FORTUNA:LIGA - preview 2. kola: Plzeň se představí v Ďolíčku

30.07.2021, 10:41, aktualizováno 01.08.2021, 08:56
Previews
Třemi zápasy navazuje nedělní program FORTUNA:LIGY. Ve Vítkovicích budou chtít získat první body v sezoně Baník Ostrava a Zlín. Slovácko po vypadnutí z Evropské konferenční ligy hostí České Budějovice a Plzeň uzavře druhé kolo zápasem s Bohemians 1905...
Baník Ostrava - Fastav Zlín  (neděle 16:00)
Baník na úvod sezony sahal po bodech, nakonec se ale z jablonecké Střelnice vrátil s prázdnou. V druhém kole proti Zlínu, který se tak trochu stal farmou Baníku, už Ostravané hodlají urvat vítězství.

Poté, co se do Baťova města během léta přesunuli převážně hráči s ostravskou minulostí, začalo se Ševcům škodolibě přezdívat "FC Baník Zlín". Navíc i v nedávné minulosti putovalo více fotbalistů z Ostravy do Zlína či naopak. Navzdory četným transferům nicméně mezi oběma kluby nepanují nadstandardně vřelé vztahy. Zejména Moravané nemají k míru mnoho důvodů, neboť se jim proti Slezanům dlouhodobě příliš nedaří.

S formou se ostatně Ševci nepotkali už hodně dlouho. Po dalším neúspěchu v prvním kole proti pražské Slavii čekají na ligové vítězství již 12 zápasů v řadě. "Začali jsme novou sezonu, starou ani neřešíme. Pomalu nevíme, jak dopadla. Vůbec nás nezajímá," odmítá jakékoliv pomyšlení na černou sérii středopolař Zlína Marek Hlinka.

I tak favorita nedělní seance hledejme v Ostravě. Baník sice v prvním kole jako již tradičně ztratil body v Jablonci, ovšem na severu Čech předvedl solidní výkon, na němž může ve zbytku ročníku stavět. "Jsme připraveni na to, jakým stylem Zlín bude hrát, nacvičovali jsem na to určité herní situace a věřím, že to přeneseme i na hřiště," uvedl asistent hlavního trenéra Slezanů Tomáš Galásek.

Na marodce Ostravanů figurují náhradní brankář Viktor Budinský a obránci Ondřej Kukučka s Janem Juroškou. Proti svému zaměstnavateli nemůže nastoupit ve Zlíně hostující křídelník Rudolf Reiter, hrát zřejmě nebude ani pochroumaný Martin Fillo, jenž pravou obranu Baníku piloval ještě letos v květnu. Dlouhodobě pak Ševcům schází útočník Lamin Jawo.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Kaloč - De Azevedo, Budínský, Kuzmanovič, Buchta - Almási
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Vraštil, Cedidla, Procházka, Matejov - Fantiš, Conde, Hlinka, Hrubý, Dramé - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.81 - 5.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice  (neděle 16:00)
Oba celky v úvodním kole nového ročníku zvítězily, přesto se asi nachází v odlišném rozpoložení. Zatímco v českobudějovickém táboře panuje čirá radost z tohoto úspěchu, na Slovácku asi převáží zklamání z konce v Konferenční lize.

Pouť Jihomoravanů při jejich premiéře měla nejkratší možné trvání. Ve druhém předkole doma sice dokázali díky Daníčkově trefě smazat ztrátu z utkání v Plovdivu, avšak i přes jasnou převahu nedokázali vsítit postupovou branku. Vše tak dospělo až do penaltového rozstřelu, ve kterém Slovácko naprosto selhalo a vypadlo.

Dynamo po nepovedené jarní části výrazně posílilo a přivedlo i některá známá jména. Právě jedno z nich jim zařídilo vítězství v prvním kole proti Teplicím. Budějovičtí sice byli po většinu zápasu horším mužstvem a zejména v první půli měli "Skláři" řadu šancí, přesto po hodině hry host z Plzně Mihálik rozhodl o výsledku 1:0.

Od postupu Jihočechů zpět do nejvyšší soutěže byly sehrány čtyři vzájemné duely, které nasvědčují tomu, že ani tentokráte nemůžeme čekat ofenzivní smršť. Celkem v nich totiž padlo pět branek, přičemž dvakrát vyhrálo Dynamo, jedno utkání skončilo remízou a v květnu se radovalo Slovácko, a to díky Daníčkově penaltě.

Po stránce absencí na tom jsou oba týmy docela dobře. Budějovice by dokonce měly být v plné síle, Slovácku chybí zraněný Ondřej Šašinka a další útočník Cicilia, který se v prvním kole nechal vyloučit.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Šimko, Kadlec, Divíšek - Daníček, Havlík - Navrátil, Sadílek, Holzer - Jurečka
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolič, Havel, Králik, Skovajsa - Hellebrand, Čavoš - Mihálik, Hora, Mršič - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.34 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň  (neděle 19:00)
Nabitý zápasový program a do toho ještě řada zranění. Po kondiční stránce na tom hráči Plzně nemohou být o moc hůře, přesto se na závěr programu druhého kola pokusí vyválčit tři body. V cestě jim na svém hřišti budou stát Bohemians.

Viktoriány trápí zdravotní potíže celé řady hráčů včetně několika členů základní sestavy. Mimo hru budou Staněk, Šimon Gabriel, Havel, Kaša, Míka, Kalvach, Bucha, Kopic a Čermák, ani domácím se ovšem podobné problémy nevyhnuly. "Klokani" se budou muset obejít bez Hůlky, Jindřiška, Nového, Osmančíka, Ugwua a Vrány.

Bohemka se na úvod nového ročníku příliš nepředvedla, ztratila totiž body v mladoboleslavském azylu nováčka z Hradce Králové. Po Vašulínově trefě dokonce prohrávala, krátce po přestávce ale srovnal na konečných 1:1 Puškáč. V součtu se závěrem minulého ročníku tak Vršovičtí čekají na výhru už čtyři zápasy.

Západočeši sice nepůsobí v úvodu této sezony nikterak přesvědčivě, výsledkově to ovšem je v jejich podání stoprocentní. Shodným výsledkem 2:1 i stejným průběhem vyhráli první zápas druhého předkola Konferenční ligy s Brestem, ligový duel s Mladou Boleslaví i následnou odvetu proti běloruskému celku. V Jerevanu vedli po trefách Kayamby a Falty, v závěru snížil Bilenkij.

"Po postupu je příjemné přepínat z pohárového zápasu na ligu. Čeká nás Bohemka, která je v domácím prostředí vždy nepříjemný soupeř, navíc s podporou domácích fanoušků. Bude to těžký zápas. Soupeři se chceme vyrovnat v důrazu a nasazení, to je první předpoklad pro to, abychom byli herně lepší," říká Pavel Horváth, asistent trenéra Bílka.

Leckteří fanoušci asi ještě mají v paměti, jak před třemi lety Bohemians sestřelili svého nadcházejícího soupeře pěti góly, od té doby se jim už ovšem vyhrát nepovedlo. Ze šesti zápasů dvakrát remizovali a čtyřikrát prohráli, v únoru to bylo poměrem 1:3 po trefách Kayamby, Buchy a Beauguela. Pulkrab v posledních minutách skóre jen kosmeticky upravil.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Dostál, Köstl, Bederka, Vondra - Fulnek, Hronek, Ljovin, Kovařík - Puškáč, Chramosta
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Pernica, Brabec, Hybš - Ndiaye - Kayamba, Šulc, Hlavatý, Mosquera - Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.29 - 3.23 - 2.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Jablonec  (sobota 16:00)
Dvě mužstva, která určitě pošilhávají po evropských pohárech, se střetnou v sobotu odpoledne v Mladé Boleslavi. Jablonec do předkol zasáhne i letos, tento souboj tak je pro něj zároveň i generálkou na utkání proti Celticu.

Středočeši se v úvodním duelu prezentovali sympatickým dojmem, na body to ale nestačilo. Plzni podlehli 2:1, přičemž jejich jediný gól vstřelil debutant Škoda. Nenavázali tak na povedené jaro, během něhož byli jedním z nejlepších celků ligy a postupovali vzhůru tabulkou.

Jablonečtí naopak v prvním kole měli i pořádnou porci štěstí, která jim v kombinaci s Pilařovou pozdní trefou vynesla vítězství 1:0 nad Baníkem. Rovněž Severočeši prožili zdařilou druhou polovinu minulého ročníku, když od konce února prohráli jedno jediné ligové utkání.

Vzájemné zápasy jsou dlouhodobě poměrně vyrovnanou záležitostí a nejinak je tomu i v nedávné minulosti. Z posledních osmi utkání každé z mužstev vyhrálo tři, zbylá dvě skončila remízou včetně toho úplně posledního v únoru. Tehdy poslal Boleslav do vedení Šimek, zanedlouho ale srovnal Kratochvíl.

Domácí celek nemůže pro utkání počítat se zdravotně indisponovanou čtveřicí Jirásek, Mužík, Pech a Šimek, hosty trápí zřejmě jediná absence, a to ta brankáře Hrubého.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Preisler - Matějovský, Dancák - Skalák, Ladra, Ewerton - Škoda
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Štěpánek, Martinec, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Kubista, Kratochvíl, Malínský - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.52 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - FK Pardubice  (sobota 16:00)
Po renovaci hrací plochy vyběhnou hráči olomoucké Sigmy poprvé na nově usazený trávník. Na Andrově stadionu vyzvou Hanáci Pardubice, které podobně jako domácí celek v prvním kole nezvítězily. Obě mužstva přitom lační po sobotním úspěchu.

Sigma se na Letné podle očekávání převážně bránila, přesto sparťany poměrně dlouho trápila a konečný výsledek 2:3 ve svůj neprospěch mohou brát Hanáci za relativně uspokojivý. "Na Spartě jsme předvedli výkon, od kterého se můžeme odrazit do dalších zápasů. Herně jsme obstáli, ale negativa bychom určitě našli," prohlásil trenér Olomouce Václav Jílek.

Hanáky v Praze dlouho držel brankář Matúš Macík. Ten věří, že proti Pardubicím již Sigma urve body. "Musíme se připravit stejně tak dobře, jak na Spartu. Nechceme nechat nic náhodě. Pokud budeme hrát s takovým zápalem jako na Letné, domácí utkání zvládneme," sdělil slovenský fotbalista.

Pardubický FK se na úvod sezony dlouho hledal. Proti Karviné prospal úvod a po změně stran musel dohánět dvoubrankové manko, což se povedlo díky produktivnímu Emilu Tischlerovi. I tak mají Východočeši co zlepšovat. "Půjdeme do zápasu aktivně, budeme chtít dát gól a pokud možno žádný neinkasovat. Rozhodně chceme bodovat," řekl David Huf, jenž má jakožto rodák z Jevíčka blízko k Hané.

Do Olomouce s Pardubicemi neodcestují dlouhodobě zraněný brankář Marek Boháč a obránce Jiří Sláma, který na východě Čech hostuje právě ze Sigmy. Na marodce Hanáků se nachází útočník Jakub Yunis a nově také středopolař Lukáš Greššák, jenž kvůli problémům s třísly musí na operaci.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Látal, Hubník, Beneš, Zmrzlý - Sedlák, Breite - Zahradníček, Daněk, Hála - Růsek
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Prosek, Čihák, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Kostka, Beran, Tischler, Cadu - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.38 - 4.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - FC Hradec Králové  (sobota 16:00)
Ani dvoubrankový náskok nestačil Karviné k vítězství v prvním kole. Po střetnutí s Pardubicemi se Slezané utkají s dalším východočeským celkem. Tentokrát již na domácí půdě pohostí nováčka z Hradce Králové.

Svěřence kouče Jozefa Webera musel výsledek z vršovického Ďolíčku, který Pardubicím nadále slouží jako dočasný azyl, hodně mrzet. Na začátku druhé půle totiž vedli 2:0 a sahali po cenném zisku z cizí půdy. Jenže ve zbytku utkání se od karvinských zadáků dvakrát odpoutal Emil Tischler, díky němuž obě strany barikády nakonec získaly po bodu.

I kvůli polevení v prvním kole zůstává Weber před dalším mačem ostražitý. "Ideálním scénářem by bylo samozřejmě vyhrát. Ale čeká nás velice těžký soupeř, který v zápase s Bohemians Praha 1905 podal velice dobrý výkon. Ostatně pozápasové vyjádření z řad Bohemky, že měli s Hradcem velké problémy, je pro nás dostatečným varováním," řekl trenér Karviné.

Hradec se před týdnem podobně jako Karviná dostal do vedení, které však až do závěrečného hvizdu neudržel. Přesto je remíza 1:1 pro nováčka dobrým vkladem. "Klíč k našemu úspěchu bude v tom, abychom se se vstupem do ligy srovnali psychicky. Teď se snad budeme cítit líp, už jsme si to osahali. I trenér nás nabádá k tomu, abychom si to v hlavách srovnali, byli odvážní, abychom byli hrdý tým. Tím můžeme uspět," uvedl záložník Jakub Rada.

Weber ani jeho hradecký protějšek Miroslav Koubek se nemusí příliš trápit absencemi. Zatímco kádr Slezanů trénuje v kompletním složení, "Votrokům" schází pouze gólman Michal Reichl.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Neuman - Křapka, Santos, Buchta, Bartošák - Mangabeira, Nešický - Čmelík, Qose, Sinjavskij - Papadopulos
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Mejdr, Donát, Klíma, Urma - Kodeš, Rada - Prekop, Dvořák, Vlkanova - Vašulín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.34 - 3.59
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Sparta Praha  (sobota 19:00)
Sparta ve středu zvládla důležitou bitvu ve 2. předkole Ligy mistrů a nabitou energii hodlá přenést také na ligovou scénu. V sobotu se totiž vydá do Liberce, kde se jí na půdě tamníh Slovanu dlouhodobě příliš nedaří.

Zdá se, že psychicky jsou na tom Letenští velmi dobře. Dvojutkání s Rapidem Vídeň se pro ně zprvu nevyvíjelo dobře, ovšem v pražské odvetě se do rakouského soka od počátku zakousli a dělali vše pro to, aby se štěstěna přiklonila na jejich stranu. To se nakonec povedlo především díky Jakubu Peškovi. Letní posila zpod Ještědu nejprve vybojovala penaltu, kterou proměnil David Moberg Karlsson, aby v závěru vsítila rozhodující gól.

Družina trenéra Pavla Vrby tak během pěti dnů otočila hned dva zápasy. Ještě před odvetou proti Rapidu totiž sparťané vstoupili do nového ročníku české nejvyšší soutěže a na Olomouc velmi rychle ztrácela jednu branku. Letenští však nehodili flintu do žita a soustavným tlakem bušili do obrany Hanáků. Nakonec se Vrbovy ovečky prosadily třikrát, konečné skóre 3:2 každopádně nemohlo zcela uspokojit tu část fanoušků, která volá po pevné obraně.

Na výdech každopádně není čas, neboť po výletu do Liberce čeká Spartu další bitva v Champions League proti silnému Monaku. "Je to teď frmol, proto jsme dělali takový kádr, jaký tu máme. Máme tady 20 možná i víc strašně kvalitních hráčů. Netlačí nás bota v rotaci hráčů, nějaká bude určitě," prozradil plány na sobotu Vrbův asistent Luboš Loučka.

Liberec se podruhé za sebou představí v domácím prostředí, ovšem reálně mu hrozí, že z výhodné konstelace hvězd nevytěží zhola nic. Slovan totiž v prvním kole nestačil na tvrdě hrající Slovácko, přestože měl v závěru mače k dispozici přesilovou hru. Teď navíc k Nise přijedou Letenští, což bude ještě tvrdší oříšek než bojovný soubor s Uherského Hradiště.

Kouč Liberce Pavel Hoftych o síle soupeře z Prahy pochopitelně ví. " minulé sezoně jsme tady s nimi hráli super zápas, ale to jsme byli v rozpoložení, že jsme měli spoustu hráčů, kteří byli zvyklí na náš herní styl. Teď jsme sezonu rozjeli špatně s velmi silným Slováckem. Čeká nás těžký zápas se Spartou, připravíme se tak, abychom byli konkurenceschopní," uvedl.

Slovan bude postrádat zraněného záložníka Jana Šulce, otazník pak visí nad startem stopera Matěje Chaluše. Spartě zřejmě ještě nepomůže zadák Ondřej Čelůstka, který se po evropském šampionátu zotavuje ze zranění. Po duelu s Rapidem budou pravděpodobně odpočívat levý bek Casper Højer se středopolařem Davidem Pavelkou.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Koscelník, Mikula, Purzitidis, Fukala - Havelka, Gebre Selassie - Nečas, Faško, Mészáros - Rabušic
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Štetina, Hancko, Polidar - Pešek, Sáček, Ladislav Krejčí II, Karabec, Ladislav Krejčí I - Hložek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.26 - 2.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Slavia Praha  (pátek 19:00)
I druhý ligový zápas v nové sezoně sehrají fotbalisté Slavie na hřišti soupeře. Míří na hřiště Teplic, které sice jsou dlouhodobě oblíbeným soupeřem, naposledy ale dokázali právě Na Stínadlech sešívané obrat.

Červenobílí od roku 2017 drželi sérii osmi po sobě jdoucích výher, během nichž dvakrát soupeře vypráskali pěti góly, od roku 2018 to bylo šest zápasů s celkovým skóre 21:2! Avšak v únorovém klání dvacátého kola se sklářům zadařilo, ačkoliv krátce před pauzou otevřel skóre Oscar. Po přestávce se totiž prosadil Mareš a Severočeši díky výsledku 1:1 získali cenný bod v boji o záchranu.

Tepličtí v úvodním utkání nové sezony předvedli lepší výkon, než jaký byl jejich standardem v předchozím ročníku, nicméně ani ten jim nestačil na bodový zisk. V Českých Budějovicích totiž jedinou brankou o vítězství domácích rozhodl Mihálik. Nadále tak platí, že od března vyhráli v lize jen jeden jediný zápas.

Slavia naopak navázal na uplynulý ročník, byť to ve Zlíně nebylo zrovna nejlepší představení. I přesto dokázali díky Kuchtově brance v závěrečné čtvrtině utkání zvítězit 0:1. Na českého přemožitele v soutěžním utkání už tak čekají téměř rok a pět měsíců.

"Každý zápas je pro nás teď důležitý, protože jsme přišli o přípravné duely. Každá minuta na hřišti v zápasovém rytmu je pro nás dobrá. Tím, že se hraje pátek - středa, to chceme využít k sehrávání týmu a dostat některé hráče do zápasového rytmu. Některé změny budou směřované už na středeční utkání," komentuje situaci Jindřich Trpišovský vzhledem k výhledu na středeční duel předkola Ligy mistrů na hřišti Ferencvárose.

Domácí celek se pro toto těžké utkání musí obejít bez zraněných Kučery, Shejbala a Žitného, v ohrožení je i start Mazucha s Vondráškem. Na straně hostí jsou mimo dlouhodobě indisponovaní Hovorka s Provodem a také Takács, otazník pak visí nad Bořilem, Hromadou, Krmenčíkem, Olayinkou a Ousouem.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Černý, Knapík, Chlumecký, Hyčka - Laňka, Mareček, Jukl, Trubač, Moulis - Mareš
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Zima, Kačaraba, Oscar - Traoré - Masopust, Stanciu, Lingr, Plavšič - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.13 - 4.88 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha11003:23
2.Viktoria Plzeň11002:13
3.Dynamo České Budějovice11001:03
 Slavia Praha11001:03
 FK Jablonec11001:03
 1. FC Slovácko11001:03
7.FK Pardubice10102:21
 MFK Karviná10102:21
9.FC Hradec Králové10101:11
 Bohemians Praha 190510101:11
11.Sigma Olomouc10012:30
12.FK Mladá Boleslav10011:20
13.FK Teplice10010:10
 Fastav Zlín10010:10
 Baník Ostrava10010:10
 Slovan Liberec10010:10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (656)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele