Ligue 1 - souhrn 32. kola: Lille, PSG, Lyon ani Monako nezaváhaly

09.04.2021, 22:51, aktualizováno 11.04.2021, 22:57
Komentáře a souhrny
Wahbi Khazri (© AFP)
Lille ani na půdě FC Metz neztratilo glanc a upevnilo si vedení na čele francouzské nejvyšší soutěže. Rozhodující gól vsítil Burak Yilmaz. Na PSG má i nadále tříbodový náskok. Pařížané vyhráli ve Štrasburku a úspěch slaví také AS Monaco a Lyon. Hned šest branek přineslo utkání mezi Montpellierem a Marseille.

Olympique Lyon - Angers SCO 3:0

11.04.2021 21:00

Góly: 21. Memphis Depay, 41. Lucas Paquetá, 83. Memphis Depay

Jasným vítězstvím 3:0 si zároveň udobřil fanoušky, kteří byli v týdnu během osmifinále Coupe de France svědky velkého dramatu. Partie s třetiligovým a současně třetím nejstarším (založen 1897) francouzským klubem Red Star FC došla po výsledku 2:2 až k penaltovému rozstřelu, který vyšel o něco lépe sedminásobnému mistru Ligue 1. V nejvyšší soutěži Les Gones dál pronásledují soupeře na prvních třech příčkách. SCO naopak zůstávají ve středu tabulky.

Kdo ví, jak by to všechno dopadlo, kdyby nedlouho před koncem úvodní dvacetiminutovky neztrozkotal Stéphane Bahoken se svým volejem na vynikajícím Lopesovi. Za necelých 120 sekund se musel činit Paul Bernardoni proti pokusu Maxwela Corneta. Následující příležitost už přinesla radost svěřencům Rudiho Garcíi.

Po centru do vápna orazítkoval Lucas Paquetá z bezprostřední blízkosti pouze tyčku. Po dalším odrazu se kulatý předmět dostal k Depayovi, jehož dorážka už skončila na místě určení - 1:0. Vyrovnat mohl Angelo Fulgini, kdyby Anthony Lopes znovu nečaroval. V sedmatřicáté minutě to málem bylo 2:0, jenže domácí borci si nepohlídali ofsajdovou linii.

Přesto se do poločasového hvizdu podařilo náskok zdvojnásobit. Přihrávka Karla Toko Ekambiho z levé strany šestnáctky propadla i díky teči až na zadní tyč, kde z první, tentokráte neomylně, uklízel Lucas Paquetá - 2:0. V závěru úvodního dějství zahrozili dvakrát hosté. Nejprve Bahoken mířil do boční sítě, a poté ranou z dálky těsně minul Fulgini. Velká škoda pro Moulinovu skvadru.

V 50. minutě zasáhnul Bernardoni skvěle proti Memphisi Depayovi. Aktivní Paquetá zatoužil po další brance nedlouho před vypršením úvodní hodiny hry. Střelu nevyprodukoval špatnou, přesto nebyla z nejpřesnějších. Poté zakončoval zase Angelo Fulgini a Lopes vyrážel. Následně spálil stoprocentní šanci střídající Mohamed Cho.

V osmasedmdesáté minutě se už radoval Islam Slimani. Bohužel pro něj i pro celý Lyon se alžírský forvard nacházel v ofsajdu. V 83. minutě však musel gólman Angers sahat pro balon do své sítě potřetí. Paquetá vymyslel precizní uličku za obranu pro Memphise, jenž stál sice uvnitř pokutového území, ale přesto si troufnul vyběhnuvšího Bernardoniho přelobovat, což se ukázalo býti nejlepším možným řešením - 3:0.

A protože hosté promarnili i své poslední dvě možnosti, jak alespoň zredukovat nepříznivý stav, může se klub z Parc Olympique Lyonnais těšit nejen z osmnácté výhry, nýbrž také z jedenáctého čistého konta. Příští se může stát skutečností na Stade de la Beaujoire, kde hraje sestupem ohrožené Nantes. Angers se pokusí doma zaskočit Rennes.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Dijon FCO 3:0

11.04.2021 17:05

Góly: 49. Stevan Jovetić, 63. Wissam Ben Yedder, 89. Wissam Ben Yedder (pen.)

AS po mistrovské sezoně 2016/2017 málem potkal pád do Ligue 2. Teď však knížecí klub opět bojuje o přední příčky. I po dvaatřicátém kole má jistotu, že se trvá na třetím místě, o bod za druhým PSG. Naopak osud DFCO zdá se býti definitivně zpečetěn.

Domácí byli od začátku jasně aktivnější, což mohli stvrdit gólově v 10. minutě, kdy Jovetić pobídnul Golovina, jenž trefil přímo Saturnina Allagbého. Za šest minut si oba borci role vyměnili, přičemž reprezentant Černé hory mířil k nelibosti Nika Kovaće vedle. Následně rozehrával standardku Golovin a Guillermo Maripán se prosadil hlavou. Problém spočíval v tom, že chilský stoper stál ve skoro metrovém ofsajdu.

Ve 27. minutě hosté chybovali, čehož mohl využít aktivní Jovetić, avšak Allagbé svůj tým podržel. Za deset minut si to štrádoval neohroženě do monacké šestnáctky Mama Baldé. Zakončení ve skulu nedopadlo podle představ, takže pro Benjamina Lecomteho žádná velká dřina. V závěru poločasu ještě Djibril Sidibé poslal z přímého kopu výborný centr na Auréliena Tchouaméniho, který musel střílet otočený zády k bráně. A zřejmě proto zacílil jenom do boční sítě.

O poločasové pauze nahradil nevýrazného Sofiana Diopa zkušený Wissam Ben Yedder. To se ukázalo býti nesmírně důležitým tahem. Už ve 48. minutě jej ve vlastním vápně srazil Bruno Ecuele Manga. Vyfasoval za to žlutou kartu, ale hlavně se kopala penalta. Sám faulovaný však ztrozkotal na Saturninovi Allagbém. Bohužel pro Dijon byl u dorážky nejrychleji Stevan Jovetić - 1:0.

V 59. minutě měl gólman Dijon znovu práci, když vykopnul střelu Caia Henriqueho. Zároveň tím založil protiútok svých spoluhráčů. V jeho závěru stál Baldé sám na hranici vápna, jenže proto mu balon poskočil, směřoval nad. Záhy, konkrétně v 63. minutě tak mohlo jít Monaco do dvoubrankového vedení.

Wesley Lautoa pokazil v prostoru nějakých pětatřiceti metrů před bránou přihrávku, kterou vystihnul Golovin a okamžitě poslal míč Ben Yedderovi, který tváří v tvář muži v rukavicích volil lehoučký oblouček vedle jeho pravé ruky - 2:0. V 70. minutě z levé strany servíroval před bránu Caio Henrique. Allagbé z bezprostřední blízkosti zakončujícího Golovina senzačně vychytal.

Přesto se AS dočkalo ještě jedné trefy. V samotném závěru srazil ve vlastní šestnáctce Fouad Chafik prchajícího Fodého Ballo-Tourého a Aurelien Petit ukázal na penaltový puntík. Wissam Ben Yedder byl tentokrát suverénní - 3:0. Následná Jovetićova střela o kousek minula branku. Monaco má tedy o důvod víc, proč se těšit za týden do Bordeaux. Dijon se pokusí obrat o body Nice.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - Nîmes Olympique 1:1

11.04.2021 15:00

Góly: 26. Brendan Chardonnet - 11. Moussa Koné

Hosté sice vstřelili poměrně brzký gól, nicméně na něj za patnáct minut dokázali domácí odpovědět. Remíza hraje o něco více do karet výběru Oliviera Dall’Oglia, jenže záchrana v soutěži není stále jistá. To platí samozřejmě dvojnásob pro Krokodýly, kteří mají šest kol před koncem na barážové příčce dvoubodový náskok na Nantes.

Velkou šanci si domácí připsali na konto už v 5. minutě. Romain Faivre svým centrem našel ve vápně číhajícího Steva Mouniého, jehož hlavička skončila těsně vedle levé tyče. Tady opravdu scházely centimetry. V 9. minutě Moussa Koné zaběhnul s balonem do velkého čtverce, kde se mu nakonec podařilo přelstít Liliana Brassiera. Následně přihrával nabíhajícímu Ripartovi, který si ve vyložené pozici vylámal zuby na Gautieru Larsonneurovi.

Hosty to však nemrzelo dlouho, protože v 11. minutě se po Ferhatově přihrávce dostal do pokutového území Moussa Koné. Jean Lucas se mu sice snažil zabránit ve střele na bránu, jenže se nechal při prvním naznačení napálit. Na přízemní střelu k pravé tyči byl potom gólman krátký - 0:1. Naopak V 18. minutě se proti pokusu Zinedina Ferhata předvedl v tom nejlepším možném světle.

Ve 26. minutě rozehrávali domácí rohový kop, který byl prodloužen na zadní tyč. Brassierova hlavička se ukázala býti ideální pobídkou pro Brendana Chardonneta. Baptiste Reynet si asi na balon sáhnul, v cestě do sítě mu však zabránit nedokázal - 1:1. Poté se ke slovu opět dostal Ferhat a jeho střela šajtlí pravé nohy se podle všeho otřela o tyčku.

Ten samý fotbalista ve službách Nîmes se krátce po startu druhé pětačtyřicetiminutovky dokázal z bezprostřední blízkosti prosadit. Willy Dejalot však tento zásah neuznal, neboť mu předcházel těsný ofsajd. Ve zbytku zápasu se oba celky nadále snažily s nerozhodným stavem něco udělat. Vyloženou příležitost si ovšem už nikdo nevytvořil.

Více informací k zápasu

RC Lens - FC Lorient 4:1

11.04.2021 15:00

Góly: 16. Gaël Kakuta (pen.), 39. Corentin Jean, 55. Arnaud Kalimuendo, 88. Simon Banza (pen.) - 29. Terem Moffi

Racing zažívá po opětovném postupu mezi elity výbornou sezonu. Šest kol před koncem setrvává na pohárové příčce. Náskok prvních čtyř týmů je poměrně velký, ale svěřenci Francka Haise se rozhodně musí mít na pozoru, protože z opačné strany dotírá Marseille, Rennes i Montpellier. Naopak Lorient tlí v této fázi soutěže na první nesestupové a nebarážové příčce.

První dobrá šance byla na Stade Bollaert-Delelis k vidění v 9. minutě, když nebezpečně pálil Clément Michelin a Matthieu Dreyer musel vyrážet. V závěru úvodní čtvrt hodiny fauloval Julien Laporte ve vápně Corentina Jeana a kopala se první penalta. Gaël Kakuta mířil přesně k pravé tyči, takže ani nevadilo, že gólman vystihnul směr - 1:0.

Ve 20. minutě mohl vyrovnat v dobré pozici stojící Vincent Le Goff, ale branku přestřelil. O devět minut později byl jeho spoluhráč Terem Moffi úspěšnější, když po centru Enza Le Féeho hlavičkoval přesně do levé šibenice - 1:1. Ten samý fotbalista se málem prosadil znovu hned po rozehrávce. Jean-Louis Leca však jeho střelu po zemi dokázal rukou vyškrábnout.

Ani třetí možnost nigerijského útočníka neskončila mezi třemi tyčemi, přestože obránci i brankář byli už překonaní. Poté pobídnul Hergault ve vápně číhajícího Le Féeho, který o metr minut zadní tyč. Takže přišla opět řada na domácí, kteří se díky tomu ujali vedení. Po pěkné narážečce přihrával z pravé strany před bránu Jonathan Clauss. Corentin Jean pak zachoval chladnou hlavu, posadil obránce na zadek a po zakončení do odkryté klece se mohl běžet radovat - 2:1.

Veselo bylo na lavičce Racingu opět v 55. minutě. Výborný centr od rohového praporku toužil na místo určení usměrnit Massadio Haïdara. Dreyer ho sice neuvěřitelně vychytal, ale na dorážku z pravačky Arnauda Kalimuenda už byl krátký - 3:1. V 60 minutě musel Leca s vypětím všech sil zabraňovat vlastnímu gólu.

Následně mohl snížit střídající Jonathan Delaplace, kdyby netrefil jen boční síť. Skóre dostalo svou finální podobu v 88. minutě. Chviličku předtím přišlápnul Fabien Lemoine ve vápně Simona Banzu a druhá "pětka" byla na světě. Gaël Kakuta už v té době na hřišti nebyl, takže šanci zapsat se do listiny střelců dostal sám faulovaný. A protože mířil do pravého dolního rohu, zatímco muž v rukavicích skákal na opačnou stranu, porazilo Lens po sedmi měsících Lorient znovu, tentokrát v poměru 4:1.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Stade Reims 0:0

11.04.2021 15:00

Góly: -

Ono se ani není čemu divit, že byly dohromady k vidění pouhé dvě střely, jaké putovaly mezi tři tyče. Co se postavení v tabulce týče, pro oba soupeře se navzdory této remíze de facto nic nemění.

V úvodu utkání chyběla oběma týmům větší přesnost. Na druhou stranu nutno ocenit obětavost obránců, kteří se neváhali stavět do střel, jak se mohl přesvědčit krátce před vypršením úvodní čtvrthodinky hostující Nathanaël Mbuku a hned v minutě šestnácté i jeho spoluhráč Moussa Doumbia.

Že se tenhle vzájemný duel bude muset - stejně jako ten prosincový - obejít bez gólu, naznačila i 32. minuta, kdy míč nedokázal zkrotit v jinak dobré formě hrající Kasper Dolberg. Za necelých 120 sekund hlavičkoval po rohovém kopu Amine Gouiri a Predrag Rajković musel vyrážet nad břevno. V nastaveném času úvodního dějství si ještě pořádně oddychnul William Saliba, že jeho počínání neskončilo vlastní brankou.

Saliba mohl ukázat své ofenzivní schopnosti po změně stran, když k němu přiletěl centr Ronyho Lopese od rohového praporku. Jenže remešská svatyně byla o pár čísel nižší, než by z Arsenalu hostující obránce potřeboval. Sám Rony Lopes se osmělil krátce po hodině hry. Rána to nebyla špatná, ale byla přeci jenom nepřesná.

V 75. minutě si to neohroženě namířil do vápna Myziane Maolida. Místo zakončení si zkusil vymodlit penaltu, k hrubé nelibosti defenzivy Remeše. Les Rouges et Blancs sice dokázali nedlouho před koncem dopravit balon do sítě, avšak sudí Jérémy Stinat po zhlédnutí záznamu potvrdil přestupek proti pravidlům. Konkrétně se jednalo o ofsajd. Ve zbývajících minutách stála za zmínku snad pouze navštívenka Alexise Claude-Maurice, která ovšem postrádala přesnost.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Girondins Bordeaux 4:1

11.04.2021 15:00

Góly: 19. Wahbi Khazri (pen.), 23. Wahbi Khazri, 71. Wahbi Khazri (pen.), 81. Zaydou Youssouf - 9. Ui-jo Hwang (pen.)

Určitě není bez zajímavosti, že v rámci dvaatřicátého kola letošního ročníku Ligue 1 byly k vidění dva zápasy, které skončily výhrou domácího celku v poměru 4:1. V obou také došlo na dvě proměněné penalty. V tomto utkání se díky nim mohl Wahbi Khazri radovat z hattricku, kterým svůj klub posunul těsně pod "magickou" čtyřicetibodovou hranici. Oproti tomu Bordeaux zaujímá v současnosti patnácté místo.

Úvod utkání přitom vyšel mnohem lépe hostům. Mathieu Debuchy sundal ve vápně Mehdiho Zerkaneho. Rozhodčí Schneider si šel ještě pro jistotu prohlédnout celou situaci znovu, aby penaltu potvrdil. Její exekuce se ujal Hwang Ui-jo. Etienne Green čekal do poslední chvíle, takže uhodnul směr. Na přesně mířenou rány k tyči však stejně nedosáhnul - 0:1.

Odpovědět mohl zanedlouho Romain Hamouma, kdyby měl kvalitněji seřízená mířidla. V 18. minutě to byl pro změnu Mehdi Zerkane, kdo zavinil další pokutový kop, když srazil Khazriho. Sám tuniský reprezentant pak s naprostým přehledem vyrovnal - 1:1. A se svou další brankou neotálel nijak dlouho. Za čtyři minutky to zkusil pravačkou z hranice šestnáctky a balon zapadnul k levé tyči - 2:1.

Ve 30. minutě to vypadalo, že bude k vidění další penalta. Sudí ale zůstal tentokrát klidný. V pětatřicáté minutě měl blízko k celkově dvanáctému zásahu Korejec Hwang. Sice rozvlnil síť, leč pouze z boku. Ve 39. minutě hlavičkoval Zerkane a míč skončil nad břevnem. V závěru poločasu nejprve Rémy Oudin ztroskotal na Greenovi, a poté trefil z přímého kopu aktivní Toma Bašić tyčku. Od ní se kulatý předmět odrazil k Laurentu Koscielnymu, který dal gól. Jelikož si ale kapitán Les Girondins nepohlídal ofsajdovou hranu, nemohl být uznán.

Po změně stran se jako první hnal do zakončení opět Rémy Oudin a opět neproměnil. V 50. minutě dostal ideání příležitost k dovršení hattricku Khazri. Do jeho střely si však famózně lehnul Loris Benito, resp. trochu to vypadalo, že švýcarský reprezentant podklouznul. V každém případě se dál pokračovalo za stavu 2:1.

V 67. minutě přišla zase řada na Koscielnyho, jenž to tentokrát zkoušel patičkou. A mnoho nechybělo, aby snížil vedení domácích. V minutě sedmdesáté se k míči v soupeřově vápně dostal Harold Moukoudi a jeho mezi tři tyče mířící střelu zastavil Jimmy Briand rukou. Po další Khazriho penaltě se míč znovu zastavil až za Costilovými zády - 3:1. Díky tomuto tříbrankovému duelu má rodák z Ajaccia dohromady rázem na kontě šest zářezů.

Gólovou tečku za utkáním učinil na začátku závěrečné desetiminutovky zblízka Zaydou Youssouf, když jednička ve službách Bordeaux neudržela míč po střele Denise Bouangy, jemuž předtím nedopatřením přihrál Laurent Koscielny. Les Verts se za týden představí při náročném klání v Paříži. A svěřenci Jean-Louise Gasseta, jenž v minulosti působil na lavičce AS Saint-Étienne, se pokusí doma obrat o body třetí Monaco.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - FC Nantes 1:0

11.04.2021 13:00

Góly: 52. Martin Terrier

Před sezonou měl prezident Waldemar Kita velké plány. Jenže nakonec to vypadá, že Les Canaris budou bojovat o setrvání v Ligue 1 až do posledního kola. Ve francouzské nejvyšší soutěži poprvé po sedmi zápasech nevstřelili ani gól. Naopak Les Rouges et Noirs po dvou kolech udrželi čisté konto. A co je důležitější, ve čtvrtém utkání v řadě neprohráli.

Domácí mohli jít do vedení už po čtyřech minutách hry, kdy šel pozdější hrdina Martin Terrier sám na brankáře Lafonta. Se zakončením však příliš otálel. Během následujících minut to byl spíše boj o střed hřiště. Defenzivním borci byli na obou stranách barikády pozorní, zatímco těm ofenzivním chyběla ve hře směrem dopředu kreativity.

Až po úvodní půl hodině se do soupeřova vápna dostal Benjamin Bourigeaud. Protože byl dost z úhlu, jednička ve službách Nantes dokázala zmenšit střelecký úhel. Na opačné straně musel krátce poté do akce Alfred Gomis, když vyrážel do bezpečí jedovatý pokus. Ve 39. minutě dostal od Mosese Simona loktem do obličeje Bourigeaud. Rozhodčí Delerue si šel celou situaci prohlédnut k videu, avšak nigerijskému útočníkovi udělil pouze žlutou kartu.

To se nelíbilo na lavičce sedícímu náhradnímu brankářovi Romainovi Salinovi, který tak za řeči vyfasoval také žlutou kartu. Rozhodující moment se odehrál v 52. minutě. Martin Terrier střílel z rohu pokutového území víceméně naslepo, nicméně přesto dokázal svým famózním technickým obstřelem překonat Albana Lafonta - 1:0!

Po hodině hry přišla řada na Eduarda Camavingu, jehož nepříjemnou přízemní střelu zpoza šestnáctky stačil muž v rukavicích vyrazit do bezpečí. Kombouarého svěřenci si jedinou kloudnou akci vypracovali až v nastavení. Randal Kolo Muani stále neobsazený na pravé straně vápna, ale vymyslel jenom něco mezi střelou a přihrávkou na zadní tyč. Rennes díky tomu poskočilo na sedmou pozici.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Olympique Marseille 3:3

10.04.2021 21:00

Góly: 1. Andy Delort, 47. Gaëtan Laborde, 90+2. Gaëtan Laborde - 43. Arkadiusz Milik, 45+1. Pape Gueye, 71. Lucas Perrin

V pořádnou přestřelku se změnilo klání dvou celků usilující o postup do evropských pohárů pro příští sezónu. Montpellier zvládl parádně vstup do zápasu, Marseille naopak závěr dějství prvního. Domácím se vydařil i začátek druhého poločasu, pak na řadu přišlo vyloučení na straně hostů, aby nakonec oba celky stihly skórovat dvakrát, a rodila se tak finální plichta.

Utkání obou družstev umějí nabízet poměrně slušné gólové hody. Už letos v lednu v rámci úvodního měření sil se skóre měnilo čtyřikrát, šestkrát se naposledy vlnila branková síť v roce 2017. V průběžném pořadí se tak situace po tomto duelu nijak zásadněji nevyvinula směrem kupředu, Olympique totiž zůstal dočasně na svém, MHSC se posunulo o jedno místo dopředu.

Uběhlo jen pár desítek sekund od prvotního hvizdu sudího Brisarda a už se domácí zaradovali z vedení. Rychlonohý Delort si zaběhl za soupeřovu defenzívu poté, co mu centr adresoval od středové čáry Ferri, ocitl se sám před gólmanem Mandandou, který prostě nevyběhl ze své brány včas a hasil požár příliš pozdě, a byl tak nakonec jemným lobem přehozen a překonán.

Dlouho se na hrací ploše v podstatě nic zajímavého nedělo, až na řadu přišly poslední chvilky před přestávkou. A OM se během nich představilo znamenitě. Milik přebral přihrávku těsně za vápnem od Kamary, nachytal bránícího Hiltona, jemuž nasadil potupné housličky, a lehce využil vyložené pozice k přelstění brankáře Omlina. A následně hosté udeřili ještě jednou.

Psala se druhá minuta nastavení, po elegantní akci stačil Thauvinovo zakončení zastavit na brankové čáře obětavý Hilton, avšak míč se poté dostal k volnému Gueyemu, jenž už neměl žádný problém zacílit. Náskok ovšem Marseille velmi záhy ztratila, ve 47. minutě si připsal na své konto další asistenci Ferri, který svým umným dlouhým pasem uvolnil Labordeho.

V 62. minutě si Les Phocéens situaci vážně výrazně zkomplikovali. Sotva se obránce Čaleta-Car vrátil po odpykání karetního trestu, už si bude muset zase nějakou tu dobu od fotbalu odpočinout. Nebyla totiž potřeba o něčem dlouho diskutovat, červenou kartu za nevybíravý zákrok u lajny vůči Sambiovi, proti němuž vystartoval vysokou nohou, si právem zasloužil.

I v oslabení však paradoxně Marseille zaznamenala třetí přesný zásah. Dopomohla jí k tomu standardka, kterou rozehrál v 71. minutě Payet přetaženým centrem na zadní tyčku, odkud se hlavou prosadil střídající Perrin. Montpellier každopádně stihl urvat za pět minut dvanáct alespoň bod, podruhé v zápase úřadoval Laborde, jenž zužitkoval jemné pobídky Souqueta.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Paris Saint-Germain 1:4

10.04.2021 17:00

Góly: 63. Moïse Sahi Dion - 16. Kylian Mbappé, 27. Pablo Sarabia, 45. Moise Kean, 79. Leandro Paredes

Fotbalisté PSG zvládli utkání ve Štrasburku a domácí Racing porazili jasným rozdílem 4:1. Tři góly už nastříleli v prvním poločase a po změně stran výsledek udržovali. Prosadili se Kylian Mbappé, stejně jako Pablo Sarabia, Moise Kean a Leandro Paredes. Čestný úspěch Racing měl na svědomí Moïse Dion Sahi.

Trenér Mauricio Pochettino udělal oproti zápasu v Mnichově rovnou sedm změn, čímž dal jasně najevo, že je pro něho odveta s Bayernem prioritou. Přesto ale riskoval, protože případná ztráta by mohla znamenat velké problémy v boji o francouzský titul. Pařížané samozřejmě znali výsledek pátečního utkání Lille a potřebovali na východě Francie vyhrát.

Domácí Strasbourg neměl co ztratit a v zápase začal nebojácně. Už v 9. minutě pořádně vystrašil brankáře Navase střelou do tyče Thomasson. Byla to parádní rána a kdyby skončila v síti, mohlo se utkání vyvíjet úplně jiným směrem. PSG bylo efektivnější a o sedm minut později šlo do vedení. Kylian Mbappé se na levé straně šikovně uvolnil jeden na jednoho a střelou mezi nohy brankáře Selse otevřel střelecký účet utkání. A nezůstalo jen u jedné branky. Ve 28. minutě dostal přihrávku Pablo Sarabia, nikým neatakován vstoupil do šestnáctky a střelou k tyči zvýšil na 2:0. Racingu se nedařila souhra a PSG toho dokonale využívalo. Zkázu domácích v prvním poločase dokonal Moise Kean, který podobně jako Sanabria neomylnou střelou k tyči překonal gólmana Selse.

Pařížané vyřídili svého soupeře už v poločase a po změně stran mohli výsledek bez problému udržovat. Pochettino se také rozhodl pro zajímavé střídání a šanci dostal náhradní brankář Sergio Rico.

Racing ale nechtěl prodat kůži lacino a v 63. minutě se vrátil zpátky do hry. Rychlý protiútok zakončil po centru Bellegardeho rovnou z první Moïse Dion Sahi. Byla to jen jiskřička naděje, protože hosté neponechali nic náhodě a Leandro Paredes parádní střelou z volného přímého kopu vrátil favoritovi tříbrankový náskok. Sels plachtil vzduchem jak mohl, ale zbytečně. Závěr zápasu už se v klidu dohrával. Strasbourg na jakýkoliv odpor už rezignoval a přeci jen si komplikuje boj o záchranu. Pařížané splnili svojí povinnost a zareagovali na výhru Lille tím nejlepším způsobem. Co je však hlavní, v klidu se mohou připravovat na veledůležitou odvetu s Bayernem.

Více informací k zápasu

FC Metz - Lille OSC 0:2

09.04.2021 21:00

Góly: 60. Burak Yilmaz, 89. Zeki Çelik

Lille se podařilo navázat na minulou výhru ve šlágru kola proti PSG, venku porazilo taktéž vždy nevyzpytatelné Méty a alespoň do sobotního odpoledne se osamostatnilo na čele tabulky na rozdíl šesti bodů od druhých Pařížanů. Domácí nedokázali vsítit jedinou branku, byť měli k dispozici penaltu, hosté naopak skórovali díky Burakovi Yilmazovi a Zekimu Çelikovi.

Oba turečtí reprezentanti se prosadili po přestávce. Prvně jmenovaný načal do té chvíle bezgólový stav po hodině hry, to když mu v pádu poslal přihrávku na hranici ofsajdu Renato Sanches, a následná dělovka skončila na bližší tyči. A minutu před koncem pojistil "Dogám" tři body druhý zmíněný, jehož parádní zakončení z vápna zaplulo ukázkově ke vzdálenější tyčce.

Hosté nebyli směrem dopředu aktivnější než jejich protivník. Ten vyprodukoval dvakrát větší počet střel na bránu než aktuálně vedoucí celek Ligue 1. Byli však produktivní a kompaktní, podobně jako před týdnem. Les Grenats si vytvořili hned několik možností, jak se dostat do vedení, jenže v koncovce se jim prostě nezadařilo, a utrpěli tak třetí ligovou prohru v řadě.

Největší šanci spálil v 17. minutě Leya, jehož pokutový kop, nařízený za hraní rukou obránce Josého Fonteho v šestnáctce po dělovce Boyeho, fantasticky vychytal brankář Maignan. V 50. minutě se Leya pokoušel o nápravu, Maignana ale zase nepřelstil, a pokus Sarra, tečovaný bránícím Botmanem, skončil na tyči. V 58. minutě pak nezacílili přesně ani Boulaya a Gueye.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lille OSC32209353:1969
2.Paris Saint-Germain32213871:2366
3.AS Monaco32205767:3865
4.Olympique Lyon321810463:3164
5.RC Lens321410851:4452
6.Olympique Marseille321310943:3949
7.Stade Rennes321391040:3548
8.Montpellier HSC3212101052:5346
9.OGC Nice321271341:4243
10.FC Metz321191236:3842
11.Angers SCO321181334:4741
12.Stade Reims329131038:3840
13.AS Saint-Étienne321091336:4739
14.Racing Strasbourg321061641:5036
15.Girondins Bordeaux321061635:4536
16.Stade Brestois321061644:5536
17.FC Lorient32881638:5832
18.Nîmes Olympique32861831:5930
19.FC Nantes325131432:4928
20.Dijon FCO32292120:5615

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Pro Lille nesmírně důležitý zápas. Méty jsou kvalitní mužstvo s hromadou zraněných hráčů. Přesto hrají sympaticky, nebojacný fotbal, všechna čest.

Lille bylo vidět že dost chybí Yazici, který by tvořil hru. Bral to na sebe Sanches, který mi připadal jako hráč tehdy ve Swansea. 23 ztrát balonu to je na vypovězení smlouvy, ty vole.

Naštěsti se vrátil Yilmaz, který svým entusiasmem dokáže strhnout celé mužstvo. Já nevím. Nechtěl bych hrát proti němu a asi ani s ním, ale nějak vnitřně mi na něm je ten jeho zápal do hry sympaticky.

Maignan jinak mi přijde že svou konzistentní formou by měl na lepší tým. Spurs kdyby odešel Lloris, nebo BVB, kde jsou v bráně samé díry? Uvidíme.

Pro Lille hraje i fakt, že do konce soutěže nehrají už s Brestem, Nimes a podobnými vykopávkami, ale mužstvy, které dokážou hrát dopředu a nehrají beton. Cmon titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi cenné vítězství. Sanches neuvěřitelný - takovou kombinaci technické a fyzické vyspělosti už jsem dlouho neviděl. Rozdílový hráč. Ted' už to Lille dotáhne k titulu.

Reagovat
Kongo

Já nerozumím tomu, proč hraje hrozný Soumare a nehraje uprostřed Sanchez nebo Xeka.

Reagovat
Pyroman

Záchrana už snad definitivně hotová, Khazri chytl formu akorát včas. Ten spodek tabulky ale ještě bude zajímavej, s Nantes už to začíná vypadat docela nevesele. Na druhou stranu poslední čtyři zápasy mají docela hratelný, tam klidně 2 nebo 3 výhry můžou udělat. Nimes i Lorient jsou taky pořád ve hře, Bordeaux aktuálně zas vypadá docela odhodlaný se propadnout co nejníž to jde.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lyon nakonec celkem pohodová výhra. Čekal jsem že Angers bude více vzdorovat. Nelíbila se mi jen pasáž ve druhém poločase, kdy Lyon klasicky si ulevil a nechal hrát protisráče. Tam mohl příjít průser. Naštěstí se ještě vrátili do zápasů a ještě bojovali o další góly. Dneska nad všemi vyčníval určitě Paqueta. Ta role pod Depayem mu seděla. Smutný že i on byl při střelbě nebezpečnější než hrotový útočník Slimani.

Reagovat
Kixi Syhimour

protisráče , to jsem ještě neslyšel

Reagovat
Seydou Doumbia

protihráči, které nemáš rád jsou protisráči

Reagovat
Langi

Vcera uplne v pohode zapas...slusny vykon, nasazeni a hladke tri body...proc to s tou luzou ze stredu tabulky takhle nejde porad...jako titul je ztraceny, ale treti misto rozhodne ne a bylo by fajn to kokotske Monaco jeste predskocit. Jinak o vikendu jsem cetlzpravy, ze Galtier by se mel v lete presunout k Lyonu

Reagovat
Seydou Doumbia

To by byl luxus. Ale jestli je vedení schopné takového trenéra po rokách bídy přivést, netuším.

Reagovat
roman_tycka

Cože? Co to je za zdroj?

Reagovat
Langi

no psal to goal.com i foot01, kteří většinou nepíšou neověřené bludy...zároveň to Galtier i Aulas gentlemansky popírají v rozhovorech...takže minimálně je to reálná varianta

Reagovat
roman_tycka

To by byla hezka naplast na to, že odejde Depay. Galtiera bych bral všemi deseti, Garcia to prokaučoval dost, nejsem si jisty, jestli příští sezona pod ním by byla jiná.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak Garcia je jasný odchod po sezoně ne? Neprohlašoval Aulas že hledá nového trenéra a s ním už nepočítá?

Reagovat
roman_tycka

No pak jak to vypadalo na titul, tak zase říkal, že to nechává otevřené , ale jako dlouhodobě dobře, že půjde. Po Sylvinhovi to aspoň dal dokupy, ale podle mě už to nemá kam posunout

Reagovat
Seydou Doumbia

Já mu nikdy na jméno nepřišel. Něco jako Giroudovi. Takže souhlasím.

Reagovat
Langi

jinak už jsem dlouho nekomentoval sestavu a rozestavení, ale po včerejšku mi to nedá...

Co jsem tak viděl, nechápu proč se nevrátíme k tomu starému a zažitému systému 4-2-3-1. Místo toho se pokoušíme o 4-3-3 a postavíme vedle sebe často 3 téměř ofenzivní záložníky a dopředu 2 kladiva do vápna, z čehož ve finále vyleze 4-3-1-2, kde ze záložníků nikdo nebrání...

Včerejší sestava s Paquetou na AMC bylo asi to nejlepší, co jsem za poslední týdny viděl a navíc byl skvěle pokrytý střed hřiště.

Lopes - Dubois, Denayer, Marcelo, Cornet - Bruno, Caqueret - Depay, Paquetá, Ekambi - Kadewere

jinak fakt, že nemáme ani jednoho LB je k smíchu...doufám, že v létě zase budeme dělat rošády v útoku typu Slimanu na úkor tohoto.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ta formace byla skvělá. Naposledy hráli 4-2-3-1 za Genesia něco jako Traoré-Fekir-Depay-Diaz ne? A mělo to úspěchy. V jistém období sezony jsme ničili všechny soupeře. Počítejme že Aouar i Depay v létě odejdou, což prostě ztráta bude at se nám to líbí nebo ne.

Paqueta s Caqueretem si rozdělí vliv na mužstvo, které měl na svých bedrech doposud Aouar. Depaye netuším kdo nahradí, tam to prostě bude chtít dravé, rychlé, energické křídlo. Ideálně fakt nějakého rozdílového hráče.

Co bude s Dembélém? V Atléticu zraněný a nebo nehraje. Ti ho neodkoupí. Zájem o něj venku možná bude, ale už to nebude 40+. Já bych sním ještě sezonu hrál. Otázkou, jestli on bude chtít zůstat v Lyonu a porvat se o místo. LB potřebujeme? Corneta na křídle vidět místo Depaye nechci, takže ideálně bych tam točil Barda, jestli se do toho dostane.

Chtělo vyjebat Slimaka, Benlarmiho. Přivést stopera do rotace. De Sceglieho vykoupit? Netuším, ale Dubois taky potřebuje backup. Plus tedy při odchodu Aouara někoho na backup za Caquereta. Jean Lucas nebo někdo jiný? At už Galtier nebo kdokoli jiný bude mít hodně práce. Chtělo by to všechno pořešit v létě a ne zalepovat ty díry zase tři roky.

Lopes - Dubois/posila - Denayer/posila - Marcelo - Cornet- Bruno/Mendes - Caqueret/posila - Posila - Paqueta - Ekambi - Kadewere/Dembélé.

Cherki tak nějak backup všude v ofenzívě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele