FORTUNA:LIGA - preview 10. kola: Slavia snižuje manko

02.10.2022, 09:02
Aktuality
Plzeň včera jenom remizovala s Bohemians a nabídla šanci Slavii, kterou nečeká nic snadného, Liberec totiž letos má velmi dobrou formu. Slovácko nevyhrává a černou sérii by rádo ukončilo ve Zlíně, Jablonec se střetne s Brnem, poslední Pardubice cestují do Teplic...
FC TRINITY Zlín - 1. FC Slovácko  (neděle 16:00)
V posledních třech derby mezi celky ze Zlínského kraje se z výhry vždy radoval domácí celek. Nyní je tedy řada na zlínských "Ševcích", aby tento trend potvrdili. Pokud se jim to povede, dostanou se v tabulce právě před nedaleké Slovácko.

Také poslední únorové střetnutí regionálních rivalů ovládli fotbalisté od řeky Dřevnice. Zápas na zlínské Letné tehdy dlouho spěl k bezbrankové remíze, v závěru však nepozornost gólmana Slovácka Tomáše Fryštáka potrestal Martin Cedidla. Jeho zásah zajistil Zlínu první výhru v derby od listopadu roku 2019.

Z dlouhodobého hlediska však tahají za kratší konec právě Ševci, kteří v posledních letech bojují v nejvyšší soutěži především o udržení. To "šohajové" z Uherského Hradiště zažívají pod trenérem Martinem Svědíkem skvělé období. Poslední dva ligové ročníky vždy zakončili na vynikajícím čtvrtém místě, k tomu navíc letos na jaře přidali premiérový triumf v národním poháru, díky němuž si nyní na podzim užívají pobyt v Evropské konferenční lize.

V tuzemské soutěži se však Slovácku momentálně moc nedaří. Výhra, která by Svědíkovu družinu posunula z dvanáctého místa v tabulce, by tak hostům v neděli přišla vhod. "Důležité je utkání zvládnout. Je jedno kolik vyhrajeme a kdo vstřelí branku, ale chceme hlavně uspět a naladit se na vítěznou vlnu. Jsme si však vědomi, že nás nečeká vůbec jednoduché utkání," prohlásil záložník Uherskohradišťských Daniel Holzer.

O prestižní vítězství nicméně budou bojovat také Ševci. "Všichni vnímáme, že hlavně fanoušci berou zápas se Slováckem hodně prestižně. Ani pro nás to není obyčejný zápas, byť se zase hraje "jenom" o tři body. V domácím prostředí chceme uspět, příznivce potěšit dobrým výkonem i výsledkem," řekl asistent hlavního kouče Zlína David Hubáček.

Domácím v derby nepomohou dlouhodobě zranění záložník David Tkáč s křídelníkem Antonínem Fantišem. Útočník Jan Silný bude pykat za čtyři žluté karty v sezoně, středopolař Marek Hlinka zase nebude hrát z důvodu trestu za červenou kartu, kterou obdržel v pohárovém klání na půdě Startu Brno. Trenérský štáb hostů nemůže ve Zlíně počítat se záložníkem Vladislavem Ljovinem a forvardem Filipem Vechetou. Nejistý je navíc start Holzera.
FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Simerský, Procházka, Bartošák - Kolář - Fillo, Hrubý, Janetzký, Čanturišvili - Jawo
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Trávník, Doski - Mihálik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.41 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Zbrojovka Brno  (neděle 16:00)
Zbrojovka Brno je příjemným překvapením letošní sezony, pohybuje se v popředí tabulky a formu hodlá potvrdit i na severu Čech. Probouzí se i Jablonec, který vyhrál tři soutěžní duely v řadě...

Bez bázně a hany vletěla do sezony Zbrojovka a na svém kontě má už čtrnáct bodů, navíc disponuje dvěma dohrávkami a jednu z nich sehraje v neděli odpoledne. A pokusí se prodloužit zajímavou sérii a vyhrát i čtvrtý venkovní zápas.

"Čeká nás suverénně nejtěžší venkovní zápas dosavadního průběhu sezony. Jablonec má aktuálně nejlepší formu v lize. Máme velký respekt k tomu, do jaké herní pohody se dostal. Můžeme v Jablonci jen překvapit," říká opatrně trenér Richard Dostálek.

Jablonec zažil mizernou minulou sezonu a ideální to od něho není ani letos po výměně trenéra. Severočeši jsou jedenáctí, důvodem k pozitivní náladě ale jsou poslední utkání před reprezentační přestávkou. Jablonec doma porazil Hradec a vyhrál na Slovácku, podle očekávání navíc nezavázal v pohárovém souboji s Motorletem.

"Bylo to samozřejmě znát, že zápasy, které jsme poslední dobou sehráli, nám vyšly. To se odrazí i na klima v kabině. Brno vnímáme jako tým, který zatím venku všechno vyhrál. Ale my jsme tady teď od toho, abychom jim to překazili," prohlásil Jiří Kohout, asistent trenéra Horejše.

V domácí sestavě se neobjeví zraněný Hübschman, až před utkáním se rozhodne o startech kvarteta Kratochvíl, Krob, Martinec, Šulc. Brno do Jablonce cestuje bez Pachlopníka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Surzyn, Akpudje, Heidenreich, Polidar - Cools, Považanec, Houska, Jovovič - Chramosta, Sejk.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Hrabina, Štěrba, Šural, Granečný - Texl, F. Souček - Alli, Ševčík, Hladík - Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.84 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - FK Pardubice  (neděle 16:00)
Teplice už tři ligové zápasy nenašly přemožitele a díky dobrému září se odlepily ode dna tabulky. Na něm naopak zůstávají Pardubice, kterým se nicméně v nejvyšší soutěži proti Severočechům daří.

Obě mužstva na sebe v první lize narazila pětkrát a ve všech případech brali body pouze Východočeši. "Je to velice důležitý zápas jak pro nás, tak pro Pardubice. Bylo by na čase Pardubice už také poprvé v lize zdolat, přišlo by to totiž v ideálním čase, abychom jim odskočili a nechali je v tabulce za sebou," věří trenér Teplic Jiří Jarošík.

Hosté prohráli posledních šest ligových střetnutí a situace, v níž se nachází, je z jejich pohledu dost nepříjemná. Na předposlední České Budějovice totiž ztrácí již pět bodů. "Do utkání chceme vstoupit hlavně s dobrou organizací hry. Také chceme být aktivní a pro soupeře nepříjemní. Uvidíme, jak se nám to podaří," prohlásil kouč Pardubic Radoslav Kováč.

Zatímco na straně domácích se během reprezentační pauzy vyprázdnila marodka, Východočeši dorazí do Teplic bez dvou hráčů. Zdravotní problémy totiž limitují záložníky Jana Jeřábka se Samuelem Šimkem.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Mucha - Vondrášek, Knapík, Hybš - Hyčka, Kučera, Jukl, Urbanec - Trubač - Gning, Žák
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Icha, Hranáč, Vlček - Kostka, Tischler, Solil, Helešic - Janošek, Sychra - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.74 - 3.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Slovan Liberec  (neděle 19:00)
Slavia před reprezentační pauzou neuspěla v Plzni a na čas ztratila kontakt s Viktorií, který může nyní opět navázat. Západočeši v sobotu jenom remizovali na půdě Bohemians 1905, v podobných místech budou sešívaní dnes bojovat proti Liberci.

Slávisté na podzim bojují s nabitým programem a také marodkou, reprezentační pauza jim proto přišla vhod. V neděli se představí před vlastním publikem a pokusí se ještě vylepšit už tak unikátní bilanci - ve čtyřech duelech brali dvanáct bodů a soupeřům nastříleli 23 branek.

"Plzeň svoje zápasy zvládá, my jsme venku třikrát ztratili a to dělá ten rozdíl. (Případných) šest bodů je dost. Pro nás to znamená, že nesmíme ztrácet a musíme zápasy zvládat. O postavení v tabulce rozhoduje komplexnost výkonů. Potřebujeme vyrovnanost výkonů, ne v jednom jednoznačně zvítězit a v druhém ztratit," uvědomuje si trenér Jindřich Trpišovský.

Slavia před sebou má několik dalších anglických týdnů a tentokráte se bude muset obejít bez zraněných Bořila, Holeše, Hovorky a Schranze. Vykartovaný je Santos, otazníky se vznášejí nad startem Sora.

Liberci se na Pražany nedařilo a prohrál s nimi šestkrát za sebou, než přišel 13. březen tohoto roku a vzájemný duel na severu Čech. Slovan doma zvítězil 1:0 a získal sebevědomí, které ještě podporuje letošními výsledky a průběžným pátým místem. Vše mohlo být z jeho pohledu ještě veselejší, kdyby naposledy neprohrál s Mladou Boleslaví (1:3).

"Víme, že Slavia naposledy prohrála 0:3 v Plzni, takže určitě bude mít velkou motivaci po reprezentační pauze do toho vstoupit úspěšně. Čeká nás momentálně jeden z nejtěžších soupeřů. Slavia má vždy hodně hráčů v reprezentaci, mají taky nějaké zdravotní problémy, takže je těžké odhadnout, kdo bude hrát. Ale ať je to kdokoliv, jsou to hráči nejvyšší kvality. Čeká nás velký test. Někteří naši hráči nemohou (kvůli hostování ze Slavie) nastoupit, bude to pro nás oslabení. Někteří patřili k našim nejlepším. Ale musíme si poradit bez nich, šanci dostanou další," nechal se slyšet trenér Luboš Kozel.

Osu libereckého týmu tradičně tvoří kmenoví fotbalisté Slavie, kteří ke vzájemnému duelu nemohou nastoupit, zakázaný start tak mají Matoušek, Prebsl, Stejskal, Talovjerov, Valenta a Van Buren, což představuje velké oslabení hostí. Na marodce jsou Doumbia a Ghali, stoprocentně fit není ani Frýdek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Masopust, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Tiéhi, Ševčík - Douděra, Provod, Olayinka - Tecl.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Gebre Selassie, Plechatý, Purzitidis - Mikula, Varfolomejev, Červ, Preisler - Višinský - Rondič, Kozák.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.33 - 19.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice  (sobota 16:00)
Po pomalém rozjezdu do sezony se Baník alespoň odnaučil prohrávat, stále nicméně zůstává za očekáváním. Především doma by si pak neměl dovolovat bodové ztráty, proto ostravští fanoušci budou proti Českým Budějovicím brát pouze výhru.

Slezanům se v září povedlo vyvarovat jakékoli porážce. Nulovému bodovému zisku byli nejblíže zřejmě těsně před reprezentační pauzou. Navzdory nepříliš povedenému výkonu však remizovali na hřišti Sparty a následně odvrátili také blamáž proti třetiligové Kroměříži, kterou v národním poháru udolali po penaltovém rozstřelu.

Výkony Baníku mají k ideálu každopádně pořád daleko. Tomu odpovídá také až jedenáctá příčka v ligové tabulce. "Rozptyl bodů je v tabulce pořád strašně malý, jedno utkání, když ho zvládnete, vás posouvá výše a výše, do míst, kde chceme být. Chceme odčinit špatný vstup," prohlásil přes střetnutím s Budějovicemi asistent hlavního trenéra Ostravanů David Oulehla.

Zatímco Baník devátý měsíc v kalendářním roce alespoň výsledkově zvládl, Jihočeši se zářím protrápili. Zdá se, že si svěřenci kouče Jozefa Webera přestali vybírat štěstí, které jim několikrát pomohlo během horkých letních dnů. Chladnější počasí však zřejmě budějovické fotbalisty zamrazilo. Dynamo postupně nestačilo na Mladou Boleslav, Slavii a Olomouc a v ligovém pořadí se propadlo až na předposlední patnácté místo.

Jihočechům navíc dál schází klíčový středopolař Jakub Hora. Ten za červenou kartu, kterou obdržel během utkání na Slavii, vyfasoval třízápasový distanc a výlet do Slezska se jej tedy netýká. Na straně Baníku se pomalu vyprazdňuje marodka. Klub hlásí absence pouze v případech defenzivně laděných hráčů Ladislava Takácse a Jaroslava Svozila, což je mnohem lepší stav než zkraje sezony.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Lischka, Fleišman - Cadu, Kaloč, Kuzmanović, Tetour, Plavšić - Klíma
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Sladký, Havel, Králik, Sluka - Grič, Čavoš - Čmelík, Hellebrand, Potočný - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.95 - 5.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Hned pět desetibodových celků najdeme v tabulce nejvyšší české soutěže, přičemž tuto smečku vede olomoucká Sigma. Ta přitom může v sobotu proniknout do horní poloviny tabulky, v přímém souboji hostí osmou Mladou Boleslav.

Středočeši po nepovedeném vstupu do sezony zabrali a za posledních pět kol získala více bodů jen plzeňská Viktorka. Paradoxně však body sbírají především venku, jako když před reprezentační přestávkou uspěli v Liberci poměrem 1:3. Po van Burenově trefě sice prohrávali, jenže o obrat se postarali Matějovský, Ladra a Stránský. Doma naopak stále čekají na první vítězství, nezadařilo se jim proti Jablonci, Spartě, Hradci Králové ani Slovácku.

Hanáci po dobrém vstupu upadli do šedi a průměru, z předchozích čtyř zápasů však vytěžili velmi solidních sedm bodů. Po remíze s Libercem a výhře na půdě Pardubic uspěli i v Českých Budějovicích, kde se o jasný výsledek 0:3 postarali Ventúra, Navrátil a Zifčák. Předtím ještě smolně podlehli Plzni a v poháru si po prodloužení poradili s Uničovem.

V minulé sezoně na sebe tito soupeři narazili hned čtyřikrát, a to s vyrovnanou bilancí. V základní části získala čtyři body Sigma, spokojenější ale nakonec mohla být Mladá Boleslav, neboť ta zvládla dvojzápas o sedmé místo. V Olomouci uspěla 1:2, když Zifčák jen korigoval po gólech Pecha s Hlavatým, doma pak na góly Zmrzlého a Chytila zareagovala vlastencem Jemelky a trefou Ewertona.

Domácí mužstvo se musí obejít bez zraněných Kubisty se Škodou, otazník visí nad Krobotem stejně jako na druhé straně nad Macíkem, Vaněčkem a Zorvanem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Suchý, Karafiát, Šimek - Pech, Mašek, Matějovský, Mareček, Fulnek - Ladra, Ekpai
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Trefil - Chvátal, Vraštil, Beneš, Zmrzlý - Breite, Ventúra - Zifčák, Růsek, Navrátil - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.77 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň  (sobota 16:00)
Výhra nad hlavním rivalem, zápas k dobru a oblíbený protivník jako další sousto, co víc si Plzeň může přát? Západočeši se před reprezentační pauzou odpoutali od pražské Slavie a tříbodový náskok v tabulce hodlají uhájit i po zápase s Bohemians, kteří Viktorii naposledy obrali o body před více než třemi roky.

Očekávaný vrchol podzimu proměnila Plzeň ve svou exhibici. Svěřenci trenéra Michala Bílka si před dvěma týdny začali na Slavii pochutnávat již od samotného úvodu. Vše započala proměněná penalta spolu s vyloučením stopera Pražanů Eduarda Santose. Ještě do přestávky pak Viktoria náskok zdvojnásobila a po změně stran pečetila jasnou výhru třetím zásahem.

Poslední soutěžní duel tak Západočechům vyšel na jedničku. Plzeň díky vítězství 3:0 odskočila od sešívaných na rozdíl tří bodů a průběžným vedením ukazuje, že to s obhajobou mistrovského titulu myslí vážně. Na juchání je však pochopitelně pořád brzo. Teprve se uvidí, jak Plzeň zvládne náročný závěr podzimu, v němž vedle domácí soutěže musí zvládnout také klání v Lize mistrů. Nejbližším soupeřem Bílka a spol. v Champions League bude německý Bayern.

Před úterní cestou do Mnichova se však Viktoria ještě vytočí v Praze. "Bohemka je nepříjemný soupeř jak venku, tak i doma. To, že doma (v ligové sezoně) nevyhráli, je spíš shoda náhod. Bohemka nehraje špatně a dokázala to i proti silným soupeřům. V Ďolíčku bude bouřlivá a nenávistná atmosféra jako vždycky, ale patří to k tomu a jsou to super zápasy," řekl Bílkův asistent Pavel Horváth.

"Klokani" z vršovického Ďolíčku sice v tabulce ztrácí na Plzeň osm bodů, ovšem ani oni si na start ligového ročníku nemohou moc stěžovat. Pravda, v domácím prostředí ještě ani jednou nevyhráli, tyto neúspěchy nicméně vynahrazují venku, odkud ani jednou neodjeli s prázdnou. Díky tomu sídlila Bohemka před startem 10. kola na solidní páté příčce.

V sobotu se ovšem chtě nechtě představí ve svém Ďolíčku, navíc proti soupeři prvotřídního kalibru. "Momentálně je Viktorka asi skutečně nejsilnějším mužstvem, kterého je možné v naší soutěži potkat. Neprohráli už třicet zápasů. Navíc teď hrají základní skupinu Ligy mistrů a zvládají vyhrávat zápasy, v nichž se jim herně úplně nedaří. To dělá mužstvo ještě silnější," uvedl na adresu Západočechů asistent hlavního trenéra Bohemians Ivan Hašek.

V domácím dresu se nepředstaví zraněný útočník Tomáš Necid ani defenzivní středopolař Ondřej Petrák, jehož do hry dál nepustí disciplinární trest, který si vysloužil za červenou kartu proti Liberci. Plzeň si bude muset poradit bez brankáře Jindřicha Staňka, jenž se ze srazu české reprezentace vrátil s pochroumaným ramenem. Staněk tak na marodce Viktorie doplnil obránce Radima Řezníka, záložníka Jana Sýkoru, křídelníka Jana Kopice a forvarda Jana Klimenta.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Jánoš, Kovařík - Hronek, Květ - Puškáč
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Bucha, Kalvach - Pilař, Vlkanova, Mosquera - Chorý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.91 - 3.38 - 2.04
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - FC Hradec Králové  (sobota 19:00)
Bude to mít někdy konec? Remízová šňůra pražské Sparty se už natáhla na pět zápasů a jeden pomalu nabírá dojmu, že Letenští žádný jiný výsledek již uhrát nemohou. Sami se však s takovým osudem rozhodně nechtějí smířit. Další šanci na ukončení nelichotivé série budou mít na domácí půdě proti Hradci Králové.

Těsně před reprezentační pauzou si Sparta nedokázala poradit ani s ostravským Baníkem. Pražané měli sice herně navrch, avšak zatímco z řady příležitosti zužitkovali jednu jedinou, Ostravanům stačila k zajištění plichty ojedinělá trefa Jiřího Klímy přesně k tyči. Závěrečný tlak Letenských poté přišel vniveč.

Po řadě bodových ztrát je tak až s podivem, že sparťané v ligové tabulce dál drží třetí místo. To je ovšem pouze slabá útěcha. Už dávno totiž vypadli z pohárové Evropy a víc než potěšení z toho, že většina účastníků soutěže kouká Letenským na záda, Pražany znervózňuje vzdalující se dvojice před nimi. Na vedoucí Viktorii Plzeň, která má navíc odložené utkání s brněnskou Zbrojovkou k dobru, totiž ztrácí už osm bodů.

Stejně bodů jako Sparta posbíral za devět kol také Hradec, přesto sídlí o čtyři příčky níže než Pražané. Důvod? Ziskem 14 bodů se totiž pyšní také Liberec, Bohemians a Brno, přičemž Východočechům při bodové rovnosti nehraje do karet záporné skóre. "Votroci" už na tom přitom byli i lépe, jenže v posledních třech zápasech nezvítězili, aniž by vsítili jedinou branku.

Navzdory čekání Letenských na další výhru nehodlá Hradec sílu soupeře podcenit. "Soupeři se na ně pochopitelně pečlivě připravují, v některých zápasech měla Sparta i smůlu. V Teplicích měla například své vedení z první půle rozhodně udržet. Zvlášť na Letné je ale stále strašně silná, má svou kvalitu, myslím, že určitě bude na předních příčkách," řekl asistent hlavního trenéra Východočechů Stanislav Hejkal.

Podobně však zůstává ostražitý také tábor Pražanů. "Hradec hraje dlouho pospolu, má velmi dobrého trenéra, který dbá na dobrou organizací hry. Vědí, co hrát a jak to hrát. Čeká nás určitě těžký soupeř na dobývání. Zároveň mají velmi dobrý rychlý přechod do útoky a šikovné kluky vepředu. Na to musíme být také nachystaní," sdělil asistent kouče Sparty Luboš Loučka.

Na straně domácích se zápas nebude týkat čtveřice zraněných hráčů: pravého beka Andrease Vindheima a křídelníků Jakuba Jankta, Jakuba Peška a Lukáše Haraslína. Otazník navíc visí nad startem nejlepšího střelce Sparty Tomáše Čvančary. Středopolař David Pavelka si zase musí odpykat trest za čtyři žluté karty, které již stihl v průběhu ligového ročníku posbírat.

V Hradci ze Sparty hostuje záložník Matěj Ryneš, jenž tak kvůli pravidlům nemůže proti svému mateřskému klubu nastoupit. Zranění limituje obránce Otta Urmu, o nasazení někdejšího zadáka Letenských Adama Gabriela a záložníka Jakuba Rady se teprve rozhodne.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Kovář - Mejdr, Sørensen, Zelený, Højer - Daněk, Sadílek, Karabec, Fortelný - Čvančara, Kuchta
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Klíma, Čihák, Čech - Gabriel, Kodeš, Smrž, Kučera - Kubala, Vašulín, Trusa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.45 - 7.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň871017:622
2.Slavia Praha961231:919
3.Sparta Praha935113:814
4.Slovan Liberec942315:1114
5.Bohemians Praha 1905942313:1114
6.Zbrojovka Brno842215:1414
7.FC Hradec Králové94237:814
8.FK Mladá Boleslav933314:1212
9.Sigma Olomouc931512:1110
10.FK Jablonec924315:1510
11.Baník Ostrava924313:1310
12.1. FC Slovácko924310:1410
13.FK Teplice924312:2110
14.FC TRINITY Zlín91538:138
15.Dynamo České Budějovice92258:188
16.FK Pardubice91084:233

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (598)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele