Fantasy EURO - Staň se nejlepším manažerem Eurofotbalu!

07.06.2012, 11:07
Aktuality
Zaujalo nás
S každou velkou sportovní událostí se vážou hry pro její příznivce. Stejně je tomu i v případě Eura 2012. Oficiální stránky UEFA umožňují fanouškům zúčastnit se fantasy soutěže, která hráče postaví do role manažera týmu složeného z hráčů, jež se zúčastní šampionátu v Polsku a na Ukrajině.

Princip je jednoduchý - reálné úspěchy hráčů na hřišti znamenají příliv bodů vašemu týmu. Každý tak dostane příležitost prokázat své fotbalové znalosti v praxi a porazit hráče z celé Evropy, kamarády nebo třeba zdejší nabubřelé diskutéry. Aktuálně Eurofotbalová liga čítá více než 150 účastníků a stále přibývají další.

Pravidla:

Vše podstatné je k nalezení na webových stránkách en.euro2012fantasy.uefa.com. Po nezbytné registraci přijde na řadu složení týmu. Hráč má k dispozici stomilionový obnos, za který si pořídí svých patnáct vyvolených. Každý fotbalista byl na základě svého renomé, statistik a postavení v národním týmu ohodnocen přiměřenou částkou, a to tak, aby nebylo možné seskládat celou soupisku jen z největších hvězd. Dále není povoleno mít v týmu více než dva hráče z jedné reprezentace. Toto omezení se po odehrání základních skupin mění a s každým dalším vyřazovacím kolem je možné vzít do týmu více hráčů.

Při volbě základní jedenáctky není třeba lámat si hlavu se zobrazením postavení hráčů na hřišti. Přestože může grafika ukazovat např. Nigela de Jonga na kraji záložní řady, na jeho bodový zisk to nebude mít žádný vliv. Změny formace, kupříkladu ze 4-4-2 na 3-4-3, se docílí přetažením útočníka z lavičky za jednoho ze startujících obránců. Za zmínku stojí fakt, že je možné střídat hráče i v průběhu hracího kola, a to za ty hráče z lavičky, které zápas teprve čeká. Vystřídat nejde pouze fotbalisty, kteří byli vyloučeni. Ti, kteří se "fantě" nehodlají věnovat každý den, však nemusí zoufat. Stačí jim zvolit základní jedenáctku dle svého uvážení a v případě, že některý z hráčů do zápasu nezasáhne, nahradí jej automaticky hráč z lavičky.

Rozhodujícím jazýčkem na vahách často bývá výběr kapitána týmu, neboli fotbalisty, kterému se počet získaných bodů v daném kole zdvojnásobí. I kapitánskou pásku lze během hracích období přenášet na hráče, který má utkání teprve před sebou. V případě absence vybraného kapitána však páska svého nositele automaticky neopustí a bonus tak může být ztracen. Přestože se jedná prvoplánově o zábavu, je možné také vyhrát zajímavé ceny. Ti nejlepší mohou získat např. televizi, fotoaparát či kopačky. O něco jednodušší je zisk oficiálního míče Mistrovství, který připadne nejlepšímu českému hráči. Bližší informace jsou k nalezení v sekci Prizes.

Eurofotbal League:

Kromě automatického zařazení do žebříčku spolu se všemi ostatními manažery může být každý hráč součástí až 15 dalších soukromých lig, kde se může přímo poměřit se svými přáteli. Existují dva různé modely, a tak v rámci Eurofotbalu kolují diskuzemi kódy na vstup hned do dvou odlišných soutěží. První z nich nese označení Classic, v níž jednoduše vítězí ten, kdo nasbírá nejvyšší počet bodů. Druhá liga se nazývá Head to Head, kde se hráč v každém kole utká s jiným protivníkem v přímém souboji o tři body za výhru a bod za remízu.

Obě ligy jsou volně přístupné všem zdejším čtenářům. Stačí v sekci Leagues zvolit možnost Join a league, zaškrtnout typ Private a do pole pro zadání kódu vložit následující čísla:

Classic - Eurofotbal League (prezident Rssa) - 70311-16499
Head to Head - Intergalaktická liga (prezident fantomas) - 70168-16725
V případě potíží se ujistěte, že nemáte za kódem vloženou mezeru.

Kompletní pravidla jsou k nalezení v sekci Rules, jakékoli další dotazy směřujte sem do diskuze. Uzávěrka skládání týmů pro první hrací kolo je stanovena na pátek 8. 6. v 17:45.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1418)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele