Premier League - souhrn 35. kola: Fulham třetím sestupujícím

07.05.2021, 22:55, aktualizováno 10.05.2021, 22:56
Komentáře a souhrny
Ashley Westwood (© AFP)
Fulham v pondělní dohrávce podlehl Burnley a stal se třetím sestupujícím. Manchester City neudržel vedení nad Chelsea a s oslavami titulu musí počkat, vše ještě oddálil obrat United proti Aston Ville. Leicester vůbec nezvládl domácí zápas s Newcastlem a nakonec prohrál 2:4, ještě deset minut před koncem přitom prohrával o čtyři branky. Lišky se tak dostávají do podobné situace jako loni, West Ham však jejich zaváhání nevyužil...

Fulham FC - Burnley FC 0:2

10.05.2021 21:00

Góly: 35. Ashley Westwood, 44. Chris Wood

Fulham je třetím jistým sestupujícím. Svěřenci Scotta Parkera duel o všechno nezvládli a po nevýrazném výkonu svému sokovi podlehli po výsledku 0:2. Fulhamu nevyšel už první poločas, ve kterém se hosté prosadili dvakrát, když nejprve skóre otevřel po přihrávce Vydry Westwood, načež těsně před pauzou zvýšil rozdíl ve skóre ve formě hrající Wood. V druhé půli už domácí předvedli jen zoufalou snahu o obrat, která ale kýžený efekt nepřinesla, a tak si v příštím ročníku zahrají pouze druhou nejvyšší soutěž.

Většina prvního poločasu se odehrávala ve středu pole, oba celky se totiž k zakončení dostávaly jen skutečně sporadicky. Mírnou územní převahu sice měli domácí, jenže ji nedokázali zužitkovat a přetavit v jakékoliv nadějné příležitosti. Jako blesk z čistého nebe tak přišla úvodní branka zápasu v podání hostů, která se mimochodem nezaujatým divákům rozhodně musela líbit. Akci rozjel obránce Lowton, který krásným dlouhým pasem našel rozeběhnutého Vydru. Ten se neukvapil, míč si zpracoval a u brankové čáry krásně vyškolil domácího obránce, přes kterého pak také nabídl míč na stříbrném podnose dobíhajícímu Westwoodovi, který nabídnutou příležitostí nepohrdl a zblízka otevřel skóre zápasu.

Těsně před poločasem pak byla situace pro svěřence Scotta Parkera už přímo kritická. Míč se za vápnem dostal k Woodovi, ten si jej trochu se štěstím vyměnil se záložníkem Brownhillem a z vápna pak skákající balón napálil přesně do šibenice - Aréola byl naprosto bezmocný. Třetí branku mohl o minutu později přidat Vydra, ten ale po nákopu brankáře Popea a přiťuknutí parťáka Wooda pálil z hranice vápna těsně nad.

Fulham v druhém poločase věděl, že hraje o všechno a potřebuje menší zázrak, aby si udržel naději na záchranu. Domácí tak vystupňovali svou aktivitu, jenže se utápěli v častých nepřesnostech. V jedné z mála příležitostí se chybě hostující obrany ocitl záložník Anguissa, ten však po přiklepnutí Lookmana napálil z hranice vápna pouze břevno, od kterého se míč odrazil ke smůle domácích před brankovou čáru. V samém závěru mohl ještě třetí branku přidat Rodriguez, toho ale vychytal brankář Aréola, a tak utkání dospělo k výhře hostí v poměru 2:0. Prohra pro Fulham znamená, že se po boku Sheffieldu United a West Bromwiche Albion stává třetím sestupujícím a v příští sezóně na něj čekají pouze zápasy druhé nejvyšší soutěže.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - West Bromwich Albion 3:1

09.05.2021 20:00

Góly: 29. Emile Smith Rowe, 35. Nicolas Pépé, 90. Willian - 67. Matheus Pereira

Po velkém zklamání v podobě vyřazení ze semifinále Evropské ligy si Arsenal alespoň trochu spravil chuť proti West Bromwichi Albion. Po jedné trefě si připsali Emile Smith Rowe a Willian, pro něž šlo shodně o první ligový gól v dresu Arsenalu, a také Nicolas Pépé, za hosty pouze korigoval velkým sólovým gólem Pereira. Výsledek 3:1 ve prospěch domácích znamená, že tým Sama Allardyce je po Sheffieldu United druhým najisto sestupujícím.

Domácí se v úvodu zápasu marně hledali, čehož West Bromwich málem využil k brzkému průlomu skóre. Obzvláště aktivní byl Matheus Pereira, jehož kroucená rána zpoza pokutového území prosvištěla k úlevě Bernda Lena jen velmi těsně horního růžku branky.

Na přelomu půlhodiny hry se však Arsenal přece jen dostal do zápasu a využil přílišného prostoru od nedůsledné defenzivy soupeře. Jako obvykle nebezpečný Bukayo Saka, jenž hojně podporoval útok "Kanonýrů" i z pozice levého beka, poslal na přední tyč přízemní centr přesně do kroku nabíhajícího Emila Smitha Rowea, jenž bez váhání napálil míč do sítě a připsal si první kariérní gól v Premier League.

Z Arsenalu jako by průlomem skóre spadlo napětí a nemohoucnost, zatímco s hosty naopak inkasovaná branka viditelně zamávala. O pouhých šest minut později se tak skóre nepřekvapivě měnilo znovu. Nicolas Pépé dostal i díky dobrému náběhu Caluma Chamberse příležitost zaseknout si míč do středu hřiště a výtečnou křižnou ranou levačkou propálil brankáře Johnstonea.

Po změně stran zprvu domácí bezpečně kontrolovali nabytý náskok a měli i několik šancí předčasně rozhodnout o svém vítězství, ale Pépého prudkou ránu Johnstone zneškodnil a na další výtečný centr Saky těsně nedosáhl jak Martinelli, tak Smith Rowe. Místo toho tak hosté zničehonic udeřili z rychlého protiútoku, který byl takřka celý v režii neúnavného Pereiry. Brazilský ofenzivní záložník si to směle namířil proti přesile a proklestil svou přízemní ránu přesně k tyči mimo dosah marně se natahujícího Lena.

Ze zdánlivě pohodově rozehraného utkání se pro domácí rázem stalo drama, a Leno musel řešit několik nepříjemných závarů ve vlastní šestnáctce včetně několika nebezpečných hlaviček Furlonga a Pereirova rohu, který se točil přímo do brány. V poslední minutě základní hrací doby ale Arsenal přece jen dokázal dostat zápas plně zpět pod kontrolu, když si Willian na Bartleym vymodlil faul před pokutovým územím a parádním přímým kopem do horního růžku vstřelil svůj první gól v dresu Arsenalu.

Severolondýnský celek tak zvítězil 3:1 a nadále drží alespoň teoretickou naději na pohárové příčky, zatímco pro West Bromwich Albion tento výsledek znamená definitivní jistotu sestupu.

Více informací k zápasu

West Ham United - Everton FC 0:1

09.05.2021 17:30

Góly: 24. Dominic Calvert-Lewin

West Hamu United prohrál v duelu 35. kola Premier League s Evertonem 0:1. Vítěznou branku obstaral Dominic Calvert-Lewin.

Everton se ze své první šance v zápase dostal ve 24. minutě do vedení. Po nenápadné akci si na Godfreyho průnikovou přihrávku naběhl Dominic Calvert-Lewin, který přízemní střelou prostřelil gólmana.

Po třech minutách mohlo být vyrovnáno. Saïd Benrahma dostal přihrávku do pokutového území, jenže příliš dlouho váhal se zakončením a Coleman jeho ránu stačil srazit na roh. Za chvilku už zase Everton zahrával přímý kop v blízkosti velkého vápna. Do míče se opřel Gylfi Sigurdsson, jehož střelu přes zeď skvěle vyrazil Łukasz Fabiański.

Až ve 40. minutě se domácí dostali do obrovské šance. Skvělý centr poslal do vápna Pablo Fornals. Ve vápně se uvolnil Saïd Benrahma, ale hlavou zakončil těsně nad břevno.

Po hodině hry se mezi střelce mohl zapsat Vladimír Coufal. Krásnou přihrávkou jej k zakončení vybídl Fornals, ale český hráč přízemní ránu napálil do tyče.

Pět minut před koncem mohlo být rozhodnuto. Dominic Calvert-Lewin poslal pobídku na malé vápno, ale střídající King hlavičkoval jen do tyče.

West Hamu se díky další ztrátě vzdaluje vidina účasti v příštím ročníku Ligy mistrů. Z pátého místa totiž na čtvrtý Leicester ztrácí tři kola před koncem pět bodů. Svěřenci manažera Moyese se tak budou muset spíše ohlížet za sebe, aby uhájili alespoň pátou příčku. Everton naopak bude ještě usilovat o posun vpřed, momentálně je osmý.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Manchester United 1:3

09.05.2021 15:05

Góly: 24. Bertrand Traoré - 52. Bruno Fernandes (pen.), 56. Mason Greenwood, 87. Edinson Cavani

Po prvním poločase utkání ve Villa Parku si mohli hráči a fanoušci Manchesteru City pochvalovat dosavadní vývoj. Po přestávce jim ale úsměv ztuhl, jelikož jejich městský rival United dokázal nepříznivě se vyvíjející střet s Aston Villou otočit ve svůj prospěch, čímž oddálil korunovaci nového mistra Premier League.

United začali slibně již zkraje zápasu. V šesté minutě si Shaw po autovém vhazování narazil míč s Rashfordem a poté vnikl do pokutového území, jeho zakončení ale vyrazil domácí brankář Martínez. Za dalších deset minut poslal Pogba pas za obranu domácích, kam si naběhl Rashford, ten ještě posunul míč na nabíhajícího Fernandese, který však z první nenašel prostor mezi třemi tyčemi.

Po 20 minutách hry se ovšem zničehonic dostali do vedení Villans. McTominay přišel o balón před vlastním pokutovým územím a následně se ke kulatému nesmyslu dostal Bertrand Traoré, jenž míč napálil z poměrně ostrého úhlu parádně a naprosto nechytatelně do horního rohu brány Manchesteru United.

"Rudí ďáblové" chtěli pochopitelně vyrovnat co nejdříve. Ve 39. minutě pálil po přihrávce od Fernandese Rashford, Martínez ale míč za svá záda nepustil a úspěšný zákrok si strážce domácí svatyně připsal hned vzápětí kdy lapil pokus Greenwooda. Na druhé straně zkoušel štěstí těsně před odchodem do kabin Watkins, jehož ránu zastavila levá ruka gólmana hostů Hendersona.

Šest minut po změně stran začal v pokutovém území Aston Villy tancovat Pogba, pro což neměl pochopení Douglas Luiz, jenž středopolaře Red Devils poslal k zemi. Luizův zákrok nicméně vyhodnotil sudí Kavanagh jako nedovolený a Manchester United kopal penaltu, kterou suverénně proměnil Fernandes - 1:1.

Nedlouho po vyrovnání dokonal Manchester obrat. Greenwood se v 56. minutě po přihrávce Wan-Bissaky odpoutal od svého strážce a z otočky překonal Martíneze přízemní střelou na bližší tyč. Střelecké snažení svých spoluhráčů poněkud nechtěně podpořil v 60. minutě také stoper Maguire, jenž při obranném zákroku protáhl vlastního brankáře Hendersona.

Poté už United zase pálili na tu správnou kasu, byť ji Rashford v 63. minutě netrefil. Villans chtěli ještě utkání zdramatizovat, avšak až na pár náznaků se na nic dalšího nezmohli. Naopak hosté se prosadili ještě jednou. Cavani totiž v 88. minutě potvrdil, jak skvělým je hlavičkářem, když právě "kebulí" zužitkoval Rashfordův centr.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Brighton & Hove Albion 2:1

09.05.2021 13:00

Góly: 76. Adama Traoré, 90. Morgan Gibbs-White - 13. Lewis Dunk

Wolverhampton znovu nepředvedl nijak oslnivý výkon a s houževnatým Brightonem dlouho prohrával, nicméně ve druhém poločase využil dlouhou přesilovku a rozdílovou brankou v 90. minutě nakonec otočil vývoj ve svůj prospěch. Po těsné výhře 2:1 se nachází na dvanácté pozici s pětačtyřiceti body a ještě má šanci se posunout do horní poloviny Premier League. Naopak hosté stále nejsou zachráněni a budou čekat na pondělní dohrávku Fulhamu.

Svěřenci manažera Grahama Pottera se však nacházejí v luxusní situaci, jelikož před osmnáctým Fulhamem disponují desetibodový náskokem a v případě jeho porážky s Burnley si definitivně zajistí udržení mezi anglickou elitou i pro nadcházející ročník. Domácí začali aktivněji a první možnost si vypracovali po čtyřech odehraných minutách, ale skákavou střelu Vitinha z hranice šestnáctky parádně odvrátil do zámezí brankář Sánchez.

Hosté z ničeho nic udeřili po necelé čtvrthodině hry, kdy se po rohovém kopu Große z pravé strany pověsil do vzduchu obrovitý obránce Lewis Dunk a svou hlavičku usměrnil přímo k pravé konstrukci. Stejný hráč mohl navýšit náskok svého týmu ve 25. minutě, kdy opět hlavičkoval po rohovém kopu, nicméně jeho oblouček z dvanácti metrů tentokráte vytěsnil parádně jednoruč pozorný gólman Rui Patrício.

Domácí po změně stran přidali a ani po pěti minutách chtěl srovnat Morgan Gibbs-White, nicméně z mírného úhlu si na Sáncheze nepřišel. Brighton si výrazně zkomplikoval situaci v 53. minutě. Právě Dunk totiž zatáhl za záchrannou brzdu a ve vyložené brankové možnosti stáhl k zemi rozběhnutého Fábia Silvu, za což mu rozhodčí Moss po zásluze udělil přímou červenou kartu. "Vlci" v následujícím průběhu obléhali šestnáctku svého houževnatého soupeře.

Zhruba v polovině druhého dějství nebezpečně vypálil Moutinho a španělský strážce se znovu vytáhl s vynikajícím zákrokem, avšak zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem přeci jen kapituloval. Adama Traoré si elegantně vyměnil balón se Silvou a z osmi metrů zamířil přímo k bližší tyči. Mírný favorit tohoto zápasu mohl otočit vývoj v 84. minutě, jenomže Gibbs-White ve stoprocentní příležitosti trestuhodně přestřelil prázdnou hostující branku.

Stejný hráč napravil své zaváhání o šest minut později, neboť převzal odražený míč, chytře si položil bránícího Whitea a vzápětí skóroval střelou do levého spodního rohu. Brighton dokonce dohrával toto utkání o devíti, jelikož v sedmé nastavené minutě neudržel nervy na uzdě Neal Maupay a po hlasité kritice Mosse byl okamžitě vyloučen.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Southampton FC 2:0

08.05.2021 21:15

Góly: 31. Sadio Mané, 90. Thiago Alcântara

Liverpool vyhrál na domácí půdě ve 35. kole Premier League se Southaptonem 2:0. Skóre v prvním poločase otevřel Sadio Mané, pojistku v závěru přidal Thiago Alcântara.

Blízko vedoucímu gólu byl ve 20. minutě Mohamed Salah. Po nedůrazu v hostující obraně dostal nahrávku od Maného, z pravé strany ale na Forstera nevyzrál. O pět minut později měl za cíl dovést povedenou akci Maného do gólového konce Diogo Jota. Balón si hodil mezi dva protihráče, načež udělal Vestergaardovi kličku na pravou stranu, ale na brankáře nevyzrál.

Domácí byli při chuti a po chvíli měli další šanci. Na centr z pravé strany naskočil kapitán Georginio Wijnaldum, který Forstera překonal, brankáře zachránila horní tyč.

Po půlhodině hry se o slovo přihlásili také Saints. V krátkém časovém sledu musel předvést Alisson dva těžké zákroky. Nejprve skvěle zmenšil střelecký úhel Adamsovi, posléze si poradil i s pokusem Walcotta.

Hosté mohli ve 31. minutě litovat svých předchozích neproměněných šancí. Kloppova družina totiž rozjela rychlý útok na opačnou stranu a výsledkem byl vedoucí gól. Na centr Salaha si naskočil přes Walkera-Peterse senegalský reprezentant Sadio Mané, jenž z bezprostřední blízkosti poslal míč do sítě.

O pět minut později Mohamed Salah nevyužil ani druhou velkou příležitost v utkání. Sám před gólmanem šel do kličky, která mu vyšla, ale posléze déle podržel balón, protože na brankovou čáru sběhli bránit hned tři protihráči. Egypťan nakonec trefil Vestergaarda.

Hosté mohli srovnat gólem "do šatny". Nathan Tella si naskočil na centr zleva, ale hlavičku umístil do středu bránu, tedy přímo do rukou Alissona.

Po šancemi nabité první půli se ve druhém poločase poměrně dlouho nic nedělo. Až ve 78. minutě Che Adams vystihl mizernou rozehrávku Alissona, ale zachoval se příliš zbrkle. Místo lobu sáhl k zakončení po zemi, které brazilský gólman dokázal zpacifikovat.

V 82. minutě dostal Sadio Mané balón do brány, ale ani se neradoval, protože si sám byl moc dobře vědom svého ofsajdového postavení. Konzultace s VAR nebyla nutná, celou situaci dobře vyhodnotil i pomezní.

Domácí se však druhého gólu nakonec dočkali, a to v 90. minutě. Firmino přihrál na střed Thiagu Alcântarovi, který si navedl míč na hranici šestnáctky, odkud vyslal nechytatelnou střelu do pravého dolního rohu.

Liverpool tak poskočil v tabulce na šesté místo před Tottenham, Southampton je šestnáctý.

Více informací k zápasu

Manchester City - Chelsea FC 1:2

08.05.2021 18:30

Góly: 44. Raheem Sterling - 63. Hakim Ziyech, 90+2. Marcos Alonso

Chelsea v pikantním souboji zvítězila na půdě Manchesteru City a udělala důležitý krok směrem k Champions League. Pro The Blues se přitom zápas nevyvíjel dobře, po prvním poločase díky brance Sterlinga prohrávala a v nastaveném čase prvního dějství ještě musela čelit penaltě, kterou ale Agüero neproměnil a soupeře tak ponechal ve hře. A toho Tuchelovi svěřenci perfektně využili v druhém dějství, kdy se trefil nejprve Ziyech, načež v nastaveném čase dílo dokonal obránce Alonso a posunul tak Chelsea na třetí místo.

První půle nabídla dosti taktickou bitvu, příležitostí k vidění zrovna mnoho nebylo a po většinu času se hra odehrávala ve středu pole. O něco lepším celkem byli ale přece jenom domácí, kteří se ale přes pozorný defenzivní blok soupeře nebyli schopni pořádně prosadit. Na druhé straně se v ojedinělé šanci ocitl Werner, který do sítě dopravil střelu Jamese, nacházel se ale ve více jak metrovém ofsajdu, a tak se sám ani neradoval. O chvíli později se německý reprezentant nacházel v dalším parádním náběhu, před vybíhajícím Edersonem si však míč ukopl k rohovému praporku a šance tak vyzněla do ztracena.

Manchester City na první velkou příležitost čekal do nastaveného času prvního dějství, hned z toho ale byla branka. Na dlouhý míč Cancela si naběhl Jesus, který využil zaváhání vracejícího se Christensena a míč na zlatém podnose připravil kolegovi z útoku Agüerovi. Ten ale naprosto nepochopitelně balón nezpracoval, zachránil jej ale dobíhající Sterling, který bez váhání míč napálil do sítě. A o necelou minutu později mohl být rozdíl ve skóre dvoubrankový. Mladík Gilmour totiž v pokutovém území srazil Jesuse a byla nařízena penalta. K té se postavil Agüero, který zvolil zakončení v podobě dloubáčku do středu branky, k jeho smůle se však brankář Mendy nepohnul a pokutový kop tak lapil.

Mrzet to Manchester City mohlo po patnácti minutách druhé půle. To se totiž ve středu pole nechal lacino o míč obrat Rodri, rychlý kontr potáhl Ziyech, který si míč vyměnil s Azpilicuetou a z hranice vápna pak vyslal prudkou přízemní ránu, kterou Ederson nedokázal vytěsnit mimo tři tyče. Hosté v dalších minutách stupňovali svou aktivitu a byl to opět Werner, kterému se podařilo dostat míč do sítě, i tentokráte se ale nacházel ve výrazném ofsajdu a branka tak nemohla být uznána.

Deset minut před koncem pak Gilmour s Pulišičem vyřadili střed pole Manchesteru City, americký křídelník pak balón před vápnem předložil nabíhajícímu Jamesovi, který trefil přesně osamoceného Odoie, který překonal Edersona - jenže ke smůle Chelsea nahoru opět vyletěl praporek asistenta rozhodčího. Na druhé straně zahrozil mladík Foden, který si naběhl na přesný centr Gündogana a z malého vápna těsně minul zadní tyč.

Když už to vypadalo, že klání dospěje k bezbrankové remíze, vydal se na zteč soupeřovy svatyně Hudson-Odoi, hezkou kolmicí oslovil Wernera, který míč protlačil přes bránící stopery na nabíhajícího Alonsa, který z prostoru penalty s velkým štěstím dostal míč do sítě a rozhodl o důležité výhře Chelsea v poměru 2:1.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Crystal Palace 0:2

08.05.2021 16:00

Góly: 2. Christian Benteke, 88. Eberechi Eze

Fotbalisté již jistého sestupujícího Sheffieldu United prohráli v utkání 35. kola Premier League s Crystal Palace 0:2. Branky si připsali Christian Benteke a Eberechi Eze.

Hosté se vedení ujali hned ve druhé minutě. Rychlou akci vyšperkoval Eberechi Eze přihrávkou na Christiana Bentekeho, který s pomocí teče dostal míč za záda domácího gólmana.

Další gólovou možnost mělo Crystal Palace před koncem první půle. Christian Benteke si naskočil úplně osamocený na malém vápně na centr, ovšem jeho hlavičku fantastickým zákrokem vytáhl Aaron Ramsdale.

Sheffield měl svou první šanci až v 51. minutě. Centr totiž prolétl bez teče k zadní tyči, kde byl úplně volný John Egan. Tomu se úplně nepovedla střela, balón poslal vysoko nad.

Christian Benteke se v 74. minutě dostal před svého soka, a tak míč uzmul jako první. Následovala přihrávka na hranici vápna a krásná Townsendova střela na zadní tyč, která skončila jen těsně vedle

Dvě minuty před koncem základní hrací doby bylo rozhodnuto. Eberechi Eze předvedl individuální akci už z poloviny hřiště. Nakonec se s míčem dostal až do vápna, kde otřel svou střelu o jednoho ze soupeřů, a ta zamířila k zadní tyči.

Crystal Palace si výhrou zajistilo matematickou jistotu záchrany, Sheffield je poslední o devět bodů.

Více informací k zápasu

Leeds United - Tottenham Hotspur 3:1

08.05.2021 13:30

Góly: 13. Stuart Dallas, 42. Patrick Bamford, 84. Rodrigo - 25. Heung-min Son

Leeds potvrdil, že aspiranty na pohárovou Evropu umí zaskočit. Po Manchesteru City, Liverpoolu a Manchesteru United obrali Whites o body také Tottenham. Domácí až na jednu výjimku přežili řadu šancí soupeře a sami se naopak prosadili třikrát.

Brankář Tottenhamu Lloris se poprvé musel činit již v sedmé minutě, kdy jej křižnou střelou pořádně protáhl Bamford. Chvíli poté pálil po rohovém kopu nad břevno hostující svatyně Struijk, ve třinácté minutě už ale "Kohouti" kapitulovali. Centr Harrisona srazil bránící Reguilón nešťastně na vlastní bránu, což ještě Lloris odvrátil, proti dorážce Dallase už však byl krátký.

Na první zásah Leedsu se nicméně Spurs ještě povedlo odpovědět. Alli totiž ve 25. minutě našel šikovnou průnikovou přihrávkou zcela volného Sona, jenž prostřelil domácího gólmana Mesliera. United si chtěli vzít vedení co nejrychleji zpět. Ačkoli Harrison při zakončení z 28. uklouzl, donutil Llorise k zákroku. Na druhé straně se povedlo Kaneovi rozvlnit síť, jenže radost Tottenhamu překazil asistent rozhodčího, který odmával nesmírně těsné postavení mimo hru.

Místo hostů se tak krátce před odchodem do kabin radovali z vedoucí branky domácí. Agilní Harrison uvolnil na levé straně nabíhajícího Alioskiho, který před bránou vyhledal Bamforda, jenž už míč pouze uklidil zblízka za záda znovu bezmocného Llorise. Čtyři minuty po změně stran překonal Mesliera Kane, avšak zásah kanonýra Spurs opět nemohl platit kvůli ofsajdu, který byl tentokrát jednoznačný.

V 55. minutě to Kane zkusil zpoza pokutového území, jeho přízemní pokus se ale nevměstnal mezi tři tyče. Hned vzápětí chyboval při rozehrávce Struijk, avšak ani Son střelou z úhlu nezaměstnal Mesliera. Po hodině hry nachystal Harrison na druhé straně hřiště palebnou pozici pro Klicha, jehož ránu pod břevno vytěsnil Lloris.

V 71. minutě již musel do akce také Meslier, jenž musel vyrazit míč poté, co Alioski nešťastně tečoval prudký centr Auriera. Následně měl Leeds velké štěstí, neboť Kane trefil z přímého kopu břevno. Za United zahrozil v 76. minutě kdo jiný než Harrizon, který si šikovně narazil s Klichem, jenže poté střílel pánu Bohu do oken. Tottenham odpověděl akcí po levé straně, kde však Lamelu vychytal Meslier.

V závěrečné desetiminutovce nejprve Klichův pokus těsně minul horní roh Llorisovy svatyně, v 84. už ale Leeds přidal třetí branku. Raphinha při brejku dva na jednoho nesobecky nahrál Rodrigovi, který upravil skóre na 3:1.

Více informací k zápasu

Leicester City - Newcastle United 2:4

07.05.2021 21:00

Góly: 80. Mark Albrighton, 87. Kelechi Iheanacho - 22. Joseph Willock, 34. Paul Dummett, 65. Callum Wilson, 74. Callum Wilson

Newcastle naprosto zboural veškerá předzápasová očekávání a Leicester na jeho vlastním hřišti dokonale zesměšnil. "Straky" bez slitování trestaly sebemenší zaváhání v domácích řadách, a byť v závěru dovolily "Liškám" dvakrát skórovat, odvezly si na sever Anglie nečekaně všechny body.

"Magpies" tak mají po překvapivém úspěchu již téměř jistou záchranu. Leicester si naopak stejně jako loni začíná zbytečně komplikovat možný postup do příštího ročníku evropské Ligy mistrů. "Foxes" totiž ostudnou porážkou daly šanci pronásledovatelům k tomu, aby na družinu manažera Brendana Rodgerse zatlačili.

Lišky přitom začaly nadějně. V páté minutě na centr Maddisona těsně nedoskočil Tielemenas, chvíli poté zase pálil sám Maddison do náruče připraveného brankáře Newcastlu Dúbravky. Hosté poprvé zahrozili ve třinácté minutě, kdy po standardní situaci rozehrané Shelveym hlavičkoval těsně vedle brány Fernández. Ještě větší tutovku spálil o tři minuty později Saint-Maximin, který po rychlém brejku nechal vyniknou tváří v tvář stojícího gólmana domácích Schmeichela.

Leicester se nicméně nepoučil a ve 22. minutě již Straky udeřily. Söyüncü špatně zpracoval míč, čehož využil Willock, který s kulatým nesmyslem uprchl a přízemní střelou na zadní tyč otevřel skóre. Odpověď od Foxes mohla přijít za tři minuty. Tielemans našel z volného kopu naskakujícího Fofanu, toho však bravurně vychytal Dúbravka.

Ve 34. minutě už ale Lišky inkasovaly podruhé. Dummett při rohovém kopu přetlačil v důrazném souboji Fofanu a hlavou zblízka navýšil vedení Magpies. Záhy mohlo přijít snížení. Albrightonův centr z levé strany propadl až k Iheanachovi, proti němuž ovšem zasáhl Dúbravka. Těsně před přestávkou se zase přes obranu Newcastlu dostal Vardy, jenže i jeho oblouček Dúbravka zneškodnil.

Devět minut po změně stran měl slovenský brankář i trochu štěstí, když rána Maddisona z přímého kopu skončila po teči ve zdi těsně vedle tyče. Nepřesná byla také hlavička Ndidiho z následného rohového kopu. To hosté pálili ostrými. Castagne po hodině hry místo uhašení nebezpečí přistrčil míč do sprintu Wilsonovi, ten obešel Schmeichela a zakončením do odkryté svatyně upravil na 0:3.

Také na další šanci Leicesteru odpověděly Straky nejlepším možným způsobem. Zatímco Péreze v 69. minutě vychytal Dúbravka, o čtyři minuty později poslal Almirón skvělou průnikovou přihrávku na Wilsona, jenž sice na první pokus trefil tyč, avšak z dorážky již poslal balón do sítě.

Domácí začali sázet branky až v poslední desetiminutovce. Nejprve Vardy nabil Albrightonovi, jenž vymetl šibenici a připravil Dúbravku o čisté konto. V 87. minutě zase poslal míč po zemi k tyči Iheanacho. Korekce skóre nicméně přišla od Leicesteru příliš pozdě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City35255572:2680
2.Manchester United342010467:3670
3.Chelsea FC351810755:3264
4.Leicester City351961063:4363
5.West Ham United351771155:4558
6.Liverpool FC34169957:3957
7.Tottenham Hotspur351681161:4156
8.Everton FC341671146:4255
9.Arsenal FC351571349:3852
10.Leeds United351551553:5350
11.Aston Villa341461449:4148
12.Wolverhampton Wanderers351291435:4745
13.Crystal Palace341181536:5641
14.Burnley FC351091633:4739
15.Newcastle United351091640:5839
16.Brighton & Hove Albion358131436:4137
17.Southampton FC341071741:6137
18.Fulham FC355121825:4727
19.West Bromwich Albion355111932:6826
20.Sheffield United35522818:6217

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (360)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele