FORTUNA:LIGA - souhrn 8. kola: Slavia sestřelila Bohemians

17.09.2021, 21:01, aktualizováno 19.09.2021, 20:56
Komentáře a souhrny
Slavia ve vršovickém derby s Bohemians otočila nepříznivý stav a zůstává jediným neporaženým týmem FORTUNA:LIGY. Sparta naopak vedení nad Jabloncem neudržela a zaznamenala druhou ligovou ztrátu v řadě. Na čele tabulky zůstává Plzeň, která doma otočila s Českými Budějovicemi. Další výhru přidal Hradec Králové, poprvé naplno bodoval Liberec...

Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha 1:5

19.09.2021 19:00

Góly: 22. Jan Chramosta - 56. Nicolae Stanciu (pen.), 63. Ondřej Lingr, 65. Jan Kuchta, 72. Michael Krmenčík (pen.), 76. Ivan Schranz

Po první poločase to se Slavií v Ďolíčku nevypadalo zrovna nejlépe, prohrávala totiž po gólu Chramosty. Jenže po pauze zavelela k obratu a díky trefám Stanciua, Lingra, Kuchty, Krmenčíka a Schranze zvítězila 5:1.

První zajímavější situace se zrodila po šesti minutách, kdy to zpoza vápna zkoušel Schranz. k jeho smůle ovšem nezamířil mezi tři tyče. O něco později po Samkově prostrčení pálil Stanciu, ten už Le Gianga zaměstnal. Následoval pro sešívané velmi nešťastný úsek hry, Takács se totiž zranil při nedovoleném zákroku na Keïtu, načež "Klokani" dostali balón do vápna na Jana Chramostu a ten překonal Mandouse.

Vzápětí se k hlavičce dostal Keïta, jenž ale na slávistickém brankáři ztroskotal. Mandous se musel vyšvihnout i proti Dostálovi, který v pětadvacáté minutě napálil odražený balón. Jeho protějšek se zase předvedl po pěkné souhře Schranze s Kuchtou, když vychytal druhého jmenovaného. A jelikož úspěch neslavila ani další Kuchtova rána, ani Samkova střela, šlo se do kabin za výhodnějšího stavu pro domácí.

Do druhého poločasu vstoupili červenobílí podstatně lépe. Le Giangův nepovedený výběh málem způsobil vyrovnávací branku, avšak z brankové čáry odkopl Köstl. Ten se ale vzápětí stal i nešťastníkem. Akce totiž pokračovala a stoper Bohemians po jednom z centrů při pokusu o odkop trefil jen Bořila, za což sudí po přezkoumání na videu nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Nicolae Stanciu a s přehledem proměnil.

Asi o sedm minut později se Kuchta pokoušel najít Krmenčíka, balón ale propadnul až k Ondřeji Lingrovi, jenž ho procedil do sítě. Jen pár desítek sekund nato Stanciu vypálil ze střední vzdálenosti, přičemž Le Giangovi se tento pokus odrazil do hlavy. Zřejmě otřesený brankář následně zaváhal po rohovém kopu, což umožnilo Kuchtovi napálit míč do brány.

Po sedmdesáti minutách hry předvedl druhý penaltový kiks Köstl, jenž tentokráte zezadu skopnul pronikajícího Kuchtu. Jedenáctky se tentokráte ujal střídající Michael Krmenčík, který proměnil na druhou stranu, než skákal gólman, a připsal si tak svou první trefu ve Slavii. To stále ještě nebylo vše, nedlouho poté totiž Krmenčík v protiútoku přiťuknul balón Ivanu Schranzovi, jehož rána o břevno rovněž skončila gólem.

V závěru ještě něco ze svého umu předvedli "Klokani", velký závar gólem neskončil, stejně jako Kovaříkův pokus, který se odrazil od břevna. Slavia se tak vyšvihla na druhé místo tabulky před Spartu, a to i přesto, že má stále zápas k dobru, jenž ji může katapultovat až do čela.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Teplice 1:1

19.09.2021 16:00

Góly: 54. Lukáš Čmelík - 55. Daniel Trubač

Karviná se proti Teplicím ujala vedení, avšak ani na osmý pokus se v probíhajícím ročníku nedočkala výhry. Severočeši rychle vyrovnali, načež remízový stav vydržel až do závěrečného hvizdu.

První půle mnoho fotbalové krásy nenabídla. Obě mužstva si většinou vytvořila jen náznaky příležitostí, přímo ke střele se dostala jen sporadicky. A když už došlo k zakončení, mezi tři tyče se nevměstnalo. Domácí Čmelík i hostující Jukl tak pálili jen nad břevno.

Po přestávce však diváci čekali jen devět minut na úvodní gól. Papadopulos si připravil míč na levou nohou, načež jeho pokus vyrazil gólman Teplic Čtvrtečka jen před sebe, kde už číhal Čmelík, jenž se prosadil z dorážky. Karviná ale ve vedení nevydržela dlouho. Teplice totiž vyrovnaly po pohledné kombinaci mezi Fortelným Černým a Trubačem, načež poslední jmenovaný vypálil zpoza vápna přesně k tyči.

Slezané si posléze chtěli vzít náskok zpět, jenže Túlio i Čmelík stříleli jen doprostřed brány, kde stál připravený Čtvrtečka. Na druhé straně pak Jukl zopakoval svůj příliš vysoký pokus z prvního poločasu. Body se tedy v Karviné dělily.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Jablonec 1:1

19.09.2021 16:00

Góly: 4. Václav Drchal - 48. Tomáš Čvančara

Sparta proti Jablonci rychle nabyla jednobrankový náskok, po slibném začátku ale dovolila Jablonci vrátit se do utkání a s protivníkem ze severu Čech nakonec jen remizovala. Letenští tak zaváhali v druhém mači za sebou a na vedoucí Plzeň ztrácí již čtyři body.

Snad poprvé v sezoně vyšel Spartě zcela na jedničku vstup do zápasu. Již ve čtvrté minutě se totiž přes obranu Severočechů probil Haraslín, z jehož práce následně těžil Drchal. Blonďatý útočník elegantně přehodil gólmana Jablonce Hanuše a poslal Pražany do vedení.

Nedávná posila Haraslín se předvedla také po 20 minutách hry. Po další akci slovenského fotbalisty se k zakončení snažil prodrat Hložek, jeho zakončení ale srazil bránící Považanec. Záložník hostů se ve 29. minutě předvedl také v ofenzivě. Jeho nákop sklepl Kubista pro Čvančaru, ten ovšem hlavičkoval nad břevno. Těsně před odchodem do kabin naznačil Hancko střelu, nakonec však vybídl Hložka, jenže ten z dobré pozici netrefil svatyni protivníka.

Také ve druhé půli padla branka velmi rychle, tentokrát se ale radoval Jablonec. Krob ve 48. minutě vyhledal centrem Čvančaru, jenž se prosadil hlavičkou z bezprostřední blízkosti. Severočeši získali sebevědomí a sedm minut po zásahu Čvančary usiloval o gól též Pleštil, nicméně jeho rána měla k úspěchu daleko.

Nepřesně pálil v 62. minutě také křídelník Letenských Karlsson, hned vzápětí se ale obrana hostů zapotila. Hložek se šikovně uvolnil okolo Kubisty stanul v obrovské šanci, Hanuš ovšem Jablonec podržel důležitým zákrokem. V 67. minutě se přes několik protihráčů vymotal k zakončení Karlsson, zároveň ale dokázal, že pravá noha je tou slabší z jeho dolních končetin.

Karabec se v 74. minutě na rozdíl od Karlssona trefil do prostoru mezi třemi tyčemi, avšak Hanuš jeho technický pokus vyrazil. To už Spartu tlačil čas a nervozita na kopačkách domácích byla znát. V nastavení ještě zkusil tři body vystřelit Hložek, jenže pálil nepřesně. Severočechy konečná remíza jistě potěšila víc, byť i po zisku jednoho bodu zůstávají daleko od vytouženého boje o evropské poháry.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 2:1

18.09.2021 19:00

Góly: 69. Radim Řezník, 79. Lukáš Hejda - 53. Fortune Bassey

Plzeňská Viktoria oslavila 110 let od založení klubu stylově výhrou, kterou zařídili dva nejdéle sloužící hráči v kádru Západočechů. Vedoucí celek ligy se nicméně proti Českým Budějovicím dost zapotil a ke třem bodům dokráčel až po úspěšném obratu skóre. V závěru pak domácí podržel brankář Jindřich Staněk.

V základní sestavě Viktorie se po delší době ukázal středopolař Kalvach, který v desáté minutě přihlížel, jak jeho spoluhráč Pernica hlavičkoval po rohovém kopu do tyče. To ovšem byla pohříchu jediná nebezpečná situace ze strany Plzně v první půli. Iniciativu totiž poté převzalo Dynamo, jež poprvé vystrčilo růžky v 13. minutě. Po špatné rozehrávce utekl Hejdovi Bassey, který brejk vyřešil přihrávkou na Horu, jehož tečovaná střela proletěla těsně kolem tyče.

Za dalších sedm minut podnikli Jihočeši další rychlý protiútok, který po prostrčení od Van Burena vyřešil Čavoš ránou do tyče. Hosté i nadále neměli potíže s prolomením defenzivy soupeře, které příliš nepomáhala ani záloha, jak se ukázalo ve 27. minutě. Díky mezeře mezi oběma liniemi si Bassey mohl narazit balón s Horou, ovšem poté, co se znovu odpoutal od nestíhajícího Hejdy, střílel Nigerijec nepřesně.

Do zaslouženého vedení šly Budějovice osm minut po změně stran. Bassey zužitkoval centr od Van Burena a volejem, jenž se ještě odrazil do tyče, konečně rozvlnil síť. Až po inkasované brance se Plzeň konečně probrala. V 60. minutě ještě hlavičku Mosquery vyrazil gólman Jihočechů Vorel na rohový kop, osm minut nato už ale inkasoval. Chorý hlavičkou prodloužil míč na Řezníka, jenž se v pokutovém území prosadil přízemní střelou.

Západočeši si vytvořili tlak a v 79. minutě dokonali obrat. Sýkora po rohovém kopu rozehraném nakrátko vyhledal naskakujícího Hejdu, který hlavičkou k tyči odčinil svůj doposud nemastný výkon. O šest minut později však mohli domácí o jednogólový náskok přijít, avšak hlavičku Talovierova zastavil na brankové čáře famózním zákrokem Staněk. Strážce plzeňské svatyně musel ještě v nastavení zneškodnil volej Škody, po závěrečném hvizdu sudího už ale mohl se svými spoluhráči slavit zisk tří bodů.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 2:1

18.09.2021 16:00

Góly: 79. Abdulla Yusuf Helal (pen.), 87. Ľubomír Tupta - 29. David Douděra

Zdálo se, že liberecký Slovan se dalším utkáním opět protrápí. Severočeši již v první půli duelu s Mladou Boleslaví nabrali jednobrankové manko, které dlouho nemohli smazat. V závěru ale domácí dvakrát udeřili a připsali si první vítězství v probíhajícím ligovém ročníku.
br> Za výhrou nakonec Slovan nasměrovaly dvě posily, které pod Ještěd dorazily teprve nedávno. Júsuf Hilál nejprve zařídil v 82. minutě vyrovnání z penalty, o pět minut později pak stejný hráč přihrál na rozhodující zásah Ľubomíra Tupty.

První pětačtyřicetiminutovka přitom domácím vůbec nevyšla. Boleslav byla na stadionu u Nisy lepším mužstvem a zaslouženě se dočkala též vedoucí branky. Jurásek ve 29. minutě nacentroval z levé strany na zadní tyč, kam si naběhl Douděra, jenž hlavou procpal míč přes brankáře Liberce Knoblocha.

I poté Boleslav dlouho držela utkání pod kontrolou. Obraně Severočechů činili potíže hbitý Ewerton i aktivní Skalák. Jenže poslední desetiminutovka nabídla velké zmrtvýchvstání Liberce. Nejprve se do zakončení hnal Mikula, k němuž propadl centr z pravé strany. Kapitána Slovanu však těsně před gólmanem Halouskou postrčil zezadu Skalák, jenž tak zmařil vyloženou příležitost. Podobně celou situaci vyhodnotili také rozhodčí, kteří tak vedle nařízení penalty vyloučili překvapeného Skaláka ze hřiště.

Pokutový kop s přehledem proměnil Júsuf, jenž se nakonec stal klíčovou postavou zápasu. V 87. minutě si totiž bahrajnský fotbalista zdatně pokryl balón, který pak nabídl Tuptovi. Slovenský útočník se nerozpakoval a volejem zpoza pokutového území poslal kulatý nesmysl nechytatelně k tyči. Halouska se natahoval marně a spolu se skleslými spoluhráči jen smutně sledoval obrovskou radost v táboře domácích.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Fastav Zlín 3:0

18.09.2021 16:00

Góly: 49. Marek Havlík, 56. Stanislav Hofmann, 62. Daniel Holzer

Slovácko zdolalo rivala ze Zlína a v krajském derby zvítězilo potřetí v řadě. Vyhrocený duel zásadním způsobem ovlivnilo přísné vyloučení obránce "Ševců" Václava Procházky. Celek z Uherského Hradiště pak přesilovku zužitkoval třemi vstřelenými brankami.

Inkriminovaný moment se odehrál ve 23. minutě. Procházka zjevně neúmyslně zasáhl Sadílka kopačkou do břicha, sudí Pechanec měl ovšem ihned jasno a poslal stopera hostů předčasně do sprch. Udělení červené karty navíc odstartovalo konflikt mezi oběma střídačkami v němž se dost angažoval též kouč domácích Svědík.

Slovácko mohlo početní výhodu zužitkovat ve 35. minutě. Reinberk vyhledal centrem nabíhajícího Kalabišku, jehož hlavička se však od země odrazila na břevno. Na druhé straně unikl obraně domácích o osm minut později Poznar, jenže míč si zbytečně navedl do úhlu, odkud následně pálil pánu Bohu do oken.

Po změně stran se již Slovácko rozstřílelo. Nejprve se Havlík ve 49. minutě opřel do odraženého balónu, jenž po přízemní ráně skončil za zády marně se natahujícího gólmana hostů Rakovana. Za dalších šest minut vybuchli fanoušci domácích podruhé nadšením. Holzer po rozehrávce rohového kopu nakrátko vyhledal Reinberka, jenž se prosadil přesnou hlavičkou.

Opaření hráči Zlína jen sledovali pokračující útoky protivníka a po jednom takovém padl třetí gól. Holzer se do míče opřel na hranici pokutového území, odkud vymetl šibenici Rakovanovy svatyně. Vyčerpaní hosté si své příležitosti vypracovali až na konci duelu, žádnou ale neproměnili v alespoň čestný zásah.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Baník Ostrava 1:1

17.09.2021 19:00

Góly: 10. Martin Hála - 84. Ladislav Almási

Sigma v první půli přechytračila Baník secvičeným signálem, po změně stran ale i po sporných rozhodnutích hlavního sudího dohrávala zápas v deseti, načež v oslabení jednobrankový náskok neudržela. Hanáci se tedy se Slezany po 90 minutách okořeněných skvělou kulisou rozešli smírně.

Ostravané měli v úvodu duelu potíže s bráněním rohových kopů soupeře, na což na přelomu deváté a desáté minuty doplatili. Chvátal zvolil místo tradičního centru vzduchem přihrávku po zemi, na kterou si v pokutovém území naběhl Martin Hála. Olomoucký univerzál se odpoutal od svého strážce a zakončením k tyči poslal domácí do vedení.

Po asistenci si Chvátal mohl ve 27. minutě připsat také gól, a to do vlastní svatyně. Po stříleném pasu od Sora totiž pravý bek Sigmy odkopával míč ne zrovna ukázkově, ke svému štěstí nicméně trefil gólmana Macíka. Jinak toho Baník v první půli moc nevymyslel. To domácí mohli po půlhodině hry navýšit svůj náskok po dobrém napadání rozehrávky Slezanů, jenže Růskův volej se mezi tři tyče nevměstnal.

Do ještě prekérnější situace se hosté mohli dostat šest minut po přestávce. S žlutou kartou hrající Sor zastavil brejk Olomouce jen skrze zatažení soupeře za dres, rozhodčí Klíma nicméně prokázal shovívavost a křídelníka Ostravanů nevyloučil. V 74. minutě už tak benevolentní hlavní arbitr nebyl. Zifčák poněkud nešťastně zasáhl Svozila v souboji do hlavy kopačkou, načež se sám dost divil, že od Klímy uviděl rovnou červenou kartu.

Po odchodu Zifčáka do kabin nabral doposud spíš platonický tlak Slezanů na obrátkách. V 84. minutě nacentroval De Azevedo na hlavu Almásiho, jenž i zády k bráně nasměroval balón přesně k tyči, od které se odrazil do sítě — 1:1. Z početní převahy už ale Baník víc nevytěžil.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Pardubice 2:0

17.09.2021 19:00

Góly: 36. Jan Král, 88. Daniel Vašulín

Hradec Králové potvrdil vynikající fazónu také v derby. Proti Pardubicím udeřil nováček nejvyšší soutěže dvakrát po rohových kopech a ve svém azylu v Mladé Boleslavi získal další tři body.

"Votroci" zahájili duel velmi aktivně. V osmé minutě pálil Rada jen těsně vedle pardubické svatyně, o šest minut později vytěsnil hlavičku Vlkanovy brankář hostů Markovič a po následném rohovém kopu skončilo zakončení Dvořáka na břevně. Ve 36. minutě už ale další balón od rohového praporku nasměroval správným směrem Král - přesnou střelou hlavou poslal fanoušky Hradce do extáze.

Pardubice mohly vyrovnat hned dvě minuty po trefě Krále, jenže před Caduem číhajícím na přihrávku zasáhl na brankové čáře Kodeš. Ještě před přestávkou střílel na druhé straně nad břevno Vlkanova.

V 59. minutě se Vašulínovi podařilo prostřelit Markoviče z úhlu, celé akci ale předcházel ofsajd Hradce a zásah hradeckého útočníka neplatil. Hosty hnal za vyrovnáním především zkušený, Jeřábek, jenže ani jeden z jeho pokusů mezi 74. a 80. minutou neskončil v síti - ten první lapil gólman Fendrich, druhé zakončení proletělo jen těsně vedle horního rohu brány.

Namísto Pardubic udeřili v samotném závěru domácí, když další rohový kop zužitkoval Vašulín. V nastavení ještě alespoň o čestný úspěch usiloval Huf, jenže Fendrich jeho volej vytěsnil nad břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň870114:721
2.Slavia Praha761020:619
3.Sparta Praha852119:717
4.Baník Ostrava851215:1016
5.1. FC Slovácko851211:616
6.Sigma Olomouc733120:1312
7.FC Hradec Králové83327:812
8.Bohemians Praha 1905823313:179
9.FK Jablonec82336:129
10.Fastav Zlín830510:189
11.FK Mladá Boleslav822412:128
12.Dynamo České Budějovice82157:117
13.FK Pardubice813412:156
14.Slovan Liberec81255:135
15.MFK Karviná80449:154
16.FK Teplice81167:174

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (311)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele