FORTUNA:LIGA - souhrn 32. kola: Sparta vyhrála přestřelku v Boleslavi

14.05.2021, 21:54, aktualizováno 16.05.2021, 21:25
Komentáře a souhrny
Slavia neudržela vedení nad Karvinou, se kterou se rozešla remízou 1:1. Sparta vyhrála devítigólovou přestřelku v Mladé Boleslavi a pojistila si druhou příčku. Slovácko v sobotu remizovalo s Bohemians a slaví první postup do evropských pohárů od roku 2003. Plzeň naopak i podruhé pod trenérem Bílkem prohrála, tentokrát s Pardubicemi. Příbram doma porazila Jablonec a ještě drží naději na záchranu. K té se výhrou nad Českými Budějovicemi přiblížily Teplice...

Slavia Praha - MFK Karviná 1:1

16.05.2021 19:30

Góly: 40. Tomáš Holeš - 85. Lukáš Čmelík

Druhý nevýrazný výkon v řadě za sebou má mistrovská Slavia. Ta doma proti Karviné remizovala 1:1, přičemž už v úvodu nastínil trápení Kuchta zahozenou penaltou. Skóre otevřel Holeš, v závěru ale vyrovnal Čmelík.

Úvodní minuty patřily slávistům. Hned v té čtvrté jejich pěkná kombinace vedla k faulu Neumana na Kuchtu, což sudí odměnil penaltou. K té se postavil sám faulovaný, který se však nechal gólmanem vychytat. Vzápětí vypadala nebezpečně Stanciova tečovaná střela, vše skončilo rohem. Po něm hlavičkoval nepřesně Deli.

Po necelé půlhodině propadnul míč na zadní tyč k Bořilovi, jenž Neumana prověřil tvrdou a přesnou ranou. Červenobílí se trefy dočkali ve čtyřicáté minutě. To vypálil Bořil, jehož zblokovaný pokus se odrazil k Tomáši Holešovi. Ten pak z velkého vápna usměrnil balón po zemi do protipohybu brankáře. Bleskově mohl srovnat Čmelík, toho ale vychytal Kolář. Ten si poradil i s Bartošákovou šancí.

Deset minut po přestávce Olayinka se Stanciuem předvedli výbornou akci a připravili Kuchtovi tutovku, o titul nejlepšího střelce bojující útočník však selhal. Na opačném konci hřiště Qose prověřil Koláře. Slezané rozvlnili síť po sedmdesáti minutách. Herc nejprve ztroskotal na Bahovi, jeho následnou radost pak zhatil praporek pomezního.

Nakonec se Karviná dočkala i regulérní branky. Deliho chyba umožnila Lukáši Čmelíkovi postupovat sám na brankáře, s nastalou situací si poradil a přesně k tyči skóroval. Na jistotě titulu Slavie to nic nezměnilo, Karviná je na dvanáctém místě na dostřel Českým Budějovicím.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 4:5

16.05.2021 17:00

Góly: 12. Michal Škoda, 43. Michal Škoda, 48. Jaromír Zmrhal, 90+4. Lukáš Budínský - 9. Tomáš Wiesner, 40. David Moberg Karlsson, 54. Dávid Hancko (pen.), 70. Dávid Hancko, 90+1. Matěj Polidar

Zápasy Sparty na hřišti Mladé Boleslavi jsou zárukou velké zábavy a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Diváci viděli famózní devítigólovou přestřelku, při níž se obě mužstva přetahovala o vedení. Více síly si na závěr nakonec nechali hosté, kteří tak využili sobotního zaváhání Jablonce a osamostatnili se v tabulce na druhém místě. Středočeši zase zůstávají třináctí.

Boleslavský kouč Karel Jarolím chtěl Pražanům utkání znepříjemnit, asi však ani sám nečekal, že Sparta bude jeho snažení nápomocna. Hned po několika sekundách totiž brankář Niţă zariskoval při rozehrávce a trefil napadajícího Michala Škodu, od něhož se ke štěstí hostů odrazil míč pouze do tyče a posléze odkutálel do zámezí. Sparťané odpověděli v osmé minutě gólovou akcí. Hložek po individuálním průniku nalezl na pravé straně Karlssona, ten předložil merunu Wiesnerovi, jenž zakončením do odkryté brány otevřel skóre.

Domácí nicméně bleskurychle odpověděli stejnou mincí. Škoda si ve 12. minuty posunul prsy přihrávku od Zmrhala za defenzivní řadu soupeře a svůj únik zakončil nekompromisním prostřelením Niţy. Velké potíže měla obrana Pražanů znovu po 20 minutách hry, kdy za stopery propadl odkop domácího gólmana Šedy a Jiří Klíma se podobně jako Škoda řítil na Niţu. Strážce hostující svatyně však útočníka Středočechů vychytal.

Ve 25. minutě se Niţă marně natahoval po střele Matějovského, jenž na hranici pokutového území "vykoupal" Dočkala a trefil se přesně k tyči. Sudí Ginzel ale u videa odhalil, že Niţovy bránil ve výhledu Škoda, jenž stál v ofsajdu. Branka Matějovského tedy nakonec neplatila. Naopak ve 40. minutě již Ginzel bez rozpaků uznal trefu Letenských. Sáček vtrhl do šestnáctky domácích a jeho akci zakončil střelou mimo Šedův dosah Karlsson.

Sparta si ovšem do kabin nakonec neodnesla vedení. Plány hostům totiž kazil Škoda, jehož tečovaná rána ve 42. minutě ještě skončila těsně vedle tyče, o minutu později se už ale vytáhlý útočník prosadil po rohovém kopu Zmrhala. V úplném závěru první půle ještě zkoušel štěstí z přímého kopu Karlsson, jehož však vychytal Šeda.

Tři minuty po změně stran dokonce Středočeši otočili skóre. Zmrhal si naběhl na dlouhý nákop, obešel Niţu a přes brankáře Letenských i statického Sáčka propasíroval merunu za brankovou čáru. Z vedení se ale domácí radovali jen chvilku. Preisler totiž nedlouho poté poslal ve vlastní šestnáctce k zemi Wiesnera a nařízenou penaltu procedil za Šedu s porcí štěstí Hancko.

V 58. minutě mohl Pražany do vedení znovu dostat Dočkal, avšak Šeda držel akcie Středočechů nad vodou. Dvanáct minut nato už ale gólman domácích lovil míč ze sítě. Hancko se totiž při rohovém kopu hostů odpoutal od Šimka a hlavičkou přesně umístil Karlssonův pas.

Definitivně se Letenští uklidnili až těsně před vypršením základní hrací doby, kdy Boleslav zaskočili rychlou rozehrávkou po faulu na Hložka. Polidar svůj únik zakončil precizní kličkou na Šedu a pohodlným zakončením do odkryté brány. V nastavení ještě spálil tutovku Minčev, naopak na druhé straně se po kopu od rohového praporku opřel do nůžek parádně Budínský, proti čemuž neměl Niţă šanci. Šlo už ale pouze o kosmetickou úpravu skóre a tři body putovaly tak jako tak na Letnou.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Dynamo České Budějovice 2:0

16.05.2021 15:00

Góly: 48. Pavel Moulis, 74. Lukáš Mareček

Brno sice v pátek uhrálo remízu v Liberci, po neděli už ale stoprocentně ví, že si příští ročník stráví ve druhé lize. Teplice totiž ukončily dlouhé čekání na vítězství a na domovských Stínadlech si poradily s Českými Budějovicemi.

"Skláři" tak mají v tabulce dostatečný náskok na brněnskou Zbrojovku, která už nemůže náskok Severočechů smazat. Přesto Teplice ještě nemají záchranu jistou, byť k ní výhrou nad Jihočechy nakročily. Žluto-modří však ještě musí vyčkat, jak se v posledních dvou kolech povede Příbrami, s níž se Teplice ostatně v závěrečném zápase sezony utkají.

Na Stínadlech na sebe jako první upozornil hostující Vais, s jehož dalekonosným pokusem si brankář Grigar poradil až nadvakrát. Domácí naopak mohl do vedení těsně před přestávkou poslat Mareš, jenže po centru Hyčky hlavičkoval těsně vedle tyče.

Severočeši se tak dočkali až tři minuty po změně stran. Vondrášek sklepl hlavou balón pro Moulise, jehož skákavý volej přeplachtil přes budějovického gólmana Vorla a skončil až v síti - 1:0. Vedení Teplic mohl navýšit Mareš, avšak jeho přízemní pokus se mezi tři tyče nevměstnal.

Nakonec se ale domácí dočkali druhé trefy. Černý poslal průnikovou přihrávku na Vukadinoviće, ten míč předložil Marečkovi, jenž zakončením k tyči spustil gejzír radosti v táboře žluto-modrých.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Viktoria Plzeň 3:0

16.05.2021 15:00

Góly: 44. Cadu, 67. Pavel Černý, 88. Michal Surzyn

Dvě kola před koncem dělí nováčka z Pardubic od evropských pohárů tři body a úspěch Slavie v MOL Cupu. Do této situace je dostalo nedělní vítězství 3:0 nad Plzní, o které se brankami zasloužili Cadu, Černý a Surzyn.

Úvod utkání vyšel lépe hostům, Ondráška i Havla však dobrými zákroky vychytal Letáček. Pak už převzali iniciativu Východočeši, avšak Černý zprvu nezamířil ze střední vzdálenosti přesně. Proti následné Kostkově dělovce se musel předvést výborným zákrokem Staněk.

Pardubičtí se nakonec do vedení dostali v závěru první půle po brazilské spolupráci. Zpoza vápna to zkusil zajímavou střelou Ewerton, Staněk tuto sice dokázal vyrazit, ale jen ke Caduovi, který už si snadno připsal trefu. S Viktoriány bylo před pauzou ještě hůře, Kaša totiž nakopnul Tischlera do obličeje a po zásluze viděl červenou kartu.

V úvodu druhé půle byl vidět zejména Pavel Černý. Ten nejprve po Čelůstkově centru hlavičkoval nad břevno, pak už se ale prosadil. Nedůraz Hybše vedl k Solilově průniku, jeho střelu sice ještě dokázal Staněk vyrazit, avšak podruhé v zápase musel kapitulovat z dorážky právě z hlavy Černého.

Po Caduově slabší střele na Staňka se předvedl Letáček proti Šulcově hlavičce. Na pardubického gólmana si poté nepřišel ani Mihálik, naopak se ještě jednou radovali muži z města perníku. Opět na to měl část viny Hybš, který neodehrál Solilův centr a Michal Surzyn tak vsítil velmi důležitou třetí branku, která znamená pro Pardubice lepší vzájemné zápasy.

Plzeň ještě teoreticky může skončit na čtvrté příčce, reálně ale jde o bitvu čtyř týmů o pátou příčku, jež držiteli přinese evropské poháry v případě čtvrtečního vítězství Slavie v MOL Cupu. Bod za Viktorkou je Liberec, o další dva zpět Pardubice a těsně za nimi Baník.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905 1:1

15.05.2021 19:30

Góly: 10. Marek Havlík - 25. Vladislav Ljovin

Už jen formalitou by mělo být stvrzení účasti Slovácka v příští sezoně evropských pohárů. Napomohla k tomu remíza proti rozjetým Bohemians. Slovácko poslal do vedení Havlík. Ještě během první půle pak srovnal na konečných 1:1 Ljovin.

Úvod utkání vyšel výrazně lépe domácím. Nejprve Tomič z voleje minul Sadílkovu centrovanou pobídku, vzápětí už se ale k přímému kopu postavil Marek Havlík, který poslal balon nechytatelně za Bačkovského záda.

Po čtvrtině utkání bylo vyrovnáno. Po Květově pasu se balon odrazil k Vladislavu Ljovinovi, jehož technický pokus rovněž slavil úspěch. Ještě před odchodem do šaten mohl mužům z Uherského Hradiště vrátit vedení Navrátil, ten však pohrdnul šancí po Havlíkově přihrávce.

Nedlouho po návratu z kabin mohl rozradostnit domácí obecenstvo Petržela. Ten z hranice šestnáctky napálil míč do tyče. Bez úspěchu zůstal i na opačném konci hřiště Hronkův pokus, nezadařilo se později ani Pulkrabovi a Klimentovi.

Zápas tak skončil nerozhodným výsledkem, který znamenal pro Slovácko další krok k evropským pohárům. O ty už by jej připravila jen hodně nepravděpodobná, až bláznivá varianta dalšího vývoje. Bohemians jsou nadále devátí, o příslušnost k horní polovině tabulky zřejmě ještě budou bojovat se Sigmou.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Jablonec 1:0

15.05.2021 17:00

Góly: 77. Jiří Mezera

Velkou ránu dostaly naděje Jablonce na účast v předkole Ligy mistrů, naopak příbramské akcie na záchranu významně vzrostly. Na Litavce totiž zvítězili domácí poměrem 1:0, přičemž o úspěchu rozhodl v závěru Mezera.

Hned ve čtvrté minutě přitom byli Severočeši blízko vedoucí brance. Z pravé strany proniknul do šestnáctky Považanec, jehož rána skončila na brankové konstrukci. Nedlouho poté dostal obrovskou příležitost Kratochvíl, i ten jí ale pohrdnul. Proti dalšímu jeho pokusu se pro změnu vytáhnul Šiman, Pleštil zase zamířil vedle.

Příbramští začali hrozit až po přestávce. Po Zeleného hrubce nebyl daleko od radosti Lubega, proti němuž skvěle vyběhnul Hanuš. Ten později zneškodnil i Zorvanův pokus, mezitím zahrozil i Doležal. Ani po sedmdesáti minutách jsme gól neviděli, Krobovu ránu totiž z brankové čáry odehrál Cmiljanović.

Četné neproměněné šance soupeře Příbram potrestala. Pilíkovu standardku na vzdálenější tyč vyrazil Hanuš k Jiřímu Mezerovi, který z dorážky uspěl. A jelikož bleskově nedokázal odpovědět Pilař, proti němuž se vyznamenal Šiman, radovali se Středočeši z cenného vítězství, které je udrželo ve hře o záchranu.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Fastav Zlín 4:2

15.05.2021 17:00

Góly: 2. Daniel Tetour, 33. Tomáš Zajíc, 72. David Buchta, 82. Tomáš Zajíc - 52. Pedro Martínez, 54. Marek Hlinka

Baník po většinu zápasu přehrával Zlín, přesto si utkání ve druhé půli zbytečně zkomplikoval. Nakonec však především díky produktivnímu Davidu Buchtovi dokráčel ke třem bodům. Hosté tak z prvního mače pod novým koučem Janem Jelínkem vyšli naprázdno.

Úvodní gól vsítili Slezané již ve druhé minutě. Hostující stoper Petr Buchta špatně odkopl balón, nedůrazně si počínal také jeho spoluhráč Hlinka, a tak domácí Tetour poslal merunu zpoza šestnáctky za záda brankáře Zlína Rakovana, jenž tentokrát dostal přednost před jedničkou Dostálem. Za "Ševce" mohl odpovědět Poznar, jehož do tutovky vysunul Dramé, jenže vytáhlého forvarda parádně vyčapal gólman Baníku Laštůvka.

Kráce po půlhodině hry přidali Ostravané druhý přesný zásah. David Buchta našel centrem Zajíce, který Rakovana překonal hlavičkou. Krátce poté toužil po brance sám David Buchta, ovšem po průniku zakončoval v pádu nepřesně. Fleišman již ve 38. minutě našel z dálky svatyni Moravanů, Rakovan si ale připsal pohodlný zákrok.

Podivný moment se na vítkovickém stadionu odehrál ve 41. minutě. Unikající Kuzmanović přeskočil Rakovana, sudí Dubravský se však rozhodl celou akci přerušit, neboť usoudil, že Rakovan Kuzmanoviće fauloval, a nařídil pro Baník pokutový kop. Záhy si ale Dubravský celou situaci prohlédl u videa, načež penaltu odvolal. Domácí tak kvůli necitlivému zásahu arbitra přišli o slibnou šanci a nakonec ani nekopali desítku.

Místo možného třígólového vedení Slezanů tak Zlín po změně stran rychle vyrovnal. Nejprve Poznar v 52. minutě připravil palebnou pozici pro Martíneze, jenž šikovnou střelou na zadní tyč přelstil Laštůvku. Záhy Ševci vybojovali míč na útočné polovině, Fantiš nacentroval na Hlinku, který hlavou upravil skóre na 2:2.

Do vedení se Baník mohl vrátit krátce po hodině hry, jenže Tetoura po průnikové přihrávce od Sora vychytal Rakovan. Poté sice Zajíc dorazil míč do odkryté brány, ještě předtím se ale Rakovan nepříjemně srazil s Tetourem a hřiště musel opustit na nosítkách. Dubravský celou situaci vyhodnotil jako faul od Tetoura, gólová dorážka od Zajíce tedy nebyla uznána.

Rakovanův náhradník Dostál hned svým prvním zákrokem zlikvidoval obrovskou šanci Davida Buchta, jenž se natlačil před bránícího Cedidlu. Mladý útočník Ostravanů se ale z branky nakonec radoval, když se v 72. minutě z první opřel do Kaločova pasu, čímž vrátil svému mužstvu vedení.

Výborný zápas korunoval David Buchta deset minut po své trefě, kdy nalezl před odkrytou bránou Zajíce, jenž upravil skóre na konečných 4:2. Za Ševce mohl ještě v 86. minutě snížit Poznar, z úhlu si však na Laštůvku nepřišel.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Sigma Olomouc 1:2

15.05.2021 15:00

Góly: 71. Lukáš Holík - 29. Pavel Zifčák, 83. Mojmír Chytil

Olomoucká Sigma se v Opavě dostala do vedení a po vyloučení domácího kapitána Matěje Hrabiny se zdálo, že by si Hanáci mohli dojít pro snadnou výhru. Jenže Slezané se po změně stran nevzdali a hostům zkomplikovali cestu za třemi body. Mojmír Chytil však nakonec zařídil "Modré lavině" kompletní zisk.

V sestavě Hanáků se po zranění objevil Zahradníček, který se předvedl v osmé minutě, kdy z pravé strany vletěl do pokutového území Opavy, balón ale nasměroval jen do boční sítě. Proti dalšímu pokusu Gonzáleze už musel zasahovat opavský brankář Lasák, jenž odchytal svůj první prvoligový zápas.

Třetí šance Sigmy už přinesla úvodní gól. Beneš nejprve přenesl hru na pravou stranu, odkud Látal našel před bránou Zahradníčka. Toho ještě vychytal Lasák, avšak z dorážky se již nemýlil Zifčák. Ještě hůř bylo Slezanům po 36. minutě, kdy Hrabina srazil unikajícího Látala, jenž by jinak postupoval sám na Lasáka. Domácí obránce tak zcela zaslouženě viděl červenou kartu. Těsně před odchodem do kabin pak ještě Lasáka prověřil Zahradníček.

Opava sice dohrávala utkání v oslabení, po změně stran se ale paradoxně konečně probudila. Šest minut po změně stran prověřil Mondek hostujícího gólmana Macíka, který se mezi třemi tyčemi objevil namísto obvyklé jedničky Mandouse. Nedlouho poté však Breite na druhé straně vystihl přihrávku Hnaníčka na Nešického, avšak dobrou práci znehodnotil středopolař Sigmy nepřesným zakončením.

A tak se v 71. minutě dočkali Slezané vyrovnání. Juřena ještě trefil bránícího Beneše, dorážející Lukáš Holík už ale rozvlnil síť. Obrat mohl zařídit Helešic, jenž se prodral do šestnáctky Hanáků, zakončení slabší pravou nohou však zastavil Macík. Místo SFC tak nakonec udeřili hosté. González v 81. minutě ještě ztroskotal na vynikajícím Lasákovi, o dvě minuty později se ale Daněk prodral po levé straně do vápna a před bránou našel Chytila, jenž zblízka zařídil Olomouci tříbodový zisk.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Zbrojovka Brno 1:1

14.05.2021 20:00

Góly: 77. Jhon Mosquera - 90+3. Antonín Růsek

Snad jen gólman Martin Berkovec ukázal z kádru Zbrojovky prvoligové parametry. Jasná hvězda utkání dlouho držela Brno v Liberci nad vodou, nakonec ale jednou kapitulovala. Přesto se "Flinta" po nečekaném zásahu těsně před koncem vrací na Moravu s bodem. Ten nicméně nemůže pomalu sestupující celek uspokojit.

Na největší šanci prvního poločasu se čekalo jen něco málo přes dvě minuty, kdy Pešek vyhledal před bránou Zbrojovky zcela osamoceného Rabušice, ten ale selhal a v tutovce poslal míč vedle tyče. V sedmé minutě si Pešek sám navedl balón na střelu, ovšem jeho chabý pokus nezaskočil Berkovce. Nedůrazné zakončení, s nímž pro změnu neměl potíže liberecký brankář Knobloch, vyslal ve 20. minutě také brněnský Štepanovský. Za Slovan záhy kontroval Michal Sadílek, Berkovec však znovu bez větších starostí zasáhl.

Severočeši byli přece jen o něco nebezpečnější. Ve 29. minutě vzal rozehrávku přímého kopu na svá bedra Mara, který ale zřejmě chybně zvolil technické řešení, jež do svých rukavic Berkovc snadno ukryl. Těsně před přestávkou se do zajímavé pozice dostal Rabušic, jenže jeho volej víc ohrozil rohový praporek než svatyni Moravanů.

Krátce po změně stran rozvlnil síť zničehonic hostující Hladík, dlouho se však z gólu neradoval, neboť přihrávající Růsek prodloužil balón po volném kopu na zakončujícího spoluhráče z ofsajdu. Liberec krátce nato odpověděl centrem Fukaly, do něhož se položil hlavičkující Rabušic. Zbrojovku ale opět zachránil Berkovec.

Krátce po hodině hry odehrál Reiter míč zcela zřetelně před Fukalou, ovšem sudí Lerch k údivu všech přítomných odpískal pokutový kop pro Slovan. Těžko říct, co arbitra k takovému rozhodnutí vedlo, neboť dle všech dostupných záběrů si Reiter počínal ve vlastním pokutovém území v mezích pravidel. Lerchův verdikt však skandálně nezměnil ani videorozhodčí a domácí skutečně dostali k dispozici velkou příležitost. Jenže Mara z penalty selhal, když nechal vyniknout fantastického Berkovce. Jen díky němu Brno nadále dýchalo.

Slovan se tak o vedoucí gól musel dál snažit ze hry. V 69. minutě hlavičkoval Koscelník "koníčkem" nad břevno, o pět minut později poslal stejný hráč překvapivou, avšak chytrou střelu do tyče. V 77. minutě už se však Liberec dočkal. Do Peškova centru se pověsil Mosquera a hlavičkou pod břevno poslal Severočechy do vedení.

V závěru utkání se opravdu nezdálo, že by Moravané mohli skóre korigovat. Přesto se tak stalo. Přichystal v nastaveném čase zamotal zadáky Slovanu na levé straně a jeho pas před bránu zužitkoval trestuhodně osamocený Růsek. Útočník Zbrojovky tak zařídil dělbu bodů, která nicméně zcela nepotěšila ani jednu stranu barikády.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha32257082:1882
2.Sparta Praha32215674:4168
3.FK Jablonec32205757:3265
4.1. FC Slovácko32176955:3357
5.Viktoria Plzeň321571053:4452
6.Slovan Liberec32149943:3051
7.FK Pardubice321471140:4149
8.Baník Ostrava321391047:3348
9.Bohemians Praha 1905321013938:3243
10.Sigma Olomouc3210121038:3642
11.Dynamo České Budějovice329111232:4438
12.MFK Karviná328111334:4835
13.FK Mladá Boleslav32891543:5333
14.Fastav Zlín32871730:4831
15.FK Teplice32781732:6229
16.1. FK Příbram32591824:6224
17.Zbrojovka Brno324111728:5023
18.SFC Opava32382121:6417

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (547)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele