FORTUNA:LIGA - preview 8. kola: Sparta s Jabloncem, Slavii čeká vršovické derby

17.09.2021, 09:50, aktualizováno 19.09.2021, 09:02
Previews
Pražská Sparta se představí na svém stadionu proti Jablonci a konečně bude chtít vybřednout z matné formy posledních týdnů. Slavii večer čeká souboj o krále Vršovic na půdě Bohemians v Ďolíčku. Třetím zápasem dne je odpolední duel Karviné s Teplicemi.
MFK Karviná - FK Teplice  (neděle 16:00)
Dva celky se ziskem mizerných tří bodů po sedmi kolech se střetnou v rámci nedělního programu osmého kola. Karviná je jedním ze dvou celků čekajících na vítězství, Teplice ho sice získaly, ale jinak nebodovaly.

Slezané všechny své body získali za remízy, přičemž po těch v úvodních dvou kolech dokázali obrat už jen Slavii ve svém posledním domácím zápase, kdy konečný výsledek zněl 3:3. Před týdnem nestačili na Jablonec, na jehož hřišti prohráli 1:0 po gólu Malínského.

Právě jablonečtí fotbalisté jsou jedinými, které dokázali skláři zdolat. O té doby ale už zase najeli na vlnu proher, a to zejména díky tristní obraně. Po nezdaru s Baníkem, proti němuž po Trubačově trefě vedli, ale nakonec mu podlehli 1:2, mají se šestnácti obdrženými brankami nejhorší ligovou obranu.

Na straně Karviné je v ohrožení start Mangabeiry, Tavarese a Čmelíka, u žluto-modrých visí otazník nad Marečkem a Radostou, kteří by tak na marodce mohli doplnit Kučeru, Mareše, Shejbala a Žitného.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Santos, Buchta, Dramé, Křapka - Stropek - Bartošák, Qose, Túlio, Šehič - Papadopulos
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Vondrášek, Mazuch, Knapík, Chlumecký - Jukl, Krunert - Černý, Trubač, Moulis - Ledecký
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.63 - 4.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Jablonec  (neděle 16:00)
První ze vzájemných soubojů týmů bojujících v základních skupinách evropských pohárů je na pořadu dne v neděli odpoledne. Sparta po první ligové porážce přivítá Jablonec, jenž naopak před týdnem konečně zvítězil.

Letenští vstupovali do reprezentační pauzy nadmíru spokojeni. Účast v základní skupině Evropské ligy, v lize pak šestnáct bodů ze šesti zápasů a tím pádem první místo. Jenže září je nezastihlo v optimální formě. Minulý víkend si odvezli porážku z Plzně v boji o čelo tabulky, přičemž Karlssonova branka a Drchalův gól jen snižovali rozdíl na konečných 3:2, neboť za domácí se prosadili Beauguel, Mosquera a Sýkora. Ve čtvrtek v Bröndby pak nevyužili neškodnosti soupeře a odjeli s bodem za bezbrankovou remízu.

To Jablonec vstoupil do Konferenční ligy výborně. Proti Kluži kopal po Camorově hře rukou a vyloučení penaltu, kterou Václav Pilař proměnil a rozhodl tak o vítězství 1:0. Stejným výsledkem díky Malínskému zdolal před týdnem Karvinou a připsal si tak ligovou výhru poprvé od úvodního kola. Venku to je však v podání Severočechů bída, ze tří utkání třikrát prohráli, osmkrát inkasovali a ani jednou neskórovali.

Nedaří se jim ani na hřišti Sparty, kde v ligové soutěži naposledy uspěli před více než čtrnácti lety, od té doby vytěžili jen dva nerozhodné výsledky. I celkově vzato na výhru dlouho čekali, v dubnovém střetnutí přišla první po devíti zápasech. Postaral se o to jediným gólem v závěru Schranz.

Petr Rada si uvědomuje, že oba týmy jsou co do náročnosti zápasového programu v podobné situaci. "Evropská konferenční liga je teď za námi a musíme přeřadit na ligu. Sparta to má stejné, taky hrála zápas. Potřebujeme body v lize. Ale samozřejmě Sparta je těžší soupeř než jiné ligové týmy, je to aspirant na titul spolu se Slavií a Plzní. Na Spartě se nám v posledních letech moc nedařilo, ale vždy se najde nějaký zápas, který by to mohl změnit. Jedeme tam s respektem, je to velmi těžký zápas venku, musíme se na to dobře připravit. Na Spartu se rád vracím, jsem rád, že jsem ji mohl trénovat. Mám tam spoustu známých," vzpomíná současný jablonecký kouč na své půlroční angažmá na Letné.

Spartu trápí zdravotní potíže Höjera, Juliše, Pulkraba a staršího z Krejčích, ti všichni do zápasu nenastoupí. V ohrožení je i start druhého Krejčího a Dočkala. Hosté nemohou počítat se zraněným Štěpánkem.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Polidar - Karlsson, Pavelka, Souček, Sáček, Pešek - Hložek
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Houska, Kratochvíl, Malínský - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.10 - 8.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Očekávaný zápas dvou soků z Vršovic zakončí program osmého kola FORTUNA:LIGY. Bohemians po dvou vítězstvích přivítají Slavii, kterou zase nakopl úspěšný vstup do základní skupiny Konferenční ligy.

Klokani prvních pět kol na vítězství čekali a získali jen tři body za remízy, nicméně pohárový debakl Sokolova je očividně nakopnul a zejména díky dobré ofenzivě dokázali zdolat Teplice i Zlín. Na jihu Moravy před týdnem vedli o dvě branky zásluhou Keity s Dostálem, pak sice snížil Tkáč, nicméně Koubkova trefa znamenala konečný výsledek 1:3.

V podání sešívaných rovněž nešlo o nejpovedenější vstup do sezony, byť vypadnutí z Ligy mistrů i Evropské ligy se na jejich bodovém kontě v lize nepodepsala, to jen remíza v Karviné. Po reprezentační přestávce už to vypadá mnohem nadějněji, před týdnem díky Samkovi s Teclem zdolali Slovácko, ve čtvrtek pak uhájili svůj stadion před Unionem Berlín. Do vedení poslal Slavii Bah, soupeř i v deseti po Jäckelově vyloučení srovnal zásluhou Behrense. V závěru ovšem Kuchta se Schranzem zařídili výhru 3:1.

Červenobílí jsou ve vzájemných zápasech dlouhodobě úspěšnější, a od roku 2015 prohráli jen jednou, vedle této porážky loni v únoru ovšem rovněž remizovali v letošním dubnovém klání, v němž nepadla ani jedna branka. Jediné jejich vítězství z posledních tří utkání se tak datuje do předvánočního období.

Na nezdary v Ďolíčku naráží i Jindřich Trpišovský. "Poslední dva zápasy na Bohemce se nám příliš nevydařily, naposledy jsme tam vyhráli před třemi lety. Bude důležité vyrovnat se s tím prostředím a pokud možno se pokusit dát první gól, nenechat se zatlačit. Zápasy v Ďolíčku se ve chvíli, kdy prohráváte, těžko dotahují a otáčí. Je to houževnatý, bojovný tým, hodně důrazný a zaměřený na defenzivu. V zápasech na Bohemce nepadá většinou moc gólů, musíte se tam vyrovnat s tvrdostí i osobními souboji, a hlavně být produktivní. Na obou stranách nebývá většinou moc šancí, takže produktivita hodně rozhoduje," uvádí slávistický trenér.

Bohemka nemůže pro utkání počítat se zraněným Hůlkou, v ohrožení je i start Bartka s Puškáčem. Hosté kvůli zdravotním potížím dorazí bez Koláře, Kúdely, Hovorky, Provoda, Olayinky a Kačaraby.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Köstl, Krch, Vondra - Dostál, Květ, Hronek, Ljovin, Fulnek - Chramosta, Keita
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Takács, Holeš, Bořil - Samek, Ševčík - Ekpai, Stanciu, Masopust - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.68 - 3.97 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Nadále až na samém dně tabulky je po sedmi kolech Liberec. Šanci na odpoutání se z této nelichotivé pozice má doma proti Mladé Boleslavi, která by taky chtěla být výše než na desáté příčce.

Slovan zatím v této sezoně odehrál osm soutěžních zápasů a na vítězství stále čeká. Vypadl dokonce i z poháru na úkor Zbuzan, v ligové soutěži získal jen dvě remízy. Jednu z nich před týdnem na hřišti Pardubic, kde ale byl blízko i tříbodovému zisku. O přestávce vedl díky Rondićovi s Mészárosem o dva góly, jenže po pauze na konečných 2:2 srovnal Matějka.

Středočeši chtěli atakovat pohárové pozice, i kvůli těžkému losu v úvodních kolech se jim to ale nedaří. Ze sedmi utkání vyhráli dvě, v dalších dvou remizovali a třikrát prohráli. Venku přitom získali jen jeden bod, naposledy ztratili i doma při plichtě s Olomoucí. Sigma šla do vedení díky Hálovi s Růskem, brzy snižoval Milan Škoda. Po pauze zase navyšoval Vaněček, avšak v závěru přišly Macíkův vlastenec a Karafiátova výstavní trefa, jež znamenaly výsledek 3:3.

Ve prospěch Liberce výrazně hrají vzájemné zápasy. Muži z Podještědí neprohráli s Boleslaví už deset utkání, z nichž navíc devětkrát vyhráli. V minulé sezoně při zisku plného počtu bodů neinkasovali ani gól, ve městě automobilky v dubnu vyhráli 1:0 díky zásahu Michala Sadílka.

Domácí mužstvo se musí obejít bez potrestaného Koscelníka a zraněného Šulce, v ohrožení je navíc i start Rabušice. Na straně hostí budou absentovat zdravotně indisponovaní Šeda, Preisler a Šimek.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Tiéhi, Faško - Matoušek, Frýdek, Mészáros - Rondič
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Halouska - Douděra, Suchý, Karafiát, Jurásek - Matějovský, Dancák - Skalák, Hlavatý, Ewerton - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.28 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Fastav Zlín  (sobota 16:00)
Nedaleko od sebe jsou aktuálně Slovácko a Zlín nejen na mapě, ale i v tabulce. Oba celky si navíc v tomto derby budou chtít spravit náladu po nepovedeném posledním kole, v němž prohrály.

Muži z Uherského Hradiště si pro porážku dojeli do Edenu. Po trefách Samka a Tecla sice snížil Vecheta a hosté mohli v závěru i srovnat, nicméně konečný výsledek zůstal 1:2. Skončila tak série tří zápasů bez prohry, nicméně stále platí, že je Slovácko doma stoprocentní. Zdolalo totiž České Budějovice, Hradec Králové i Pardubice.

"Ševci" si zatím připsali cenné výhry se třemi nejhůře postavenými celky, nicméně proti těm dalším to skřípe. Před týdnem se nezadařilo ani proti Bohemce, pro níž o výhře 3:1 rozhodli Keïta, Dostál a Koubek. Za domácí vsítil kontaktní gól Tkáč.

V posledních letech se situace ve vzájemných zápasech otočila a více se daří modro-bílým. Ti vyhráli čtyři z předchozích pěti střetů včetně dvou z minulé sezony. V květnovém závěrečném kole to bylo výsledkem 2:0, o který se postarali Sadílek a Jurečka.

Slovácko by pro utkání mělo mít k dispozici kompletní kádr, Zlín nemůže počítat se zraněným Dostálem a zřejmě ani Fantišem.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Hofmann, Daníček, Kadlec - Reinberk, Havlík, Sadílek, Kalabiška - Petržela, Jurečka, Navrátil
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fillo, Cedidla, Simerský, Procházka - Hlinka, Conde - Dramé, Hrubý, Čanturišvili - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.16 - 6.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice  (sobota 19:00)
Po sedmi kolech poměrně nečekaný lídr tabulky z Plzně chce své prvenství potvrdit i v rámci osmého kola, kdy hostí na svém stadionu České Budějovice. Ty na tom tak zářně nejsou a nachází se až ve spodní šestce.

Viktoriáni se na první místo vrátili minulý víkend, kdy v přímém souboji zdolali pražskou Spartu 3:2. Brzy se dostali do dvougólového vedení díky trefám Beauguela s Mosquerou, ještě před pauzou sice snížil Karlsson, avšak poté vstřelil vítězný gól Sýkora. Drchalova branka už nic nezměnila. Západočeši tak napravili zaváhání z předchozího kola, kdy poprvé ztratili kvůli po porážce s Hradcem Králové.

Hráči Dynama za sebou mají dva totožné soupeře, jen v opačném pořadí. Nicméně ani na "Votroky", ani na Letenské nestačili a prohráli shodně 0:1. V sezoně tak stále mají jen dvě těsné výhry a jednu remízu, a to i přesto, že jejich los nebyl nikterak smrtelný. Dvanácté místo v tabulce je pro ně určitě zklamáním.

Od návratu Jihočechů do ligy byly sehrány čtyři vzájemné zápasy, přičemž třikrát slavili Plzeňští a jedno utkání skončilo bezbrankovou remízou. To se odehrálo loni v listopadu, v dubnové odvetě už modro-červení vyhráli 2:1 díky trefám Kalvacha a Falty. Mezitím vyrovnával Novák.

Michal Bílek nemůže pro utkání počítat se zdravotně indisponovanými Kalvachem, Míkou a Pachlopníkem, na straně hostí se nepředstaví zranění Javorek se Skovajsou a kvůli dohodě klubů také z Plzně hostující Mihálik.

Zda se Budějovicím povede poprvé od roku 2006 a po devatenácti zápasech Viktorku porazit, to můžete sledovat na závěr sobotního programu od 19 hodin.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Kaša, Hejda, Havel - Bucha, Janošek - Kopic, Sýkora, Mosquera - Beauguel
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Sladký, Králik, Talověrov, Čolič - Čavoš, Hellebrand - Van Buren, Hora, Mršič - Bassey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.67 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Baník Ostrava  (pátek 19:00)
Sigma v dosavadním průběhu ligového ročníku předvádí útočný uragán, Baník zase navzdory nevyrovnaným výkonům celkem pravidelně sbírá body. Mužstva z Olomouce i Ostravy se díky příznivým výsledkům usadila v horní polovině tabulce. Na Andrově stadionu, který opět obsadí "chachaři" ze Slezska, tedy půjde o hodně.

Olomoucká severní tribuna je pro fanoušky Ostravanů jako stvořená. Hordy nájezdníků ze Slezska dokáží strmý ochoz obsadit do posledního místa, načež z plna hrdla povzbuzují svůj oblíbený mančaft. Nejinak tomu bude i v páteční podvečer. Baník se na Hané opět může těšit na takřka domácí prostředí.

Z posledních tří návštěv Androva stadionu vytěžili Ostravané vždy i díky hlasité podpoře z tribun vítězství. Sigmu vždy dokázali přestřílet, tentokrát to ovšem Baník bude mít dost těžké. Olomouc totiž v probíhajícím ročníku nastřílí za jedno utkání v průměru více než tři branky. Především díky skvostné produktivitě se Hanáci podobně jako Slezané drží mezi nejlepšími šesti celky prvoligové tabulky.

Kouč Václav Jílek po svém letním návratu zdatně navázal na práci, kterou v Olomouci zanechal v minulosti. A z nastavené laťky nehodlá slevit. "Chceme hrát aktivně, chceme navázat na povedená utkání, chceme si udržet produktivitu, zároveň víme, že se musíme oproti utkání v Mladé Boleslavi zlepšit v defenzivě," prohlásil Jílek před páteční předehrávkou.

Zatímco Sigma před týdnem ztratila v automobilovém městě dvoubrankové vedení, Baník úspěšně otočil výsledek v Teplicích. V sezoně nicméně Slezané ani jednou na hřištích soupeřů neudrželi čisté konto. Může poněkud chatrná obrana zastavit ofenzivně poblázněnou Olomouc? "Musíme se na to připravit a její sílu eliminovat, určitý plán na to máme," ujistil fanoušky asistent hlavního trenéra Baníku Jan Baránek.

Hanákům se v Mladé Boleslavi zranil útočník David Vaněček, jenž tak na marodce doplnil kolegu z ofenzivy Jakuba Yunise, stopera Romana Hubníka a středopolaře Lukáše Greššáka. Slezané budou na Andrově stadionu postrádat jen mladého obránce Ondřeje Kukučku.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Poulolo, Jemelka, Zmrzlý - Breite, González - Zifčák, Daněk, Hála - Růsek
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Sor, Kaloč, Kuzmanovič, Tetour, Potočný - Almási
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.43 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - FK Pardubice  (pátek 19:00)
Nejen v Olomouci se v pátek podvečer odehraje pořádná bitva. Dost to bude jiskřit také v Mladé Boleslavi, kde má svůj úkryt kvůli rekonstrukci vlastního stadionu Hradec Králové. To však nebrání k uspořádání prestižního východočeského derby s Pardubicemi, které se v nejvyšší soutěži odehraje po více než šedesáti letech.

Zatímco ve vlastním svatostánku padá jedna věž k zemi za druhou, hradečtí "Votroci" bojují mimo své město statečně. Proti regionálnímu rivalovi si chce ligový nováček připsat třetí výhru v řadě. "Ta dvě města k sobě mají blízko, je to pro nás nejtřaskavější zápas. A pro Pardubáky taky," těší se na vyhecovanou bitvu asistent hlavního trenéra Hradce Adrian Rolko.

Pardubice na vítězství naopak dvě kola čekají. Do třetice všeho dobrého jistě hodlá uplatnit útočník Pavel Černý, jenž během své kariéry oblékal i dres Votroků. Jeho dědeček Jiří právě v dresu Hradce odehrál poslední východočeské ligové derby v roce 1960. Je hezké, že mohu navázat na dědu a tím na rodinnou tradici v ligových derby," těší nejmladšího z fotbalového rodu Černých.

Černý se na hřišti určitě nepotká se dvěma spoluhráči — brankář Marek Boháč i levý bek Tomáš Čelůstka zůstávají na marodce. Na straně Votroků trápí zranění záložníka Davida Doležala a obránce Michala Leibla, o startu Otty Urmy se teprve rozhodne. Po zdravotních patáliích už je fit gólman Michal Reichl, mezi třemi tyčemi nicméně zřejmě zůstane Vilém Fendrich.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Donát, Král, Čech - Mejdr, Kodeš, Rada, Novotný - Dvořák, Vlkanova - Vašulín
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Cadu, Čihák, Toml, Sláma - Jeřábek, Solil - Tischler, Beran, Kostka - Matějka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.29 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň760112:618
2.Sparta Praha751118:616
3.Slavia Praha651015:516
4.Baník Ostrava750214:915
5.1. FC Slovácko74128:613
6.Sigma Olomouc632119:1211
7.Bohemians Praha 1905723212:129
8.FC Hradec Králové72325:89
9.Fastav Zlín730410:159
10.FK Mladá Boleslav722311:108
11.FK Jablonec72235:118
12.Dynamo České Budějovice72146:97
13.FK Pardubice713312:136
14.MFK Karviná70348:143
15.FK Teplice71066:163
16.Slovan Liberec70253:122

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (467)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele