Premier League - preview 8. kola: Kolo zakončí londýnské derby

16.10.2021, 09:24, aktualizováno 18.10.2021, 08:49
Previews
Londýnské derby dvou nespokojených zakončí osmé kolo anglické nejvyšší soutěže. Arsenal se po mizerném vstupu do sezony rozjel a z posledních čtyřech zápasů vytěžil deset bodů. Další hodlá přidat proti Crystal Palace, ten je čtrnáctý...
Arsenal FC - Crystal Palace  (pondělí 21:00)
Londýnský Arsenal sehraje v osmém kole Premier League duel s Crystal Palace. Kanonýři na tom zatím nejsou moc dobře ani v letošní sezoně, zatím jim patří třináctá příčka. Hosté jsou na tom však ještě o místo hůře.

Nálada v táboře Arsenalu se v poslední době značně zlepšila. Svěřenci kouče Mikela Artety totiž získali všech svých letošních deset bodů v předchozích čtyřech kolech, byť v tom posledním se na půdě Brightonu spíše trápili, když remizovali 0:0. V souboji s rivalem svého minulého soupeře Crystalem Palace tak budou usilovat o nápravu.

Arsenal sice nezvítězil v žádném z předchozích tří vzájemných domácích utkání, nicméně v sedmi z předešlých devíti zde dokázal Crystalu Palace dát minimálně dva góly. A více branek bude možná potřeba i tentokrát, obzvlášť, pokud domácím uteče úvod duelu, jelikož žádný jiný tým totiž letos nedostal v Premier League tolik gólů v prvním poločase jako Arsenal, a to šest.

Eagles se ovšem v prvních dějstvích svých letošních zápasů dokázali prosadit jen jednou, což představuje společný nejhorší výkon v lize. Hosté letos sice často neprohrávají, ale skutečnost, že sami vyhráli jen jednou, určitě jejich fanoušky znepokojuje.

Crystal Palace prohrál ve svém historicky prvním pondělním utkání v Premier League v roce 1992 shodou okolností s Arsenalem 1:2 a v tento den se mu v lize příliš nedařilo ani poté. Nadějně nevypadá ani fakt, že všichni předchozí tři hráči Arsenalu, kteří se dali na trenérskou dráhu a čelili v lize svému bývalému klubu, s ním v úvodním duelu prohráli, přičemž dva rozdílem dvou či více branek. Patricka Vieiru tedy nečeká nic snadného.

Poslední vzájemný duel Arsenalu s Crystal Palace se odehrál loni v květnu a Gunners vyhráli 3:1. O jejich výhru se dvěma góly zapříčinil Nicolas Pepe, jednu branku se připsal Gabriel Martinelli. Za tehdy domácí Eagles v tu chvíli vyrovnával Christian Benteke.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Tomiyasu, White, Gabriel, Tierney - Smith-Rowe, Partey, Odegaard - Pepe, Aubameyang, Saka.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Andersen, Guehi, Mitchell - Gallagher, Milivojevic, McArthur - Schlupp, Edouard, Zaha.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.91 - 5.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - West Ham United  (neděle 15:00)
Na dostřel prvnímu místu je po sedmi kolech anglické Premier League Everton, na který teď čeká zajímavý zápas dvou aspirantů na evropské poháry. V cestě mu stojí West Ham, jenž se na svého soupeře může bodově dotáhnout.

Toffees si v polovině září prožili nepovedený týden, když nejprve podlehli v dlouhodobé soutěži jednoznačně Aston Ville a následně vypadli z Ligového poháru na úkor QPR. S nadcházejícími výsledky už ovšem mohou být spokojeni, v posledním domácím zápase si totiž poradili s Norwichem a před reprezentační pauzou si přivezli bod z Old Trafford. Tam sice po Martialově trefě prohrávali, po přestávce ovšem srovnal na konečných 1:1 Townsend.

"Kladiváři" se v dobré náladě udržují zejména jinými soutěžemi, než je Premier League. V té totiž naplno bodovali v jediném z předchozích pěti zápasů, naposledy podlehli Brentfordu 1:2. Na Mbeumovu trefu sice odpověděl Bowen, nicméně v nastavení rozhodl o vítězství nováčka Wissa. Ovšem během tohoto nepříliš vyvedeného období postoupili v poháru přes Manchester United a dvakrát zvítězili i v Evropské lize, kde jsou tak velmi blízko postupu do jarní fáze.

"Myslím, že začátek sezony se nám povedl. Jsme ve všech pohárových soutěžích, daří se nám dobře i v Evropě. Vyhráli jsme v Carabao Cupu a v Premier League to také zvládáme i v kombinaci s evropskými zápasy. Toto je jeden z mnoha zápasů, které se řadí mezi důležité. A stejně tak tomu je i pro Everton. Jde o opravdu velký klub, což z toho dělá velké utkání. Na jejich hřišti se nehraje snadno, a to vím lépe než většina ostatních, kvůli velmi dobré atmosféře," komentuje současný manažer West Hamu a někdejší lodivod celku z Liverpoolu David Moyes.

Vzájemné zápasy se v posledních letech nesou spíše ve stylu úspěchů Evertonu, jenž vyhrál ve čtyřech z nedávných šesti případů. V minulé sezoně však pokaždé slavil hostující tým poměrem 1:0, na Nový rok v Goodison Parku rozhodl v závěru Souček, v květnové odvetě tři body vystřelil Calvert-Lewin.

Právě Calvert-Lewin stejně jako další ofenzivní eso Richarlison budou svému týmu kvůli zranění chybět, stejně jako Delph. Na straně Hammers jsou v ohrožení starty Frederickse a také Coufala.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Godfrey, Mina, Keane, Digne - Doucouré, Allan, Townsend, Gray, Richarlison - Calvert-Lewin
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Zouma, Ogbonna, Cresswell - Souček, Rice - Bowen, Benrahma, Fornals - Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.31 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Tottenham Hotspur  (neděle 17:30)
V Newcastlu se dějí velké věci! V průběhu reprezentační přestávky byl dotažený prodej klubu do rukou pohádkově bohatých majitelů a před severoanglickým klubem se tak najednou otevírá nadějná budoucnost. Okamžitě se začalo spekulovat o budoucnosti trenéra Bruce, kterého prý majitelé na lavičce nechtějí a rozhlížejí se po nějakém zvučnějším jméně. To v táboře hostí přišlo po velmi nadějném začátku sezóny lehké vystřízlivění, v průběhu září nebyly výkony Spurs vůbec ideální a začalo se také řešit, proč se vlastně Harry Kane v letošním ročníku Premier League ještě netrefil.

Navzdory všem těm změnám a ambicím v táboře domácích je základní cíl pro letošní sezónu jasný - záchrana. Newcastle sezónu neodstartoval vůbec dobře, v ligové soutěži zatím nevyhrál, když si připsal jen tři remízy se Southamptonem, Leedsem a Watfordem. Všechna zbylá utkání pak tým ze severu Anglie prohrál, a tak se se třemi získanými body krčí na sestupové pozici. Jistě, jedná se jen o prvních sedm kol, nicméně ani herní projev Strak není bůhvíjaký a zdá se, že Steve Bruce bude mít letos s pravidelným získáváním bodů opravdový problém. A noví majitelé jistě nechtějí nic slyšet o tom, že by snad se začátkem příštího ročníku mohli vlastnit druholigový klub.

Tottenham si v srpnu skvěle vedl i bez Harryho Kanea, ve třech duelech zvítězil shodně 1:0, když přehrál Manchester City, Wolverhampton a Watford. Poté se však celek ze severního Londýna zasekl a přišly tři porážky v řadě bez vstřelené branky - Spurs nejprve vyhořeli na hřišti Crystal Palace, o týden později doma vůbec nezvládli druhou půli souboje s Chelsea, načež o týden později zase nezachytili úvod utkání a v severolondýnském derby vyfasovali v první půli od Arsenalu hned tři branky, což jejich příznivci nesli samozřejmě velmi těžce. Napravit pošramocené sebevědomí si svěřenci Espirita Santa zvládli těsně před reprezentační pauzou, když doma zdolali Aston Villu těsně 2:1.

Newcastlu se do sestavy vrací útočník Callum Wilson, stejně tak Jamaal Lascelles, Joe Willock a Jonjo Shelvey již vyléčili své zdravotní patálie a jsou k dispozici. V táboře Tottenhamu se zase začal šířit koronavirus, dva hráči byli v posledních dnech pozitivně testováni a do zápasu nezasáhnou, Spurs však zatím nezveřejnili jejich jména. Otazník se pak vznáší nad zdravotním stavem Matta Dohertyho.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Manquillo, Lascelles, Fernández, Ritchie - Willock, Shelvey, Hayden - Joelinton, Calum Wilson, Saint-Maximin
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Tanganga, Sanchez, Dier, Reguilón - Hojbjerg, Skipp - Moura, Ndombele, Alli - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.62 - 3.66 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Watford FC - Liverpool FC  (sobota 13:30)
Je zcela nezpochybnitelné, že hlavním příběhem úvodního zápasu osmého kola Premier League je návrat italské legendy. Pan "Dilly ding, dilly dong”, spoluautor nejsenzačnějšího a nejkrásnějšího příběhu v novodobých dějinách soutěže. Claudio Ranieri je zpět a opět má na starosti vzestup jednoho z nejslabších týmů soutěže. No, víme, jak to dopadlo minule...

Po Leicesteru se nyní italský pohodář chopil otěží Watfordu, čímž se dostal na jedno z nejnebezpečnějších trenérských křesel ve světě fotbalu. Rozmařilí majitelé celku z okraje Londýna vyhodili za posledních deset let už patnáct trenérů, na což se zdaleka nechytá ani kdysi symbol manažerských poprav Roman Abramovič.

Ranieriho čeká vážně ostrý start - a to nemluvíme ani o tom, že po Liverpoolu čekají Watford v dalších sedmi kolech týmy jako Arsenal, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Leicester či Everton. Největší strašák ale přijde hned na úvod.

Když se sršeň zamotá do vlasů, zpravidla prchá a ječí ten, komu se právě pocuchal účes. Bohaté kadeře Mohameda Salaha však znamenají děs a hrůzu pro Hornets. V šesti zápasech nasázel Egypťan Watfordu osm gólů, včetně nezapomenutelné čtyřbrankové kanonády z jara roku 2018.

Neméně zajímavá je i statistika, jež hovoří o Salahově úspěšnosti v zápasech, které začínají v sobotu krátce po poledni. Dvanáct klání, dvanáct gólů. Zdá se to téměř nevyhnutelné, že Mo Salah proti Watfordu skóruje. Skoro tak nevyhnutelné, až to nabádá k hříšným myšlenkám o déjà vu z posledního vzájemného klání.

Liverpool předtím vydrtil Watford čtyřikrát za sebou se skóre 15:0, navíc držel zcela bezprecedentní sérii 44 ligových zápasů bez prohry a 18 vítězství v řadě. A pak ze řetězů utrhl Ïsmaila Sarr a bylo po všem. 3:0, suché triko, nazdar. Tuhle vzpomínku si budou domácí v kabině před utkáním připomínat pořád dokola.

Zkusí zapomenout na to, že zatím letos neudrželi jediné čisté konto. Pominou fakt, že na Vicarage Road přijede nejlepší ofenziva ligy či nejlepší střelec. Tohle je nový start, nový trenér, nový zápas.

Zápas, u kterého nebudou Alisson s Fabinhem, jimž zapojení do zápasu překazil pozdní návrat z reprezentačního srazu. Připojili se tak ke zraněným záložníkům Curtisu Jonesovi, Thiagu Alcantarovi a Harveymu Elliotovi. Do hry se však vrací Trent Alexander-Arnold a Diogo Jota.

Domácí postrádají Petera Eteba, Francisca Sierraltu a Christiana Kabaseleho. Dostatečnou fyzičkou ke startu neoplývá ani Nicolas Nkoulou. Co naopak Ranierimu udělá radost, je stav autora tří asistencí z posledních tří kol Joshuy Kinga, jenž by měl být po problémech s kolenem opět k dispozici.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Femenía, Troost-Ekong, Cathcart, Rose - Sarr, Sissoko, Kucka, Sema - Dennis, King
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Milner, Henderson, Keita - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.59 - 5.42 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aston Villa - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Stadiony Aston Villy a Wolverhamptonu od sebe nedělí ani 20 mil. Kdekdo v našich končinách by vzhledem k tomu, jak si v Británii libují v různých místních rivalitách, očekával, že nás čeká derby. Kdepak. Fanoušci z obou táborů se shodují, že rivalita vypadá trochu jinak a na mušce mají jiné celky.

Tohle je zkrátka duel dvou týmů, které sídlí blízko sebe. Jako když do Olomouce přijede třeba Zlín. Akorát, že by to snad nemusela být tak příšerná podívaná...

Když se zaměříme na oba celky, v první řadě je nutné připomenout, že proti sobě nastoupí dvě mužstva praktikující hru na tři stopery. A to je vždycky zajímavé. Neříkám, že vždy atraktivní, ale vždy zajímavé.

Třeba i proto, že na nejrychlejší stvoření galaxie Adamu Traorého najednou nebude vycházet agilnější krajní obránce, ale Tyrone Mings. Zaměřte se na tenhle mikrosouboj a uvidíte, že nebudete litovat. Sice ten zápas nikdo nevysílá, ale to jste tak staří na to, abyste si pro jednou našli stream?

Srandy stranou, v kádru Wolves jsou teď určitě lepší hráči než Traoré. Jeho výbušnost je už roky naprosto nebránitelná, ale řešení ve finální fázi je v letošní sezóně často naprosto katastrofální. Jen zřídka centr najde Jiménezovu hlavu. Většinou letí za postranní čáru.

Víc teď Vlci spoléhají na Korejce Hwanga, jenž už dal tři góly a má výbornou formu. Navíc mu to klape se zmíněným kolegou z útoku. Z ofenzivního tria tentokrát vypadne Trincao, jenž chytil covid.

Aston Villa, která dosud nasbírala jen o bod víc než Wolves, nebude moct využít drahé posily Leona Baileyho a otazník visí i nad stavem Bertranda Traorého. Naopak Douglas Luiz, přestože ještě ve čtvrtek v noci kopal do míče na druhé straně planety, má být připraven a plně k dispozici.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Konsa, Hause, Mings - Cash, McGinn, Douglas Luiz, Ramsey, Targett - Ings, Watkins
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Kilman, Coady, Saïss - Semedo, Neves, Moutinho, Marcal - Traoré, Jiménez, Hwang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.24 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Manchester United  (sobota 16:00)
Jaden Sancho, Anthony Martial, Paul Pogba, Edinson Cavani, Raphael Varane, Bruno Fernandes a hlavně - Cristiano Ronaldo. Kádr Manchesteru United zní na papíře vskutku hrozivě a budí vysoká očekávání. Není proto divu, že nevyrovnané výkony a nejistá hra týmu vyvolávají u fans Rudých ďáblů mírné záchvaty vzteku, které směřují především proti jednomu muži a tím je Ole Gunnar Solskjær. "Pod Solskjærovým vedením nemá klub identitu, nemá plán, nemá taktický plán ... United trpí a nejsou dominantní." Tak se vyjádřil v rozhovoru bývalý hráč The Reds, Daley Blind.

Tým z Old Traford vstoupil do sezóny skvostně, ale po chvíli se zadrhl. Všechno to odstartovala šokující porážka s Young Boys Bern v Lize mistrů v polovině září. Od té doby mají United bilanci 2-1-2 ve všech soutěžních utkáních. Naposledy jen remizovali s Evertonem 1:1 a jejich výkon se dostal pod palbu kritiky. Opět se tak začalo mluvit o tom, že Ole z taktického hlediska nemá na fotbal té nejvyšší úrovně a jako možný nástupce se nejčastěji skloňovala dvě jména - Zinedine Zidane a Antonio Conte.

Mezi adepty na Norovo místo patří i kouč domácích, Brendan Rodgers, který má teď ale docela jiné starosti. Trenér Leicesteru, stejně jako celý klub totiž zažívá velmi nevydařený úvod sezóny. Lišky sice senzačně porazily Manchester City v FA Community Shield, ale v Premier League už to tak slavné není. Leicester prohrál s West Hamem, Brightonem nebo remizoval s Burnley a po 7 ligových utkáních má na kontě pouhých 8 bodů. To stačí až na 13. místo tabulky.

Před reprezentační přestávkou Foxes jen remizovali s Crystal Palace, přestože po prvním poločase vedli 2:0. "Víme, v čem se musím zlepšit," říká trenér Rodgers a dodává: "Naštěstí se nám konečně vrací někteří důležití hráči a z toho musí pramenit i naše vyšší sebevědomí a schopnost konzistentnějších výsledků."

Přestože Foxes zatím nepřipomínají tým, který v loňských sezónách proháněl přední celky Premier League a útočil na Top Four, mohou se stále spolehnout na svou hlavní útočnou zbraň. Jamie Vardyho. Anglický snajpr zraje jako víno a nijak neustupuje z vysoké laťky, kterou si nastavil v mistrovské sezóně 2015-16. I ve 34 letech střílí gól za gólem ( 6 zásahů v 7 zápasech) a táhne svoje milované Lišky. Za očekáváním naopak zůstává Iheanacho, Madison a po zranění se vracející Harvey Barnes.

Zatím se naopak nezotavili Fofana, Justin ani důležitý záložník Ndidi. To United se obávají, že nebude moci nastoupit ani jeden ze stoperské dvojice Maguire - Varane. Mimo sestavu stále nejspíše zůstane i Rasfhord.

Přestože jsou mírným favoritem United, nelze odepisovat ani Lišky, které sice postrádají formu, ale na Manchester umí. Z posledních tří vzájemných zápasů odešel Leicester dvakrát jako vítěz a jednou se body dělily. Rudí Ďáblové ovšem skvěle zvládají úlohu hostů, neboť na venkovních hřištích v Premier League už 29 zápasu nepoznali pachuť porážky.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Bertrand, Söyüncü, Evans, Pereira - Barnes, Tielemans, Choudhury, Lookman - Vardy, Iheanacho
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Gea - Shaw, Lindelöf, Bailly, Wan-Bissaka - McTominay, Pogba - Sancho, Fernandes, Greenwood - Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.77 - 3.79 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Burnley FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Burnley v sobotu odpoledne zavítají na stadion soupeře, od kterého pravidelně schytávají slušný gólový příděl. Domácí Citizens dokázali The Clarets porazit hned v šesti posledních vzájemných zápasech a to při skóre 20:1! Ten jediný gól Burnley vstřelilo v roce 2019 při prohře 1:4. Pak přišly výsledky 5:0, 3:0, 5:0, 2:0. Šance, že to nyní dopadne lépe, není velká. Burnley je totiž letos kompletně z formy.

Úporný defenzivní styl fotbalu Seana Dychea s hlavičkujícími věžemi zdá se ztrácí na účinnosti a jeho hráči si zatím v letošní sezóně nepřipsali jedinou výhru. Holohlavý trenér s charakteristickým chraplákem se ale nadále těší důvěře vedení klubu a věří, že se Clarets brzy zvednou. A třeba i proti Citizens. "Je to top tým, o tom není sporu. Na druhou stranu jsme je už kdysi porazili nebo s nimi remizovali. Věci se můžou změnit."

Jenže soupeř z Etihad Stadium na Clarets očividně umí. Navíc mají svěřenci Pepa Guardioly čerstvě za sebou dva zápasy s přímými konkurenty v boji o titul, ze kterých si odnesli skvělé čtyři body. Nejprve porazili po výborném výkonu Chelsea 1:0 a v posledním kole v úžasném zápase s Liverpoolem vybojovali remízu 2:2 a sahali po vítězství. Sám Pep po utkání s the Reds zářil: "Tohle je důvod, proč je Premier League ta nejlepší liga na světě. Bylo to skvělé, opravdu skvělé." Po této reklamě na fotbal Citizens dál stíhají vedoucí Chelsea a ztrácí na ni pouhé dva body.

Proti Burnley ale nemůže nastoupit kometa letošní sezóny Ferrán Torres, který se zranil v reprezentačním utkání proti Francii. Chybět také bude gólmanská jednička Ederson společně s Jésusem, kteří se nestihnou včas vrátit z brazilského nároďáku.

Sean Dyche bude na druhé straně postrádat Stephense a nejspíše i základní kámen obrany, Bena Meeho. Kdo by naopak měl nastoupit v základně sestavě, to je český útočník Matěj Vydra, který sice herně do filozofie Burnley příliš nezapadá, ale poslední dobou se mu daří přesvědčovat trenéra Dyche o svých kvalitách a hraje pravidelně. Zapíše se rychlý blonďák mezi střelce?
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Steffen - Cancelo, laporte, Dias, Walker - Foden, Rodri, de Bruyne - Grealish, Sterling, Mahrez
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Pieters, Collins, Tarkowski, Lowton - Cornet, Brownhill, Westwood, McNeil - Vydra, Wood
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 9.68 - 21.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
Fotbalisty Norwich City čeká v sobotu náročný domácí duel s Brightonem a vyhlídky Kanárků nejsou vůbec dobré. Nováček soutěže jakoby ještě zůstal hlavou i nastavením v Championship. Vždyť během úvodních sedmi zápasů si připsal hned šest porážek a s hrozivým skóre 2:16 je beznadějně poslední. Pod Danielem Farkem se třese židle.

V minulém utkání si jeho svěřenci připsali teprve první bod v sezóně po remíze s 18. Burnley. Farke hodnotil zápas takto: "Je to jen první krok, ještě mnoho dalších nás čeká. Poté, co jsme prohráli prvních šest zápasů, pro nás nebyl tento zápas vůbec jednoduchý a sebevědomí mého týmu pochopitelně není příliš vysoké."

Soupeř z přístavního Brightonu naopak dorazí ve skvělém rozpoložení, neboť se Rackové nacházejí na 6. místě tabulky a útočí na pohárovou Evropu. Na druhou stranu, z posledních dvou duelů vyválčili pouze 2 body, a tak by si po menší odmlce zas velice rádi připsali nějaké to vítězství.

K tomu jim však bude scházet hned několik opor, jak říká kouč Brigthonu Graham Potter: "Danny Welbeck i Steven Alzate utrpěli zranění v utkání s Crystal Palace (1:1) a musí absolvovat operaci. Naopak Mwepu, Webster a Bissouma jsou zpátky v tréninku a je možnost, že nastoupí." Naproti tomu domácí se budou muset obejít bez obránce Byrama a otazník visí také nad startem Normanna a hvězdy Kanárků, Todda Cantwella.

Útočné kousky mladého Angličana by přitom Norwich potřeboval jako sůl, neboť z posledních 17 utkání v Premier League hned 14 krát neskóroval! Jediné dva góly týmu v letošní sezóně vstřelil Teemo Pukki, který ale potápějící se loď pravděpodobně v zimě opustí. A v případě neúspěchu proti Brightonu je dost možné, že se s Carrow Road rozloučí i oblíbený trenér Farke. Výsledky a body jsou neúprosné a situace velmi kritická.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Gibson, Hanley ,Kabak - Giannoulis, McLean, Normann, Lees-Melou, Aarons - Pukki, Sargent
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sánchez - Burn, Dunk, Duffy - Cucurella, Moder, Lallana, Groß, Veltman - Trossard, Maupay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.17 - 3.54 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Southampton FC - Leeds United  (sobota 16:00)
Southampton se konečně hodlá odrazit k lepším zítřkům, na jeho půdu však v sobotu zamíří Leeds, jenž má podobné plány. Obě mužstva se potýkají s nepříjemnými ztrátami, které budou muset zalepit.

Zatímco vloni na podzim byl vynášen do nebes, tentokrát Ralphu Hasenhüttlovi hrozí, že jih Anglie neplánovaně opustí. Southamptonu totiž úvod do sezony nevychází a tlak na německého stratéga sílí. Dokonce už se vyrojily spekulace o možném odvolání. Kdo ví, možná bude jasněji už po víkendu.

Hasenhüttl se nicméně nechce jen tak vzdát a spřádá plány, jak v sobotu uspět. "Bude to jeden z nejtěžších zápasů sezony. Pokud se my vyznačujeme intenzivním presinkem, je třeba říct, že oni (Leeds) hrají snad ještě agresivněji, a to po celých 90 minut. Na pohled to nebude hezký mač, neboť při napadání budou obě strany chybovat," předpověděl někdejší lodivod Ingolstadtu či Lipska, jak by sobotní utkání mohlo probíhat.

Leedsu rovněž není dvakrát do zpěvu. Těsně před reprezentační přestávkou sice poprvé uspěl, avšak i tak zůstává v dolní polovině tabulky. A lehkou robotu nečekají "Whites" ani v aktuálním kole. "Jsem přesvědčený, že nebude snadné Southampton porazit", prohlásil manažer United Marcelo Bielsa.

Argentinský stratég nevyloučil nasazení záložníka Raphinhy, ten přitom ještě v noci ze čtvrtka na pátek odehrál utkání za brazilskou reprezentaci. Mimo hru zůstává kvůli poraněnému kotníku útočník Patrick Bamford, k dispozici nemá Bielsa ani zadáky Robina Kocha s Lukem Aylingem. Po drobném zranění by se nicméně do sestavy mohl vrátit středopolař Kalvin Phillips.

Z reprezentačního srazu se vrátil pochroumaný forvard Che Adams, jenž Southamptonu v sobotu nepomůže. Dlouhodobě marodí záložník Jack Stephens, James Ward-Prowse si zase musí odpykávat trest za červenou kartu, kterou viděl v posledním kole proti Chelsea.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy — Livramento, Bednarek, Salisu, Walker-Peters — Walcott, Romeu, Diallo, Elyounoussi — Armstrong, Redmond
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier — Shackleton, Llorente, Cooper, Firpo — Phillips — James, Dallas, Klich, Harrison — Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.63 - 3.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Brentford FC - Chelsea FC  (sobota 18:30)
Frank Lampard byl a stále je ikonou Chelsea a miláčkem fanoušků. Když se jich - jak na ostrovech, tak v Česku - zeptáte, kdo je jejich nejoblíbenějším hráčem za poslední léta, většina odtuší právě jméno anglické legendy. Ale přes všechnu úctu k němu - to, co provedl s týmem Thomas Tuchel po jeho odchodu, to je něco neuvěřitelného.

Bývalý záložník dokázal v první sezóně uhrát Top 4, dostal se i do finále FA Cupu, a to bez možnosti přivést si jakoukoli posilu. Svůj nelehký úkol zvládl, ale v další sezóně se již ukázalo, že ještě potřebuje nasbírat hodně zkušeností, než bude moct suverénně převzít otěže velkoklubu.

Je skoro k nevíře, že to není ani tři čtvrtě roku, co je u kormidla Chelsea Thomas Tuchel. Z týmu, který vypadal na papíře i na hřišti jako celek druhé garnitury, udělal jeden z nejlepších celků Evropy a, jak sám rád tvrdí, ‘tým, proti kterému nebude chtít nikdo hrát’. Titul v Lize mistrů, Superpohár, finále FA Cupu... slušné.

Po příchodu jediné letní posily v podobě Romela Lukakua se navíc jako mávnutím kouzelného proutku zdá, že Chelsea patří k největším favoritům na titul. Možná je vůbec tím největším. Ostatně před utkáním s Brentfordem je na čele Premier League.

No a už je na čase dostat se i k domácímu celku, jehož výkony v letošní sezóně jsou ještě mnohem senzačnější než v případě Chelsea. A to vlastně od prvního okamžiku. Už úvodní duel - a vlastně historicky první představení Brentfordu v Premier League - předznamenal nádherný příběh. Triumf 2:0 nad Arsenalem následovaly dvě remízy zvenku a dokonce výhry na hřištích Wolves a West Hamu.

Kdepak, tohle není tým, na kterém si zlepšíte statistiky, jak možná leckdo očekával. Brentford se dá těžko porazit, letos to zvládl pouze Brighton, a to je další z příjemných překvapení sezóny. Nutno však připomenout, že proti Chelsea nováček soutěže čeká na vítězství už dlouhých 82 let.

Blues budou mít k dispozici jak Lukakua, tak i Kantého a Reece Jamese - a hlavně ten poslední bude potřeba. Mimo hru jsou totiž Thiago Silva i Antonio Rüdiger o obrana je na hranici kapacit. Hrát nebudou ani Ziyech s Pulisicem. Brentford by měl disponovat téměř kompletním kádrem, Kristoffer Ajer i Vitaly Janelt jsou po vynechání duelu na olympijském stadionu též připraveni.
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Raya - Ajer, Jansson, Pinnock - Canos, Onyeka, Norgaard, Janelt, Henry - Mbeumo, Toney
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Azpilicueta, Christensen, Chalobah - James, Jorginho, Kovačić, Alonso (Chilwell) - Mount, Lukaku, Werner (Havertz)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.66 - 3.86 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC751115:316
2.Liverpool FC743017:615
3.Manchester City742114:314
4.Manchester United742114:614
5.Everton FC742113:814
6.Brighton & Hove Albion74218:514
7.Brentford FC733110:612
8.Tottenham Hotspur74036:1012
9.West Ham United732214:1011
10.Aston Villa731310:910
11.Arsenal FC73135:1010
12.Wolverhampton Wanderers73045:69
13.Leicester City72239:128
14.Crystal Palace71428:117
15.Watford FC72147:107
16.Leeds United71337:146
17.Southampton FC70435:104
18.Burnley FC70345:113
19.Newcastle United70348:163
20.Norwich City70162:161

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (803)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele