Den Haag po třinácti letech sestupuje, budoucnost klubu je nejistá

14.05.2021, 09:06
Aktuality
Den Haag držel naděje na udržení se v Eredivisie dvě kola před koncem sezóny, vaz mu však nadobro srazila porážka v důležitém měření sil s Willemem II i vítězství Emmenu v souběžně hraném utkání proti Heerenveenu. Na alespoň barážovou šestnáctou pozici tak disponuje před nedělními závěrečnými bitvami už matematicky nedostižitelným čtyřbodovým mankem.

Celek ze západu Nizozemska se na nejvyšší úrovni držel nepřetržitě od roku 2008, už loni mu přitom reálně hrozil sestup, nebýt skutečnosti, že ligová soutěž byla předčasně ukončena po vypuknutí pandemie. "Jak se mi vede? Špatně," reagoval na porážku s tilburgským soupeřem trenér Ruud Brood.

"Po minulých týdnech jsme si věřili. Nyní ale kolem sebe vidím různé nepříjemnosti a složitě se mi udržují emoce pod pokličkou. Mám těžkou práci. Každý to teď má těžké. Byli jsme přesvědčeni, že můžeme Willem II porazit. Vidím hráče i všechny naše zaměstnance truchlit. Opona spadla, inkasovali jsme poslední úder," hlesl.

Už po poločase jeho mužstvo prohrávalo o tři branky, navíc hned zkraje zápasu trefil Goossens brankovou konstrukci, za stavu 0:2 neproměnil v důležitou chvíli penaltu El Khayati. "Ten zápas se vyvíjel divně," hodnotil Brood. "Napálili jsme tyčku, najednou byl míč na druhé straně a obdrželi jsme první branku. Pak jsme nevyužili ani pokutový kop, uběhlo jen pár desítek sekund a prohrávali jsme o tři góly. To už jsme víru v podstatě ztratili. Sice jsme měli naději, už jsme nicméně byli v obtížné situaci. Celý týden jsme tvrdě dřeli, věděli jsme, co máme dělat, utekl nám ovšem začátek a následně se zřejmě projevila i nervozita."

Fanoušci ADO bezpochyby nemají radost ze zpráv ohledně dalšího působení současného majitele, čínské společnosti United Vansen, která údajně míní klub prodat. "Pořád na téhle frontě bojujeme. Musíme se dobře podívat na to, jak vše probíhalo. Potřebujeme čas," dodával Brood. "Jsme tam, kde jsme. Je fakt složité hodnotit tenhle ročník, všichni jsme plní emocí. Měli jsme možnost několikrát urvat body, jenže jsme sami sebe neodměnili. Pořád jsem si myslel, že je záchrana možná. I když si uvědomujete, že jste degradováni, nikdy si na tyhle pocity nezvyknete."

Kromě Den Haagu se ve čtvrtek rozloučilo s Eredivisie taktéž Venlo. To venku nepřekvapilo Ajax, na jeho půdě padlo 1:3. K úspěchu mu přitom nepomohlo ani dvacet šest ligových branek řeckého útočníka Georgiose Giakoumakise, který s téměř stoprocentní jistotou převezme po konci sezóny cenu pro nejlepšího střelce.

Na spodku tabulky se tedy řeší už jen jedna otázka, baráž o udržení totiž reálně hrozí ještě před několika týdny odsuzovanému Emmenu, právě Willemu II a po teoretické stránce i Waalwijku, který má oproti těmto dvěma soupeřům nejen více získaných bodů, ale i o dost lepší skóre.

Autor: Patrik Sandev / vi.nl

Komentáře (32)

Přidat komentář
Chlupatá máma

Poslední tým v lize a suveréně nejlepší střelec. Pochybuju, že se něco takovýho kdy stalo a že se to bude v tak kvalitní lize opakovat.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Thimpu25

mně se nechce věřit, že by jeho spoluhráči byli oproti němu tak špatní... vůbec nerozumím tomu, jak se může ten tým dostat do takovýho srabu, že ztratí během 12-14 kol snad 11 bodů náskok na sestup, když má 26 branek jednoho frajera... fakt slušnej bizár

Reagovat
Kily

snažím se vzpomenout a napadá mě jen NHL a v ní tehdy tragický Washington, kterému z bahna nepomáhaly ani bodové hody Jágra, Langa a Gončara

Reagovat
icka

Tampa a St Louis + někdo ne?

Reagovat
Kily

Lecavalier?

Reagovat
Tomas Kazu Joker

Vinny. ❤️

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Kucka

Reagovat
TheMally11

Venlo je ale předposlední

Reagovat
AC Sparta Praha good

Sice je, ale stejně jde o unikát a nechápu, proč v řecké repre ho nestaví do základu

Reagovat
Kucka

Navíc koukám, že borcovo maximum doteď byla jedna sezona s 11 gólama kdysi v Řecku. Letos mu to asi slušně lepilo.

Reagovat
smazaný uživatel

na jejich repre je moc golovej

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
AC Sparta Praha good

Reagovat
Fill

Jelikož po přestupu do Venla se toho moc za repre neodehrálo, tak stihl přátelák a kvaldu na MS. Před přestupem si o repre svými výkony neříkal a byli tam lepší borci.

Reagovat
smazaný uživatel

V Československé lize byl nejlepší střelec ligy u sestupujícího Petráš z D.B.B. v 68/69 a dělený nej. střelec Jósza z Lokomotivy, když spadla v 73/74 a Nehoda ze Zlína tehdy TJ Gotwaldov v sezóně 70/71 taky dělený. Ten Zlín byl navíc v té sezóně úplně poslední.

Reagovat
mayday

Já jsem byl kdysi taky nejlepší střelec soutěže a sestupovali jsme. Pravda, šlo o okresní přebor...

Reagovat
fabec1222

Škoda, že je trénuje ten Hag

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Hag první.

Den Haag poslední.

Nejlepší střelec soutěže sestupuje.

Trofej roztavená na desetitisíce malých hvězdiček.

Solidní sezona

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Musíme to tulipánům příští rok vrátit. Není možný, aby nějaká liga triumfovala v bizarnosti českou.

Reagovat
doshcz

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že Brno asi sestoupí, to přináší bizáru dost.

Reagovat
Fodbalysta

*určitě sestoupí

Reagovat
Thimpu25

Reagovat
naheCZ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
berliner

Skoda Den Haagu tenhle tym hral v sezone 2011-2012 predkola EL a ted tohle snad se udrzi aspon Willem II

Reagovat
smazaný uživatel

Pro ligu skoda, ty derby s Feyenoordě budou chybet

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele