Bundesliga - preview 5. kola: Wolfsburg chce udržet perfektní zápis

17.09.2021, 11:33, aktualizováno 19.09.2021, 09:14
Previews
Radost hráčů Wolfsburgu (© AFP)
Ani bod doposud neztratili v bundeslize fotbalisté Wolfsburgu, v neděli je čeká utkání proti Frankfurtu. Dortmund přivítá ve svém stánku Union Berlín, soupeře Slavie z Konferenční ligy. Hosté jsou zatím v lize bez porážky, ovšem ze čtyř zápasů třikrát remizovali. Stuttgart narazí na Leverkusen.
VfB Stuttgart - Bayer Leverkusen  (neděle 15:30)
Od úvodního kola Bundesligy už uběhl měsíc a Stuttgart svou sbírku vítězství zatím nerozšířil. Od výprasku Fürthu dva zápasy prohrál a jeden remizoval. V neděli odpoledne ho čeká silný Leverkusen, který střílí góly jako na běžícím páse.

Nechybělo moc a Stuttgart by si i v minulém kola připsal porážku. Zápas ve Frankfurtu zremizoval až minutu před koncem. Bod má pro VfB svojí cenu, ale kouč Matarazzo příliš spokojený nebyl. "Nebyli jsme dostatečně klidní na balónu a udělali až příliš mnoho jednoduchých chyb," zkritizoval výkon kouč Matarazzo.

Lodivod VfB dobře ví, že proti Leverkusenu je potřeba jiného přístupu a podobný výkon jako před týdnem nemusí na body vůbec stačit. "Pokud dáte Leverkusenu prostor, pak jsou nebezpeční. Jsou nejlepším týmem v lize, co se protiútoků týče. My ale nemůžeme hrát jenom zataženě, musíme být i aktivní a hrát opravdu intenzivně," hledal recept na nedělního soupeře Matarazzo. Stuttgart doma neporazil Leverkusen přes jedenáct let!

I tento fakt přispívá k tomu, že jsou Farmaceuti velkým favoritem. Leverkusen získal ve čtyřech kolech sedm bodů a klidně mohl mít více. Před týdnem nezvládl přestřelku s Dortmundem, kterou ztratil v poměru 3:4. Potěšující zprávou pro českého fanouška je produktivita Bayeru. Hosté střílejí hodně gólů a svůj podíl má na tom i český útočník Patrick Schick. Od začátku sezony zatížil soupeřovic konta již třemi bundesligovými brankami. Dohromady pak Bayer nasázel dvanáct gólů, což je třetí nejvyšší počet po Bayernu a Dortmundu.

Leverkusen má za sebou i povedený vstup do Evropské ligy. Ve čtvrtek doma v Bay Aréně přehrál 2:1 maďarský Ferencváros a kouč Gerardo Seoane i pošetřil sestavou. Například Patrick Schick přišel do hry až jako střídající hráč v 67. minutě.

Oba celky jsou takřka v plné síle. Pouze na straně domácích bude scházet Waldermar Anton. Poslední vzájemné měření sil proběhlo v únoru letošního roku a padlo v něm sedm branek, přičemž z vítězství 5:2 se radoval Leverkusen.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Muller - Kempf, Karazor, Mavropanos - Mangala, Klement, Endo, Massimo, Sosa - Klimowicz - Marmoush
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecký - Frimpong, Tah, Kossounou, Bakker - Palacios, Aranguiz - Diaby, Wirtz, Paulinho - Schick
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.27 - 3.75 - 2.21
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Dortmund - Union Berlín  (neděle 17:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.45 - 8.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt  (neděle 19:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.76 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - VfL Bochum  (sobota 15:30)
Bayern zatím zaznamenal napříč všemi soutěžemi pouze jedno zaváhání, po remíze na půdě Mönchengladbachu se ovšem postupně rozjel na obvyklé plné otáčky a poslední dva zápasy ukázaly, že jeho forma čím dál více graduje. Zaváhat zrovna proti nováčkovi Bundesligy z Bochumi by bylo překvapivé. A především zbytečné pro možné posunutí se na čelo tabulky.

Před týdnem v ligovém měření sil porazil hned o tři branky Lipsko, následně si v Lize mistrů poradil stejným rozdílem taktéž venku s Barcelonou. Od triumfu v Německém superpoháru nad Dortmundem slavil vítězství už šestkrát v řadě. A bezpochyby nemíní zastavovat ani v tomto případě, obzvláště ne za situace, kdy co možná nejrychleji chce útočit na první místo.

To v tuhle chvíli okupuje stoprocentní Wolfsburg, jenž se v neděli představí proti Frankfurtu, a tak pokud nyní domácí potvrdí roli favorita a uzmou tři body, dočasně se dostanou před něj. "Hodláme si udržet současnou dynamiku a zůstat úspěšní," uvedl Julian Nagelsmann, trenér Stern des Südens. "Vždycky míníme plnit své cíle. A nejsme teď v lize tam, kde být chceme."

Když se oba celky střetly v rámci německé nejvyšší soutěže naposledy, psal se tehdy aktuálně už docela vousatý rok 2010. Od té doby ale na sebe narazily alespoň v DFB-Pokalu. Třikrát se Bochum představila doma, třikrát padla. Z výhry nad Bayernem se radovala naposledy v roce 2004, v Mnichově tomu bylo před skoro přesně třiceti lety. Jinak v podstatě vládl Der FCB.

Hostující stratég Thomas Reis moc dobře ví, že jeho tým nemá co ztratit a že je mu předem přisuzována role outsidera. Dosud Die Unabsteigbaren skolili jen Mohuč, v ostatních třech případech padli. "Je důležité, abychom do tohoto klání vstoupili sebevědomě. Asi budeme mít míč na kopačkách méně. Ale každý, kdo by se takového mače bál, by ho ani neměl hrát," řekl.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, Süle, Hernández, Davies - Kimmich, Sabitzer - Gnabry, Müller, Sané - Lewandowski
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Stafylidis, Bella-Kotchap, Lampropoulos, Danilo Soares - Tesche, Losilla, Rexhbecaj - Blum, Holtmann - Polter
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 17.90 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Na průběžném čtvrtém místě se po čtyřech kolech nalézá Mainz. Domácí už mají na kontě tři výhry a čtvrtou budou chtít přidat proti neporaženému Freiburgu. Ten je jen o jednu příčku a bod pátý.

V sobotu v Opel Aréně se potkají dva týmy, kterým se mimořádně povedl vstup do nové sezony. Mohuč už třikrát vyhrála, což se jí povedlo naposledy v sezoně 2013/2014. V loňském ročníku čekala na první body až do sedmého kola.

Domácí dokázali před týdnem porazit Hoffenheim na jeho půdě, když se střelecky prosadili Jonathan Burkardt a Marcus Ingvartsen. Navázali tak na předchozí domácí zápasy proti Lipsku a Fürthu. Udržet stoprocentní bilanci v Opel Aréně bude pro sobotní odpoledne hlavním cílem.

Freiburg zůstává bez porážky jako jeden z mála. Společně s ním se to ještě daří Bayernu, Wolfsburgu a Unionu. Přesto si před týdnem prožil menší zklamání, když jenom remizoval s Kolínem nad Rýnem 1:1.

V loňské sezoně vyhrála Mohuč oba zápasy a v té předminulé to byl zase Freiburg, kdo se radoval ze zisku šesti bodů. V sobotu se očekává vyrovnané utkání, které muže skončit jakýmkoliv výsledkem.

Mohuč se musí na několik týdnů obejít bez Moussy Niakhateho, který utrpěl zranění v zápase s Hoffenheimem a také Aarona Caricola. Hostující trenér Christian Streich zřejmě nebude moci počítat s Nicolasem Hoflerem a Jonathanem Schmidem.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - St Juste, Bell, Hack; Widmer, Barreiro, Kohr, Lucoqui - Boetius - Burkardt, Ingvartsen
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Kubler, Lienhart, N Schlotterbeck, Gunter - Sallai, Keitel, Eggestein, Grigo - Jeong, Holer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.64 - 4.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Augsburg - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Bez vítězství zůstává po čtyřech kolech FC Augsburg, který se teď potřebuje soustředit na důležité utkání proti Mönchengladbachu. Borussia je na tom sice lépe, ale ani ona si nemůže vyskakovat. Ambice Hříbat jsou totiž mnohem vyšší, než je stávající jedenácté místo.

Žádná sláva to od Augsburgu zatím není. Dvě bezbrankové remízy na půdách soupeřů asi nejsou špatným počinem, nicméně stejný počet domácích porážek už zamrzí. Zvláště, když Weinzierlovi hoši dostali pokaždé čtyřbrankový příděl. Do třetice nechtějí nic podobného opakovat, byť jim v cestě stojí nebezpečný Mönchengladbach.

Hříbata jsou letos bez evropských pohárů, a tak se mohou plně koncentrovat na Bundesligu. Gladbach nezačal v prvním kole vůbec špatně a obral o body mistrovský Bayern (1:1). Vzápětí ale selhal s Leverkusenem a prohrál i na půdě berlínského Unionu. Teprve před týdnem se dočkal premiérového vítězství v sezoně, když Arminii Bielefeld porazil 3:1. O góly Hříbat se postarali dvoubrankový Lars Stindl a Denis Zakaria.

V posledních pěti letech měl Mönchengladbach v zápasech s Augsburgem navrch, nicméně setkání z března ovládli překvapivě domácí. Hříbata brala z WWK Arény jen dvě výhry v letech 2008 a 2020.

Co se týče absencí, na straně Augsburgu zůstávají nejistí Uduokhai, Strobl a Finnbogason. Stoprocentně do utkání nezasáhne český záložník Morávek. Kompletní nebude ani Mönchengladbach, který se musí obejít bez Hofmanna a Bensebainiho.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Gumny, Oxford, Gouweleeuw - Framberger, Hahn, Dorsch, Caligiuri, Iago - Niederlechner, Vargas
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Beyer, Ginter, Elvedi - Scally, Neuhaus, Zakaria, Netz - Stindl, Plea, Embolo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.42 - 3.72 - 2.16
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arminia Bielefeld - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Bielefeld dosud prohrál jen jednou, a to před týdnem na půdě Mönchengladbachu, na druhou stranu stále čeká na dvé první vítězství v sezóně. Ani Hoffenheim nemůže být se startem do nové sezóny vyloženě spokojený, určitě rád by totiž zabojoval o místa zaručující evropské poháry pro následující ročník. Loni dopadly vzájemné zápasy obou celků dvakrát remízou.

A dá se v podstatě očekávat vyrovnané klání i nyní, byt přece jsou do role mírného favorita pasováni spíše zkušenější hosté. "Chceme se usadit více v horní polovině tabulky," povídal hoffenheimský stratég Sebastian Hoeness. "Musíme ovšem předvést daleko lepší výkon než v minulém kole proti Mohuči. Chyběla nám jak fyzická, tak psychická svěžest," dodával.

Svěřenci trenéra Franka Kramera se drží zatím nad sestupovým pásmem, jejich cílem je však oddálit se od něj na co největší rozdíl co nejrychleji. "Náš soupeř se v podstatě hodně podobá tomu, kterému jsme čelili naposledy," pokračoval Hoeness. "Bielefeld rychle přechází do útoku, má silové mužstvo. Působí kompaktně a neúnavně otravuje každého, znovu a znovu."
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega Moreno - Brunner, Pieper, Nilsson, Laursen - Schöpf, Prietl - Wimmer, Okugawa, Hack - Klos
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kadeřábek, Vogt, Richards, Raum - Grillitsch, Samassékou - Skov, Kramarič, Baumgartner - Bebou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.75 - 3.68 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Köln - RB Lipsko  (sobota 18:30)
Po třech soutěžních porážkách si Lipsko potřebuje spravit chuť. Účastník Ligy mistrů zavítá v rámci 5. kola do Kolína nad Rýnem, který má v tabulce o čtyři body více. Navzdory tomuto rozdílu zůstávají velkým favoritem hosté a cokoliv jiného, než jejich vítězství, bude považováno za překvapivý výsledek.

Lipsko prohrálo tři soutěžní zápasy v řadě, ale nutno podotknout, že mělo opravdu náročný program. Před reprezentační přestávkou prohrálo ve Wolfsburgu 0:1, pak schytalo čtyřbrankový příděl od Bayernu Mnichov a v týdnu rovnou šest kousků od Manchesteru City. Na druhou stranu v Lize mistrů sehrálo ofenzivní partii a samo vstřelilo favorizovaným Citizens tři góly. Body sice německý celek nezískal, ale kouč Jesse Marsch mohl být s některými pasážemi vcelku spokojen. V Bundeslize se Lipsku podařilo porazit jen ve 2. kole VfB Stuttgart a začátek nové sezony je zatím zklamáním.

Každopádně sérii tří porážek v řadě chce Lipsko co nejrychleji utnout, ale na půdě Kolína nad Rýnem to bude obtížné. Například v minulé sezoně se to nepodařilo, díky dvěma gólům Jonase Hectora zvítězil Kolín 2:1.

Domácí si zatím vedou skvěle a ztratili jen zápas s Bayernem. Doma jsou dokonce bez ztráty kytičky a v sobotu v tom hodlají pokračovat, nehledě na soupeře. Kolínští chtějí využít náročného programu Lipska, které má v nohách bláznivý duel se Citizens.

Do sestavy Kolína se vrátí Ellyes Skhiri, avšak Florian Kainz z ní pro karetní trest vypadne. K dispozici nebude ani Jannes Horn. S jakou jedenáctkou vyrukuje Lipsko je tak trochu otázkou. Po náročném programu se dají očekávat změny a téměř jistě to bude bez Marcela Halstenberga.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
T Horn - Schmitz, Mere, Czichos, Hector - Skhiri - Thielmann, Ljubicic, Uth - Modeste, Andersson
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulacsi - Mukiele, Orban, Simakan, Gvardiol - Adams, Kampl - Nkunku, Szoboszlai, Forsberg - Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.88 - 3.91 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hertha BSC - Greuther Fürth  (pátek 20:30)
V minulém kole se berlínská Hertha konečně vzchopila a po výhře v Bochumi opustila poslední místo tabulky. Po VfL se "Alte Dame" utká také s druhým bundesligovým nováčkem — proti doposud nepříliš škodnému Fürthu zaútočí na další tři body.

"Kleeblätter" toho zatím skutečně moc nepředvedli. V útoku vypadají bezradně, sami naopak dostávají gólů požehnaně. Ve 2. Bundeslize přitom ofenziva Fürthu patřila k nejlepším. "Hra v poslední třetině hřiště je ve fotbale královskou disciplínou," ví Stefan Leitl, trenér zatím bezradného nováčka.

Fürth se po poslední porážce ve Wolfsburgu propadl na poslední místo v ligové tabulce. Místo pro něj na dně uvolnila Hertha, která na čtvrtý pokus konečně bodovala. Především díky dvougólovému Suatu Serdarovi získali svěřenci kouče Pála Dárdaie v Bochumi důležitý impuls.

Proti Kleeblatter se Hertha bude muset obejít bez brankáře Runeho Jarsteina, obránců Jordana Torunarighy s Kukasem Klünterem a ofenzivního univerzála Stevana Jovetiće. Fürth má na marodce gólmana Leona Schaffrana, zadáka Gideona Junga, záložníka Robina Kehra a útočníky Jessica Ngankama s Emilem Berggreenem.

Pro obě mužstva půjde o první vzájemnou konfrontaci na nejvyšší úrovni. Naposledy se Berlíňané utkali s Fürthem před více než deseti lety v 2. Bundeslize. Oba duely v sezoně 2010/11 zvládla Hertha — vždy po výsledku 2:0 v její prospěch.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Stark, Boyata, M. Dárdai - Zeefuik, Tousart, Darida, Plattenhardt - Serdar, Richter - Belfodil
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Burchert - Meyerhöfer, M. Bauer, Viergever, Willems - Christiansen, Griesbeck - Seguin, Green - Hrgota, Itten
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.78 - 4.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.VfL Wolfsburg44006:112
2.Bayern Mnichov431013:410
3.Borussia Dortmund430113:99
4.1. FSV Mainz 0543016:29
5.SC Freiburg42206:48
6.Bayer Leverkusen421112:67
7.1. FC Köln42118:67
8.Union Berlín41305:46
9.TSG Hoffenheim41128:74
10.VfB Stuttgart41128:94
11.Borussia Mönchengladbach41125:84
12.RB Lipsko41035:63
13.VfL Bochum41034:63
14.Arminia Bielefeld40313:53
15.Eintracht Frankfurt40314:73
16.Hertha BSC41035:113
17.FC Augsburg40221:82
18.Greuther Fürth40132:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
Kincl

To je Darida tak špatný, že nehrává už základ?

Reagovat
JozkokozleJ

Hertha je spatna. Trener Dardai skusa a hlada. Dnes je uprostred zalohy Boateng a prinasa aspon trosku kreativity.

Reagovat
bobis21

Velmi špatný no, v minulém kole měl jen 2 asistence

Reagovat
Freedo

Ahoj, sepsal jsem článek z posledního bundesligového výjezdu, kdyby si chtěl někdo zkrátit čekání mezi zápasy. Jednalo se o předminulé kolo Stuttgart vs. Freiburg. K přečtení zde: http://zahranicivapna.blogspot.com/2021/09/navrat-do-stuttgartu-aneb-bitva-o-baden.html

Reagovat
cologneFC

Parádne zhodnotenie, zápasy v Stuttgarte majú svoje čaro. My sme boli minulý víkend vo Freiburgu. A ten Bayern keď vynecháš, tak o nič neprídeš

Reagovat
Freedo

Díky moc, jak se ti líbila atmosféra ve Freiburgu? Bayern asi nedoporučuješ právě kvůli tomu, že? Mě hodně láká Allianz Arena, ale jinak taky klub moc nemusím.

Reagovat
cologneFC

No keďže chýbajú na tribúnach ultras, tak to nebolo ono. Ja som hlavne chcel zažiť ich starý štadión, tak sme sa tam vybrali. Bol to preposledný zápas na Dreisamstadione.

No a Allianz Arenu treba zažiť ak si tam ešte nebol. Nie je tam až taká dobrá atmosféra ako inde v nemecku, ale určite je to zážitok. Ja tam chodím pravidelne keď tam hráme, dal som si záväzok, že tam budem chodiť kým tam nevyhráme. tak už chodím 15 rokov

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé počtení. Překvapila mě rivalita VfB x Kickers, když Kickers hrají 5. ligu. Ve Frankfurtu naopak Eintracht a FSV mají dobré vztahy, pokud se nemýlím, tak kdysi když oba hráli v 2. Bundeslize, tak oba zápasy hráli v Commerzbank Aréně a oba tábory zpívaly “Wer nicht springt, ist Offenbacher” (mají rivalitu se sousedním městem Offenbach, do kterého lze dojet z Frankfurtu tramvají).

Btw, díky tobě jsem objevil svůj starý report ze zápasu Bayern - Manchester United, rád jsem zavzpomínal na staré předcovidové časy.

http://zahranicivapna.blogspot.com/2018/08/bayern-mnichov-vs-manchester-united.html?m=1

Reagovat
Freedo

Kamarád říkal, že ta rivalita pochází z minulosti a teď už to není takové, ale samozřejmě se pořád nemusí a ultras mají spory. To je zajímavé, že ve Frankfurtu je to takto. Kdo je největší rival pro Eintracht?

Tvůj report byl super. Kdyby jsi zase někdy měl chuť a čas sepsat výjezd, tak ho rád publikuju a to platí i pro ostatní uživatele zde.

Původně jsem měl takovou naivní ideu, že by fanoušci sepisovali výjezdy, aspoň v pár základních bodech, nemusí to být takové litanie, jako píšu já a potom by to sloužilo i jako místo pro nalezení informací, když by někdo plánoval podobnou cestu, sdílely by se tipy. Jenže samozřejmě málokomu se do toho chce investovat čas, navíc pro "cizí" blog a taky s tím teď zamával Covid.

Reagovat
stas87

FSV, ale oni nehraju BL tak dlho ako SGE.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde zmizel Rudnevs?

Reagovat
Heresy

taky by me to zajimalo

Reagovat
Bayern +

Asi do 2. Bundesligy

Reagovat
Jardman

Hráč nebo uživatel EF?

Reagovat
Müllered

Našel si holku/kluka.

Reagovat
Bayern +

V jeho veku dosť nepríjemné, zmení mu to život.

Reagovat
Gazdo

Tak vsetci sme si tym presli ze ano

Reagovat
Bayern +

Reagovat
vladino10

Traduje sa, že začal fandiť realu madrid a aktuálne sa v la ligovej sekcii hada s techneciumom či platí vinicius > fati. Neviem ale čo je na tom pravdy.

Reagovat
bayern987

Suverénní výkon, sestava se mohla trochu víc promíchat, hlavně Sabitzera jsem čekal místo Goretzky/Kimmicha, ale hrajeme až za týden s Fürthem, takže si hráči snad odpočinou dostatečně.

Reagovat
Bayern +

Ta Bochum je ale až nedôstojná dnes

Reagovat
patas92

Wirtz je dělo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele