Eredivisie - preview 27. kola: V akci Ajax i Feyenoord

01.04.2023, 09:33, aktualizováno 02.04.2023, 08:37
Previews

Feyenoord bude v rotterdamském derby proti Spartě hájit svůj náskok na čele Eredivisie, bude přitom již vědět, jak dopadl Ajax na hřišti Go Ahead Eagles. Do hry jdou i Utrecht s Volendamem a Sittard s Groningenem...

Go Ahead Eagles - AFC Ajax

neděle 12:15

Ajaxu před touto sezónou nevyšla sázka na trenéra Alfreda Schreudera. Nutno podotknout, že měl již předem velmi nelehký úkol navázat na veleúspěchy svého předhůdce Erika ten Haga. A i když vedení klubu nemělo pevně vymyšlenou náhradu, nakonec se rozhodlo pro dosazení Johna Heitingy. Ten se svým týmem vyrukuje po reprezentační pauze na Go Ahead Eagles.

Šest bodů ztráceli hosté po šestadvaceti odehraných kolech na vedoucí Feyenoord. Dohnat tohle manko ve zbývajících pasážích ročníku rozhodně nebude jednoduchým posláním. Navíc musejí myslet rovněž na zadní vrátka, na jejich aktuální druhou příčku neustále dotírají PSV i Alkmaar, oba soupeři na ni dočasně můžou poskočit po sobotě.

Pokud si po tomto týdnu nechtějí situaci nikterak komplikovat, musejí zkrátka potvrdit úlohu jasného favorita v Deventeru. Svěřenci trenéra Reného Hakeho mají zcela odlišné ambice, pro ně je prvořadou záchrana. Zatím přitom svým ambicím a cílům jdou slušně naproti, od pásma sestupu jsou ve finále dostatečně vzdáleni. Jen by přece potřebovali podniknout ještě pár kroků k definitivnímu vyřešení této otázky.

Na říjnový souboj s The pride of the IJssel nemá Ajax vůbec dobré vzpomínky. Právě tehdy začínala jeho první menší krize, kterou následně vystřídala ta větší, listopadová a lednová. Od té doby se pak pod Heitingovým vedením dostaly výsledky přece zase do jakéhosi normálu. Jenže dohnat několik restů z dřívějška je prostě velmi náročné. Nelze vyhrávat donekonečna, což dokázal i minulý klíčový duel s Feyenoordem.

Rotterdamský protivník urval důležitou výhru. Jestli bude nakonec také tou klíčovou v boji o titul, ukážou až následující týdny. "Jsme teď ve fázi, kdy musíme začít odznova. Máme sice těžký program, naděje se ovšem nevzdáváme,” vzkazoval fanouškům hostující lodivod, že ještě nehodlá házet flintu předčasně do žita.

Obecně si začíná na své trochu překvapivé angažmá zvykat. "Přišel jsem k mužstvu, které jsem ne úplně dobře znal. Musel jsem se vypořádat i s frustrací a naštváním některých hráčů, protože se jim v tu chvíli hodně nedařilo,” popisoval. "Všichni ale pochopili, že to musíme překonat společně. A že vítězit je jediným možným způsobem, jak získat ztracené sebevědomí.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.59 - 5.45 - 1.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

AZ Alkmaar - SC Heerenveen

sobota 16:30

Nizozemská nejvyšší soutěž začne po reprezentační přestávce tradičně bez páteční předehrávky a po čtrnáctidenní přestávce se tedy jako první spolu utkají Alkmaar s Heerenveenem. Za favorita je považován domácí výběr, který stále zůstává ve hře o titul, ovšem ve zbývajícím průběhu ho čeká velmi těžká zkouška. V tuto chvíli je čtvrtý s třiapadesáti body a za druhým Ajaxem zaostává o body dva.

AZ loni obsadilo až pátou příčku ligové tabulky a muselo absolvovat velmi trnitou cestu předkolem Konferenční ligy. Nicméně tu zvládlo a brzy ho bude čekat čtvrtfinále této soutěže s belgickým Anderlechtem, kde taktéž bude plnit úlohu mírného favorita, jelikož mezi šestnáctkou nejlepších si vyšláplo na italské Lazio (v obou případech 2:1). Naposledy v lize však prohrálo v Enschede s Twente (1:2) a na první Feyenoord již ztrácí osm bodů.

"Je velmi náročné kombinovat tyto dvě soutěže a se ztrátami se musí počítat, i když v tuto důležitou chvíli nás prohra s Twente samozřejmě hodně mrzela. Spoustu našich hráčů se vrátilo z reprezentačních srazů a teď mají motivaci dohnat Feyenoord, osm před koncem stále není nic ztraceno. Momentálně nás však čeká Heerenveen, jenž dokáže překvapit kohokoli, a my se na něj musíme co nejlépe připravit," má jasno domácí lodivod Pascal Jansen.

Hosté se poslední dobou spíše trápí a se ziskem čtyřiatřiceti bodů jsou devátí, avšak před čtrnácti dny přerušili svou čtyřzápasovou sérii bez výhry v Groningenu (2:0). V předchozím vzájemném měření sil obou rivalů měl navrch favorit a na stadionu Abe Lenstra zvítězil 2:0. Jansen nemůže počítat s Mijnansem a Bazoerem, na trávníku se možná neobjeví ani De Wit, Westerweld, Martins Indi a Dekker. SC nenasadí Van Beeka, Van Akena ani brankáře Nopperta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.15 - 5.78

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SBV Excelsior - FC Twente

sobota 18:45

Twente od poloviny února do začátku března tohoto roku začal docházet dech a ve třech zápasech získalo jediný bod, ovšem těsně před reprezentační přestávkou opět zabralo a vrátilo se tak do hry o přímý postup do evropských pohárů. V tuto chvíli mu patří páté místo se ziskem sedmačtyřiceti bodů a za pátým Alkmaarem zaostává o šest bodů, naopak před sedmou Spartou je o jediný bod. Teď se pokusí najít recept na podceňované SBV.

Rotterdamský tým zvládl první polovinu sezóny a nacházel se v blízkosti klidného středu tabulky, jenomže po úspěchu s Volendanem (2:0) v polovině ledna získal v nadcházejících osmi duelech Eredivisie jediný bod a propadl se až do sestupového pásma. Svou tristní bilanci přerušil teprve naposledy proti poslednímu Cambuuru, který dokázal porazit 4:1 a se třiadvaceti body se proto vrátil na patnáctou příčku o dva body před šestnáctý Emmen.

FC se zlepšilo začátkem března proti Heerenveenu, avšak nadějné vedení 3:1 neudrželo a získalo jen bod za divoký nerozhodný výsledek 3:3. Následně ale nedalo šanci Fortuně (3:0) a minule si vyšláplo na vysoce favorizovaný Alkmaar (2:1). V dresu Twente letos září český reprezentační útočník Václav Černý, neboť ten letos nasázel už deset branek a je suverénně nejlepším střelcem týmu, i v tuto chvíli by tedy měl nastoupit v základní sestavě.

Jasný favorit přivítal Excelsior v tomto ročníku již ve 3. kole a přehrál ho hladce po výsledku 4:0. "Je velká škoda, že nás zastavily reprezentační zápasy, nicméně my hodláme pokračovat v nastoleném tempu i nadále a doufáme, že přeci jen poskočíme do nejlepší čtyřky. Excelsior nemá co ztratit a musíme si na něj dávat velký pozor," řekl natěšený trenér Twente Ron Jans.

Ten postrádá Hilgerse, Kjøla, Ugaldeho a možná i Rotse, Bramu či dalšího českého krajánka Michal Sadílka. Domácí nemohou počítat s Feinem, Awoudjou, Besuijenem ani Donkorem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.38 - 4.80 - 1.48

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

NEC Nijmegen - PSV Eindhoven

sobota 20:00

Hráči PSV celkem brzy vypadli z evropských pohárů a momentálně se mohou plně koncentrovat na domácí soutěž, ve které je však nic jednoduchého nečeká. V tuto chvíli jim patří třetí místo s třiapadesáti body o skóre před čtvrtým Alkmaarem a na vedoucí Feyenoord už mají manko propastných osmi bodů. Teď jedou na půdu remízového krále soutěže z Nijmegenu a chtějí odčinit předchozí zaváhání.

Eindhovenský gigant se pomalu připravuje na semifinále národního poháru s třetiligovou senzací ze Spakenburgem, v uplynulých týdnech přeci jen stabilizoval svou výkonnost a v pěti zápasech vybojoval solidních třináct bodů, jelikož ztratil pouze s Utrechtem (2:2). Těsně před reprezentační přestávkou zavítal na půdu houževnatého Vitesse a po nepříliš povedeném výkonu s ním remizoval 1:1, tato ztráta ho v konečném účtování může mrzet.

NEC se v šestadvaceti duelech letošního ročníku rozešlo se svými soupeři smírně již třináctkrát a v tomto ohledu nemá žádnou konkurenci. V minulých šesti případech nestačilo jen na obhájce mistrovského titulu Ajax a to ještě nejtěsnějším poměrem 0:1, jinak si na konto připsalo hned tři výhry včetně té poslední proti konkurenčnímu Waalwijku (3:1). Rázem se tak oddálilo sestupovému pásmu a posunulo se na solidní osmé místo se čtyřiatřiceti body.

"Nijmegen po celou sezónu hraje velmi zodpovědně a nedělá téměř žádné chyby, dát mu dvě a více branky není vůbec jednoduché. My se pokusíme rozebrat jeho hru, důležitá bude také produktivita. I když by se nám ze začátku nedařilo, tak za žádnou cenu nechceme propadat panice," má jasno kouč PSV Ruud van Nistelrooy.

Domácí momentálně prohráli s PSV již desetkrát za sebou, naposledy s ním remizovali v roce 2012. Van Nistelrooy postrádá Mauru Júniora, Fofanu, Sávia, Joeyho Veermana i brankáře Beníteze, domácí nemají k dispozici Sandlera, Verdonka, Roefse a De Wolfa.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.16 - 4.29 - 1.63

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Cambuur Leeuwarden - FC Emmen

sobota 20:00

Opravdu hodně nelehký úkol čeká na Cambuur ve zbytku této sezóny. Potřebuje se vymanit z poslední příčky tabulky alespoň na tu šestnáctou, barážovou, na níž ztrácí pět bodů. Přitom ta úplně bezpečná, tedy patnáctá, je mu vzdálena již na sedm. A po reprezentační pauze vyzve v opravdu pořádně důležitém souboji Emmen, který je před ním vpředu právě jen o dvě pozice.

Za posledních osmnáct ligových kol zvítězil celek z Leeuwardenu pouze dvakrát. Když zkraje března doma skolil Go Ahead Eagles, a to pomrěně jasným způsobem, možná se zdálo, že se odpíchne k lepším zítřkům. Jenže následovaly jen dva další debakly, a to na půdě PSV a Excelsioru. "V zásadě se naše příprava na tohle utkání nezměnila. Pokaždé se chcete připravit hlavně co nejlépe. Ale ano, můžeme tenhle zápas nazvat dalším klíčovým v boji o záchranu,” uvedl před utkáním domácí lodivod Sjors Ultee.

Ani jeho protějšek Dick Lukkien pochopitelně nemá vůbec klidné spaní. Byť je pravda, že jeho situace nevypadá na první pohled tak strašidelně, z barážového postavení vzhlíží ke klidným vodám s nepatrným mankem. "Narazí na nás přímý konkurent v bitvě o udržení. Největší rozdíl může udělat mentální nastavení. V tom musíme být silní,” dodával Ultee.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.21 - 3.22

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

RKC Waalwijk - SBV Vitesse

sobota 21:00

Vitesse neprožívá zrovna nejšťastnější sezónu a dobře ví, že nejlepší osmička zaručující šanci na evropské poháry není příliš reálná, ovšem osm kol před koncem ještě není o ničem rozhodnuto. SBV se v tuto chvíli nachází až na čtrnáctém místě tabulky se čtyřiadvaceti body a právě za osmým Nijmegenem zaostává o propastných deset bodů. Teď zavítá na půdu Waalwijku, který naopak překvapuje svými výkony a je desátý s dvaatřiceti body.

RKC se zpočátku také příliš nevedlo a vypadalo to, že bude tradičně bojovat jen o udržení prvoligové licence, ale následně začalo pravidelně sbírat body a pozice ve středu tabulky mu určitě vyhojuje. Po jasných výhrách nad Fortunou (3:1) a Heerenveenem (4:1) se lehce zaseklo, neboť těsně nestačilo na PSV (0:1) a před reprezentační přestávkou neuspělo s konkurenčním Nijmegenem (1:3).

Vitesse dokázalo přerušit svou sérii čtyř ligových porážek právě před čtrnácti dny, když překvapilo adepta titulu PSV a vybojovalo s ním remízu 1:1, která by mu v následujícím průběhu mohla pomoci. Svěřenci trenéra Phillipa Cocuho totiž stále bojují o záchranu, protože před šestnáctým Emmenem mají náskok pouhých tří bodů a to v tuto chvíli určitě není dostatečný náskok.

Hosté se v tomto ročníku utkali se svým soupeřem již ve 4. kole a získali s ním bod za remízu 2:2. Domácí lodivod Joseph Oosting by měl mít k dispozici kompletní kádr, Cocu znovu nenasadí vykartovaného Witteka a zraněného Davyho Pröppera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.57 - 2.63

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
26
18
7
1
59 : 25
61
2
AFC Ajax
26
16
7
3
72 : 28
55
3
PSV Eindhoven
26
16
5
5
67 : 31
53
4
AZ Alkmaar
26
16
5
5
52 : 30
53
5
FC Twente
26
13
8
5
44 : 22
47
6
Sparta Rotterdam
26
13
7
6
41 : 27
46
7
FC Utrecht
26
10
8
8
42 : 41
38
8
NEC Nijmegen
26
7
13
6
35 : 26
34
9
SC Heerenveen
26
9
7
10
31 : 36
34
10
RKC Waalwijk
25
8
8
9
40 : 40
32
11
Go Ahead Eagles
25
7
8
10
36 : 44
29
12
Fortuna Sittard
26
8
5
13
32 : 46
29
13
FC Volendam
26
7
5
14
31 : 56
26
14
SBV Vitesse
26
5
9
12
30 : 46
24
15
SBV Excelsior
26
7
2
17
25 : 61
23
16
FC Emmen
26
4
9
13
23 : 45
21
17
FC Groningen
26
4
5
17
25 : 52
17
18
Cambuur Leeuwarden
26
4
4
18
20 : 49
16

Zbývající zápasy

02.04. 14:30
FC Utrecht - FC Volendam
02.04. 14:30
Sparta Rotterdam - Feyenoord Rotterdam
02.04. 16:45
Fortuna Sittard - FC Groningen

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele