Primeira Liga - preview 32. kola: Guimaraes hostí Famalicao

09.05.2021, 08:45, aktualizováno 12.05.2021, 09:26
Previews
Mistrem Portugalska už je s jistotou Sporting, ale hraje se stále o další příčky. Vitória Guimaraes bojuje o Evropskou konferenční ligu a v případě, že doma porazí Famalicao, bude před závěrečnými dvěma koly ve velmi komfortní pozici...
Vitória SC Guimarães - FC Famalicão  (středa 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.20 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Tondela - CF Os Belenenses  (úterý 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.04 - 2.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Santa Clara - Rio Ave FC  (úterý 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.13 - 3.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Nacional - SL Benfica  (úterý 19:00)
Benfica po remíze v Clássicu proti Portu nadále ztrácí na svého rivala čtyři body a tři kola před koncem ligového zápolení nemá příliš šancí na uzmutí druhého místa. Pokud si chce udržet naději na tuto pozici potřebuje naplno bodovat na Madeiře, kde se postaví poslednímu Nacionalu. Ten potřebuje také tři body, jestli si chce zajistit prvoligovou příslušnost i do dalšího ročníku.

Hráči Benficy nedokázali zúročit dobrou formu v minulém kole a na vlastním stadiónu pouze remizovali s Portem. Toto utkání pro ně přitom bylo klíčové v boji o druhé místo. Svěřenci Jorgeho Jesuse sice po první půli díky gólu Évertona vedli, ale radost jim v závěrečné fázi utkání sebral Uribe a Benfice po remíze zůstalo čtyřbodové manko na rivala.

Benfica tak po strastiplné sezóně, které předcházel příchod milionových posil, zůstává za očekáváním a proti Nacionalu bude hrát zejména o čest. Na Madeiře však bude jasným favoritem a nic jiného než tři body se od ní nedají očekávat.

"Orli" totiž krom jednoho zaváhání s Gil Vicente (domácí prohra 1:2) až do Clássica od začátku března pouze vítězili a herní pohodu by si rádi přenesli i do nadcházejícího utkání. Z posledních jedenácti utkání vyhráli devět.

Před Nacionalem tak stojí nelehký úkol. Ligový nováček má na svém kontě 25 bodů a na šestnáctou Boavistu, která se nachází na pozici zajišťující alespoň baráž, ztrácí pět bodů. Týmu z Atlantiku tak s nezbývá nic jiného než se pokusit velkého favorita porazit.

Oba týmy do pozice, kterou si před sezónou nepředstavovaly, dostala hlavně zranění, ale nyní je již situace v obou klubech přívětivější. Domácí budou postrádat obránce Witiho a lucemburského útočníka Vinceta Thilla. Benfica se zase nemůže spolehnout na Almeidu, který kvůli vážnému zranění kolene chyběl většinu sezóny a kapitána Jardela.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.53 - 5.03 - 1.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - Boavista FC  (úterý 21:30)
Lisabonský Sporting je i tři kola před koncem ligového zápolení neporažen a má velice dobře nakročeno k prvnímu mistrovskému titulu po devatenácti letech. Toho může dosáhnout už v nadcházejícím zápase, ve kterém na Estádio de José Alvalade přivítá o záchranu bojující Boavistu.

Sporting po lehkém dubnovém trápení, kdy zaznamenal tři remízy proti soupeřům ze spodnějších pater tabulky, opět našel svou dobrou letošní formu a momentálně má za sebou tři ligová vítězství v řadě. Na čele ligy tak má i přes včerejší jasnou výhru Porta nad Farense pětibodový náskok. Zápasová matematika je tak zcela jednoduchá - pokud Sporting porazí Boavistu, bude jeho kapitán Sebastian Coates zvedat nad hlavu pohár pro mistry.

Pro svěřence Rubéna Amorima bylo klíčové minulé kolo. V tom bez větších problému vyhráli 0:2 na půdě Rio Ave, což je výsledek, který se očekával už před samotným zápasem. To nejdůležitější se ale stalo o den později, kdy se konalo slavné O Clássico. V něm Benfica po remíze 1:1 obrala o body na druhém místě číhající Porto, a v podstatě přihrála vytouženou trofej svému městskému rivalovi před prázdnou bránu.

Sportingu zbývá jenom tutovky využít a dobře zakončit, aby započaly v Lisabonu velké zeleno-bílé oslavy. K tomu by měl mít šestatřicetiletý Amorim k dispozici takřka všechny opory. Jediný otazník z hráčů, kteří se pravidelně objevují v základní sestavě, visí nad Porrem, který v minulém kole kvůli drobnému zranění nenastoupil, jistý není ani start mladého útočníka Tiaga Tomáse. Zcela určitě pak do zápasu nezasáhne Tabata, kterého zranění vyřadilo do konce sezóny.

Přestože zájmem celého kádru "Lvů" je pouze zisk tří bodů a titulu, jeden jeho člen ještě bojuje o individuální ocenění. Pedro Goncalves, letní posila z Famalicaa, je s osmnácti góly společně s Harisem Seferovičem z Benficy na čele ligové tabulky střelců. Na tom by se rozhodně velice rád osamostatnil.

Boavista je sice jasným outsiderem nadcházejícího duelu, ale v jejím postavení jí nezbývá nic jiného než se pokusit odložit oslavy domácího celku. Nachází se totiž na šestnáctém místě, které znamená barážový boj o ligovou příslušnost. Ve zbývajících dvou kolech se sice může stát mnohé, ale svěřenci zkušeného trenéra Ferreiry by potřebovali body nejlépe okamžitě.

K tomu, aby se pokusili nějaké vybojovat už proti Sportingu, jim nepomůže dlouhodobě zraněný Reisinho. Zcela fit není ani Nuno Santos a nejistý je také start Bengucheho, u kterého bude záležet na výsledku testů, neboť byl v týdnu pozitivně testován na koronavirus. Do karet Boavistě nehrají také historické statistiky - Sporting na jeho stadiónu naposledy obrala v roce 2003.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.35 - 10.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portimonense SC - Moreirense FC  (pondělí 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.53 - 4.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Porto - SC Farense  (pondělí 21:15)
Velkou ztrátu hlásí Porto před soubojem se zachraňujícím se Farense, v němž se pokusí ještě si uchovat alespoň teoretickou naději na uzmutí ligového titulu. Tři kola před koncem je mu Sporting vzdálený na těžko stažitelných osm bodů, zájem tak bude mít hlavně na urvání druhé pozice. Tentokráte se ale bude muset obejít bez vykartovaného tvůrce hry Sérgia Oliveiry.

Ten naposledy v derby s Benficou inkasoval už pátou žlutou kartu v sezóně, a vyfasoval tedy automatický disciplinární trest. Zápasu se asi každopádně opět účastní Sérgio Conceicao, který sice měl pykat za ostrá slova směrem k rozhodčím po klání s Moreirense hned tři týdny, stopka mu však byla zrušena, a v Lisabonu se tak mohl hlavní trenér ujmout plného vedení.

S médii ovšem domácí stratég už několik dnů vůbec nekomunikuje. A třeba hodnocení duelu s Benficou naposledy provedl jeho asistent Vítor Bruno. "Viděli jsme moc dobrý fotbal," řekl. "Myslím, že jsme byli osmdesát minut silnější. V závěru jsme však zariskovali, naše hra se bortila a gól jsme mohli klidně obdržet. Naši hráči nicméně vynaložili velké úsilí," dodával.

Porto by ještě mělo postrádat Jesúse Coronu, u nějž se neočekává úplně brzký návrat, a možná též Mouhameda Mbayeho, který už je aspoň zapojený do přípravy. Dragoes se nemají v tuhle chvíli vůbec na co šetřit, potřebují si též osvojit odstup od třetího místa, činící aktuálně čtyři body, aby mohli do Ligy mistrů postoupit přímo a nestresovat se s nepříjemnými předkoly.

Právě tenhle cíl je asi tím prvotním v závěru tohoto ročníku. "Upřímně, být druhý nebo třetí nemá tak zásadní význam," uvedla pravá ruka Sérgia Conceicaa. "Víme, že v sázce je spousta peněz, jde o kvalifikaci hlavní fáze milionářské soutěže. Jenže tenhle klub má tradici vítězit. Titul je teď v nedohlednu, o tom není pochyb, avšak ve fotbale se rodí pořád překvapení."

Hostující kouč Jorge Costa, který se snaží tým vymanit ze sestupových starostí a na příčku znamenající baráž ztrácí nyní dva body, bude zřejmě postrádat Andrého Pinta, který nedohrál minulé klání s Vitórií. Celkově si nováček Primeira Ligy nevede vyloženě špatně, čtyřikrát za sebou neprohrál, aby se však na nejvyšší úrovni přece udržel, musí v tomto trendu pokračovat.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.13 - 8.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - CS Marítimo  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.04 - 3.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Gil Vicente FC - SC Braga  (neděle 21:00)
Fotbalisté Bragy nezvládli závěrečnou fázi sezóny a s největší pravděpodobností nevybojují postup do vysněné Ligy mistrů. Na čtvrtém místě mají pohodlný náskok na týmy za sebou a podobně velkou ztrátu na týmy před sebou. O motivaci do nadcházejícího utkání však mají i tak postaráno, cestují totiž do Barcelos, kde se postaví rivalovi Gil Vicente.

Ještě v březnu to vypadalo na dokonalou vzpouru proti ligovým hegemonům posledních dvou dekád Benfice a Portu. Sporting, kterému forma vydržela dodnes, se vyhříval na prvním místě a hned v závěsu za ním byla právě Braga. Tu ovšem v posledních týdnech zasáhla zranění, únava a pokles formy a propadla se na tradiční čtvrté místo.

Arsenalistas od začátku dubna vyhráli pouze dva zápasy a dostalo se před ně Porto i Benfica, na kterou přitom měli poměrně velký náskok. Momentálně prožívají svěřenci Carlosa Carvalhala vůbec nejhorší období v letošní sezóně. V posledních třech zápasech získali jen jeden bod (prohra 0:1 se Sportingem a Marítimem a remíza 1:1 s Pacosem Ferreira) a jejich ztráta na čelo ligy se prohlubuje.

Vrátit dobrou náladu na Estádio Municipal de Braga může dobrý výsledek z jednoho z nejdůležitějších zápasů sezóny pro Bragu - dérbi minhoto. Braga je od Barcelos, které je domovským městem Gil Vicente, vzdálená pouhých 30 kilometrů a mezi oběma kluby vždy panovala třaskavá atmosféra.

Bragu však nečeká jednoduchý zápas pouze kvůli historické rivalitě. Gil Vicente se sice nachází na jedenáctém místě, ale na šestnáctou pozici, která už znamená barážový boj, má náskok pouhých pěti bodů a potřebuje tedy sbírat další, aby se vyhnulo sestupovým starostem.

To se týmu pod vedením Ricarda Soarese poslední dobou docela dařilo. Ve středu Gil Vicente přerušilo třízápasovou sérii bez výhry a udolalo na Madeiře Marítimo (0:1). Klub z Barcelos si navíc i splnil svou sezónní kvótu a dokázal zaskočit favorita. Před třemi týdny totiž vyloupil Estádio da Luz a porazil Benficu 1:2, což vzhledem k formě nejúspěšnějšího portugalského týmu zaskočilo veškerou fotbalovou veřejnost.

Poslední derby na konci ledna ovládla Braga, která doma zvítězila 1:0. Gil Vicente čeká na svou výhru proti rivalovi už přes sedm let. K přerušení dlouhého čekání by mu mohl pomoci fakt, že nemá v kádru jediného marodícího hráče. Hosté naopak nemohou počítat s Mourou ani Medeirosem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.32 - 3.55 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP31247056:1579
2.FC Porto31218262:2871
3.SL Benfica31207459:2267
4.SC Braga31185850:3159
5.Paços Ferreira311471036:3649
6.Vitória SC Guimarães311261335:3942
7.CD Santa Clara311071437:3637
8.CF Os Belenenses318131022:2837
9.Moreirense FC318131031:4037
10.CD Tondela311061533:5036
11.Gil Vicente FC311051629:3935
12.Portimonense SC31971533:3834
13.FC Famalicão318101335:4434
14.CS Marítimo311031825:4133
15.Rio Ave FC316131223:3531
16.Boavista FC316121336:4730
17.SC Farense316101529:3928
18.CD Nacional31671828:5125

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

Včera peknej koncert

Reagovat
noustres

Nikdy jsem si nemyslel, že zažiju titul Sportingu.

Reagovat
Rothbard

Proč víc nechytá Trmal? Tři zápasy a jen jeden obdržený gól a to z penalty...

Reagovat
noustres

Nevím proč ho chtěli. Mají jasnou jedničku. Kdyby mu dali alespoň hostovačku.

Reagovat
Benfica

Varela je jasná jednotka.. tam nemajú čo riešiť

Reagovat
Han střelil první

ale je to škoda. Trmal i v těch třech zápasech ukázal, že je dobrý brankář a mohl by minimálně Varelovi trochu víc dýchat na záda. Kór když oproti začátku sezóny nepředvádí nějak extra dobré výkony.

Jinak osobně nevím, co si Vitória slibuje od Pepy, ale nějak nevěřím tomu, že to pod ním půjde nahoru. Minimálně se obávám, že jejich fotbal bude nadále náročné sledovat.

Reagovat
Benfica

suhlas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele