Eredivisie - preview 10. kola: Ajax - PSV

22.10.2021, 09:32, aktualizováno 24.10.2021, 09:01
Previews
Johan Cruijff Arena (© AFP)
Svým šlágrem disponuje rovněž nizozemská liga - odpoledne se o první místo poperou Ajax s PSV Eindhoven. Ve stínu magnetu kola se dnes konají další čtyři zápasy, na prvoligový fotbal se mohou těšit i fanoušci v Enschede, Leeuwardenu, Arnhemu a Groningenu...
FC Twente - NEC Nijmegen  (neděle 12:15)
Oba dva nedělní protivníci si v této sezóně nevedou úplně špatně a se svými dosavadními výkony mohou být spokojeni, v tuto chvíli je na tom o něco lépe domácí výběr. Ten po rozpačitém vstupu do sezóny zvítězil čtyřikrát za sebou a momentálně neprohrál již šestkrát po sobě, v tabulce se proto nachází na solidním sedmém místě s patnácti body. Hosté doposud posbírali o čtyři body méně a patří jim jedenáctá pozice.

Celek z Enschede v úvodních třech kolech hned dvakrát prohrál a jednou remizoval, ovšem posléze si dokázal poradit s Utrechtem (1:0), Vitesse (4:1), Alkmaarem (3:1) i Heerenveenem (3:2). V posledních dvou duelech se rozešel smírně v poměru 1:1 s Groningenem i Willemem. V domácím dresu pravidelně nastupuje český krajánek Michal Sadílek, který by neměl chybět v základní sestavě ani teď, útočník Václav Černý se teprve vrací do tréninku po zranění kolene.

Hosty minulý zápas potkala velká tragédie, jelikož po prohraném utkání s Vitesse (0:1) nevydržela na jejich stadionu tribuna v sektoru hostů při oslavě fanoušků s hráči SBV a klubu tak nyní hrozí, že nadcházející zápasy bude muset odehrát bez diváků. "Tato tragédie určitě NEC otřásla, na druhou stranu jsou hráči profesionálové a na trávníků budou chtít ukázat, co v nich je. Musíme být obezřetní ve všech směrech," řekl s respektem trenér Twente Ron Jans.

Svěřenci kouče Rogiera Meijera letos zvítězili třikrát, v předchozích čtyřech střetnutích ale hned třikrát nedosáhli ani na bod a poradit si dokázali pouze se Sittardem (3:1). Se svým současným rivalem se naposledy utkali v sezóně 2018/2019 ještě ve druhé lize a po porážce 0:2 jasně dominovali v domácí odvetě po výsledku 4:0. Jans kromě Černého nenasadí Ugaldeho, Troupéeho, vykartovaného Zerroukiho a možná ani Pierieho s Lukokim, Meijer postrádá čtveřici Van Eijden - De Wolf - Duelund - Proper.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.97 - 5.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cambuur Leeuwarden - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.30 - 4.59 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - Go Ahead Eagles  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.95 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - PSV Eindhoven  (neděle 16:45)
Ajax i PSV dlouhodobě patří mezi hlavní adepty na titul a v dosavadním ročníku nizozemské nejvyšší soutěže to vypadá, že tomu jinak nebude ani teď. Oba dva soupeři se totiž nacházejí na čele tabulky a dělí je jediný bod, navíc se nacházejí v celkem solidní formě. AFC patří vedoucí pozice s dvaadvaceti body, gigant z Eindhovenu je druhý s jednadvaceti body a teď v Amsterdamu rozhodně nebude chtít prohrát.

Svěřenci trenéra Erika ten Haga prohráli na domácí scéně pouze jednou a to velmi překvapivě s Utrechtem (0:1), k sedmi výhrám ještě přidali jeden nerozhodný výsledek hned ve 2. kole s Twente (1:1). Obdivuhodné výkony předvádějí hlavně v základní skupině Ligy mistrů, ve všech třech duelech totiž zvítězili. Nejprve deklasovali portugalský Sporting (5:1), pak přehráli turecký Besiktas (2:0) a před pár dny šokovali i německý Dortmund (4:0).

V tuto chvíli tak mají výrazně našlápnuto do osmifinále Ligy mistrů, navíc jejich skóre 11:1 opravdu budí respekt. "Za žádnou cenu si nesmíme myslet, že dojdeme v této soutěži hodně daleko a k tomu bez potíží získáme titul. Samozřejmě nás současná výkonnost těší, ale teď je před námi veledůležitý souboj s PSV a my se musíme zkoncentrovat, co nejlépe to půjde. Také PSV má za sebou zápas v evropských pohárech, takže oba půjdeme do zápasu za stejných podmínek," prohlásil Ten Haag na předzápasové tiskové konferenci.

Ajax nemá na svého nadcházejícího rivala příliš dobré vzpomínky, neboť hned na úvod v Superpoháru s ním utrpěl debakl 0:4. "Určitě máme co napravovat, i když se jednalo o start do nové sezóny a my jsme aktuálně v úplně jiném rozpoložení. Bude to velká bitva a už se na ní moc těším," dodal jednapadesátiletý rodák z Haaksbergenu s očekáváním v hlasem.

Výběr vedený koučem Rogerem Schmidtem letos v lize taktéž vyhrál hned sedmkrát, oproti Ajaxu ale zaznamenal dvě prohry - s Feyenoordem (0:4) a s Willemem (1:2). V této sezóně se probojoval do základní skupiny Evropské ligy a ve skupině B je třetí se čtyřmi body. Nejprve remizoval se španělským Realem Sociedad (2:2), pak nedal šanci rakouskému Sturmu Graz (4:1) a ve čtvrtek těsně nestačil na francouzské Monako (1:2).

"Máme před sebou velmi náročný program, ale je jen na nás, jak se s tím vypořádáme. V neděli jedeme do Amsterdamu a chceme předvést co možná nejlepší výkon, který nám přinese klíčové body. Po celou dobu musíme bojovat o každý centimetr prostoru, rozhodovat budou detaily," prohlásil německý lodivod Schmidt. Ten postrádá Maduekeho, Ledezmu, Doana a možná i Gakpa, AFC nenasadí Klaibera a ani brankářské duo Stekelenburg - Onana.
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Pasveer - Mazraoui, Timber, Martinez, Blind - Álvarez, Gravenberch, Berghuis - Neres, Tadič, Haller
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Drommel - Max, Obispo, Ramalho, Mwene - Sangaré, Van Ginkel, Götze - Vertessen, Zahavi, Bruma
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.81 - 6.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Groningen - AZ Alkmaar  (neděle 20:00)
Alkmaar prožil velmi zpackaný vstup do nového ročníku, v posledních týdnech své výkony však stabilizoval a nyní se škrábe tabulkou vzhůru. Momentálně zvítězil již pětkrát za sebou, z toho hned třikrát na ligové scéně a díky tomu se posunul na devátou pozici s dvanácti body. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita na půdě tápajícího Groningenu, kterému se letos vůbec nedaří a s pouhými sedmi body na kontě je až šestnáctý.

Hosté v úvodu sezóny poztráceli několik cenných bodů a navíc nesplnili ani svůj cíl postoupit do základní skupiny Evropské ligy. Momentálně tak působí v hlavní fázi nově vzniklé Konferenční ligy a v ní dominují, jelikož ve třech duelech získali sedm bodů (mj. porazili i Jablonec po výsledku 1:0). V Eredivisii po třech porážkách v řadě deklasovali nováčka Go Ahead (5:0), pak si poradili s Cambuurem (3:1) a minule nedali šanci silnému Utrechtu (5:1).

Trenér Pascal Jansen věří, že si kádr po mnoha změnách oproti uplynulému ročníku na sebe zvyknul a jeho výkony tak budou mít stoupající tendenci. "Teprve v posledních týdnech předvádíme naši pravou tvář a já pevně doufám, že to vydrží co nejdéle. V lize se jedná o dlouhodobý proces a my rozhodně máme co dohánět. Nyní se soustředíme pouze na utkání v Groningenu, které v žádném případě nebude snadné," myslí si osmačtyřicetiletý Jansen.

Domácí FC v žádném případě nenaplňuje očekávání, a pokud se chce vyhnout záchranářským bojům, tak za každou cenu musí přidat. Tým vedený dlouholetým koučem Dannym Buijsem doposud bodoval naplno pouze jednou a to hned v úvodním kole s Cambuurem (2:1), momentálně tedy nezvítězil už sedmkrát po sobě. Na Alkmaar se mu v předešlém ročníku dařilo, získal s ním totiž čtyři body (2:1 a 0:0). Jansen nemůže využít služeb Midtsjøa s Helmerem, Buijs postrádá Te Wierika a možná i Duarteho s Balkerem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.29 - 3.73 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Utrecht - SC Heerenveen  (sobota 18:45)
Utrecht zatím prožívá celkem úspěšnou sezónu a momentálně atakuje nejvyšší příčky, se ziskem sedmnácti bodů se nachází na velmi solidním čtvrtém místě. Nyní přivítá konkurenční Heerenveen, kterému se sice povedl vstup do nového ročníku, ale momentálně se dostal do krize a tabulkou se propadl na osmé místo s třinácti body. Na půdě favorizovaného protivníka se určitě pokusí překvapit a bez šance na bodový zisk není.

Utrecht v dosavadním průběhu prohrál pouze dvakrát a to vždy ve venkovním prostředí. Nejprve neuspěl v Enschede s místním Twente (0:1) a naposledy nedokázal vzdorovat silnému Alkmaaru, když na jeho půdě utrpěl vysoký debakl 1:5. Jinak si ale na konto připsal hned šest výher, mimo jiné dokázal senzačně zvítězit i v Amsterdamu nad mistrovským Ajaxem po výsledku 1:0. Hosté v posledních čtyřech zápasech hned třikrát prohráli.

V prvních pěti duelech vybojovali solidních deset bodů, pak ale nestačili na Feyenoord (1:3) s Heerenveenem (2:3) a po vydřeném úspěchu na hřišti posledního Zwolle (1:0) nenašli recept na Ajax (2:3). "Očekávám vyrovnaný souboj, Heerenveen má totiž obrovské kvality a na čele tabulky není jen kvůli nevyrovnanosti výkonů. Nic jednoduchého nás nečeká, my po výprasku v Alkmaaru rozhodně máme co napravovat," uvedl domácí stratég René Hake.

Vzájemné zápasy obou sobotních soupeřů jsou nesmírně vyrovnané, poslední tři totiž skončily nerozhodně. Hake se v tomto zápase bude muset obejít bez Mokonoa, Gustafsona, Mamengiho a St. Jaga. Jeho protějšek Johnny Jansen nemůže využít služeb Muldera, Stevanoviče a Bochniewicze.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.12 - 7.99
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PEC Zwolle - Heracles Almelo  (sobota 20:00)
Zwolle v tomto ročníku zažívá nejhorší vstup v dějinách a bude mít co dělat, aby udrželo prvoligovou licenci. Na nějaké závěry je sice ještě velmi brzy, ovšem PEC v dosavadních devíti kolech získalo jediný bod a je beznadějně poslední, na sedmnáctou Spartu momentálně ztrácí propastných šest bodů. Nyní se pokusí rozšířit své bodové konto proti nevyzpytatelnému Heraclesu, kterému patří dvanáctá příčka s deseti body.

Domácí výběr tak utrpěl již osm porážek a trápí se hlavně v ofenzivě, jelikož doposud zaznamenal pouhopouhé tři vstřelené branky. V tuto chvíli nesupěl třikrát za sebou, neboť utrpěl debakl v Utrechtu (1:5), poté těsně nestačil na Heerenveen (0:1) a před týdnem i přes bojovný výkon podlehl favorizovanému PSV (1:3). Jeho sobotní rival je na tom o něco lépe, na druhou stranu ani on nemůže být úplně spokojen.

Výběr z Almela vyhrál pouze třikrát, oproti ostatním týmům Eredivisie však disponuje jedním duelem k dobru. V posledních týdnech se jeho výkony přeci jen zvedly, protože před vlastními fanoušky dokázal zdolat Alkmaar s Willemem II (v obou případech 3:2) a také Waalwijk (1:0). Naopak venku se mu nedařilo a na trávnících nováčků Cambuuru i Go Ahead nevybojoval jediný bod (1:2 a 2:4).

"Dobře víme, co můžeme od Heraclesu očekávat, my se však chceme plně koncentrovat pouze na náš výkon. Pokud dokážeme konečně zvítězit, tak jsem přesvědčen, že se karta může obrátit. V žádném případě nic nevzdáváme, v této fázi není naše situace kritická. Teď chceme zvítězit a uvidíme, jakým směrem se pak vydáme," pronesl odhodlaně stratég PEC Art Langeler.

Ten stále nenasadí dlouhodobé marody Van Wermeskerkena s Clementem, hosté postrádají Szökeho, Lundinga, Sonnenberga, Oubellu i vykartovaného Fadigu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.32 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam  (sobota 21:00)
Oba dva sobotní protivníci v žádném případě nemohou být spokojeni se svým dosavadním působením v nejvyšší soutěži a nyní nutně potřebují získat důležité tři body. Domácí RKC doposud zvítězilo jen jednou a to hned v úvodním kole nad silným Alkmaarem (1:0), od té doby pravidelně střídá porážky s nerozhodnými výsledky. Rotterdamský vyzyvatel je na tom velmi podobně, neboť taktéž dosáhl na jediné vítězství.

Waalwijk i Sparta proto mají na kontě shodný počet sedmi bodů a jsou ve velkém ohrožení sestupového pásma, RKC je díky lepšímu skóre patnácté a Sparta až předposlední sedmnáctá. Svěřenci trenéra Josepha Oostinga dokázali v předchozích dvou případech remizovat - nejprve se rozešli smírně s nováčkem Go Ahead (1:1) a vzápětí vybojovali nesmírně cenný bod s favorizovaným Feyenoordem (2:2).

Tým vedený trenérem Henkem Fräserem prohrál v předchozích pěti utkáních jen dvakrát, na druhou stranu ani jednou nezvítězil. Po porážkách s Cambuurem (0:4) a PSV (1:2) se minule rozešel smírně s Groningenem (1:1). "Tento zápas bude důležitý hlavně z hlediska psychiky, vítězný tým totiž může nabrat potřebné sebevědomí. Očekávám lehce nervózní průběh, který by měl být vyrovnaný ve všech ohledech," vyjádřil se Fräser s očekáváním v hlase.

RKC má na marodce tři hráče, do zápasu určitě nezasáhnou Pereira, Van der Venne a Min. Sparta se sice nepotýká s marodkou, ale bude se muset vypořádat s absencemi vykartovaných Abelse s Meijersem. Ve vzájemných duelech jasně dominuje rotterdamský klub, ten totiž porazil svého sobotního soupeře již šestkrát za sebou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.32 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Willem II - Fortuna Sittard  (pátek 20:00)
Hráči Willemu vstoupili do tohoto ročníku naprosto úchvatným způsobem a zdálo se, že budou atakovat nejvyšší příčky, ovšem v měsíci říjnu se jejich rozjetý vlak zastavil a nyní se ke své spanilé jízdě určitě budou chtít vrátit. V páteční předehrávce 10. kola přivítají houževnatou Fortunu, která se srdnatě pere o záchranu a v boji o udržení prvoligové licence potřebuje každý bod. V tuto chvíli jí patří čtrnáctá příčka s osmi body.

Celek z Tilburgu získal v úvodních sedmi kolech úctyhodných šestnáct bodů za pět výher, jednu remízu a jedinou porážku hned v úvodním kole s vysoce favorizovaným Feyenoordem (0:4). Jinak ale například dokázal zdolat Groningen i PSV (v obou případech 2:1). Pak ovšem zavítal do Almela a místnímu Heraclesu podlehl po výsledku 2:3, po reprezentační přestávce se utkal s Twente a remizoval s ním 1:1. V Eredivisii je proto čtvrtý se sedmnácti body.

Jeho nadcházející protivník doposud zvítězil pouze dvakrát, před týdnem se střetl s Cambuurem a po velmi vyrovnaném průběhu ho přehrál nejtěsnějším poměrem 1:0. "My si opět musíme začít věřit, porážka s Heraclesem v nás zanechala hořkou pachuť. Na druhou stranu máme sezónu dobře rozehranou a případná výhra nad Sittardem by nám mohla vrátit potřebné sebevědomí. Je však pravdou, že nás jednoduchý duel nečeká," prohlásil opatrně kouč Willemu Fred Grim.

Ten se v tomto střetnutí znovu musí obejít bez Spieringhse, Heerkense a zřejmě i Ruitera, karetní trest za vyloučení v Enschede k tomu bude odpykávat Köhn. Hosté nemohou využít služeb Semeda a Feratiho. V loňských vzájemných duelech se oba výběry podělily po třech bodech, neboť nejprve uspěl výběr ze Sittardu (3:2) a poté v odvetě v Tilburgu prohrál 1:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.69 - 4.31
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax971132:222
2.PSV Eindhoven970222:1221
3.FC Utrecht952219:1017
4.Willem II952213:1117
5.Feyenoord Rotterdam851222:1116
6.SBV Vitesse95139:1516
7.FC Twente943215:1115
8.SC Heerenveen941411:1413
9.AZ Alkmaar840419:1312
10.Cambuur Leeuwarden940516:2212
11.NEC Nijmegen932410:1611
12.Heracles Almelo831411:1410
13.Go Ahead Eagles931511:1810
14.Fortuna Sittard82248:168
15.RKC Waalwijk914412:157
16.FC Groningen91448:157
17.Sparta Rotterdam91448:177
18.PEC Zwolle90183:171

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Vopi11

V neděli souboj o prvního fleka, jedeme Ajax XXX

Reagovat
AjaxFans

Mám na nás vsazeno

Reagovat
Vopi11

Já na svoje týmy sázet nemůžu, protože pak vždycky prohrajou

Reagovat
smazaný uživatel

Mají jim co vracet. Tip 4:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele