Eredivisie - souhrn 10. kola: Ajax zostudil PSV pěti góly

22.10.2021, 22:01, aktualizováno 24.10.2021, 21:57
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Ajaxu (© AFP)
Jednoznačný průběh měl očekávaný šlágr mezi Ajaxem a PSV Eindhoven. Amsterdamský celek od začátku diktoval tempo hry a rivalovi nakonec nadělil pět branek. Utrecht si poradil s Heerenveenem, zatímco Feyenoord naplnil roli favorita na půdě Cambuuru. Naopak ztratily Willem II a Vitesse. Groningen prohrál s Alkmaarem...

FC Groningen - AZ Alkmaar 2:0

24.10.2021 20:00

Góly: 20. Cyril Ngonge, 71. Michael de Leeuw

Favorizované AZ se v poslední době dostalo do očekávané formy, na ligové scéně bodovalo naplno třikrát po sobě a společně s evropskými poháry zvítězilo dokonce pětkrát v řadě. Na půdě tápajícího Groningenu bylo považováno za obrovského favorita, jenomže gólově se tentokráte neprosadilo a z jeho půdy odjíždí s hodně nečekanou porážkou v poměru 0:2. Tabulkou se propadlo na jedenácté místo s dvanácti body a spokojeno rozhodně není.

Naopak pro FC může být tato překvapivá výhra hodně důležitá, neboť Groningen až do této nedělní dohrávky 10. kola zvítězil pouze jednou a nacházel se v sestupovém pásmu, nyní se tak prozatím vyhoupl na patnáctou příčku s deseti body. Z nejhoršího sice ještě není venku, ale tento dílčí úspěch mu v každém případě může hodně pomoci. Svěřenci trenéra Pascala Jansena přitom začali dobře a do vedení se mohli dostat už v 6. minutě.

Po centru z levého křídla se totiž probojoval k hlavičce ze sedmi metrů řecký útočník Pavlidis, nicméně neměl potřebné štěstí a pouze orazítkoval pravou konstrukci. Krátce po deseti minutách hry zahrozil na opačné straně Cyril Ngonge, jehož dělovku z mírného úhlu famózně vyrazil do strany pozorný brankář Vindahl Jensen. Aktivní belgický útočník však nepolevoval v aktivitě a přesně ve 20. minutě poslal svůj celek do vedení.

Ngonge totiž využil pasu El Hankouriho z levé strany, a i když byl v hodně obtížné situaci, tak zasáhl míč patou a naprosto úchvatným způsobem překonal udiveného Vindahla Jensena. Hosté se od tohoto okamžiku snažili srovnat a dobývali pozornou defenzívu soupeře, leč marně. Naopak zhruba dvacet minut před koncem inkasovali druhou branku, která definitivně rozhodla o jejich neúspěchu. Postaral se ni Michael de Leeuw, který si po chytrém centru Dankerluie všimnul vyběhnutého Vindahla Jensena a s grácií ho přehodil.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - PSV Eindhoven 5:0

24.10.2021 16:45

Góly: 19. Steven Berghuis, 56. Sébastien Haller, 66. Antony, 76. Davy Klaassen, 90+2. Dušan Tadić

Ajax se v poslední době rozstřílel a nachází se ve vynikající formě, kterou potvrdil i v nejdůležitějším utkání podzimní části proti eindhovenskému PSV a díky konstantnímu ofenzivnímu výkonu po celý průběh zvítězil vysoko v poměru 5:0. Díky osmému vítězství v této ligové sezóně si vytvořil na čele čtyřbodový náskok právě před svým nedělním rivalem a tím se tak lehce přiblížil k vytoužené obhajobě titulu.

Hosté naopak nedočinili čtvrteční prohru v Evropské lize s francouzským Monakem (1:2) a po obrovském debaklu disponují před třetím Utrechtem jen jednobodovým odstupem. Do nedělního šlágru přeci jen lépe vstoupili svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta a tlačili se na polovinu protivníka, jenomže k žádnému střeleckému pokusu se nedostali. První větší možnost se zrodila po necelých dvaceti minutách a hned byla gólová.

AFC se prosadilo zásluhou zkušeného Stevena Berghuise, jenž obdržel přesně načasovanou zpětnou přihrávku z levé strany od srbského šplímachra Dušana Tadiče a z první napálil balón přímo pod břevno. Hosté se ale v žádném případě nehodlali vzdát a krátce po odehrané půlhodině chtěli srovnat stav, avšak nebezpečný přímý volný kop Boscagliho parádně vyrazil Pasveer a následná tečovaná rána stejného hráče se pak mezi tři tyče nevešla.

V následujících minutách byl přeci jen nebezpečnější Ajax, který sice do konce první půle svůj náskok nenavýšil, ale zhruba po deseti odehraných minutách závěrečné části přidal svou druhou pojišťující trefu. Po rohovém kopu rozehraném nakrátko odcentroval z levého křídla Tadič a na hranici brankového území našel hlavičkujícího francouzského kanonýra Sébastiena Hallera, jenž se trefil přímo k levé konstrukci a vsítil tak svou sedmou trefu ligové sezony.

Neuběhlo ani dalších deset minut a rozdíl ve skóre byl dokonce tříbrankový, PSV od tohoto okamžiku úplně odpadlo. Definitivní jistotu zajistil AFC brazilský talent Antony, když po rychlém přečíslení převzal míč od Hallera a z bezprostřední blízkosti překonal naprosto bezmocného gólmana Drommela. Výběr vedený koučem Erikem ten Hagem hrál ve zbývajícím průběhu v naprosté pohodě a do závěrečného hvizdu se prosadil ještě dvakrát.

V 76. minutě měl přesnou mušku osmadvacetiletý Davy Klaassen, neboť se po dobré práci Hallera dostal k odraženému míči a z dvanácti metrů ho usměrnil přesně do vzdálenějšího spodního růžku mimo dosah marně se natahujícího Drommela - 4:0. V nastaveném čase zaslouženě uzavřel gólový účet tohoto utkání aktivní Tadič, jelikož obdržel vynikající kolmici do běhu od střídajícího Schuurse, bez potíží obešel vyběhnutého Drommela a vzápětí neminul zcela odkrytou branku. Ajax se příště utká s Heraclesem, PSV bude mít co napravovat proti Twente.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - Feyenoord Rotterdam 2:3

24.10.2021 14:30

Góly: 23. David Sambissa, 50. David Sambissa - 25. Bryan Linssen, 45. Fredrik Aursnes, 58. Tyrell Malacia

Cambuur pouze potvrdil, že před vlastními fanoušky umí být mnohdy pořádně nebezpečný, přesto podobně jako zkraje tohoto měsíce proti Alkmaaru nakonec nevydoloval bodový zdar v souboji s Feyenoordem. Rozhodující přesný zásah si na své konto zapisoval Tyrell Malacia, jenž za nerozhodného stavu přisoudil rotterdamskému výběru vítězství na sklonku hodiny hry.

Domácí se mohli ujmout vedení už ve 4. minutě. Na bližší tyčce velmi nebezpečně operoval Schouten, který se dostal k hlavičce z bezprostřední blízkosti, avšak reflexivně vůči němu zasáhl brankář Bijlow, jenž si poradil i s jeho následnou dorážkou. Na druhé straně se snažil skórovat Aursnes, avšak z vyloženého postavení poslal balón nešikovně pouze vedle brány.

Ve 20. minutě hosté zahrozili znovu, a to prostřednictvím Toornstry, jeho dělovku z úhlu ale likvidoval Stevens, gólman ve službách klubu z Leeuwardenu. O tři minuty později se zdařilo naopak Cambuuru gólově poprvé udeřit, to když Kallon ze středu pole pobídl svou přihrávkou napravo Sambissu, ten si popostrčil míč na levačku a zacílil zpoza šestnáctky přesně k tyči.

Jenže vedení nevydrželo SCC opravdu nikterak dlouho, konkrétně pouze do 25. minuty, kdy se postaral o srovnání Linssen. Pedersen ho od pravé lajny našel svým centrem a na vážně dobře umístěnou hlavičku už Stevens nedosáhl, byť si na merunu lehce sáhl. Ve 34. minutě se pokoušel Kökcü posadit Feyenoord na koně, avšak jeho pokus skončil vysoko nad břevnem.

V závěru poločasu se svěřenci trenéra Arneho Slota přece propracovali ještě k jedné brance. Til, ač v nelehké pozici, prostrčil balón do cesty ze druhé vlny nabíhajícímu Aursnesovi, který následně střelou z první cílil parádně do spodního rohu podél marně se natahujícího Stevense. Avšak po přestávce Cambuur záhy reagoval na tohle inkasování, přesněji řečeno v 50. minutě.

Stopeři Senesi a Trauner si neporozuměli ve středovém kruhu, jejich zaváhání využil Jacobs, jenž uvolnil Sambissu, a ten podruhé v duelu překonával Bijlowa. Mužstvo kouče Henka de Jonga ale neudrželo krok s favoritem, v 58. minutě rozvlnil síť Malacia, který zamířil parádně do šibenice, a tenhle moment se ukázal býti v rámci změn ve skóre jako vůbec ten poslední.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Go Ahead Eagles 1:2

24.10.2021 14:30

Góly: 4. Loïs Openda - 53. Iňigo Córdoba, 90+1. Luuk Brouwers (pen.)

Vitesse na svůj slavný skalp v Konferenční lize proti Tottenhamu nenavázalo. V Eredivisie totiž po obrátce ztratilo svůj těsný náskok, s Go Ahead Eagles inkasovalo dvakrát a poněkud překvapivě se svým soupeřem padlo. Hosté naopak jasně ukázali, že jejich minulá výhra nad Heraclesem se neurodila vlivem náhodných okolností a urvali vítězství i v tomto případě.

Přitom utkání se pro domácí začalo vyvíjet od začátku velmi dobře. Už po zhruba třiceti pěti sekundách zahrál ve vlastní šestnáctce rukou bránící Idzes, rozhodčí Higler si jeho přestupek přezkoumal na videu a nařídil pokutový kop ve prospěch arnhemského výběru. K němu se jakožto exekutor postavil Openda, který velmi účelně zamířil do protipohybu gólmana Hahna.

Celek z Deventeru si svou největší možnost druhé půle vytvořil ve 27. minutě. Oratmangoen svým jemným obloučkem uvolnil umně Cardonu, jenomže ten se dostal do možná až přílišné blízkosti brankáře Schuberta, a tak ho nepřekonal. Ve 48. minutě mohlo naopak skórovat zase Vitesse, dobře zakončoval Darfalou, avšak ke své smůle orazítkoval pouze vzdálenější tyčku.

Tohle neproměnění příležitosti nakonec Kowet ztrestali hned dvěma góly. Nejprve Bero ve středu pole ztratil míč, pár okamžiků na to Brouwers uvolnil Iňiga Córdobu, jenž sám před Schubertem v koncovce nezaváhal. Rozuzlení tohoto klání pak přišlo na řadu v jeho závěru, Schubert totiž ve vápně fauloval evidentně Kuiperse a nařízenou penaltu proměnil Brouwers.

Více informací k zápasu

FC Twente - NEC Nijmegen 1:2

24.10.2021 12:15

Góly: 58. Virgil Misidjan - 50. Elayis Tavşan, 76. Javier Vet

Twente se ještě před několika týdny nacházelo ve vynikající formě a na ligové scéně dokázalo zvítězit čtyřikrát za sebou, následně prodloužilo svou sérii neporazitelnosti díky remíze 1:1 s Groningenem i Willemem. Nyní se však v domácím prostředí muselo sklonit před houževnatým Nijmegenem, po vyrovnaném průběhu podlehlo nováčkovi v poměru 1:2 a tabulkou se proto propadlo na sedmé místo se ziskem patnácti bodů.

NEC naopak odčinilo minulý neúspěch s Vitesse (0:1) a díky čtvrtému vítězství v této sezóně se posunulo na velmi solidní osmou příčku jen o bod právě za svého nedělního protivníka. První poločas nenabídl jedinou vážnější příležitost, hra se rozhýbala až po prvním vstřeleném gólu ve druhém dějství. Do vedení se dostali svěřenci trenéra Rogiera Meijera, když svou druhou branku na ligové scéně vsítil Elayis Tavşan.

Teprve dvacetiletý útočník se dostal k dorážce po tvrdé střele Okity i následném pohotovém zásahu brankáře Unnerstalla a z deseti metrů neminul zcela odkrytý prostor tří tyčí. Celek z Enschede mohl bleskově odpovědět o pět minut později, ale nebezpečná rána Rotse z hranice pokutového území těsně prosvištěla vedle pravé konstrukce. Mírný favorit tohoto střetnutí se přeci jen dočkal vyrovnání v 58. minutě.

Po rychlé akci středem hřiště převzal přihrávku Van Wolfswinkela rozběhnutý Virgil Misidjan a svůj nezištný přízemní pokus usměrnil přímo do pravého spodního růžku. Necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem však měli poslední slovo hosté. O jejich překvapivém vítězství rozhodl střídající Javier Vet, jenž ani ne po minutě strávené na trávníku obral o míč Pröppera a zblízka bez potíží propálil naprosto bezmocného Unnerstalla.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam 1:0

23.10.2021 21:00

Góly: 89. Michiel Kramer

Záchranářská bitva mezi Waalwijkem a Spartou přinesla podle očekávání velmi vyrovnaný průběh, na rozhodující trefu se čekalo až do předposlední minuty základní hrací doby a vzhledem k vývoji by tomuto utkání spíše slušela remíza. Z těsného vítězství v poměru 1:0 se však přeci jen raduje domácí RKC, které nedosáhlo na tříbodový zisk osmkrát za sebou a nyní se díky tomuto úspěchu pousnulo na třinácté místo tabulky s deseti body.

Rotterdamská Sparta se naopak dále trápí, v dosavadních deseti ligových duelech zvítězila pouze jednou a s pouhými sedmi body na kontě ji patří až předposlední sedmnáctá pozice se sedmi body. Na obou soupeřích bylo od samého začátku znát, že hlavně nechtějí udělat chybu a průběh proto byl velmi opatrný. První větší šance se urodila po necelé půlhodině hry, kdy akrobaticky zakončoval Odgaard a brankář Okoye musel vytahovat míč nad svou branku.

Zhruba sedm minut před přestávkou se na opačné straně opřel do míče Vito van Crooij a gólman Vaessen dokázal ukrýt balón ve svém náručí. Také ve druhém poločase se pokračovalo v podobném duchu, domácí mohli z ničeho nic udeřit v 64. minutě. Křižná přihrávka z pravé strany totiž propadla až k pozdějšímu hrdinovi Michielu Kramerovi, jenž ale tentokráte před prázdnou brankou selhal a balón poslal příliš vysoko nad břevno.

O několik minut později se stejný hráč snažil usměrnit míč svou hlavou ke vzdálenější tyči, jenže ji minul zhruba o půl metru. Sparta neproměnila svou poslední větší možnost v 81. minutě, kdy Engels sice přehodil vyběhnutého Vaessena, ale svůj pokus usměrnil o několik metrů vedle pravé konstrukce. RKC rozhodlo o své výhře o osm minut později, kdy po pasu střídajícího Bel Hassaniho vyskočil nejvýše do vzduchu právě Kramer a svou hlavičkou pokořil bezmocného Okoyeho.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - Heracles Almelo 1:0

23.10.2021 20:00

Góly: 90+2. Bram van Polen (pen.)

Zwolle čekalo na první letošní výhru v Eredivisii téměř až na konec října, nyní totiž poprvé v sezóně udrželo čisté konto a z výhry nad konkurenčním Heraclesem se raduje díky proměněnému pokutovému kopu z nastaveného času. Po výhře 1:0 sice stále zůstává beznadějně poslední osmnácté se ziskem čtyř bodů, ovšem tento úspěch pro něj může být odrazovým můstkem. Naopak hosté budou hodně nespokojeni, neboť svou penaltu neproměnili.

Toto sobotní utkání nemělo být z diváckého pohledu příliš atraktivní a první poločas tomu i nasvědčoval, ovšem po změně stran se karta obrátila a jedna útočná akce střídala druhou. V úvodním poločase byla k vidění jen jedna vážnější šance a to až ve 43. minutě, kdy těsně vedle hlavičkoval Kiomourtzoglou. Obrázek hry se příliš neměnil ani v úvodu druhé části, tempo hry nabralo na obrátkách až krátce po odehrané hodině.

Nejprve se po rohovém kopu propracoval k hlavičce na hranici brankového území domácí Kastaneer, nicméně prostor tří tyčí vůbec netrefil. Vzápětí se na druhé straně podařilo rozvlnit síť zcela osamocenému Sierhuisovi, ale jeho trefa nakonec neplatila kvůli předchozímu velmi těsnému ofsajdu Quagliaty. Celek z Almela měl ještě blíže k otevření gólového účtu zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem.

Střídající Koolwijk totiž ve vlastní šestnáctce jasně podrazil Burgzorga a rozhodčí Nagtegaal bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil Rai Vloet a selhal, jelikož se pokusil o zakončení ve stylu Antonína Panenky a míč trestuhodně poslal asi metr nad břevno. PEC tak přežilo tuto kritickou chvíli a samo rozhodlo o svém úspěchu ve druhé minutě nastavení, když Knoester přišlápl kotník protihráče a Nagtegaal po přezkoumání videozáznamu ukázal na penaltový puntík. K něm se postavil Bram van Polen a s přehledem se trefil k levé tyči.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - SC Heerenveen 2:1

23.10.2021 18:45

Góly: 21. Moussa Sylla, 80. Sander van de Streek - 23. Willem Janssen (vl.)

Utrecht v minulém kole nedokázal konkurovat zvedajícímu se Alkmaaru a po prohře 1:5 měl co napravovat, nyní v sobotním duelu 10. kola nakonec zvládl vyrovnanou bitvu s konkurenčním Heerenveenem a díky rozdílové brance zhruba čtvrthodiny před koncem zvítězil po výsledku 2:1. Díky tomu se v Eredivisii posunul na třetí pozici s dvaceti body, SC naopak prohrálo počtvrté z pěti předchozích případů a v tabulce je až deváté s třinácti body.

Domácí celek začal mnohem aktivněji a v prvních patnácti minutách si vytvořil dvě velmi slibné příležitosti. Nejprve se po centru z křídla dostal ke střele z bezprostřední blízkosti Douvikas, ale pravou tyč přeci jen o kousek minul. Následně chtěl rozvlnit síť Ramselaar, jenomže ten byl na poslední chvíli zablokován. Domácí zužitkovali svůj tlak krátce po dvaceti odehraných minutách zásluhou Moussy Sylly.

Jednadvacetiletý francouzský záložník převzal prudkou přihrávku do volného prostoru od Warmerdama a ze čtrnácti metrů uklidil míč po zemi přímo do bližšího spodního růžku. Nicméně neuběhly ani další dvě minuty a bylo bleskově srovnáno, jelikož od koncové čáry přihrával před branku Van Ewijk a stojící Willem Janssen si u přední tyče nešťastně srazil balón do vlastní sítě. FC ale nepolevilo a ve 38. minutě si chtělo vzít zpět ztracený náskok.

Znovu v tom měl prsty aktivní Ramselaar, jehož tečovaný projektil minul prostor tří tyčí o několik decimetrů. Po změně stran se obrázek hry příliš nezměnil, ovšem tempo hry přeci jen lehce opadlo. V 71. minutě se domácím pokusil vrátit vedení střídající Sander van de Streek, jenže z nadějné pozice pálil příliš vysoko. Stejný hráč však přeci jen rozhodl o úspěchu Utrechtu za dalších devět minut, když po prudkém pasu Ter Avesta zamířil svou hlavou ke vzdálenější konstrukci.

Více informací k zápasu

Willem II - Fortuna Sittard 1:1

22.10.2021 20:00

Góly: 59. Mats Köhlert - 54. Tijjani Noslin

Willem II nedokázal zvítězit v nejvyšší nizozemské soutěži ani potřetí za sebou a tentokráte remizoval s podceňovanou Fortunou po výsledku 1:1. Po bezbrankovém prvním poločase se dostali do vedení hosté, domácí sice pak bleskově srovnali, ale vítěznou trefu již vsítit nedokázali. V tabulce jim proto patří třetí příčka s osmnácti body a zaznamenali tak třetí ztrátu v řadě, klub ze Sittardu je čtrnáctý s devíti body.

Výběr z Tilburgu vstoupil do páteční předehrávky 10. kola přeci jen aktivněji a první možnost si vytvořil po šesti odehraných minutách, ale rána pozdějšího střelce Matse Köhlerta těsně prosvištěla vedle pravé konstrukce. Po necelé čtvrthodině hry promarnil nadějnou možnost jeho spoluhráč Svensson, když po hezkém centru do pokutového území soupeře hodně minul prostor tří tyčí. Ihned nato mohli z ničeho nic udeřit hosté.

Po přesně načasované přihrávce stanul sám před brankářem Wellenreutherem rozběhnutý Seuntjens, ale z bezprostřední blízkosti na něj nevyzrál. Poté tempo hry přeci jen lehce opadlo, domácí mohli převrhnout misky vah na svou stranu v nastavení úvodního dějství. To se totiž dostal k dorážce Saglam, avšak napálil pouze břevno. Fortuna po změně stran přidala a nečekaného vedení se dočkala v 54. minutě zásluhou Tijjaniho Noslina.

Teprve dvaadvacetiletý útočník obdržel chytrou přihrávku do volného prostoru od Coxe a bez potíží zamířil do dolního pravého růžku. Neuběhlo však ani pět minut a Willem odpověděl. O vyrovnání se postaral německý krajánek Köhlert, jenž využil nabídky od Svenssona a nekompromisně překonal bezmocného Van Osche. Ve zbývajícím průběhu se nejprve zaskvěl Wellenreuther proti dělovce Flemminga a v samém závěru mířil na opačné straně příliš vysoko Bergström.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax1081137:225
2.PSV Eindhoven1070322:1721
3.FC Utrecht1062221:1120
4.Feyenoord Rotterdam961225:1319
5.Willem II1053214:1218
6.SBV Vitesse1051410:1716
7.FC Twente1043316:1315
8.NEC Nijmegen1042412:1714
9.SC Heerenveen1041512:1613
10.Go Ahead Eagles1041513:1913
11.AZ Alkmaar940519:1512
12.Cambuur Leeuwarden1040618:2512
13.RKC Waalwijk1024413:1510
14.Heracles Almelo931511:1510
15.FC Groningen1024410:1510
16.Fortuna Sittard92349:179
17.Sparta Rotterdam101458:187
18.PEC Zwolle101184:174

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
AjaxFans

Kurva dejte nám soupeře

Reagovat
jáá

Trochu mazec. LM letos vyjde!

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečný tým vytvořili, jen ten Berghuis je k zblití

Reagovat
AjaxFans

Aby sis nerypnul

Reagovat
dave30

Ten Ajax jede neskutečné bomby. A to dávají na mzdy tolik, jako např. Köln, Sassuolo či Leeds.

Reagovat
afc ajax

No toto som nečakal... Ale Strááášne ma to potešilo

Reagovat
AjaxFans

Proti United taky Búr,co?

Reagovat
montaigne33

Reagovat
Vopi11

Pohádkový víkend

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Vopi11

10 odehraných zápasů a skóre 37:2, to je válec

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele