Ligue 1 - preview 6. kola: Lyon se pokusí zaskočit Parížany

17.09.2021, 12:03, aktualizováno 19.09.2021, 11:56
Previews
Magnetem šestého kola francouzské Ligue 1 je duel mezi Paris Saint Germain a Lyonem. Na programu je ovšem více zajímavých utkání. Marseille hostí Rennes. Nice se utká s Monacem. Angers se pokusí protáhnout povedený start i v domácím duelu s Nantes.
OGC Nice - AS Monaco  (neděle 13:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.38 - 2.59
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Angers SCO - FC Nantes  (neděle 15:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.20 - 4.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Clermont Foot - Stade Brestois  (neděle 15:00)
Navzdory vysoké porážce od PSG prožívá Clermont parádní vstup do nejvyšší soutěže a formu bude chtít potvrdit i proti Brestu. Hosté se na stadionu Gabriela Montpieda představili před dvěma leta, ještě když oba týmy hrály nižší soutěž. Brest zatím na první vítězství stále čeká a v Clermontu by to rád změnil.

Až v pátém kole na půdě favorizovaného PSG okusil hořkost porážky nováček Ligue 1 Clermont Foot. Domácí sice bojovali statečně, ale kvalita byla samozřejmě na straně Pařížanů. Porážkou se nemá smysl dál užírat a Clermont už se musí koncentrovat na důležitější utkání proti Brestu. V tabulce má zatím parádních osm bodů a doma má rozhodně šanci přidat další.

Brest nebude patřit mezi jednoduché soupeře. Letos už si na něm vylámaly zuby celky Lyonu, Stade Rennes nebo Angers. Na druhou stranu hosté ještě nevyhráli a tento fakt budou chtít změnit. Tlak je jednoznačně na straně Brestu.

Obě mužstva se naposledy potkala před dvěma lety v Ligue 1 a oba duely skončily remízou. I v neděli se očekává vyrovnaný průběh, který může rozhodnout jediná branka.

Na marodce Clermontu zůstává Mohamed Bayo a to je jediná absence, se kterou se musí Pascal Gastien vypořádat. Dva hráči pak chybí Brestu, konkrétně Christophe Herelle a Sebastiena Ciboise.
Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
Desmas - Zedadka, Hountondji, Ogier, N'Simba - Abdul Samed, Gastien, Berthomier - Dossou, Allevinah, Hamel
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Bizot - Pierre-Gabriel, Chardonnet, Brassier, Duverne - Agoume, M'Bock, Faivre - Honorat, Del Castillo, Cardona
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.79 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Reims - FC Lorient  (neděle 15:00)
Jen jednu porážku má na svém kontě Remeš, avšak vysoký počet remíz jí neumožňuje lepší umístění, než stávající jedenácté místo. Domácí fotbalisté přivítají v neděli odpoledne nevyzpytatelný Lorient, který se zdá být v dobré formě.

Po třech remízách v řadě Remeš poprvé narazila a při premiéře Lionela Messiho prohrála s PSG 0:2. Na výsledek však domácí rychle zapomněli a po reprezentační přestávce porazili Stade Rennes a vůbec poprvé v sezoně zvítězili. Po pěti odehraných kolech má Remeš pět bodů a proti Lorientu bude chtít tuto skromnou sbírku rozšířit.

Lorient je na tom o něco lépe. V pěti kolech už dokázal porazit dva favority - Monako a Lille. Body uhrál také na hřištích nebezpečných Saint-Étienne a RC Lens. Do Remeše tedy zavítá v ideální formě.

Hostům se v královském městě daří. V minulé sezoně tu vyhráli 3:1, když se prosadili Hamel, Wissa a Moffi.

Remeš se musí vypořádat s poměrně početnou marodkou. Do utkání proti Lorientu takřka jistě nenastoupí zranění Arber Zeneli, Fraser Hornby, El Bilal Touré, Mathieu Cafaro a Moussa Doumbia. Ani hosté však nebudou kompletní. Chybějí Enzo Le Fee, Jeremy Morel a Loris Mouyokolo.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Gravillon, Faes, Abdelhamid - Matusiwa, Foket, Kebbal, Munetsi, Konan - Van Bergen, Ekitike
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Nardi - Silva, Mendes, Laporte, Jenz, Le Goff - Monconduit, Lemoine, Abergel - Lauriente, Moffi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.32 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ES Troyes - Montpellier HSC  (neděle 15:00)
Před týdnem dosáhlo Troyes na své první vítězství po návratu do Ligue 1 a jak už to tak bývá, s jídlem roste chuť. Domácí jsou připraveni proti Montpellieru konečně potěšit vlastní diváky. Proti Monaku a PSG se to nepodařilo.

Do třetice všeho dobrého? ES Troyes dva předchozí domácí zápasy nevyšly a po Monaku a PSG přivítají schůdnější Montpellier. Hosté mají větší zkušenosti s nejvyšší soutěží, na druhou stranu nováčkovské nadšení u "ESTAC" funguje.

Čtyři body z pěti kol nejsou zas tak špatným počinem, zvláště když se je podařilo získat na hřištích soupeřů. Troyes nejprve urvalo ve Štrasburku bod za remízu 1:1 a před týdnem přivezlo první výhru v sezoně z Met.

O jednu výhru navíc má zatím Montpellier. Hosté doma porazili Lorient i Saint-Étienne a jednu remízu získali v Remeši. Kouč Olivier Dall'Oglio zatím může být s vystupováním svých svěřenců spokojen a od zápasu v Troyes očekává další bodový přísun.

Oba týmy na sebe narazily naposledy v sezoně 2017/2018. Montpellier zvítězil na Stade de l'Aube 1:0 brankou Pedra Mendese a v odvetě na vlastním hřišti remizoval 1:1. Pro Troyes to tehdy byla nepovedená sezona, protože následoval sestup do Ligue 2.

Youssouf Kone a Yasser Larouci zůstávají mezi zraněnými. Domácím nebudou k dispozici ani Metinho, Hyun-Jun Suk a pravděpodobně také Renaud Ripart. Co se týče Montpellieru, tomu budou scházet Jonas Omlin a Mamadou Sakho.
ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Gallon - Kabore, Giraudon, Salmier, Azamoum, Biancone - Chavalerin, Tardieu, Kouame - Rodrigues, Touzghar
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Bertaud - Sambia, Thuler, Cozza, Ristić - Mollet, Savanier, Ferri - Wahi, Mavididi, Germain
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.55 - 3.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Olympique Marseille chce letos hrát o Ligu mistrů a začátek sezony se mu vydařil. V prvních pěti kolech ani jednou neprohrál, pouze jedno utkání bylo kvůli diváckým nepokojům přerušeno a konečný verdikt výsledku zatím není znám. Les Phocéens budou proti Stade Rennes usilovat o prodloužení své neporazitelnosti.

Svěřenci trenéra Jorgeho Sampaoliho mají na svém kontě už deset bodů a pochopitelně jim to nestačí. Olympique má letos velké ambice a nejenže by se rád vrátil do Ligy mistrů, ale také by chtěl nahánět PSG na cestě za mistrovským titulem. A své plány má i na evropské scéně, byť v prvním kole Evropské ligy na hřišti Lokomotivu Moskva nevyhrál.

Marseille byla třem bodům opravdu blízko, ale vedení v 89. minutě neudržela. Za ruský celek srovnával Faustino Anjorin, skóre otevřel z pokutového kopu Cenzig Ünder.

V Ligue 1 si Marseille před týdnem připsala tři body za vítězství v Monaku a prakticky sám ho zařídil Bamba Dieng. Senegalský útočník byl k nezastavení a klidně mohl vstřelit více branek. Evropské vystoupení má za sebou také Stade Rennes a i v jeho případě se dělily body. V nově vzniklé Konferenční lize remizoval s favorizovaným Tottenhamem 2:2. V domácí soutěži sice nezačalo špatně, ale v posledních dvou kolech vyšlo bodově na prázdno. Podlehlo jak Angers, tak Remeši a nedokázalo se ani jednou střelecky prosadit.

Trenér Bruno Génésio doufá, že jeho tým prolomí gólové mlčení na Stade Vélodrome, kde se mu to v posledních letech i dařilo. V březnu letošního roku se to ale nepovedlo, protože Marseille vyhrála po jediném gólu Michaëla Cuisanceho 1:0.

Na straně Marseille bude chybět suspendovaný Álvaro González a také útočník Arkadiusz Milik, u něhož přetrvávají problémy s kolenem. Dá se očekávat, že trenér Sampaoli oproti zápasu Evropské ligy vrátí do sestavy Dimitriho Payeta na úkor Bamby Dienga. Co se týče Rennes, ten musí oželet starty Terriera a Dokua.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Lopez - Saliba, Balerdi, Peres - Lirola, Kamara, Guendouzi, De la Fuente - Under, Gerson - Payet
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Gomis - Traore, Bade, Aguerd, Meling - Tait, Santamaria, Bourigeaud - Laborde, Guirassy, Sulemana
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.66 - 4.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Olympique Lyon  (neděle 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 5.41 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - Lille OSC  (sobota 17:00)
Přestože Lille vykazuje určitě horší start do tohoto ročníku než Lens, domácí stratég Franck Haise před tímto derby o sever Francie posílal do pozice favorita aktuálního obhájce ligového titulu. Jeho svěřenci přitom po pěti odehraných kolech ještě dosud nezaznamenali porážku a, podobně jako loni, atakují příčky zaručující pro příští sezónu účast v evropských pohárech.

Dvě výhry, tři remízy, taková je nynější bilance Sang et Or, kteří před týdnem uzmuli všechny body na půdě Bordeaux. Velmi dobře si vedou hlavně v útoku, vždyť spolu s Nice a Marseille disponují třetí nejlepší ofenzívou Ligue 1, tedy po vedoucím PSG a druhém Montpellieru v rámci těchto statistik. Hosté přitom naposledy venku padli překvapivě na půdě Lorientu.

I tak se ale Haise držel při rozhovorech před utkáním při zemi. Možná i proto, že poslední dva vzájemné mače dopadly pro jeho tým doslova katastrofálně a v posledních deseti derby Lens hned osmkrát prohrálo. "Lille má status šampióna a hraje Ligu mistrů. My se tedy pokusíme být především dobrými vyzyvateli. Ovšem smýšlíme vždy stejně, chceme tedy vyhrát," mínil.

Problém s motivací údajně jeho tým nemůže v žádném případě mít. "Hráči moc dobře vědí, co tohle střetnutí představuje pro naše fanoušky," povídal. "Nepotřebujeme absolutně žádná připomenutí, máme velkou touhu soupeře porazit. Sledoval jsem ho v Lize mistrů a jenom se mi potvrdilo, jaké úsilí budeme muset vynaložit. I nadále nám může předkládat, že je mistr."

Dogy sice v nejvyšší francouzské soutěži působí zatím rozpačitým dojmem, ovšem před pár dny proti Wolfsburgu předvedly moc dobrý výkon. Nakonec se konala bezgólová plichta. "Máme pouze chvilku, abychom se před derby vzpamatovali," uvedl hostující trenér Jocelyn Gourvennec. "Každá hodina se bude počítat. A my pro fanoušky musíme ukázat to nejlepší."
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Danso, Medina - Clauss, Fofana, Cahuzac, Frankowski - Kakuta, Sotoca, Ganago
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Grbič - Celik, José Fonte, Botman, Reinildo - Ikoné, André, Xeka, Yazici - David, Yilmaz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.61 - 3.31 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Saint-Étienne - Girondins Bordeaux  (sobota 21:00)
Po pěti odehraných kolech je to hodně smutný pohled. Dva tradiční kluby Ligue 1 jsou na posledních dvou příčkách. Saint-Étienne i Girondins Bordeaux zůstávají bez výhry a ve vzájemném zápase rozhodně mají co napravovat.

Klidné spaní rozhodně nemají trenéři Claude Puel a jeho protějšek Vladimir Petković. Tlak na jejich osobu s každým neúspěšným kolem roste a kdo ví, jestli to pro jednoho z nich nebude po víkendu konečná.

Saint-Étienne i Girondins Bordeaux potřebují výhru jako sůl, jenomže tři body může získat jen jeden. Co se týče domácích ASSE, ti nezačali úplně špatně a tři remízy v řadě je řekněme klasickým počinem Ligue 1. Následné dvě prohry s Marseille a Montpellierem pozici Les Verts výrazně zhoršily.

Ještě o bod méně má v tabulce Ligue 1 Girondins Bordeaux. Ze tří domácích zápasů vytěžilo pouhý bod a jen jednou zazářilo na Stade Vélodrome proti Marseille (2:2). Výkony Les Girondins jsou zatím velkým zklamáním a ani Vladimir Petković si podobné problémy na začátku sezony nepřipouštěl. Po domácí porážce 2:3 od RC Lens ještě zesílily hlasy volající po odvolání švýcarského stratéga.

Domácí může těšit alespoň vzájemná bilance, která hovoří v uplynulých dvou sezonách v jejich prospěch. V dubnu letošního roku zvítězilo ASSE nad Bordeaux vysoko 4:1. Bude se podobný výsledek opakovat?

Les Verts se budou muset obejít bez Alphy Sissoka (stehenní sval) a Aimena Moueffeka (zlomenina ruky). Dobrou zprávou je návrat Charlese Abiho.

Kvůli zraněným zádům se na straně hostí nepředstaví Josh Maja a Issouf Sissokho byl pozitivně testován na koronavirus. Dlouhodobě pak chybí Paul Baysse a na svůj start si ještě musí počkat i Gideon Mensah. Potěšující zprávou pro Vladimira Petkoviće je návrat Samuela Kalua.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Green - Macon, Sow, Moukoudi, Kolodziejczak - Neyou, Camara, Youssouf - Hamouma, Khazri, Bouanga
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Oudin, Kwateng, Koscielny, Mangas, Mensah - Otavio, Onana, Fransergio - Hwang, Mara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.69 - 4.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - FC Metz  (pátek 21:00)
Derby de l'Est načne program francouzské nejvyšší soutěže v rámci kola číslo šest. A body by v něm rády uzmuly oba celky, protože vstup do nové sezóny je nezastihl v nejlepším rozmaru. Štrasburk doposud urval čtyři body, Méty pouhé tři, a jejich umístění v dolní polovině tabulky je vlastně logickým vyústěním situace. Tento zápas je pro ně šancí přece se posunout výše.

Východofrancouzský souboj byl posledních letech vždy poměrně dost vyrovnaný. Od roku 2017 sehrály oba celky dohromady šest utkání, dvakrát se urodila výhra Mét, jednou bodoval naplno Štrasburk, a to právě v čerstvém klání z února letošního roku. V ostatních případech se konala remíza. A s ohledem na současnou formu obou družstev se dá čekat i nyní těsná bitva.

V sobotu oslaví domácí stratég Julien Stéphan čtyřicáté první narozeniny. A určitě by mu tu největší radost udělala výhra v tomhle regionálním střetnutí. "Trenér je pro nás takovou tichou silou," uvedl na jeho adresu domácí záložník Dimitri Liénard. "Můžeme s ním hovořit na rovinu, on nám přitom naslouchá. Chce znát náš názor, aby mohl do hry hlavně vnést život."

Na opačné straně přitom bude stát o devatenáct let starší a ostřílenější Frédéric Antonetti. A ten se vyjádřil na adresu Stéphana chvályhodnými slovy. "Je sice mladý, ale už když působil v Rennes, odvedl velmi slušnou práci," říkal. "Já každopádně svým hráčům věřím. Sezóna je ještě strašně dlouhá, do konce zbývá ještě hodně kol. Musím prostě zachovat důvěru," dodal.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Le Marchand, Perrin, Djiku - Liénard, Bellegarde, Thomasson, Prcič, Fila - Ajorque, Gameiro
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Bronn, Kouyaté, Udol - Centonze, Maïga, Pajot, Delaine, Sarr - Gueye, Niane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.47 - 4.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain550016:515
2.Angers SCO53209:211
3.Olympique Marseille431010:510
4.OGC Nice431010:09
5.RC Lens523010:79
6.Clermont Foot52219:98
7.Olympique Lyon52218:88
8.FC Lorient52217:78
9.Montpellier HSC521211:97
10.Stade Reims51316:66
11.Stade Rennes51223:65
12.Lille OSC51227:115
13.ES Troyes51135:74
14.FC Nantes51133:54
15.Racing Strasbourg51137:114
16.AS Monaco51133:74
17.FC Metz50326:103
 Stade Brestois50326:103
19.AS Saint-Étienne50325:93
20.Girondins Bordeaux50235:122
Bodové odečty
OGC Nice-1 

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Co sa deje, preco sa nehra?

Reagovat
Whitemedia
Reagovat
smazaný uživatel

thx

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
O.Giroud

Poche out a Conte in a vyhraju aj PL.

Reagovat
RadekVonCZE

Výběr klubů

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Diskostu

Omg šak už nech da Messiho dole to je hrozne dačo čo tam predvádza ...

Reagovat
Langi

co se to deje?

Reagovat
blaugrana

Neymar fauluje a je nanho pena

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
ACSMan

taky nechápu

Reagovat
Switchback

penalta?

Reagovat
Diskostu

OMG Penalta

Reagovat
REPLIKATOR

Vymyšlená penalta a ani ji nekope Messi

Reagovat
ACSMan

https://streamable.com/qwwkli

jestli je tohle penalta i po var tak RIP VAR

Reagovat
O.Giroud

nechapem preco sa nepiskal faul Neymara

Reagovat
smazaný uživatel

Jakoze nevim co timhle Poche sleduje ale urcite se to obrati proti nemu. Messi klidne mohl nejakej gol z hovna dat. A jestli tim chtel demonstrovat ze on je trener, tak uz jim dlouho nebude.

Reagovat
Kily8

Snaď to nebude ako v Barcelone, že tréner nesmie vystriedať slabého hráča, len preto, že ten ho zato može vyhodiť. To sa stalo trebárs Tatovi Martinovi.

Reagovat
Langi

Hmm Turpin zase dneska pripomina sveho predchudce Gautiera…ten byl taky vzdycky schopny vymyslet penaltu z uplneho hovna ve chvili, kdy sme si sme makali a vedli 1-0…a jeste si to potvrdi VARem…slusna kradez a tlacenka, dneska jasne horsiho, PSG …jinak nasledne stridani Messi - Hakimi ma byt co? Jako ze se Poche boji a radsi uz to odbrani

Reagovat
Langi

Lyon jeste zabrat…ta tlacena verbez dlouho nebyla takhle k porazeni

Reagovat
blaugrana

Mas Messiho a Neymara a nie si schopny nic vytvorit, tak to je spatne

Reagovat
patas92

Tak do dvou měsíců tam bude Zidane nebo Conte

Reagovat
John Obi Mikel

Icardi > Messi

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Lol

Reagovat
Langi

To mrdam twl…Turpin zkurvil celej zapas, hovado jedno…PSG bylo do te vymyslene penalty bez sance

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele