenci trenéra Ricarda Soarese ovšem v uplynulých několika týdnech nejsou v nějakém dobrém rozmaru. Měli sice famózní vstup do tohoto ročníku, uzmuli na své konto hned dvě vítězství v řadě, jenže od té doby se žádného nedočkali. Už šestkrát za sebou tým z Barcelosu slavil maximálně remízu, konkrétně celkem třikrát, naposledy tomu bylo na půdě Estorilu.

Hostující kouč Carlos Carvalhal byl s výkonem svého mužstva z posledního duelu v pohárové Evropě spokojený. "Myslím si, že jsme si zasloužili získat tři body," uvedl. "Vždy se věnuji výhradně jen našim hráčům a touze porazit kohokoli v každém zápase. Tenhle plán jsme si plnili. Myslím si, že jsme soupeři ani moc brankových možností nenabídli," pochvaloval si.

Jestli Braga potvrdí v tomto klání roli favorita, vyhoupne se na páté místo průběžného pořadí. A je potřeba připomenout, že zabrat naplno by opravdu chtěla, samotné čelo se totiž oddaluje čím dál více především díky častým plichtám. Těch hosté v Primeira Lize posbírali už čtyři z osmi odehraných kol, přičemž skolit se jim povedlo pouze Marítimo, Moreirense a Tondelu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.22 - 3.57 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Boavista FC - CF Os Belenenses  (pondělí 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.29 - 4.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - FC Arouca  (neděle 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.34 - 4.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Vizela - SL Benfica  (neděle 19:00)
Benfica se i v tomto ročníku musí vypořádat s velmi náročným programem, kromě tradičně náročného souboje o titul působí také v základní skupině Ligy mistrů a v konkurenci německého Bayernu i španělské Barcelony ho čeká opravdu tvrdý oříšek s ohledem na postup do osmifinále nejprestižnější evropské klubové soutěže. Nyní na ligové scéně bude plnit úlohu jasného favorita ve Vizele, která si jako nováček nevede až tak špatně.

Lisabonský gigant dokázal zvítězit v úvodních sedmi kolech a vypadalo to, že ho nemůže nic zastavit. Ovšem začátkem října naprosto vyhořel s podceňovaným Portimonense a před vlastními fanoušky mu nečekaně podlehl po výsledku 0:1. V Lize mistrů nejprve remizoval bez branek s ukrajinským Dynamem Kyjev, pak šokoval výhrou 3:0 nad slovutnou Barcelonou, jenomže před pár dny neměl šanci s Bayernem (0:4). Vizela je prozatímním remízovým králem tohoto ročníku, neboť si na konto připsala už pět nerozhodných výsledků.

Jedinou výhru zaznamenala proti Tondele (2:1), porážky utrpěla se Sportingem (0:3) i Vitórií (0:4) a poté se rozešla smírně hned s pěti soupeři v řadě za sebou, naposledy obrala o body Santa Claru (1:1). Se svým nedělním protivníkem se utkala v letech 2017 a 2019. Nejprve ve skupinové fázi Taça da Liga prohrála po výsledku 0:4, pak o necelé tři roky později ve 4. kole Taça de Portugal nestačila na Benficu v poměru 1:2.

Trenér Jorge Jesus věří, že na jeho svěřence nebude mít vliv debakl s německým mistrem. "Je potřeba se plně koncentrovat na utkání s Vizelou, další ztrátu si nemůžeme dovolit a já doufám, že všichni hráči přistoupí k tomuto vystoupení se stoprocentní koncentrací. Musíme si dát pozor hlavně na její rychlé brejky a důležité bude také najít recept na dobře organizovanou defenzívu."

SL se musí vypořádat s početnou marodkou, na které se například nacházejí Seferovič, Lazaro, Gilberto, Gedson Fernandes či Pinho, Vizela nenasadí vykartovaného Kouaoa a možná ani lehce zraněného Cassiana.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.71 - 5.14 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portimonense SC - Estoril Praia  (neděle 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.07 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Santa Clara - FC Famalicão  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.07 - 2.84
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Tondela - FC Porto  (sobota 19:00)
Porto se chce po roce vrátit na portugalský trůn a zatím to vypadá, že ho znovu čeká urputná bitva s lisabonskými konkurenty Benficou a Sportingem. Hostující celek se navíc snaží postoupit i do osmifinálové fáze Ligy mistrů a po polovině základních skupin na tom není špatně. Nyní má za sebou velmi náročný duel s italským AC Milán (1:0) a na hřišti houževnaté Tondely tak bude muset zmobilizovat síly.

Výběr vedený koučem Sérgiem Conceiçãem momentálně zvítězil třikrát za sebou, v předchozích deseti případech prohrál pouze jednou - v nejprestižnější evropské klubové soutěži utrpěl debakl s věhlasným anglickým Liverpoolem (1:5). Na domácí scéně mu patří solidní druhá příčka s dvaceti body, za vedoucí Benficou zaostává o jediný bod. V osmi odehraných ligových zápasech tak ještě neprohrál a tuto šňůru určitě hodlá prodloužit.

Tondela se dlouhodobě pohybuje spíše v dolních patrech portugalské nejvyšší soutěže, prozatím je desátá s devíti body a v každém případě se bude chtít vyhnout sestupovému pásmu. Umístění v poklidném středu tabulky jí tak určitě vyhovuje, v předchozích dvou utkáních se navíc dostala do solidní formy. Po pěti prohrách v řadě za sebou vyzrála na Famalicão (3:2) a z kraje října překvapivě uspěla na půdě Belenensesu (2:0).

"Toto utkání bude náročné v mnoha ohledech, my si ale věříme a s nabitým programem jsme schopni se patřičně vyrovnat. Oproti utkání s AC Milán může dojít ke změnám v sestavě, ale určitě nebudou tak výrazné. Tondela je silná po standardních situacích a pozor si musíme dát i na její střelecké pokusy ze střední vzdálenosti," myslí si šestačtyřicetiletý Conceição. Ten nemá k dispozici zraněného Wendella, Tondela postrádá Gonçalvese.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.30 - 6.27 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - Moreirense FC  (sobota 21:30)
Sporting v Lize mistrů po úvodních dvou kolech nijak nezazářil, nicméně naposledy si možná až nečekaně snadno počínal na půdě Besiktase, a oživil tak naděje na zisk prvních dvou pozic ve skupině C. Třígólovou výhru z turecké půdy bude chtít rozhodně potvrdit i v Primeira Lize, v níž narazí na Moreirense. Domácí mají za cíl alespoň udržet současné třetí místo v tabulce.

Na domácí scéně nemá lisabonský celek partii rozehranou nijak špatně. Pořád je v popředí, a to očekávaně společně s Portem a Benficou. Všechny tři kluby dělil po osmi duelech nepatrný rozdíl, konkrétně hovoříme o jednom bodu. Sporting zatím zůstává neporažený, zatím urval na své konto šest vítězství a dvě remízy. Trenér Rúben Amorim tak nemůže být nespokojený.

Ostatně své mužstvo musel chválit i po nejčerstvějším souboji s Besiktasem. "Já se však cítil bezpečně, až když jsme vsítili čtvrtou branku," hodnotil. "Na začátku jsme zaostávali. Tížily nás potíže s kontrolou míče. Už se nám něco podobného stalo v minulosti, třeba v této soutěži proti Ajaxu. Ve druhé půli jsme už ale přece získali situaci do vlastních rukou," pokračoval.

Moreirense by nyní pro jeho ekipu nemělo představovat papírově složitou překážku. Svěřenci kouče Joaa Henriquese vyhráli dosud jen jednou, nepočítáme-li tedy Portugalský pohár. "Je před námi další těžký mač," řekl hostující stratég. "Už jsme narazili na Benficu, Bragu i Porto a vždy jsme padli. Chceme tuhle bilanci změnit k lepšímu. Mám tým, který chce vyhrávat."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.75 - 15.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória SC Guimarães - CS Marítimo  (pátek 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.09 - 7.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica870119:521
2.FC Porto862018:520
3.Sporting CP862013:420
4.Estoril Praia843112:715
5.Portimonense SC84228:414
6.SC Braga834112:813
7.Vitória SC Guimarães82429:710
8.Boavista FC824211:1110
9.Gil Vicente FC823310:109
10.CD Tondela830512:149
11.Paços Ferreira82338:119
12.FC Vizela81527:138
13.CS Marítimo81436:97
14.Moreirense FC814310:167
15.CD Santa Clara81346:166
16.FC Arouca81258:165
17.CF Os Belenenses80445:124
18.FC Famalicão80358:143

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
dave30

Co je s Trmalem? Nebo mu jenom nevyšly 2 zápasy, trenér tam poslal Varelu a jim se teď daří tak chytá on? Asi to tak bude, což je pro Trmala škoda. Tak snad ještě šanci dostane.

Reagovat
Benfica

Tak Trmal bol proti nasim ozaj hrozny, to sa ani neda povedat ze mu zapas "nevysiel" Varela je lepsi..

Reagovat
dave30

Co tam měl? Mrknul jsem teď na sestřih a za góly rozhodně nemohl...

Reagovat
Benfica

Tak pravez lepsi brankar by viac tych strelcov potrapil. Ale ani neide o tie goly, ale hlavne skoro kazdy jeho vykop skoncil nasim protiutokom, lebo bol uplne mimo ocakavania jeho spoluhracov.. za zapas mal sand jeden dobry moment..

Reagovat
dave30

Ok, zápas jsem neviděl a sestřih nikdy neukáže všechno.

Reagovat
Benfica

Reagovat
noustres

Benfica v 98 minutě?

Reagovat
Benfica

lídri..

Reagovat
noustres

Mafioso

Reagovat
Benfica

Reagovat
noustres

Smích? Přejde

Reagovat
Benfica

Teba presiel v 98 muminute

Reagovat
noustres

Prečo?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele