Eredivisie - preview 7. kola: Alkmaar hodlá vybřednout z mizérie

25.09.2021, 08:36, aktualizováno 26.09.2021, 09:10
Previews
Alkmaaru se start do sezony vůbec nepovedl, v tabulce je předposlední a nyní potřebuje porazit Go Ahead Eagles. Rozjeté Twente cestuje do Heerenveenu, Sparta poměří síly s Cambuurem a Heracles nastoupí proti Waalwijku...
Sparta Rotterdam - Cambuur Leeuwarden  (neděle 12:15)
Druhým nejlepším celkem na domácí půdě je v rámci celého pelotonu nováček ligy Cambuur. Venku každopádně píše přece jiný příběh, bodovat nedokázal na hřištích favorizovaného PSV a Ajaxu, teď ale v cizím prostředí přivítá papírově přijatelnějšího soka, a rád by tedy negativní venkovní sérii přerušil. Sparta je v tabulce po šesti kolech níže, dosud jenom jednou vyhrála.

Devítigólový debakl z Amsterdamu musel tým kouče Henka de Jonga rychle zapomenout, ve vloženém kole ho čekal hned souboj s Heraclesem. A zotavení přišlo na řadu v očekávaných mantinelech, celek z Leeuwardenu vyhrál před vlastními fandy potřetí za sebou. "Byl jsem velmi hrdý. Ve skutečnosti se ten výsledek jeví jako nemožný úspěch," říkal hostující kouč.

Mužstvo trenéra Henka Frasera má aktuálně na svém kontě šňůru tří klání bez porážky, drží se dál od sestupového pásma, a taková skutečnost je pro něj nejdůležitější. Tříbodový rezultát je však ten, který by ho mohl posunout v průběžném pořadí ještě výše. Právě proti Cambuuru, jenž vždy se zdary počítá hlavně na vlastním trávníku, tak hodlá očekávaně naplno zabrat.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.69 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Go Ahead Eagles  (neděle 14:30)
Alkmaar letos prožívá hodně nepovedenou sezónu a v tuto chvíli hledá cestu z krize, alespoň částečný krok teď může udělat v domácím prostředí proti nováčkovi z Deventeru. Domácí celek v dosavadních pěti zápasech získal pouhé tři body za jediné vítězství, na kontě má už čtyři porážky a to ho ještě čeká silné duo Ajax - Feyenoord. Go Ahead se chce hlavně zachránit a zatím se mu nevede úplně špatně, na druhou stranu určitě potřebuje přidat.

Eagles prozatím odehrálo šest utkání po svém návratu mezi nizozemskou elitu a kromě dvou výher má na kontě hned čtyři prohry. Bodovat se mu daří výhradně na vlastním stadionu, jelikož před vlastními fanoušky dokázalo zdolat Spartu (2:0) a Zwolle (1:0). Naposledy sehrálo nadějné střetnutí s PSV a téměř až do samotného konce sahalo po senzačním bodovém zisku, ale brankou necelých deset minut před závěrečným hvizdem o něj přišlo (1:2).

AZ prožívá vůbec nejhorší start do nové sezóny v novém tisícilistí, přesně před deseti lety mělo na kontě taktéž pouhé tři body, ale disponovalo lepším skóre. Domácí výběr je proto nyní až předposlední sedmnáctý, navíc mu při náročném programu nevyšel ani vstup do nově vzniklé Konferenční ligy, když s dánským Randers pouze remizoval v poměru 2:2. Se svým nadcházejícím rivalem se naposledy utkal v sezóně 2016/2017 a získal s ním čtyři body (2:2 a 3:1).

Současný trenér Pascal Jansen v žádném případě nepropadá panice a věří v lepší zítřky. "S Heraclesem i Twente jsme udělali zbytečné chyby v defenzivní fázi, kterým se musíme v budoucnosti vyhnout. Teď je před námi nový zápas a my uděláme všechno proto, abychom konečně prokázali naše kvality." Alkmaar se stále musí obejít bez vykartovaného Clasieho, Go Ahead nemůže využít služeb Crowthera s Rossem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.24 - 8.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - FC Twente  (neděle 14:30)
Oba dva nedělní protivníci by se rádi výrazně zlepšili oproti loňskému ročníku a zatím jsou na dobré cestě. Hosté z Twente sice nezačali úplně ideálně, ovšem poté se dostali do vynikající formy a nyní atakují pohárové příčky. Jejich rival řeší opačnou situaci, neboť po velmi slibném startu zažil spíše útlum a nyní by potřeboval vzpruhu v podobě vítězství. SC momentálně patří sedmá příčka se deseti body, celek z Enschede je se stejným ziskem šestý.

Heerenveen si nejprve dokázal poradit s Go Ahead (1:0) a Waalwijkem (3:2), avšak poté nedokázal zvládnout papírově náročnější zkoušky. Jedinou výhru totiž zaznamenal s podceňovaným Sittardem (1:0), jinak ale remizoval s Groningenem (1:1) a shodnou porážku 1:3 utrpěl od favorizovaného Alkmaaru i Feyenoordu. Loni sehrál se svým nadcházejícím soupeřem dva vyrovnané souboje a v obou se s ním rozešel smírně v bezbrankovém poměru.

Hosté nejprve překvapivě prohráli v Sittardu (1:2) i v Cambuuru (0:2), nicméně mezitím vybojovali nesmírně cenný nerozhodný výsledek s mistrovským Ajaxem (1:1) a pak si připsali na konto tři výhry s Utrechtem (1:0), Vitesse (4:1) i Alkmaarem (3:1). "Samozřejmě nás těší, že jsme porazili hned tři nesmírně silné týmy, ale to neznamená, že můžeme usnout na vavřínech. Teď nás čeká Heerenveen, který má taktéž obrovské kvality," myslí si trenér FC Ron Jans.

Jeho protějšek Johnny Jansen vyzdvihává práci Janse a dokonce považuje Twente za mírného favorita. "Viděl jsem jeho zápasy s Utrechtem, Vitesse i Alkmaarem a musím uznat, že nás čeká mimořádně silný protivník. V tuto chvíli vyniká při přechodu do ofenzívy a navíc je nesmírně produktivní," vysekl soupeři velkou poklonu. Domácí postrádají Kongola, Kaiba a Bochniewicze, hosté určitě nenasadí Pierieho, Lukokiho a ani českého krajánka Černého.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.42 - 3.02
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Heracles Almelo - RKC Waalwijk  (neděle 16:45)
Fotbalisté Heracles nemohou být se svým působením v Eredivisii vůbec spokojeni a určitě vyhlížejí lepší zítřky. Momentálně bojují pouze o záchranu, jelikož se nacházejí až na patnáctém místě se čtyřmi body a teď si určitě chtějí zvednout náladu proti konkurenčnímu Waalwijku. RKC si také nevede úplně podle svých představ, na kontě má o jediný bod více a je až třinácté. Vítěz této nedělní dohrávky 7. kola tak může získat velkou psychickou výhodu.

Klub z Almela doposud ukořistil pouhé jedno vítězství a obrovským překvapením je, že se mu to povedlo proti vysoce favorizovanému Alkmaaru (3:2). Nerozhodný výsledek v poměru 1:1 vybojoval proti Spartě (1:1), jinak ale nestačil na PSV (0:2), Nijmegen (1:2) a před pár dny ani na Cambuur, nováčkovi totiž podlehl po výsledku 1:2. Hosté shodně mají na kontě jedinou výhru a paradoxem je, že taktéž proti AZ (1:0).

Od té doby je ale potkal celkem znatelný útlum, neboť kromě dvou remíz v poměru 2:2 se Sittardem i Utrechtem nedokázali vzdorovat Heerenveenu (2:3), Vitesse ani Willemu (v obou případech 1:2). V loňském ročníku se jim na nadcházejícího protivníka dařilo nad očekávání, protože s ním získali plný počet šesti bodů po výhrách 3:0 a 1:0.

Tým vedený německým koučem Frankem Wormuthem nemůže nasadit Jakobsena (poraněné koleno), jinak by ale měl mít k dispozici kompletní výběr. Waalwijk určitě nevyužije služeb Portugalce Pereiry (kýla), na trávník se možná nepodívá ani lehce zraněný Min.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.08 - 5.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - PSV Eindhoven  (sobota 16:30)
PSV zatím prožívá celkem povedený vstup do nového ročníku a v dosavadním průběhu jen jednou selhalo, v tabulce Eredivisie mu proto patří druhá pozice s patnácti body a za vedoucím Ajaxem zaostává o jediný bod. Nyní se musí vypořádat s poměrně náročným programem, kromě vloženého kola v nejvyšší nizozemské soutěži ho totiž čeká i další vystoupení v základní skupině Evropské ligy a teď proti Tilburgu se chce dobře naladit.

Eindhovenský gigant nestačil jen na Feyenoord, se kterým naprosto selhal a v domácím prostředí mu podlehl po výsledku 0:4, jinak si ale připsal na konto hned pět výher. Ve vloženém šestém kole si alespoň částečně spravil chuť s nováčkem Go Ahead Eagles, ovšem v Deventeru se na třech bodech pořádně nadřel a o svém těsném vítězství 2:1 rozhodl až v samém závěru. Jeho sobotnímu protivníkovi se v tuto chvíli daří nad očekávání dobře.

Celek z Tilburgu rozhodně není považován za jednoho ze spolufavoritů, avšak doposud zvítězil již čtyřikrát a díky tomu mu patří neuvěřitelné třetí místo se třinácti body. Jedinou porážku utrpěl hned v prvním kole s Feyenoordem (0:4), od té doby si poradil s Vitesse (3:0), se Zwolle (1:0), Gronigenem i Waalwijkem (v obou případech 1:2) a nerozhodný bezbrankový výsledek zaznamenal s Nijmegenem.

Hosté prohráli s PSV třikrát za sebou a z toho ani jednou neskórovali. "V žádném případě neočekávám jednoduchý duel, Willem udělal před sezónou několik razantních změn a vyplácí se mu to. Je velmi silný na míči a k tomu si věří v zakončení, proto musíme být nesmírně obezřetní," prohlásil s respektem eindhovenský stratég Roger Schmidt. Ten znovu nemůže počítat s Götzem, Ledezmou a Sangarém, Willem nenasadí Ruitera, Spieringhse ani Meervelda.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.99 - 4.61 - 1.47
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - FC Groningen  (sobota 18:45)
Tři zápasy, tři výhry, devatenáct nastřílených gólů. Taková je aktuální bilance vedoucího celku Eredivisie, pokud do jeho statistik započítáme i působení v Lize mistrů. Už příští týden čeká navíc na Ajax další měření sil v milionářské soutěži, doma vyzve Besiktas, a tak by si velmi nerad kazil náladu proti Groningenu. Tomu se na úvod sezóny vážně nijak nedařilo.

Tým kouče Dannyho Buijse sice hned zkraje skolil nováčka ligy z Leeuwardenu, od té doby ovšem žádný tříbodový výsledek nezaznamenal. V posledních dvou případech prohrál, a to jak na půdě Willemu II, tak doma s Vitesse. Napravovat si svou reputaci proti Ajaxu je pro ně v současné chvíli vlastně dost nepravděpodobnou záležitostí, i s ohledem na formu domácích.

Na druhou stranu v blízké minulosti už nad amsterdamským gigantem uměl slavit, ne že ne. V roce 2020 s ním sehrál Groningen na domácí půdě dvě klání a v obou zvítězil! Jenže venku prohrál s Ajaxem už třináctkrát v řadě. Naposledy tam uhrál aspoň bod v roce 2007. I nyní je pasován do role outsidera, byť jen remíza by pro něj představovala rozhodně senzační úspěch.

Domácí by dle papírových předpokladů neměli mít s uzmutím výhry z tohoto souboje vlastně žádné problémy. Jsou v opravdu parádní pohodě. "Můžu říct, že když jsme před měsícem remizovali v Enschede, nebyla situace nejlepší," povídal amsterdamský lodivod Erik ten Hag. "Teď se zdá, že je vše aleluja. Já ovšem pořád doufám, že ještě nejsme na nejvyšší úrovni."

Jeho svěřenci si ve vloženém kole poradili pohotově v Sittardu, udrželi tak průběžné prvenství v průběžném pořadí a určitě nemíní padat níže ani po tomto klání. "Jsme na dobré cestě. Ale abychom mohli získávat trofeje, budeme se muset stále rozvíjet," dodával ten Hag. "Dovolit si pracovat na půl plynu nesmíme, a to ani na tréninku. Taková je DNA tohoto klubu," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 16.30 - 32.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - Fortuna Sittard  (sobota 18:45)
Vitesse se letos po necelých čtyřech letech vrátilo do hlavní fáze evropských pohárů a ani v nejvyšší nizozemské soutěži na tom není úplně špatně. V šesti odehraných kolech zaznamenalo shodný počet tří výher a tří porážek, v tabulce mu proto patří devátá pozice s devíti body. V posledních týdnech se jeho výkony navíc zlepšují, a proto bude v souboji s nevyzpytatelnou Fortunou považován za favorita.

Klub z Arnhemu sice nejprve porazil Zwolle (1:0), pak ale překvapivě nestačil na Willem (0:3) a vzápětí utrpěl debakl s Ajaxem (0:5). Po úspěchu s Waalwijkem (2:1) si na úvod základní skupiny Konferenční ligy poradil se slovinskou Murou (2:0) a další překvapivé zaváhání proti Twente (1:4) napravil minule v Groingenu (1:0). V tomto střetnutí hrál celý druhý poločas v dvojnásobné početní výhodě, jenomže i přesto vsítil jediný gól.

"Byli jsme až příliš opatrní a spoléhali na to, že oslabený soupeř se v ofenzívě k ničemu nedostane. To se nám sice povedlo, ale s celkovým výkonem jsme příliš spokojeni nebyli. Teď je před námi další těžký zápas, Fortuna umí být nebezpečná po standardních situacích a navíc se na každého soupeře dokáže skvěle připravit. Momentálně se soustředíme pouze na ligový zápase a chceme ho zvládnout," vyjádřil se domácí lodivod Thomas Letsch.

Hostům se tolik nedaří, na kontě mají pouhé čtyři body a nacházejí se na šestnácté barážové příčce. Jediné vítězství ukořistili hned v prvním kole s Twente (2:1), pak remizovali s Waalwijkem (2:2) a vzápětí utrpěli tři porážky v řadě se Spartou (1:3), Heerenveenem (0:1) i mistrovským Ajaxem (0:5). SBV nenasadí Flemminga Feratiho, Musabu a Semeda, Letsch postrádá Mahoefa, Oroze i vykartovaného Doekhiho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.62 - 6.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - NEC Nijmegen  (sobota 21:00)
Rotterdamský Feyenoord i letos patří mezi hlavní konkurenty mistrovského Ajaxu a určitě se ho po letech pokusí sesadit z trůnu, v tomto ligovém ročníku si zatím vede poměrně slušně. V dosavadních pěti odehraných utkáních nestačil pouze na Utrecht (1:3), jinak si na konto připsal hned čtyři vítězství a s dvanácti body je čtvrtý. Teď narazí na nováčka z Nijmegenu, který se za své výkony nemusí stydět a za vytouženou záchranou vykročil poměrně slušně.

Svěřenci trenéra Arneho Slota se letos postarali o několik překvapivých výsledků, o největší senzaci se postarali v 5. kole díky vysokému vítězství v Eindhovenu nad místním PSV (4:0). Naopak se svým vstupem do základní skupiny Konferenční ligy příliš spokojeni být nemohli, neboť s izraelským rivalem Maccabi Haifa pouze remizovali bez branek a nyní si v nadcházejícím souboji s pražskou Slavií chtějí spravit chuť.

Třiačtyřicetiletý Slot se chce momentálně soustředit pouze na ligový zápas. "Program je samozřejmě nabitý a další utkání v Konferenční lize máme trochu v hlavách, ale v sobotu chceme tyto myšlenky vytěsnit a budeme se soustředit na to, abychom si poradili s Nijmegenem. Náš příští soupeř dokáže skvěle vycítit situaci a umí udeřit v nečekanou chvíli. Po celý průběh proto musíme zůstat obezřetní."

NEC si v každém případě hodlá udržet prvoligovou příslušnost, nyní nedokázal zvítězit třikrát za sebou. Po nerozhodných výsledcích s Willemem (0:0) i Spartou (1:1) nebyl ve vloženém kole produktivní proti Utrechtu a podlehl mu vysoko o tři branky. S Feyenoordem se naposledy střetl v sezóně 2016/2017 a nezískal s ním ani bod (1:2 a 0:4). Slot nemůže využít služeb Diemerse a nově také Pedersena, hosté opět nastoupí bez Van Eijdena s De Wolfem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.83 - 14.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - PEC Zwolle  (sobota 21:00)
Utrecht by se po letech rád vrátil do evropských pohárů a v tomto ročníku prozatím ukazuje, že to není nereálná meta. V dosavadních šesti kolech pohrál pouze jednou a na konto si navíc připsal minimálně jeden cenný skalp, nyní bude chtít naplnit papírové předpoklady proti tápajícímu Zwolle. Hosté zažili vůbec nejhorší vstup do Eredivisie v dějinách, neboť v úvodních pěti utkáních nezískali ani bod a dokonce nedokázali vsítit jedinou branku.

PEC sice nejvíce prohrálo o dvě trefy a několikrát bylo blízko k bodovému zisku, avšak v ofenzívě si nevěřilo a na vstřelený gól čekalo předlouhých 458 minut. Smůlu se mu povedlo protrhnout až naposledy ve vloženém kole se Spartou, se kterou nakonec uhrálo nerozhodný výsledek 1:1 a vybojovalo tak svůj první bod. I přes tento dílčí "úspěch" se v tabulce nachází na posledním osmnáctém místě a rozhodně potřebuje přidat.

Na půdě Utrechtu se mu logicky příliš nevěří, jelikož domácí celek má na kontě úctyhodných jedenáct bodů a patří mu páté místo. Jedinou porážku zaznamenal v Enschede s místním Twente, jinak ale dokázal porazit do té doby suverénní Feyenoord (3:1) a minule nedal šanci rozjetému Nijmegenu (3:0). Nicméně na Zwolle se mu v poslední době příliš nedaří, protože s ním třikrát za sebou remizoval.

Domácí kormidelník René Hake nabádá své svěřence k opatrnosti. "Na první pohled se může zdát, že to bude jednoduchý zápas, ale já si to v žádném případě nemyslím. Náš protivník i přes pět porážek poměrně dobře brání a je jen otázkou času, kdy začne dávat branky. Nesmíme nic podcenit, jinak bychom mohli odcházet z trávníku hodně zklamaní." Hake postrádá Timbera, Gustafsona, Mamengiho a St. Jaga, PEC nenasadí Van Wermeskerkena s Clementem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.15 - 9.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax651027:116
2.PSV Eindhoven650116:815
3.Willem II64118:613
4.Feyenoord Rotterdam540114:412
5.FC Utrecht632112:411
6.FC Twente631210:710
7.SC Heerenveen63128:910
8.Cambuur Leeuwarden630311:189
9.SBV Vitesse63035:139
10.NEC Nijmegen62224:98
11.Sparta Rotterdam61326:106
 Go Ahead Eagles62046:106
13.RKC Waalwijk61239:115
14.FC Groningen61236:105
15.Heracles Almelo51135:84
16.Fortuna Sittard51135:124
17.AZ Alkmaar51046:113
18.PEC Zwolle60151:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele