Anglická Premier League preview - 21. kolo

01.01.2008, 02:13, aktualizováno 02.01.2008, 08:17
Previews
Tradiční sváteční fotbalové období v Anglii má před sebou poslední díl před pohárovou přestávkou, v prvních dvou dnech roku 2008 se odehraje jednadvacáté kolo. Na programu jsou dvě londýnská derby, v nichž Arsenal změří síly s West Hamem a Chelsea s Fulhamem, Manchester United hostí Birmingham, Liverpool se utká s Wiganem, Newcastle přivítá Manchester City.
Fulham FC - Chelsea FC  (úterý 13:45)
Stejně jako vedoucí Arsenal čeká i Chelsea hned na začátku roku 2008 pikantní a nevyzpytatelné derby – s Fulhamem. Zářijový urputný boj na Stamford Bridge skončil bezbrankovou remízou, ale loňský duel na Craven Cottage se odehrál pod taktovkou Chelsea, respektive dvojnásobného střelce Lamparda.

Právě kreativní záložník Lampard je ale jednou z mnoha opor Chelsea, které mají v této chvíli místo na týmové marodce. Po jeho boku ji totiž okupují taková esa jako jsou Ševčenko, Drogba, Terry, Malouda či český golman Petr Čech, jemuž navíc na listině zraněných sekunduje i jeho náhradník do brány Cudicini, a tudíž by měl chytat Hilario. Není to ale ještě jisté, neboť se zatím neví, zda se nestihne dát česká jednička do kupy.

Fulham na tom není o nic lépe. Trio Keller – Cook – Bullard by už sice mohlo být v pořádku, stále jsou ale mimo hru stopeři Christanval s Pearcem, Elliott a forvard McBride.

Avram Grant se na předzápasové tiskové konferenci vrátil k zářijovému souboji. "Vypracovali jsme si mnoho šancí, ale pak přišla červená karta Drogby. Moc dobře bránili a myslím, že to zítra nebude jiné." Pro Granta bylo toto střetnutí teprve druhým na lavičce Chelsea, nový lodivod Fulhamu Roy Hodgson je nyní v úplně stejné pozici, jako byl izraelský manažer před třemi měsíci.

Fulham naposledy už pod vedením Hogdsona alespoň remizoval s Birminghamem, když kolo předtím "utrpěl" ještě bez hlavního trenéra pět gólů od Tottenhamu. Nyní se od nepříliš známého Hodgsona, naposledy trenéra finské reprezentace, čekají takřka zázraky a rapidní zlepšení výsledků. Pokud Fulham prohraje, nadále zůstane na předposlední příčce a mohl by mít velké problémy se nakonec zachránit.

To Chelsea má úplně opačné starosti – bojuje stále ještě o titul. A to i přesto, že na vedoucí Arsenal ztrácí už šest bodů. Ale proč ne? Vždyť má před sebou stále ještě celou polovinu tohoto ročníku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 4.00 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Reading - Portsmouth FC  (úterý 16:00)
Reading, který byl dlouho namočený do záchranářských starostí, na svém stadiónu přivítá Portsmouth. Ten se naopak bil na opačném pólu tabulky, ale osudy obou týmů se v posledních týdnech navzájem přibližují.

Reading v prosinci chytil slušnou formu, když z pěti zápasů vybojoval dvě výhry, včetně domácí nad Liverpoolem, a tři remízy. V sobotu pak měl dlouho na dosah body i na půdě Tottenhamu, ale tomu nakonec po strhujícím zápase podlehl 4:6. Současné třinácté místo je však rozhodně blíž středu tabulky, než bojům o udržení. Naopak Portsmouth, donedávna adept na poháry, z posledních čtyř utkání získal jen bod, naposledy prohrál doma s Middlesbrough a patří mu osmá pozice.

Poslední souboj těchto týmů přinesl parádní podívanou, Portsmouth doma rozstřílel Reading 7:4. Na tomto výsledku se hattrickem podílel Benjani Mwaruwari, s devíti góly nejlepší střelec klubu, poslední dobou mu však poněkud vyschnul střelný prach, v posledních osmi zápasech se trefil jen jednou a i díky tomu Pompey doma od přestřelky s Readingem neskórovali.

Benjani by v sestavě hostí neměl chybět ani tentokrát, jeho kolega z útoku Nwankwo Kanu zřejmě dostane volno, neboť je podle slov kouče Redknappa unavený z náročného programu. Odpočívat by měl i Lauren, nejisté jsou starty Davise, Pamarota a Mendese, chybí zraněný náhradní gólman Ashdown, naopak vrací se Johnson a Muntari.

Na straně domácích bude chybět suspendovaný Gunnarsson, naopak fit by měl být Shorey, do tréninku se zapojili i Brown a Duberry. Mezi zraněnými zůstávají Little a Oster.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.15 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Birmingham City  (úterý 16:00)
Manchester naposledy bez opor Rooneyho a Carricka utrpěl porážku od West Hamu a teď se chystá na uhrání povinných tří bodů doma proti Birminghamu. V posledních třech letech skončil Manchester na těch pozicích, na jakých vstupoval do nového roku. Teď chce už v tomto utkání udělat krok k přerušení této kletby.

Birmingham na Manchester nevídaně umí na to, jaké má ve světě malé jméno. Teď bude na Old Trafford usilovat už o desátou výhru na půdě ManU. Přesto v Theatre of Dreams nevyhrál už dlouhých 30 let. Brummies by chtěli využít prohry Red Devils v posledním kole s West Hamem, ovšem historie říká, že Manchester neprohrál dvakrát po sobě od dubna 2005.

V září nadělal na svém hřišti Birmingham obrovské problémy Manchesteru a prohrál jen 0:1. To se ale ještě Rudí Ďáblové potáceli v šedé formě, nyní jsou na tom o hodně lépe a navíc je žene vidina návratu na první místo, kde se Manchester ohřál jen jedno kolo, když ho po tom minulém hned zase sesadil Arsenal.

Domácí se budou muset i proti Brummies obejít bez své bankářské jedničky Van der Sara, ale vrátit by se mohl stihnout Anderson. Ještě není zcela jisté, zda se včas dají do pořádku hvězdy Rononey s Carrickem, jenž v roce 2000 měsíc hostoval právě v Birminghamu. Nadále nemůže hrát už "zaprášené" trio Scholes, Silvestre a Foster, zcela připraven k návratu ještě není ani Gary Neville. Na svůj 350. start za Manchester United si tak zřejmě ještě počká.

Birmingham bude hodně dlouho bez služeb Oubiny a Parnabyho, k nim na marodku přibyl ještě jeden muž. Kapitán Damien Johnson podstoupil operaci zlomeniny lebeční kosti a od fotbalu si odpočine asi dva týdny.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - West Ham United  (úterý 16:00)
Arsenal bude v první den roku 2007 hostit West Ham a hodně mu bude záležet na tom, jak do jarní části sezony vstoupí. Naposledy vstupoval do nového kalendářního roku jako nejlepší celek Premier League v roce 2003, ale tehdy nakonec skončil druhý za Manchesterem.

West Ham letos trápí neobvyklá porce zraněných borců. Tato do nebe volající situace zůstává neměnná už prakticky měsíc. Přesto nutno říct, že si Kladiváři i bez svých opor letos nevedou špatně. Pokud prohrají, můžou spadnout nanejvýš na 10. příčku a naopak, kdyby vyhráli, je možné, že se vyhoupnou na osmou pozici.

Hammers se ovšem rozhodně nemusejí rozjetého Arsenalu obávat, alespoň vzhledem k nedávné historii. Byl to totiž právě West Ham, kdo poprvé dobyl Emirates Stadium. Navíc v derby se může stát cokoli a zpravidla zápasy o Londýn nemají favorita. Vzájemný souboj obou mužstev v této sezoně skončil těsnou výhrou Gunners 1:0.

West Hamu momentálně chybí Dyer, Bellamy a Zamora. Utkání s Arsenalem přišlo pravděpodobně brzy i pro Fauberta, Etheringtona a Bowyera. Naopak do sestavy už se pomalu vrací trio borců – Solano, Parker a bývalý Kanonýr Ljunberg.

Trenér domácích Arsene Wenger ví, že si musí dát na Kladiváře ohromný pozor. "Budeme muset hrát ve velkém tempu. West Ham bude jistě velmi povzbuzen výhrou nad United," prohlásil. Arsenal neprohrál první novoroční zápas od porážky od Charltonu, mimojiné také londýnského klubu, v roce 2001, zatímco West Ham vyhrál v tento den ve svém krátkém působení v Premier League jen jedinkrát, a to před 14 lety.

Tým Arsenalu dozná oproti poslednímu utkání s Evertonem (4:1) několika změn. Volno dostal krajní bek Sagna a nahradí jej zřejmě Hoyte, vrací se Eboue, jenž proti Evertonu odpočíval, nastoupit by mohl i donedávna nemocný Walcott. Zajímavé bude sledovat, zda nastoupí Adebayor nebo Eduardo, jenž dostal překvapivě proti Toffees přednost před svým kolegou a hned dvakrát skóroval. Na marodce zůstávají Gilberto a Van Persie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Tottenham Hotspur  (úterý 18:20)
Oba celky budou jistě chtít vykročit do roku 2007 s výhrou na kopačkách. Ale kterému z nich se to doopravdy povede? Aston Villa, jež je v dosavadním průběhu Premier League na sedmém místě, v poslední době podává slušné výkony – naposled prohrála 8. prosince. Tottenham měl špatný začátek a nyní konečně nabírá dech, v posledních dvou zápasech nastřílel 11 branek a vypadá to, že bude schopen se poprat o příčky zajišťující start v evropských pohárech.

Kouči Aston Villy Martinu O'Neillovi hraje do karet fakt, že může počítat se všemi hráči – nikdo momentálně není zraněn.

Naopak tottenhamský kouč Juande Ramos takové štěstí nemá. V jeho kádru budou jistě chybět Bale a Assou-Ekotto, jež jsou dlouhodobě zraněni. Navíc se vznášejí nejasnosti nad startem Rochy, Gardnera a Dawsona, kteří trpí menšími zraněními.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Newcastle United - Manchester City  (středa 20:45)
Nesmírně důležitý zápas uvidí diváci v St. James' parku, kde Newcastle přivítá Manchester City. Oba týmy se v posledních zápasech moc nepředvedly, a proto jsou hladové po výhře.

V případě Manchesteru to nic znamená, kouči Strak Samu Allardycovi by však další bodová ztráta mohla nadělat nemalé problémy. Jeho tým měl letos bojovat o poháry, prozatím je však všechno jinak. Newcastle se totiž nachází až na jedenáctém místě.

Citizens se pomalu stávají remízovými králi, poslední tři zápasy skončily nerozhodně. Svěřenci kouče Erikssona navíc přišli o sérii domácích výher, přesto jim i nadále patří výborná pátá příčka. V poslední zápase s tabulkovým sousedem z Liverpoolu sice dlouhou dobu tahali za kratší konec, ale především díky skvělému gólmanovi Hartovi nakonec udrželi velmi cennou bezbrankovou remízu.

Proti Newcastlu má Manchester dlouhodobě vyrovnanou bilanci, avšak ze zápasů z minulé a předminulé sezóny vychází většinou lépe. Poslední čtyři vzájemné duely dokonce neprohrál, vytěžil z nich deset bodů a třikrát udržel čisté konto. Tentokrát ale nemůže počítat se zraněnou trojici – Mpenza, Johnson, Sturridge.

Když už vše nasvědčovalo, že se Newcastle přeci jen dostal z herní krize, přišla vydřena remíza s Derby a následně dvě prohry, nejprve s Wiganem a v minulém kole s Chelsea. Kouč Allardyce tak opět sedí na vrtkavé židli a každý neúspěch mu může podrazit nohy. Proti Manchesteru navíc bude postrádat svého dočasného kapitána Alana Smitha, konkurenta Davida Rozehnala v boji o místo v základní sestavě, stopera Stephena Carra a středopoloře Petera Ramageho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.15 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Wigan Athletic  (středa 21:00)
V týmu Liverpoolu vědí, že musejí vyhrát, pokud si chtějí udržet kontakt s první trojkou. Chelsea, Arsenal i Manchester totiž na Nový rok nezaváhaly. Reds teď čeká poněkud nevyzpytatelný Wigan, který je ovšem pro Liverpool oblíbeným soupeřem.

Historie totiž říká, že Liverpool v pouhých pěti vzájemných střetnutích pokaždé vyhrál a to dokonce s celkovým skóre 11:0. K tomu si v rámci Premier League Wigan nevede vůbec dobře v novoročních duelech. Hrál je zatím jen dvakrát a pokaždé prohrál. Pokud by se náhodou Latics povedlo stát se teprve druhým přemožitelem Reds na jejich hřišti, byl by to ten nejlepší dárek kouči Bruceovi k jeho 47. narozeninám.

Liverpool má druhou nejlepší obranu v anglické lize s pouhopouhými dvanácti obdrženými góly na kontě a zvláště pak, když od Wiganu zatím nikdy nedostal gól, je dost pravděpodobné, že i teď vyjdou střelci soupeřova týmu proti obraně Reds naprázdno.

Manažer domácích Rafa Benitez má nyní problémy ne už ani tak s vedením, které mu nakonec pravděpodobně uvolní nějaké ty miliony na zimní nákupy, jako spíše se složením stoperské dvojice. V jednu chvíli má totiž zraněného Hyypiaho a také Aggera, jehož návrat se sice pomalu blíží, ale ve středu by se ještě neměl uskutečnit. Ve středu obranné dvojice tak bude vedle stálice Carraghera zřejmě zaskakovat Arbeloa, jenž by měl dostat přednost před nezkušeným Hobbsem. Třízápasový trest už vypršel Crouchovi.

Do sestavy Wiganu se zase po zranění vrací někdejší hráč Liverpoolu a nyní opora Latics – Emile Heskey, na seznamu znovu "dostupných" ho pak ještě doplní jiná star, tentokráte záložní řady – Velšan Jason Koumas.

Wigan nemá zrovna chabý útok a o tom, že by nemusel na Anfield Road jenom "betonovat", svědčí i slova jeho golmana Kirklanda, bývalé dvojky Liverpoolu: "Nevidím důvod, proč bychom nemohli vyhrát. Všichni nás odepisují, že nemáme žádnou šanci, ale proč ne? Bolton také nedávno porazil Manchester United," tvrdí sebevědomě další klíčová postava mužstva Latics.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Blackburn Rovers - Sunderland AFC  (středa 21:00)
Blackburn se bude proti Sunderlandu pokoušet o druhou výhru po sobě, kterou nezaznamenal už deset zápasů. Black Cats naopak bude usilovat o přerušení šňůry šesti proher v řadě.

Rovers ve všech pěti vzájemných měřeních sil se Sunderlandem v rámci Premier League neprohráli a poslední tři dokonce vyhráli. Hlavním a dost možná i jediným problémem Blackburnu je v této sezoně bránění. Není na tom =upln2 nejhůř, ovšem dostat pět gólů od Wiganu je přinejmenším ostuda. Zbytečně se také Rovers v posledním kole strachovali o tři body v zápase s posledním Derby.

Sunderland se vyhoupl po posledních ucházejících výsledcích, hlavně po poslední výhře nad Boltonem, nad sestupovou propast a může jít klidně výš. Svěřenci Roye Keana mají kvalitu na záchranu se v Premier League a to i přesto, že se zatím sestupovým příčkám vyhýbají dost obtížně. Venku zatím letos Black Cats získali jen dva body a dnes by se tento počet neměl podle papírových předpokladů měnit.

Manažer Blackburnu Mark Hughes doufá, že už bude moci využít služeb záložníka Reida, jenž zmeškal poslední kolo s Derby. Christopher Samba, spolehlivý stoper, se ještě nedočkal svého prvního potomka a i on tak bude muset ještě ve středu pauzírovat. Až do začátku února si nezahraje dlouhodobě zraněný Ooijer.

Sunderland potkala v týdnu nepříjemná zpráva o nešťastném zranění Wallace při tréninku. Ten se tak na marodku přiřadí po bok Nosworthyho, Andersona a Edwardse. První dva jmenovaní se dávají do pořádku sice nad očekávání rychle, nicméně ve středu ještě hrát nebudou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.45 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bolton Wanderers - Derby County  (středa 21:00)
Bolton se po porážkách v posledních dvou kolech opět přiblížil sestupovým vodám, a proto teď nesmí s posledním Derby ztratit. Jenže: Trotters ještě nikdy v historii Premier League na Nový rok nevyhráli. Ovšem koho přijatelnějšího si mohli přát k prolomení této kletby než Derby?

"Doufám, že budeme v novém roce silnější. Postup pro nás přišel až příliš brzy, musíme se nejprve pořádně rozkoukat." To jsou slova lodivoda nejslabšího celku Premier League – Derby County – Paula Jewella. Slova, která pravděpodobně nejlépe vystihují letošní tažení Beranů prvoligovými koly. Derby prostě nemá natolik zkušený kádr, aby se zachránilo, a nezbývá mu nic jiného, než si holt tuto jedinečnou štaci co možná nejvíce užít. K tomu se také k nelibosti Derby přihlásila o slovo velká várka absencí.

Nyní má na klubové marodce své místo osm borců, z toho u poloviny z nich je ale středeční start možný. Hodně mrzí hlavně pochroumané rameno nejdůležitějšího hráče Derby – golmana Bywatera, jenž by možná mohl zanedlouho obléknout i reprezentační dres Albionu. Stejně tak jako citelně Beranům chybí dravost a chytrost v jednom, kterou disponuje nyní také mimo hru odstavený Pearson. Určitě nebude hrát ani duo Todd – Leacock. Ta čtveřice nejistých startujících je: Jones, Earnshaw, Griffin a Edworthy. Pokud by nemohl hrát druhý jmenovaný, pak by Jewellovi zbylo po prodeji Howarda do Leicesteru už jen trio hráčů do útoku.

Možná jeden z posledních zápasů za Bolton odehraje ve středu nejlepší střelec týmu Nicolas Anelka, jehož vábí Chelsea. Právě jeho góly by pak mohly v rozhodujících bojích o záchranu Trotters citelně scházet. Alespoň už se možná definitivně dostali ze svých zdravotních neduhů jiní dva forvardi – Vaz Te s Helgusonem, dvě možné náhrady za hvězdného Francouze. Bolton by tak mohl být už kompletní, když se vrací po menším zranění i Hunt.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.45 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Arsenal FC20145140:1647
2.Manchester United20143337:1145
3.Chelsea FC20125331:1541
4.Liverpool FC19107233:1237
5.Manchester City20106427:2236
6.Everton FC20103735:2233
7.Aston Villa2096535:2633
8.Portsmouth FC2087529:2031
9.Blackburn Rovers2086627:2830
10.West Ham United1985625:1729
11.Newcastle United2075827:3126
12.Tottenham Hotspur2066841:3624
13.Reading20641029:4222
14.Middlesbrough FC20551018:3320
15.Birmingham City20541122:3119
16.Bolton Wanderers20451122:3217
17.Sunderland AFC20451120:3917
18.Wigan Athletic20441220:3616
19.Fulham FC2029921:3515
20.Derby County20141510:457
Zbývající zápasy
01.01. 16:00Middlesbrough FC - Everton FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No tak doufám že west ham porazíme, a tyhle výsledky by se mi líbili

Fulham- Chelsea- 1

Reading Portsmouth- 0

Manchester United- Birmingham-( ale birmingham nevyhraje takže asopoň 0) Newcatlle- Man. City- 1

Arsenal- WHU- 1

Villa- Spurs- 0

M´borough- Everton- 1

Liverpool- Wigan- 02

Blackburn- Sunderland- 2

Bolton- Derby County ani nemá cenu tipovat, protože Derby je v Premier League je do počtu

Reagovat
smazaný uživatel

Já sem dneska zvědavej na výsledek zápasu Newcastle-Man.City,protože jestli to straky nevyhrajou,tak podle mě Sam letí..

Reagovat
One-Real

Fulham- Chelsea- 02

Reading Portsmouth- 0

Manchester United- Birmingham-1 Newcatlle- Man. City-

Newcatlle- Man. City- 10

Arsenal- WHU- 1

Villa- Spurs- 0

M´borough- Everton- 0

Liverpool- Wigan- 1

Blackburn- Sunderland- 10

Reagovat
Devil

Hlavne vyhra Man. Utd. a Newcastle !!! A kdyby klopitl Arsenal , Liverpool nebo Chelsea tak bych se vubec nezlobil . Ted si jdu lehnout nez se zacne hrat , mam kocovinu jako bič . Preju stastny novy rok vsem priznivcum fotbalu !

Reagovat
smazaný uživatel

sportovci ale nechlastaj,nehulej a nekourej!

Reagovat
smazaný uživatel

no tak tohle je hláška roku:D:D:D:D:D:D

Znáš snad sportovce ktere nepije, nehulí, nekouří?????

já ne, a to hraju zá FK ML. Boleslav....fakt neznám nikoho

Reagovat
Slejdy

ty ses pako

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně výhra Liverpoolu,M.United asi nezaváhá,CHelsea a Arsenal by mohli ztratit. Na Newcastlu to bude drama.

Reagovat
smazaný uživatel

hele, jakto, že na livescore se hraje middlesbrough - everton a tady je to zítra od 21.45?

Reagovat
smazaný uživatel

sem zvědavej na Aston Villa - Spurs, to podle mě bude atraktivní utkání

Fulham- Chelsea- 0

Reading Portsmouth- 1

Manchester United- Birmingham 1

Arsenal- WHU- 1

Villa- Spurs- 2

M´borough- Everton- 0

Liverpool- Wigan- 01

Blackburn- Sunderland- 1

--

tesite se na euro?

http://fotbalovysvet.pise.cz/euro/

Reagovat
Radin

Ty jo co se děje v Hearts to je hrůza .Jinak četl sem si starej článek o Rudim a jeho přestupu do Southamptonu a jak se dikutovalo o kroku vpřed nebo zpět.Te´d už je jasné,že to byl krok zpět,Southampton nepoustoupil

Reagovat
Radin

*diskutovalo

Reagovat
smazaný uživatel

A nepostoupí ani tento rok.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele