Eredivisie - souhrn 20. kola: PSV Eindhoven promarnil náskok

03.02.2023, 22:02, aktualizováno 05.02.2023, 18:44
Komentáře a souhrny
Zklamaní André Ramalho a Jarrad Branthwaite (© AFP)

PSV Eindhoven měl skvěle rozehraný zápas na půdě Feyenoordu, v oslabení ale neudržel dvoubrankový náskok a má jen bod. To nejhorší za sebou zřejmě už má Ajax, po výměně trenéra vyhrál podruhé v řadě a Cambuuru nadělil pět branek. Utrecht porazil Heerenveen, zatímco Twente si rozdělilo body s Groningenem, jenž opustil poslední místo...

FC Groningen - FC Twente 1:1

05.02.2023 16:45

Góly: 69. Oliver Antman - 5. Sem Steijn

Groningen se již hodně dlouhou dobu výrazně trápí a před necelými dvěma týdny dokonce klesl na úplně poslední místo Eredivisie. Tradiční účastník nizozemské ligy rozhodně není na takovéto postavení zvyklý a i proto se snažil výrazně obměnit kádr. Nyní po delší době předvedl solidní výkon a s Twente, které naopak bojuje o nejvyšší příčky, dokázal smazat jednogólové manko a získal tak cenný bod za nerozhodný výsledek 1:1.

Domácí se v tuto chvíli posunuli na předposlední sedmnáctou pozici se ziskem třinácti bodů a za patnáctým Volendamem stále zaostávají o body čtyři, navíc konečně zlomili nepříjemnou sérii sedmi ligových porážek v řadě. Klub z Enschede remizoval potřetí za sebou a klesl na páté místo se sedmatřiceti body, na vedoucí Feyenoord má manko šesti bodů. V domácím dresu se tentokráte neobjevil ani na lavičce český obránce Matěj Chaluš, naopak v dresu Twente nastoupili od samého začátku Michal Sadílek i Václav Černý.

Svěřenci trenéra Rona Janse měli naprosto skvělý vstup do této nedělní dohrávky 20. kola a ani ne po pěti odehraných minutách vedli. Na pravém křídle odvedl skvělou práci Černý, jehož zpětná přihrávka propadla přes Van Wolfswinkela až k rozběhnutému Semu Steijnovi a jeho okamžitý přízemní pokus se odrazil od vzdálenější tyče do sítě. Groningen to ale v žádném případě nezabalil a ještě do přestávky mohl hned dvakrát srovnat.

Nejprve pohrdl stoprocentní možností Irandust, jenž tváří v tvář nevyzrál na brankáře Unnerstalla a poté německý gólman brilantně odvrátil do zámezí i přesně mířenou ránu Manua. Výběr vedený koučem Dennisem van der Reem přeci jen srovnal v polovině druhého dějství, neboť teprve jednadvacetiletý finský záložník Oliver Antman obdržel ukázkový lob od Hoveho a z první z mírného úhlu parádně zavěsil pod bližší šibenici. Ve zbývajícím průběhu již k ničemu zajímavému nedošlo a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - PSV Eindhoven 2:2

05.02.2023 14:30

Góly: 82. Alireza Jahanbakhsh, 90+6. Alireza Jahanbakhsh - 8. Anwar El Ghazi, 68. Thorgan Hazard

Lídr letošního ročníku Eredivisie prohrál v předchozích devatenácti duelech jen jednou, a to právě se svým nedělním konkurentem. Nyní byl v domácím prostředí s eindhovenským soupeřem hodně blízko k druhému neúspěchu. Ještě zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem totiž prohrával o dva góly, ovšem poté proti oslabenému soupeři dvakrát skóroval. V samém závěru zařídil konečnou remízu 2:2 íránský kanonýr Alireza Jahanbakhsh.

Eindhovenský celek se poslední dobou nacházel v mírné krizi, ale nedělní šlágr 21. kola Eredivisie dlouho zvládal na jedničku. Za stavu 0:1 totiž i po vyloučení Armanda Obispa zvýšil svůj náskok. Jenomže do vítězného konce ho kvůli dvěma trefám Jahanbakhshe nakonec nedotáhl. Feyenoord se udržel na čele tabulky s dvoubodovým odstupem před druhým Alkmaarem, PSV pro změnu kleslo na čtvrtou pozici s devětatřiceti body.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye působili v prvním poločase o něco živějším dojmem, nicméně vyložené možnosti byly k vidění na obou stranách. Hosté se dostali do důležitého vedení z první větší šance již po necelých osmi odehraných minutách. Po rychlé akci středem hřiště vymyslel Simons finální nahrávku do běhu pro kanonýra Anwara El Ghaziho, jenž na pravé straně šestnáctky zachoval chladnou hlavu a po zemi zamířil do protějšího spodního růžku.

PSV si v následujícím průběhu hlídalo těsný náskok a dařilo se mu zastavovat nebezpečné náznaky svého rivala. V 65. minutě si však svou situaci výrazně zkomplikovalo. Obispo si totiž při obranných činnostech počínal až příliš důrazně a hodně nevybíravým způsobem nakopl do stehna Giméneze. Zkušený rozhodčí Makkelie mu pak po zásahu VAR udělil přímou červenou kartu.

Úřadujícího vicemistra ovšem tento moment nepoložil. A naopak i v deseti vsítil za další tři minuty druhou branku. Jen pár dní strávil ve svém novém působišti po příchodu z německého Dortmundu hvězdný Thorgan Hazard a okamžitě při své premiéře skóroval, neboť se na stadionu De Kuip kličkou zbavil bránícího Bullaudeho, a svůj přízemní pokus poslal do bližšího spodního rohu brány.

Hosté se ve zbývajícím průběhu doslova zavřeli na vlastní polovině, a tím možná udělali největší chybu. Naději na bodový zisk pro vedoucí tým ligy vykřesal v 82. minutě střídající Jahanbakhsh, který po spolupráci s jiným nově příchozím hráčem Idrissim vyskočil nejvýše do vzduchu před hranicí brankového území a prudkou hlavičkou rozvlnil síť.

Domácí si poté vytvořili enormní tlak a za hlasité podpory publika pálili jednu šanci za duhou. Alespoň kýženého vyrovnání se dočkali v šesté minutě nastavení, protože Jahanbakhsh po další nahrávce Idrissiho zkusil tentokráte štěstí z dvaadvaceti metrů, a jeho skákavá střela přeci jen zapadla do branky za záda marně se natahujícího gólmana Beníteze.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - NEC Nijmegen 1:0

05.02.2023 14:30

Góly: 35. Finn Stokkers

Celek z Deventeru se po jedenácti výhrách v řadě dostal do mírné krize a až do tohoto nedělního utkání nebodoval třikrát za sebou, ovšem nyní předvedl koncentrovaný výkon v defenzivě a konkurenční Nijmegen nakonec porazil 1:0. Díky tomuto tříbodovému úspěchu se posunul na dvanácté místo s dvaadvaceti body, naopak NEC po teprve páté porážce v probíhající sezóně zůstává desáté s třiadvaceti body.

Tento duel byl v mnoha ohledech nesmírně vyrovnaný, v úvodní půlhodině prvního poločasu však přeci jen měli mírně navrch hosté. První větší možnost se zrodila krátce po odehrané čtvrthodině, kdy z hranice šestnáctky kroutil míč levé tyči Tavşan, avšak pozorný brankář De Lange ho dokázal odvrátit na rohový kop. Nejdůležitější okamžik tohoto střetnutí byl k vidění zhruba deset minut před přestávkou.

Nezištná přihrávka Lidberga nečekaně propadla do pokutového území NEC až k volnému Stokkersovi, jenž vůbec na nic nečekal a z osmi metrů usměrnil balón z první přímo do bližšího spodního růžku. Domácí výběr poté převzal otěže tohoto duelu a svůj náskok mohl navýšit v 51. minutě, kdy islandský záložník Willumsson vystřelil z hranice šestnáctky a jeho přízemní pokus minul bližší konstrukci o několik decimetrů.

Hosté se ve zbývajícím průběhu snažili alespoň vyrovnat, ale De Langeho prakticky neohrozili až do závěrečného hvizdu a domů tak odjíždějí s prázdnou. V příštím kole budou mít co napravovat proti poslednímu Cambuuru, Go Ahead se pokusí navázat na tento úspěch v Rotterdamu s místní Spartou.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - AFC Ajax 0:5

05.02.2023 12:15

Góly: 16. Dušan Tadić, 36. Steven Berghuis, 64. Steven Berghuis, 79. Brian Brobbey, 90+3. Brian Brobbey

Obhájce mistrovského titulu Ajax zažívá po odvolání trenéra Alfreda Schreudera znovuzrození a poslední dva duely pod vedením kouče Johna Heitingy mu vyšly na jedničku. Před týdnem si odvezl všechny body z Rotterdamu po výhře 4:1 nad Excelsorem, nyní úřadoval v Leeuwardenu a poslední celek tabulky deklasoval v poměru 5:0. Dvě branky dokázali vsítit Steven Berghuis a střídající Brian Brobbey.

Ajax se tak po druhé výhře v řadě posunul na třetí místo tabulky se ziskem čtyřiceti bodů a na vedoucí Feyenoord už má manko pouhých tří bodů. Naopak Cambuur nebodoval podruhé za sebou a kvůli této vysoké porážce klesl na úplně poslední osmnáctou příčku o skóre za sedmnáctý Groningen. Jasný favorit tohoto nedělního utkání držel otěže ve svých rukách od samého začátku a svou první větší možnost krátce po odehrané čtvrthodině přetavil ve vedení.

Ve druhém zápase po sobě měl přesnou mušku srbský špílmachr Dušan Tadić, jenž se po přesně načasované přihrávce Klaassena před hranici brankového území dostal k okamžitému zakončení a i přes zásah gólmana Ruitera rozvlnil síť. Hosté se od tohoto okamžiku mnohem více uklidnili a druhou důležitou trefu přidali necelých deset minut před přestávkou.

Po zblokované střele z více jak třiceti metrů převzal balón na pravé straně šestnáctky Kudus a zpětně ho předložil Berghuisovi, jenž prudkou hlavičkou z bezprostřední blízkosti nedal Ruiterovi žádnou naději na úspěch. V následujícím průběhu musel domácí brankář předvést několik perfektních zákroků, jenomže po zhruba dvaceti minutách druhého dějství inkasoval potřetí a i v tomto případě ho překonal Berghuis.

Zkušený jednatřicetiletý útočník po geniálním přistrčení Tadiće napřáhl z první z osmnácti metrů a jeho skákavý kroucený pokus zapadl přímo do levého spodního růžku - 0:3. Od tohoto momentu se utkání spíše dohrávalo, nicméně Ajax byl stále při chuti a v závěrečné čtvrthodině přidal ještě další dvě trefy.

Brobbey ani ne po šesti minutách strávených na trávníku využil zmatky v defenzivě Cambuuru, ve středu šestnáctky měl trochu času na rozmyšlenou a svůj projektil nechytatelně uklidil přesně pod břevno. Stejný hráč uzavřel gólový účet ve třetí minutě nastavení, jelikož po parádním pasu Berghuise za obranu přelstil Ruitera jemnou tečí a s notnou dávkou štěstí ho přeci jen pokořil.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - RKC Waalwijk 0:0

04.02.2023 21:00

Góly: -

Excelsior po dvou předchozích porážkách na ligové scéně potřeboval zabrat proti konkurenčnímu Waalwijku, ovšem gólově se prosadit nedokázal a získal tak pouze bod za bezbrankovou remízu. Rotterdamský celek se v tabulce momentálně nachází na třináctém místě s dvaceti body. RKC naopak nenavázalo na předchozí dvě výhry, v Eredivisii však neprohrálo už čtyřikrát v řadě a patří mu solidní devátá pozice se šestadvaceti body.

Sobotní duel byl statisticky nesmírně vyrovnaný a na první pohled je tedy remíza zasloužená. Diváci se sice nedočkali jediného gólu, avšak vyložené možnosti byly k vidění na obou stranách. Nejprve se po necelých sedmi odehraných minutách pokusil skórovat hostující Lobete, ale jeho nebezpečnou střelu ze středu pokutového území dokázal zneškodnit u své pravé tyče pozorný brankář Van Gassel.

Po necelé čtvrthodině hry vypálil na opačné straně Goudmijn a tentokráte se musel zaskvět gólman Vaessen. Největší možnosti úvodního dějství se zrodily v závěrečné desetiminutovce. Nejprve se ve 37. minutě zjevil před hranicí brankového území Seuntjens a svou křižnou střelou orazítkoval protější konstrukci, ve druhé minutě nastavení orazítkoval "zařízení" také Lobete, neboť svým nezištným pokusem z patnácti metrů trefil pravou tyč.

Po změně stran tempo hry přeci jen výrazně opadlo a na obou soupeřích bylo znát, že hlavně nechtějí udělat zásadní chybu. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem se chvěla branková konstrukce i za zády Vaessena, neboť bombou z pětadvaceti metrů napálil břevno aktivní Goudmijn. RKC mohlo rozhodnout o svém kýženém úspěchu v 88. minutě, jenomže Kramerovu hlavičku z bezprostřední blízkosti brilantně vyrazil Van Gassel.

Více informací k zápasu

FC Emmen - SBV Vitesse 2:2

04.02.2023 20:00

Góly: 43. Jasin-Amin Assehnoun, 87. Dominik Oroz (vl.) - 33. Million Manhoef, 38. Carlens Arcus

Emmen potvrdil, že na jeho půdě se prostě často nevyhrává, a i po klání s Vitesse platí, že ho zatím před vlastními fanoušky z deseti dosavadních případů na De Oude Meerdijk porazil jen Alkmaar. Ne že by hosté nebyli nablízku třem získaným bodům, dokonce vedli o dvě branky, houževnatý výběr z Drentska se na každý pád přece zasadil alespoň o nerozhodný výsledek.

Jako první výrazněji zahrozili hosté, a to ve 23. minutě. Z dálky napřáhnul levačkou Wittek a brankář van der Hart měl hodně těžkou práci jeho dělovku nějakým způsobem pokrýt. Vyrazil každopádně míč pouze před sebe, takže o pár vteřin později na něj vypálil rovněž Bero, avšak i v tomto okamžiku si domácí muž v rukavicích poradil. Následně již ale Vites dvakrát uspěli.

Nejprve se gólově prosadil Manhoef, který si po pravé straně naběhl na pas od Kozlowského, objevil se až na hranici brankového území, a možná proto, že van der Hart v podstatě neměl snahu proti němu vyběhnout, mohl ho pohotově prostřelit. Ve 38. minutě bylo arnhemskému souboru ještě lépe, Meulensteen totiž vyslal na zteč Arcuse, obrana Emmenu opětovně svůj prostor na levé straně neměla pohlídaný, a tak hostující pravý bek zacílil zblízka na bližší tyč.

Emmen ovšem svoje zbraně nesložil a udělal moc dobře. A bylo pro něj zajisté dost důležité, že ještě krátce před obrátkou se dočkal potřebného snížení. Diemers z čáry šestnáctky svým pokusem prověřil připravenost gólmana Scherpena, a ačkoli ten balón dokázal polapit, pak se k dorážce propracoval Assehnoun, který už síť rozvlnil. Dlouho se zdálo, že Vitesse nakonec uchová těsný náskok, domácí nicméně stačili ještě vyrovnat, a to v 87. minutě. Romeny utekl podél levé lajny, proniknul až do pokutového území, hledal před bránou číhajícího spoluhráče El Messaoudiho, ve finále však ani nemusel, protože merunu si do vlastní brány srazil Oroz.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - SC Heerenveen 1:0

04.02.2023 20:00

Góly: 70. Anastasios Douvikas (pen.)

Utrecht potvrdil roli mírného favorita, doma přetlačil Heerenveen, který zaznamenal již svou třetí porážku v řadě, tentokráte ale domácí nenavázali na vysokou produktivitu ze střetnutí na půdě Alkmaaru, kde se konala divoká desetigólová přestřelka. O zisku třech bodů rozhodl až ve druhé půli nejúspěšnější střelec týmu Anastasios Douvikas, jenž zužitkoval pokutový kop.

Hosté se mohli ujmout vedení ve 2. minutě, to když po levé straně pláchnul van Hooijdonk, ten levačkou nakonec nevypálil z toho úplně nejjednoduššího postavení, a tak vyběhnuvšího brankáře Barkase nepřekonal. A ve 13. minutě vystřelil z vlastně totožné pozice ještě jednou, tentokráte nicméně soupeře mezi třemi tyčemi přímo nezaměstnal, poněvadž mířil nepřesně.

Ve 24. minutě se poprvé ozval rovněž Utrecht. Z těžkého úhlu se pokusil překvapit gólmana Mouse podnikající Douvikas, ovšem v tomto okamžiku ještě neskóroval. Klíčový moment tohoto utkání přišel na řadu až v 69. minutě. Na boční čáře pokutového území byl faulovaný Boussaid, do něhož drknul bránící Colassin, a sudí Manschot nařídil penaltu, kterou následně řecký forvard proměnil. Heerenveenu se podařilo zvlnit síť v 88. minutě, a to konkrétně díky Nunnelymu, každopádně jeho trefa nemohla být uznána, protože se ocitl v ofsajdové poloze. Utrecht ve finále těsné vedení udržel a zvítězil, ačkoli nevykázal vyloženě dominantní výkon.

Více informací k zápasu

FC Volendam - AZ Alkmaar 1:1

04.02.2023 18:45

Góly: 62. Xavier Mbuyamba - 83. Jens Odgaard

Alkmaar nedokázal naplnit papírové předpoklady na půdě nováčka z Volendamu a v nejvyšší nizozemské soutěži tedy zaznamenal druhou ztrátu v řadě, jelikož uplynulý víkend se rozešel smírně s Utrechtem po hodně divoké remíze 5:5. V tabulce sice zůstává na druhém místě s jednačtyřiceti body, jenže v neděli ho může předskočit PSV. Naopak FC opět potvrdilo skvělé rozpoložení v novém roce a z posledních šesti utkání prohrálo jen jednou.

Díky pravidelnému bodovému zisku se udrželo těsně nad sestupovým pásem, se sedmnácti body mu patří patnáctá příčka. Volendam se v tomto sobotním utkání dokonce dostal do vedení, avšak po vyloučení Gaetana Oristania necelých dvacet minut před koncem mohl být nakonec rád, že uhájil alespoň nerozhodný výsledek. Domácí vstoupili do zápasu aktivně a první větší možnost si vypracovali již po necelých pěti odehraných minutách.

Po přímém volném kopu Eitinga totiž nebezpečně hlavičkoval Xavier Mbuyamba, ale míč poslal zhruba o půl metru vedle vzdálenější tyče. V prvním poločase se nic jiného nepřihodilo a hra se znovu rozhýbala až po přestávce. V 51. minutě se po rohovém kopu z levé strany vyšplhal nejvýše do vzduchu Jens Odgaard a domácí branku minul o malý kousek, o pár minut později se Karlsson neúspěšně dožadoval odpískání pokutového kopu.

Svěřenci trenéra Wima Jonka z ničeho nic udeřili krátce po odehrané hodině. Do senzačního vedení je dostal právě Mbuyamba, jenž si po parádně zahrané standardní situaci Eitinga z levého křídla seběhl do brankového území soupeře a zblízka nekompromisně rozvlnil síť. FC si však výrazně zkomplikovalo svou situaci v 76. minutě.

Oristanio totiž v blízkosti půlící čáry až příliš tvrdě atakoval kapitána AZ Clasieho a rozhodčí Perez mu po přezkoumání videozáznamu udělil přímou červenou kartu. Hosté zužitkovali početní výhodu za dalších sedm minut, kdy si Odgaard elegantně zpracoval odražený balón a z první obstřelil plachtícího brankáře Stankoviče, nicméně jasný favorit si ve zbývajícím průběhu již žádnou další gólovou možnost nevypracoval.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam 0:0

03.02.2023 20:00

Góly: -

Páteční předehrávka 20. kola nepřinesla nijak zajímavou podívanou a oba soupeři se spolu rozešli smírně po 0:0. Domácí výběr byl sice mírně lepší a vypracoval si více příležitostí, ovšem tentokráte se prosadit nedokázal. Celek ze Sittardu neprohrál na nizozemské scéně třikrát v řadě a nachází se na jedenáctém místě tabulky se třiadvaceti body, rotterdamský klub je po třetí remíze v řadě šestý se čtyřiatřiceti body.

První větší možnost tohoto utkání byla k vidění už po necelých pěti odehraných minutách, kdy se na pravé straně šestnáctky dostal k míči Özyakup a následně vystřelil z hodně ostrého úhlu, brankář Olij s vypětím všech sil odvrátil balón na tyč a ten pak skončil v zámezí. Ihned na to po hezké kombinaci na pravé straně napřáhl z hranice šestnáctky Bistrović, avšak našel jen připravenou náruč pozorného Olije.

Hosté se z ničeho nic mohli dostat do vedení krátce po odehrané půlhodině. Po tečovaném pasu z levého křídla zakončoval z bezprostřední blízkosti kanonýr Van Crooij, ale na vyběhnutého gólmana Pandura nevyzrál. Poté se až do konce úvodního dějství nic dalšího nestalo, v rozmezí 62. - 63. minuty zasahoval Olij po ráně z více jak třiceti metrů a po následném rohovém kopu famózně zneškodnil i pohotovou střelu Rodriga Gutha.

O pár minut později pálil těsně vedle pravé konstrukce aktivní Bistrović, a když zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem nevyzrál Namli tváří v tvář proti Pandurovi, tak se stav zápasu již neměnil. Fortuna v příštím kole zavítá na půdu zachraňujícího se Emmenu, Sparta se pokusí vrátit na vítěznou vlnu proti Go Ahead.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
20
12
7
1
45 : 18
43
2
AZ Alkmaar
20
12
5
3
41 : 25
41
3
AFC Ajax
20
11
7
2
56 : 21
40
4
PSV Eindhoven
20
12
3
5
49 : 25
39
5
FC Twente
20
10
7
3
32 : 13
37
6
Sparta Rotterdam
20
9
7
4
30 : 17
34
7
FC Utrecht
20
9
6
5
33 : 31
33
8
SC Heerenveen
20
7
6
7
20 : 22
27
9
RKC Waalwijk
20
6
8
6
31 : 31
26
10
NEC Nijmegen
20
4
11
5
24 : 22
23
11
Fortuna Sittard
20
6
5
9
25 : 33
23
12
Go Ahead Eagles
20
5
7
8
28 : 35
22
13
SBV Vitesse
20
4
8
8
25 : 37
20
14
SBV Excelsior
20
6
2
12
20 : 43
20
15
FC Volendam
20
4
5
11
23 : 46
17
16
FC Emmen
20
3
7
10
17 : 36
16
17
FC Groningen
20
3
4
13
21 : 41
13
18
Cambuur Leeuwarden
20
3
3
14
11 : 35
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
XXXJ10

Krásná práce!!!

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
afc ajax

Presne... Krásny výsledok. Aj hra sa dala pozerať.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele