Eredivisie - preview 6. kola: Alkmaar vyhlíží vítěznou vlnu

21.09.2021, 08:18, aktualizováno 23.09.2021, 08:45
Previews
Alkmaar v průběhu léta přišel o několik důležitých hráčů a jejich absence jsou znát, AZ je na předposledním místě tabulky a snadné to nebude mít ani ve čtvrtek na půdě Twente. Daleko k dokonalosti mají rovněž výkony Heraclesu, ten nyní poměří síly s Cambuurem...
Cambuur Leeuwarden - Heracles Almelo  (čtvrtek 18:45)
Nováček z Cambuuru se chce v letošním ročníku především zachránit, v dosavadním průběhu zatím předvádí velmi střídavé výkony. Po pěti odehraných kolech má na kontě šest bodů a nachází se na desátém místě, ovšem nyní se ve vloženém kole bude vzpamatovávat z víkendové porážky v Amsterdamu, kde mu mistrovský Ajax uštědřil debakl v poměru 9:0. Proti houževnatému Heraclesu tak rozhodně má co napravovat.

Domácí výběr nejprve těsně nestačil na Groningen (1:2) a vzápětí neměl šanci s PSV (1:4), ovšem poté si dokázal vyšlápnout na Twente (2:0) a v nováčkovském souboji s Go Ahead zvládl divokou přestřelku (5:2). Po debaklu s Ajaxem se tak teď hodlá vrátit na vítěznou vlnu, nicméně celek z Almela je tradiční účastník Eredivisie a nutně potřebuje bodovat.

Svěřenci trenéra Franka Wormutha mají na kontě pouhé čtyři body a patří jim až patnáctá pozice, se kterou nemůžou být v žádném případě spokojeni. Na druhou stranu mají oproti svým protivníkům utkání k dobru a minule dokázali zaskočit favorizovaný Alkmaar, svou první výhru v ligové sezóně získali po výsledku 3:2.

Heracles se naposledy utkalo se svým čtvrtečním rivalem v sezóně 2015/2016 a tehdy v nejvyšší nizozemské soutěži dominovalo, jelikož celkem snadno získalo plný počet šesti bodů (6:1 a 3:1). SC postrádá Schoutena s Ter Heidem, německý rodák Wormuth nemůže nasadit Oubellu, Quagliatu, Bakboorda a Lundinga.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.60 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Twente - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:00)
Alkmaar před touto sezónou prošel výraznou obměnou kádru, přišel o několik klíčových opor a v úvodu sezóny to je na jeho výkonech znát. V dosavadním průběhu Eredivisie hned třikrát prohrál a jen jednou zvítězil, v tabulce mu patří až předposlední sedmnáctá pozice a v následujícím průběhu se tak nutně potřebuje zlepšit. Ve čtvrteční dohrávce 6. kola zavítá na půdu nevyzpytatelného Twente a určitě si bude chtít zlepšit náladu.

Hosté se letos probojovali do základní skupiny Konferenční ligy, nicméně vstup do skupinové fáze jim příliš nevyšel a s dánským týmem Randers pouze remizovali (2:2). Příští čtvrtek se pokusí napravit toto zaváhání s Jabloncem a čeští fanoušci jistě věří, že jejich bídné výkony budou pokračovat. Klub vedený koučem Pascalem Jansenem zatím zdolal na ligové scéně jen Heerenveen (3:1), porážky utrpěl od Waalwijku (0:1), PSV (0:3) i Heraclesu (2:3).

"V žádném případě si nemyslím, že by náš tým neměl kvalitu, ovšem změn bylo mnoho a je potřeba, aby si vše sedlo. V posledním utkání s Heraclesem jsme udělali mnoho chyb v defenzívě a těch je potřeba se vyvarovat, je také nutné nabrat sebevědomí. Twente hraje velmi trpělivě a čeká na chyby svých soupeřů, nebezpečné budou jeho standardní situace i rychlé protiútoky," prohlásil Jansen pro klubové stránky.

Domácí celek nevstoupil do nového ročníku příliš dobře a v prvních třech zápasech získal jediný bod, ale poté přehrál silný Utrecht (1:0) s Vitesse (4:1) a se sedmi body mu proto patří osmé místo. Kouč Ron Jans stále postrádá Pierieho, Lukokiho i českého krajánka Václava Černého, jenž se stále zotavuje po operaci kolenních vazů, naopak v základní sestavě by se mohl znovu objevit Michal Sadílek. Jansen nenasadí vykartovaného Clasieho a zraněného Helmera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.61 - 2.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Go Ahead Eagles - PSV Eindhoven  (středa 18:45)
Ten výsledek přišel na řadu jaksi zčista jasna. Až do minulého klání vykazovalo PSV velmi slušnou výkonnost, nicméně naposledy maximálně selhalo ve šlágru víkendu v domácím mači s Feyenoordem. Hledat nápravu hodlá urychleně. Představí se v rámci vložného kola na půdě Deventeru, kde místní Go Ahead Eagles slavil jakožto nováček ze tří pokusů už dvě výhry.

Eindhovenský klub po čtyřech duelech Eredivisie vykazoval perfektní stoprocentní úspěšnost. Takovou se nemohl chlubit ani obhájce titulu Ajax. Čtyřgólový výprask od rotterdamského soupeře ovšem znamenal ztrátu vedoucí pozice. "Jsem přesvědčen, že se můžeme revanšovat. K tomu je potřeba navázat na dobrý začátek sezóny," burcoval Roger Schmidt, kouč Boeren.

Od roku 1995 se střetl s nynějším protivníkem celkem osmkrát a pokaždé slavil zisk vítězství. Také v tomto případě bude plnit roli favorita, ačkoli si svěřenci Keese van Wonderena určitě nevedou nikterak špatně a balancují na hranici středu tabulky. "Proti Feyenoordu jsme vážně nehráli dobře. Vezmeme si z tohoto střetnutí několik poznatků a ponaučení," povídal Schmidt.

Doposud do všech třinácti utkání nové sezóny nastoupil v dresu PSV záložník Mario Götze. Nicméně pro tenhle duel k dispozici nebude. Právě tahle absence představuje pro hosty asi tu největší ztrátu vůbec. "Trápí ho nějaké svalové potíže. Už v neděli je pociťoval, tak jsem ho o přestávku radši stáhl z placu," vysvětlil Schmidt. "Asi se tak vrátí do sestavy Philipp Mwene."

Když deventerský celek střídavě působil v nejvyšších nizozemských kruzích, spoléhal hlavně na domácí prostředí. A nejinak tomu zřejmě bude i letos. Venku má zatím nejhorší bilanci ze všech, doma je naopak na průběžně páté příčce. "Po návratu do Eredivisie se náš soupeř chce všem fandům ukázat. Bude hodně nabuzený, čeká nás hodně tvrdá práce," zakončil Schmidt.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.43 - 4.93 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - FC Utrecht  (středa 18:45)
Výprask z půdy Ajaxu fotbalisty Nijmegenu evidentně do následujících týdnů nijak zásadně neovlivnil. Nováček nizozemské nejvyšší soutěže si vede nad očekávání dobře, od té doby ani jednou neprohrál a bezpochyby nerad by zastavoval ve vloženém kole proti Utrechtu. Může si opětovně věřit, protože jeho protivník jako by v posledních dvou případech přece jen polevil.

Hosté v úvodních třech zápasech vydolovali z možných devíti bodů hned sedm, jenže ve dvou následujících pouze jeden ze šesti. "V některých fázích hry jsme prostě zaznamenávali určité herní výpadky. Bylo jich možná až příliš. I proto jsme výsledkově trochu jako na houpačce," hodnotil utrechtský lodivod René Hake. "Už bychom něco takového neměli dopouštět," řekl.

Ačkoli v souboji se svěřenci trenéra Rogiera Meijera je přisuzována pozice favorita na stranu Utrechtu, nemuselo by se jednat o vůbec jednoznačnou záležitost. "Nemyslím si, že by měl Nijmegen hrát podobně jako náš poslední soupeř z Waalwijku, jenž na naší půdě před pár dny uhrál remízu. Očekávám, že na nás prostě vyrukuje se svým vlastním stylem," povídal Hake.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.17 - 3.67 - 1.89
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - SBV Vitesse  (středa 20:00)
Po reprezentační pauze zaznamenalo Vitesse docela slušný návrat. Venku dokázalo porazit Waalwijk, na evropské scéně si pak poradilo i s Murou. Jenže následný domácí duel proti Twente mu nevyšel vůbec podle představ. Aktuálně okupuje příčky ve středu tabulky, velmi rád by přitom bojoval o ty vyšší, a alespoň přiblížit se jim bude chtít po klání s Groningenem.

Hosté jednoduše zaostávají v Eredivisie za svými ambicemi. Zatím. Během uplynulých pěti kol zaznamenali už tři porážky, úplně optimální pohodu najít nedokážou. Už potřetí navíc inkasovali v jednom ligovém zápase minimálně třikrát. Stalo se tak v srpnových soubojích s Willemem II a v Amsterdamu, výjimkou následně nebyl ani ten vůbec nejnovější s Twente.

Hostující kouč Thomas Letsch si moc dobře uvědomuje, že k ideálům má jeho mužstvo pořád hodně daleko. "Museli jsme si poslední utkání dopodrobna analyzovat a také si hodně všichni promluvit," prozrazoval. "Udělali jsme spoustu chyb a ve finále obdrželi čtyři góly. Přechod ze čtvrtečního klání do toho nedělního byl špatný. Je potřeba se ze všeho hlavně ponaučit."

Domácí lodivod Danny Buijs si se svou družinou vlastně počíná dost podobně jako jeho sok. I on by si představoval zkraje sezóny lepší výkonnost. Doposud Groningen uzmul tři body jen v jednom případě, a to hned na začátku na půdě nováčka z Leeuwardenu, od té doby dvakrát padl a dvakrát remizoval. "Tlak na dobrý výsledek je tak na obou stranách," dodal Letsch.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.50 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen  (středa 21:00)
Feyenoord už ve čtvrtek přivítá v základní skupině Konferenční ligy pražskou Slavii, ještě předtím ho však čekají dva důležité zápasy na ligové scéně a určitě v nich chce získat plný počet šesti bodů. Nyní ve vloženém 6. kole přivítá konkurenční Heerenveen, kterému se na začátku nového ročníku poměrně daří a s deseti body na kontě mu patří solidní čtvrtá příčka. Rotterdamský výběr doposud vybojoval o bod méně a nachází se na pátém místě.

Svěřenci trenéra Arneho Slota začali skvěle a nejprve nedali šanci Willemu (4:0), následně si bez větších potíží poradili s Go Ahead (2:0). Pak se sice dostali do mírné krize a kromě porážky v Utrechtu (1:3) nezvládli ani svůj vstup do hlavní fáze evropských pohárů s izraelským týmem Maccabi Haifa (0:0). Uplynulý víkend však ukázali svou sílu a na půdě vysoce favorizovaného PSV dominovali hodně nečekaným poměrem 4:0.

"Máme za sebou náročný program a některá střetnutí byla po psychické stránce nesmírně náročná, ovšem vynikající výkon s PSV nás vrací zpět do dobré pohody a já věřím, že v nastoleném tempu budeme pokračovat. Heerenveen má tradičně velmi silný kádr a vzhledem k jeho aktuální formě očekávám vyrovnaný souboj. Musíme mu dát co nejméně prostoru v přechodové fázi," vyjádřil se před středečním vystoupením třiačtyřicetiletý Slot.

SC odehrálo o jeden duel více než jeho nadcházející rival, jedinou porážku prozatím utrpělo s Alkmaarem (1:3) a smírně se rozešlo s Groningenem (1:1). Naopak cenné vítězství si připsalo proti Go Aheaed se Sittardem (v obou případech 1:0) a i proti Waalwijku (3:2). Na Feyenoord se mu celkem daří, neboť ho dokázalo porazit dvakrát za sebou (4:3 a 3:0). Domácí nenasadí Diemerse a pravděpodobně ani Nelsona, stratég Heerenveenu Johnny Jansen nemá k dispozici Kongola, Bochniewicze, Kaiba a Musabu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.85 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - Sparta Rotterdam  (středa 21:00)
Zwolle ani Sparta spíše nepatří mezi kandidáty na umístění v horní polovině tabulky, na druhou stranu by se zároveň chtěli co nejdříve vyhnout sestupovým pozicím. Rotterdamská Sparta na tom není až zase tak špatně, naopak domácí PEC se nachází ve velkých problémech a v pěti dosavadních ligových duelech nezískalo jediný bod. Nyní se to pokusí změnit ve vloženém kole a před vlastními fanoušky chce konečně bodovat.

Svěřenci trenéra Arta Langelera mají potíže hlavně v ofenzivní fázi, jelikož v pěti utkáních ještě neskórovali a jejich šňůra bez vstřelené branky se protáhla na dlouhých 450 minut. Nejtěsnějším rozdílem 0:1 nestačili na Vitesse, Willem a minule ani na nováčka Go Ahead, o dvě trefy podlehli Ajaxu a dalšímu nováčkovi Nijmegenu. Sparta zatím porazila jen Sittard (3:1), remízu 1:1 zaznamenala s Heraclesem a Nijmegenem a porážku utrpěla od Utrechtu (0:4) s Go Ahead (0:2).

Domácí výběr tak zažil svůj nejhorší vstup do Eredivisie v dějinách, ale jednapadesátiletý Langeler rozhodně nepanikaří. "Bohužel nedokážeme proměňovat nabídnuté příležitosti a v koncovce si nevěříme, avšak jsem si jistý, že první vstřelená branka může situaci naprosto otočit. Na zápas se Spartou se stoprocentně koncentrujeme a uděláme všechno proto, aby to konečně vyšlo."

V loňském ročníku se oba protivníci podělili po třech bodech. Zwolle nejprve doma zvítězilo hladce 4:0, nicméně v následné jarní odvetě nestačilo na Spartu po výsledku 2:3. Langeler nemůže nasadit van Wermeskerkena, Saymaka a Clementa, hosté postrádají Beugelsdijka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 3.18 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fortuna Sittard - AFC Ajax  (úterý 18:45)
V pořadí druhé ligové kolo sice Ajaxu nevyšlo podle představ, ztratil totiž své první body kvůli plichtě s Twente, nicméně ve zbývajících zápasech už nezaváhal a aktuálně se sluní na prvním místě tabulky. I proto, že naposledy v Eredivisie nasázel dohromady devět branek Cambuuru, by mu nemělo nic bránit navázat na svou parádní formu v souboji s Fortunou.

Ještě před minulým víkendem se amsterdamskému výběru nedařilo držet vedoucí pozici, do té chvíle bylo stoprocentní PSV, to však utrpělo debakl od Feyenoordu, a tak na čele průběžného pořadí došlo ke střídání stráží. Hosté bezpochyby nemíní přepouštět své postavení opětovně někomu jinému. A pokud uzmou očekávané vítězství v Sittardu, nikdo je o vedení nepřipraví.

Jeden z devíti přesných zásahů v duelu s klubem z Leeuwardenu zaznamenala také nová letní posila Mohammed Daramy. Ten od svého přestupu nastoupil v dresu de Godenzonen teprve podruhé, pořád se s nizozemským prostředím sžívá. "Cítím se fakt skvěle. Byl jsem jako ve snu, když fanoušci po mé brance začali vyvolávat moje jméno," uculoval se dánský forvard.

V součtu s utkáním z Ligy mistrů na půdě Sportingu svěřenci trenéra Erika ten Haga nasázeli celkem čtrnáct gólů za sto osmdesát minut! A jestli s podobným elánem vyrukují i na celek ze Sittardu, budou mít domácí minimálně o zábavu postaráno. "Jak jsme se dopracovali ke dvěma brankám, už jsme pak neustále a neustále skórovali," pokračoval v rozhovoru Daramy.

Mužstvo kouče Sjorse Ulteeho se aktuálně nachází pouze těsně nad sestupovým pásmem, v minulých dvou kláních dvakrát prohrálo, naposledy na hřišti Heerenveenu. Samozřejmě že pro Fortunu je klíčová záchrana, nyní každopádně nebude mít co ztratit. K tomu, aby nakonec dosáhla na kýžené cíle, budou určitě sloužit měření sil s papírově jinak hodnocenými soupeři.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 17.90 - 9.65 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RKC Waalwijk - Willem II  (úterý 21:00)
Jen nějakých dvacet kilometrů od sebe dělí oba výběry, pro něž je tohle derby pochopitelně prestižní záležitostí. A především pak pro hostujícího trenéra Freda Grima, který teprve ještě loni vedl právě Waalwijk. Jeho Willemu II se v průběhu téhle sezóny dosud vede o dost lépe než jeho lokálnímu rivalovi, dosud zaznamenal jedinou porážku a atakuje přední pozice.

Celek z Tilburgu asi moc dobře věděl, proč angažovat zrovna šestapadesátiletého Nizozemce, jemuž se podařilo RKC protáhnout z druhé nejvyšší soutěže do Eredivisie a následně ho tam taktéž dvakrát zachránit. Byť je pravda, že v roce 2020 nakonec došlo na udržení se zásluhou rozhodnutí od zeleného stolu, neboť ročník ovlivnila tehdy propukající pandemie koronaviru.

V novém angažmá se nicméně Grimovi daří zatím náramně. Jeho mužstvo letos například skolilo Vitesse, naposledy si poradilo i s Groningenem. "Většinu hráčů z Waalwijku znám. Samozřejmě vím, jaké mají slabiny a co je naopak jejich silnou stránkou," uvedl. "V létě domácí navíc posílili. Přišli ti zkušenější. Myslím si, že jsou nyní ještě lepší," pokračoval.

Waalwijkský stratég Joseph Oosting sice načal svoje působení v novém klubu velmi dobře, jeho tým porazil Alkmaar, avšak v následujících čtyřech kolech dvakrát prohrál a dvakrát remizoval. Derby je tak pro něj ideální možností, jak se dostat do optimální pohody a jak se naladit na týdny následující. Před pár dny RKC uhrálo poměrně cenný bod na hřišti Utrechtu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.48 - 2.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax541022:113
2.PSV Eindhoven540114:712
3.SC Heerenveen53117:610
4.Willem II53116:510
5.Feyenoord Rotterdam430111:39
6.FC Utrecht52219:48
7.NEC Nijmegen52214:68
8.FC Twente52127:67
9.Go Ahead Eagles52035:86
10.Cambuur Leeuwarden52039:176
11.SBV Vitesse52034:136
12.RKC Waalwijk51228:95
13.FC Groningen51226:95
14.Sparta Rotterdam51225:95
15.Fortuna Sittard41125:74
16.Heracles Almelo41124:64
17.AZ Alkmaar41035:83
18.PEC Zwolle50050:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Bruny

Alkmaar to dneska konečně zvládne, nebo miminálně neprohraje.

Reagovat
Chittak_LFC

*5305*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele