Bundesliga - preview 34. kola: Dortmund má na dosah titul

27.05.2023, 09:09
Previews

Dortmund sahá po mistrovském titulu a potvrdit ho může proti na první pohled ne příliš nebezpečnému Mainzu, Bayern cestuje na půdu 1. FC Köln. Vyřešena bude i otázka druhého sestupujícího a účastníka baráže.

Borussia Dortmund - 1. FSV Mainz 05

sobota 15:30

Tak moc nervózní nebyli fanoušci Dortmundu 11 let. Právě tak dlouho čekají na zisk mistrovského titulu. Nyní mohou po vyčerpávajícím půstu znovu slavit. Vše záleží jen a pouze na hráčích Borussie.

Dortmund si uplynulý víkend, na rozdíl od Bayernu, poradil se svým protivníkem a dostal se do čela bundesligové tabulky. Ve 34. kole tedy vše hraje ve prospěch "Schwarzgelben". Oproti konkurenčním Mnichovanům hrají doma, navíc proti soupeři, jenž marně hledá formu. K tomu všemu je Borussia na svém Westfalenstadionu nezastavitelná: na domácí půdě ovládla 14 ze 16 ligových klání v probíhající sezoně.

Schwarzgelben na kolena může srazit snad jenom tlak. Celé Německo očekává, že se Dortmundu konečně podaří Bayern sesadit z trůnu. Tak důležité utkání se v Porúří už dlouho nehrálo. "Je to asi nejkrásnější zápas, který mě zatím čeká," přiznal trenér Borussie Edin Terzic.

Mistrovské plány může Dortmundu překazit Mainz, ten se ale momentálně nenachází v dobrém rozpoložení. "Nulapětky" čekají na bodový zisk už skoro měsíc. Postupně podlehly Wolfsburgu, Schalke, Frankfurtu a Stuttgartu, kvůli čemuž přišly o šanci kvalifikovat se pro příští sezonu do evropských pohárů. Před posledním mačem sezony okupují svěřenci Boa Svenssona deváté místo v tabulce a vystoupat už mohou pouze na osmou příčku, odkud nevede cesta ani do Evropské konferenční ligy.

V Dortmundu by mančaft z Porýní-Falcu jistě rád zamezil páté porážce v řadě. "Když prohrajete čtyřikrát v řadě, není to nejpříjemnější. Může se to však stát a musíte najít způsob, jak se s tím vypořádat," uvedl lodivod FSV Svensson.

V dresu Nulapětek může svůj 256. bundesligový zápas odehrát zkušený stoper Stefan Bell, jenž by tak v historickém pořadí v počtu prvoligových startů za Mainz přeskočil dosud vedoucí ikonu klubu, Severního Makedonce Nikolče Noveskiho. Kvůli zranění mimochodem FSV nepomohou jiní zadáci, a to Silvan Widmer s Alexanderem Hackem. Na marodce zůstává také útočník Jonathan Burkardt a hrát nebude ani francouzský forvard Ludovic Ajorque, jenž si musí odpykat trest za pět nasbíraných žlutých karet.

Borussii dál schází zraněný křídelník Jamie Bynoe-Gittens. Ve druhém utkání za sebou bude možná absentovat také středopolař Jude Bellingham, o nasazení dortmundské opory se ještě rozhodne.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - M. Wolf, Süle, Hummels, Ryerson - Can - Brandt, Guerreiro - Malen, Adeyemi - Haller

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Hanche-Olsen, Bell, Fernandes - Da Costa, Barreiro, Kohr, Caci - Stach, Ingvartsen - Onisiwo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 8.48 - 16.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Schalke 04

sobota 15:30

Schalke na jaře udělalo vše pro to, aby se v Bundeslize zachránilo. Přesto je před posledním kolem pravděpodobnější, že sestoupí. To se "Knappen" pokusí zvrátit v Lipsku, kde však mužstvo z Gelsenkirchenu nečeká nic jednoduchého.

Navzdory výraznému zlepšení výkonů se Schalke nepodařilo před vyvrcholením sezony vybojovat lepší než předposlední místo v tabulce. Pokud na něm setrvá, poputuje o úroveň níž. Je tedy jasné, že v Lipsku potřebují Knappen bodovat, nejlépe pak zvítězit. Zároveň ovšem musí doufat, že konkurenti z Bochumi a Stuttgartu tak úspěšní nebudou.

Mančaft z Porúří se zkrátka nachází v zapeklité situaci. Východisko ovšem pořád může nalézt "Kdybych v setrvání v lize nevěřil, můžu si cestu do Lipska ušetřit. Pokusíme se udělat vše pro to, abychom získali tři body. Určitě to bude těžké, ale není to ani nemožné. Samozřejmě je to zvláštní situace, protože se musíme dívat i na výsledky ostatních. Ale rozhodně nebudeme hrát jen o jeden bod," prohlásil trenér Schalke Thomas Reis.

Lipsko zakončí sezonu na třetím místě. Ani výš, ani níž. Následující víkend pak "Roten Bullen" ještě čeká finále německého poháru, v němž vyzve Frankfurt. Proti Schalke by si tak některé odpory možná odpočinou. Pro všechny to ale zřejmě platit nebude. "Zítra na hřiště samozřejmě pošleme nejlepší jedenáctku. Ale mohou v ní být i kluci, kteří (před týdnem) v Mnichově seděli na lavičce. Máme spoustu zdravých hráčů a všechno to jsou kluci s hráčskými kvalitami," naznačil kouč RB Marco Rose.

Lze čekat, že v základní sestavě Lipska nebude chybět Christopher Nkunku. Francouzský ofenzivní fotbalista strávil značnou část sezony na marodce, přesto stihl v Bundeslize vsítit 14 gólů a stále se může stát nejlepším kanonýrem soutěže. Na Niclase Füllkruga z Brém, jenž tabulce kanonýrů prozatím vévodí, ztrácí Nkunku dva přesné zásahy.

Na hřišti se naopak určitě neobjeví brankář Péter Gulácsi, který zůstává dlouhodobě zraněný. Zbytek kádru může Rose využít dle libosti. Samozřejmě s ohledem na následující střetnutí s Frankfurtem. Menší zdravotní potíže řešili v poslední době pouze středopolař Xaver Schlager a forvard Timo Werner. Oba by ale měli být na Schalke připraveni.

Knappen se v Lipsku budou muset obejít bez stopera Moritze Jenze a útočníka Simona Teroddeho, kteří si musí odpykat disciplinární trest za žluté karty. Po vypršení trestu ze stejného důvodu je naopak zpět k dispozici forvard Marius Bülter. Mezi třemi tyčemi se pak může objevit gólman Ralf Fährmann, jenž dosud delší dobu marodil. Jeho start je ale stejně jako v případě středopolaře Toma Krauße nejistý.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Klostermann, Orbán, Halstenberg - Laimer, Haidara - Szoboszlai, Olmo - Werner, Nkunku

Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Brunner, Van den Berg, M. Kamiński, Matriciani - Krauß, Král - Drexler, Zalazar, Bülter - Polter

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.88 - 5.34

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Union Berlín - Werder Brémy

sobota 15:30

Freiburg nesmí projít. Za žádnou cenu. Union se v podstatě může chovat v onom posledním bundesligovém kole jako nesmlouvavý příslušník, který v české filmové klasice Pelíšky jistě morbidním způsobem sestřelil pošťáka na kole. Berlínský celek samozřejmě po té fotbalové terminologii má povolení zabíjet. Přesněji řečeno, pokud vyhraje nad Werderem, bude slavit.

Aktuálně Die Eisernen drží strategickou čtvrtou pozici, která jako ta poslední zaručuje účast v hlavní fázi Ligy mistrů pro příští ročník. Jestli se jim doma nepodaří skolit Brémy, budou se muset ohlížet za výsledkem souběžně hraného klání do Frankfurtu, kam zavítá pátý Freiburg. Právě s ním jsou na tom bodově zcela totožně, akorát že výběr z hlavní německé metropole má tu výhodu, že v celkovém sumáři skóre vykazuje o čtyři góly lepší číslo.

Pochopitelně tak matematicky je ještě možné, aby Breisgau-Brasilianer vystoupali do top čtyřky na základě lepšího poměru vstřelených a inkasovaných branek v případě bodové rovnosti, prakticky však má Union situaci pevně ve svých rukou. Zkrátka výhra by mu měla zaručit vysněnou milionářskou soutěž, pokud se tedy jeho protivník z Bádenska-Württemberska na půdě Eintrachtu v ofenzivě nějak zásadně neutrhne.

Zato svěřenci kouče Oleho Wernera pocestují do Berlína pod daleko menším tlakem, než jaký je vyvíjený na jejich konkurenta. I kdyby tam získali tři body, výše v tabulce by se stejně neposunuli. Zkrátka jim půjde o to uchovat svou současnou dvanáctou pozici. "I když nedávné výsledky Brém nebyly úplně dobré, musíme být opatrní. Mají organizovaný a kompaktní tým, který dodržuje jasný zápasový plán,” varoval před podceněním domácí lodivod Urs Fischer. "Víme, že nám Werder nedá nic zadarmo.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.99 - 8.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Bayern Mnichov

sobota 15:30

Nad desetiletou nadvládou Bayernu nad Německem se stahují mračna. Nepřetržitě od roku 2013 vládnul mnichovský celek Bundeslize, Meisterschale se pomalu nevešly ani do vitríny. V letošním posledním kole má stále šanci na prvenství, jenže situaci nemá pod kontrolou. A potřebuje doufat po vlastním vítězství v Kolíně nad Rýnem, že Dortmund selže proti Mohuči.

Pokud Borussia souběžně hrané klání zvládne vítězně, ať už se bude výběr Stern des Südens v Severním Porýní-Vestfálsku prezentovat jakkoliv, bude pouze vicemistrem. Do těchto nesnází ho dostalo předešlé představení před vlastními fanoušky proti Lipsku, v němž prohrál, a BVB naopak zásluhou snadného skalpu Augsburgu poskočilo o dva body do čela.

Jestli si chce Bayern udržet naději na triumf, musí tak Die Geissböcke venku porazit. Žádný jiný scénář je v této vysoké hře neudrží. "V Kolíně nad Rýnem je nesmírně těžké střílet góly a vyhrávat,” uvědomoval si každopádně hostující stratég Thomas Tuchel, že jeho svěřence nečeká jednoduchá práce. "Potřebujeme se plně soustředit a vyhrávat malé souboje. Musíme ukázat naši kvalitu od první vteřiny, nemůžeme si dovolit žádný výpadek v koncentraci. Je třeba se držet plánu, abychom mohli Kolínu nad Rýnem působit problémy a vyhrát tento zápas.”

Právě Tuchel je od svého příchodu pod neustálým tlakem, ten přitom každým špatným výsledkem sílí a sílí. Pořád se prostě někteří diví, proč nahrazoval svého předchůdce Juliana Nagelsmanna, a jakýkoli nezdar nahrává všem jeho škarohlídům na smeč. Budiž, že se úplně nepodařilo působení v DFB-Pokalu. Ruku na srdce, Manchester City v Lize mistrů představoval asi toho nejtěžšího možného protivníka, který se mimochodem prokousal až do finále milionářské soutěže. Ale nenavázat na nastavenou tradici, neovládnout znovu Bundesligu, to je něco, co zřejmě stěží skousávají i Tuchelovi největší příznivci.

Domácí také neprožili úplně nejšťastnější sezónu, přece možná trochu zaostali za svými očekáváními usilovat dlouhodobě o příčky zaručující evropské poháry pro následující ročník. V kontextu nevalného působení v Konferenční lize, v niž nakonec skončili v základní skupině, ve finále moc euforických momentů opravdu nezaznamenali.

Svěřenci kouče Steffena Baumgarta mohou ještě poskočit v tabulce na devátou pozici, museli by ovšem zvítězit. "Bayern má impozantní tým, bude se snažit vše řídit svým směrem. Přesto budeme produkovat vlastní hru,” povídal domácí lodivod. "Musíme předvést absolutně špičkový výkon, abychom měli šanci na úspěch. Do zápasu půjdeme určitě s velkým respektem. Není nicméně nic lepšího, než si zahrát právě proti Bayernu. Vážně se moc těším na kvalitního soupeře.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.46 - 5.95 - 1.37

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg

sobota 15:30

Dva body dělí Augsburg od barážové šestnácté příčky, tři pak od sedmnácté, tedy té, která by ho poslala do 2. Bundesligy napřímo. Ačkoli mají hosté oproti jiným konkurentům v bitvě o holé přežití velmi dobrou pozici, jestli se nechtějí ohlížet na jejich výsledky, potřebují prostě na závěr sezóny uspět na půdě Mönchengladbachu. Ten letos vlastní očekávání nenaplnil.

Borussia už několik týdnů v podstatě přemýšlí o novém ročníku. O sestavení kádru, který bude oslabený například o Ramyho Bensebaïniho či Marcuse Thurama, jež oznámili odchod z klubu, a možná i o novém trenérovi. Čím dál více totiž sílí spekulace, že by mohl Daniel Farke opustit koučovskou funkci. Jednoduše představuje pro vedení vedení Die Fohlen současné postavení v mdlém středu pořadí zklamání.

Už podruhé v řadě se jim totiž nepodařilo proklouznout na místa zaručující pohárovou Evropu. Přitom když Farke nahrazoval během loňského léta Adiho Hüttera, měl za úkol dlouhodobě se pohybovat právě u těchto vod. K tomuto cíli, tedy až na pár zářnějších záblesků, měl Mönchengladbach zkrátka poměrně daleko. Během následující přestávky bude mít celý klub rozhodně o čem přemýšlet.

Augsburg v posledních dvou vystoupeních nezískal na své konto ani bod. Padl jak v důležitém souboji o uchování prvoligové příležitosti na hřišti Bochumi, tak naposledy doma s Dortmundem. Bezpochyby si před těmito dvěma zápasy maloval, že bude závěrečné klání v Severním Porýní-Vestfálsku dohrávat v přátelštějším duchu. Jenže sestup mu prostě pořád matematicky hrozí.

Hostující lodivod Enrico Maassen moc dobře ví, že v případě výhry si nebude muset dělat žádné starosti s tím, jak budou hrát Schalke, Bochum a Stuttgart. Těžit každopádně můžou Fuggerstädter také z výhody daleko lepšího skóre oproti prvním dvěma jmenovaným sokům v případě bodové rovnosti ve finální tabulce. "Uděláme vše, co je v našich silách, abychom se vyhnuli sestupu. Nechceme se spoléhat na cokoliv jiného než na sebe," vzkazoval bavorský stratég. "Jsme plně koncentrovaní, také však bude důležité, abychom se při vstupu do utkání uvolnili.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 4.00 - 3.15

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - SC Freiburg

sobota 15:30

Frankfurt i Freiburg budou ve vzájemném mači zápasit o kvalifikaci do evropských pohárů. Oba týmy se potřebují vyšplhat alespoň o příčku výš, zvládne to však maximálně jeden z nich. Bude se radovat domácí Eintracht, nebo hosté z regionu Breisgau?

O lukrativnější místenku soutěží Freiburg, jenž by se rád probojoval do Ligi mistrů. K tomu ale potřebuje předstihnout berlínský Union, jenž má sice stejně bodů, ale lepší skóre, které v případě bodové rovnosti hraje roli. "Breisgauer" tedy ve Frankfurtu potřebují uhrát více bodů než berlínští "Köpenicker".

Trenér Freiburgu Christian Streich doufá, že jeho mužstvo o šanci prokousat se do Champions League pořádně zabojuje. "Chceme ve Frankfurtu odehrát dobrý zápas a pokusit se vyhrát. Pokud pak vyhraje i Union, budiž. Dokážu se s tím smířit," vzkázal zkušený stratég.

Eintracht sídlí o tři pozice níže než Breisgauer a má tedy o něco menší ambice. Rád by si v následujícím ročníku zahrál alespoň Evropskou konferenční ligu, kterou si jistě zahraje šestý nejlepší celek Bundesligy. Frankfurtu ale stačí i sedmé místo, neboť následující víkend hraje finále DFB-Pokalu proti Lipsku. Jeho vítěz se kvalifikuje do Evropské ligy, Lipsko už má nicméně zaručenou účast v Lize mistrů. Což znamená, že pokud by v poháru uspělo, připadla by další pozice v evropských pohárech právě sedmému bundesligovému týmu.

Před zápasem proti Freiburgu se ale Hesenští složitými kalkulacemi zas tolik nezabývají. "Díváme se jen sami na sebe. Rozhodující je, abychom vyhráli náš zápas. Chceme se s fanoušky v Deutsche Bank Parku dobře rozloučit, zaslouží si to. A stejně tak i tým," prohlásil lodivod Eintrachtu Oliver Glasner, jenž po sezoně Frankfurt jistě opustí.

Spolu s Glasnerem se loučí také obránce Almamy Touré a lze očekávat, že mu rakouský kouč dopřeje alespoň několik závěrečných minut na hřišti. Po doléčení zranění se na trávníku mohou objevit také zadáci Kristijan Jakić s Philippem Maxem, jejich start je nicméně stejně jako v případě záložníků Jespera Lindströma a Sebastiana Rodeho nejistý. Mimo hru dál zůstává indisponovaný stoper Hrvoje Smolčić.

S Breisgauer do Frankfurtu odcestuje také Nicolas Höfler, který si tak nenechá ujít rozlučku spoluhráče Nilse Petersena, jenž po utkání ukončí kariéru. Do zápasu ale Höfler nezasáhne, neboť se v minulém kole proti Wolfsburgu nechal vyloučit. Streich již prozradil, že důležitého středopolaře zastoupí Yannik Keitel. Zraněný zůstává útočník Freiburgu Daniel-Kofi Kyereh.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Touré, Tuta, Ndicka - Buta, Rode, Sow, Max - Kamada, Götze - Kolo Muani

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Lienhart, Ginter, K. Schmidt - Sallai, Eggestein, Keitel, Günter - Doan, Grifo - Höler

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.95 - 2.83

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Hertha BSC

sobota 15:30

Jediný bod dělí Wolfsburg od pohárové Evropy. Situaci zkrátka nemá před posledním kolem ve svých rukou, musí taktéž doufat, že Leverkusen v souběžně hraném střetnutí nevyhraje na půdě o záchranu usilující Bochumi. Na druhou stranu proti němu stane papírově ten nejhorší celek Bundesligy. Hertha se v Dolním Sasku rozloučí se svým působením na nejvyšší scéně.

Loni berlínský klub zachraňoval svou prvoligovou příslušnost přes strastiplnou baráž, letos se ani tu vydolovat nepodaří. V posledním vystoupení svěřenci kouče Pála Dárdaie už ani nemůžou poskočit ze samotného dna tabulky, definitivně svůj pád o patro níže stvrdili před týdnem remízou s Bochumí. Jejich velkého zklamání tedy jistě může využít nynější konkurent Die Alte Dame, který naopak živí naději na zdárnou sezónu.

Účast v Konferenční lize je meta, na kterou ještě mohou Vlci dosáhnout. Nutně ovšem potřebují splnit aktuální povinnost a potvrdit roli favorita, aby ještě mohli pomýšlet na předskočení šestého Bayeru. Právě ten drží poslední postupové místo do evropských pohárů. "Před tímhle zápasem jsme nepodnikali nic mimořádného,” povídal domácí stratég Niko Kovač. "Každý z nás ví, co je v sobotu v sázce. Držíme se prostě toho, co nám v této sezóně pomáhalo k úspěchům. Kluci byli na tréninku soustředění, je třeba to jen přetavit na hřiště. A pak doufat, že na konci budeme slavit.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.22 - 10.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

VfL Bochum - Bayer Leverkusen

sobota 15:30

Tahle bitva o Severní Porýní-Vestfálsko bude mít zajisté o náboj postaráno. Bochum usiluje o holé přežití v Bundeslize, Leverkusen o uchování místa zaručující postup na evropskou scénu pro následující ročník. Zatímco hostům bude stačit ke splnění cíle zvítězit, domácím nakonec ani tříbodový výsledek stačit jednoduše nemusí. Vyhnuli by se však aspoň přímému sestupu.

Die Unabsteigbaren, nacházející se na šestnácté barážové příčce, mají obecně tu nevýhodu oproti patnáctému Stuttgartu a čtrnáctému Augsburgu, že mají výrazně horší skóre. V případě bodové rovnosti by tak končili právě za těmito protivníky. Pozitivní zprávou je pro ně naopak ten fakt, že mají za sebou alespoň předposlední Schalke. Situaci každopádně nemají ve svých rukou, i kdyby si připsali skalp Bayeru. Budou zkrátka muset doufat, že někdo z přímých soupeřů v boji o záchranu zaváhá.

Obecně si každopádně svěřenci trenéra Thomase Letsche nepočínali v uplynulých pár kolech úplně špatně. Ze čtyř zápasů vydolovali slušných pět bodů, přičemž plichtu například uhráli s favorizovaným Dortmundem. A naposledy zpečetili pád Herthy do 2. Bundesligy po jiné remíze. Důležité určitě bylo, že v Berlíně neprohráli, i když samozřejmě daleko radši by byli za plný bodový zisk. V tu chvíli by totiž dostali situaci na spodních patrech tabulky pod vlastní kontrolu.

Leverkusen je aktuálně na šesté pozici. Disponuje jednobodovým náskokem na sedmý Wolfsburg a tříbodovým na osmý Frankfurt, aktuálně tedy oba tyto celky ostrouhávají, co se týče možné kvalifikace aspoň do Konferenční ligy, a to právě na úkor Die Schwarzroten. O vyšší umístění hosté usilovat již nemůžou, prostě jen potřebují uhlídat Vlky a Eintracht. "Minulou neděli jste mohli jasně vidět, co se stane, když se dostanete do pohody příliš brzy. Jsem si proto jistý, že teď budeme mít daleko lepší přístup ke všem náležitostem,” vzkazoval Xabi Alonso, šéf lavičky Die Werkself, že se už jeho mužstvu nestane ztratit dvoubrankový náskok tak jako před týdnem v derby s Mönchengladbachem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.49 - 4.26 - 1.98

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - TSG Hoffenheim

sobota 15:30

Pouze bod k dobru má Stuttgart na předposlední Schalke, barážové pozici se zase vyhýbá jen díky lepšímu skóre. Pro definitivní zažehnání sestupových starostí tak VfB potřebuje porazit Hoffenheim. Hosté z regionu Kraichgau už jsou v podstatě zachráněni, jistotu ale ještě nezískali. Proto se i v sobotu budou jistě snažit.

Pokud se Stuttgart nechce spoléhat na zaváhání konkurenčních celků Schalke a Bochumi, musí si jít o víkendu za vítězstvím. Po tříbodovém zisku už se nebude muset za nikým ohlížet. "Jdeme vlastní cestou a díváme se jen sami na sebe. Samozřejmě budeme informováni o výsledcích ostatních zápasů a budeme reagovat na relevantní situace. V lepším případě ale nebudeme muset," řekl trenér VfB Sebastian Hoeneß, který v nedávné minulosti vedl právě Hoffenheim.

Také kouč "Kraichgauer" Pellegrino Matarazzo má za sebou zkušenost s vedením soupeře. V sobotu si ovšem bude přát, aby jeho nový zaměstnavatel Stuttgart přemohl. Hoffenheim může o prvoligovou příslušnost připravit jen málo pravděpodobná potence střelců z Bochumi, avšak jeden nikdy neví. "Máme mnoho důvodů k dobrému výkonu, ale ani jeden k tomu, abychom polevili. Samozřejmě, že po zápase a snad i třech bodech pro nás si stále přeji, aby se Stuttgart udržel," prohlásil Matarazzo.

Hoffenheimu nepomohou zranění obránci Pavel Kadeřábek s Kevinem Akpogumou a Kevinem Vogtem. Do hry se naopak po vypršení disciplinárního trestu může vrátit stoper Stanley Nsoki. Start záložníka Dennise Geigera pak zůstává nejistý. Stuttgart může znovu počítat s uzdravenými zadáky Konstantinosem Mavropanosem a Bornou Sosou, to nasazení dalšího obránce Dan-Axela Zagadoua je v ohrožení.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Bredlow - Mavropanos, Anton, Ito - Vagnoman, Karazor, Endo, Sosa - Silas, Führich - Guirassy

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Brooks, Akpoguma - F. Becker, Geiger, Angeliño - Prömel, Kramarić - Bebou, Baumgartner

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.62 - 5.54

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Borussia Dortmund
33
22
4
7
81 : 42
70
2
Bayern Mnichov
33
20
8
5
90 : 37
68
3
RB Lipsko
33
19
6
8
60 : 39
63
4
Union Berlín
33
17
8
8
50 : 38
59
5
SC Freiburg
33
17
8
8
50 : 42
59
6
Bayer Leverkusen
33
14
8
11
57 : 46
50
7
VfL Wolfsburg
33
13
10
10
56 : 46
49
8
Eintracht Frankfurt
33
12
11
10
56 : 51
47
9
1. FSV Mainz 05
33
12
9
12
52 : 53
45
10
1. FC Köln
33
10
12
11
48 : 52
42
11
Borussia Mönchengladbach
33
10
10
13
50 : 55
40
12
Werder Brémy
33
10
6
17
51 : 63
36
13
TSG Hoffenheim
33
10
5
18
47 : 56
35
14
FC Augsburg
33
9
7
17
42 : 61
34
15
VfB Stuttgart
33
7
11
15
44 : 56
32
16
VfL Bochum
33
9
5
19
37 : 72
32
17
Schalke 04
33
7
10
16
33 : 67
31
18
Hertha BSC
33
6
8
19
40 : 68
26

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (133)

Přidat komentář
Rudnevs

Dortmund výhra, Bayer výhra a Schalke aspoň bod. Snáď.

Reagovat
Kejza

dneska budu koukat, zaměřim se na tu atmosféru

Reagovat
MarcoBanco

No neviem, vidím to už na zostup Skor si viem predstaviť, že Bochum uhrá bod s Leverkusenom ako Schalke s Lipskom

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes musia v Dortmunde vypuknúť oslavy.

Reagovat
Gazdo

Pome Dortmund

Reagovat
Breze

Klasicky Dortmund

Reagovat
Byleth

Co dělaj

Reagovat
Breze

Ani len penaltu nedaju, neskutocne

Reagovat
stas87

RB Bochum

Reagovat
Rudnevs

Jak mozes priat Bochumu

Reagovat
stas87

Lebo nemam rad Schalke, tomu klubu bude druha liga sluset.

Reagovat
Bayern +

Bochum je super

Reagovat
godwood

Reagovat
Gazdo

To je neuveritelne

Reagovat
RadekVonCZE

Doprdele

Reagovat
MarcoBanco

Horšie tie zápasy začať nemohli

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
SunFells

Bože, ta se hůř kopnout nedala.

Reagovat
DieFohlenBMG

To je hukot

Reagovat
Jordi Alba

Masakr

Reagovat
dantetomas

Reagovat
Gazdo

Can ale zatial solidna diera

Reagovat
Gunner14

Dortmund come on bruh

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Wazza228

Proč nehrajou Reus s Bellinghamem v základu?

Jinak takhle dosrat poslední zápas snad dají do konce poločasu gól a druhej to otočí.

Reagovat
Kily

Bellinghamem má něco s kolenem

Reagovat
Ladas321

Bellingham po zranění.

Reagovat
SunFells

Hned chápeš proč v Německu je mistr se 71-73 body

Reagovat
Gunner14

Protoze maji o 4 zapasy min

Reagovat
Müllered

Protože oba hrajou bídu, ani jeden si ten titul nezaslouží. Dal bych to Unionu.

Reagovat
Breze

Reagovat
SunFells

Reagovat
SunFells

nebo taky o 4 víc než někteří co dosahují stejně bodů. Takhle bodově slabá sezóna je úkaz.

Reagovat
andrew96

Do dominance Bayernu byly takto bodově silné sezóny vcelku běžné. A vlastně nevím, co na tom má být k výsměchu.

Reagovat
SunFells

K výsměchu nic, k zasmání. Gunner to řekl schválně protože to vztáhl na PL, já to nevztahuju na PL, takový nízký bodový zisk je v BL fakt slabý a vzácný a není to tím, že vznikl na základě těžší ligy. Celkově Bayern měl na jejich poměry slabou sezónu.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Ranoth

to sa dalo cakat

Reagovat
Gazdo

Zatial ale jedini ktori idu na 100% su hraci Mainzu

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund

Reagovat
Kily

svým způsobem vlastně podle očekávání, nakonec to stejně zachrání 1. FC Köln

Reagovat
Müllered

S tím počítám.

Reagovat
MarcoBanco

No fakt začínam veriť, že to Koln ukope na remizu ako že to Dortmund vyhra

Reagovat
stas87

Nezachrani lebo Tigges je zraneny.

Reagovat
Kily

tak si dají vlastence, no, to už je jedno, po dnešním konci v Osnabrücku se může stát všechno

Reagovat
Rudnevs

V 3. Lige tak trochu opakovanie Schalke/Bayern situácie z 2001

Reagovat
mistr129

Vždycky když si člověk říká, že Arsenal je nejhorší v dávání falešných nadějí, tak to něčím překoná Dortmund

Reagovat
Gunner14

Dortmund jsem mel vzdycky rad, taky mi pripominaji Arsenal ve spouste vecech

Reagovat
mistr129

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
EL Gringo

Dortmund

Reagovat
Breze

Priserny vykon od Dortmundu, uz len dufat, ze to da Kolin.

Reagovat
SunFells

By mě zajímalo kolik stál nejdražší lístek.

Reagovat
Rudnevs

Clovek ma chut skoncit s futbalom po tomto polcase

Reagovat
Arnar Resmusonn

BVB zatím jeden z nejhorších výkonů. Hlavy zatím vůbec nefungují a Terzič má teď před sebou nejtěžší proslov života.

Reagovat
SunFells

Terzic odběhl tak rychle, aby si předtím ještě pustil Al Pacina.

Reagovat
Kily

netřeba, rychle našel na youtube a za přestávku jim ho stihl pustit hned třikrát

Reagovat
SunFells

To je lenoch

Reagovat
Ángel di María 22

Sileny, tohle nevyuzit..

Nicmene porad verim, do 10 minut gol a je to ve hre!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si říkám ze se jednou podívám na nemce, když už o něco po delší době jde. A takhle shitsky fotbal v obou zápasech jsem dlouho neviděl.

Sparta s Plzní zajímavější, i když o nic nejde.

Reagovat
fenixLFC

fakt cakam ze dortmund dostane kefu ale bayern to vyserie tiez...

Reagovat
Müllered

Člověk by měl radost, jak se liga vyrovnává, kdyby to nebylo na úkor snížení kvality a konkurenceschopnosti v Evropě. Nevidím to moc růžově s BL do budoucna.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Vyrovnáme, udržíme a Dortmund může slavit.

Reagovat
fenixLFC

uzasny nastup dortmundu do polcasu, za dve minuty dve tutovky proti nim

Reagovat
stas87

Stastkari skurveni z Gelsenkirchenu.

Reagovat
SunFells

Velice šťastní dnes budou

Reagovat
smazaný uživatel

Pičeeeee

Reagovat
smazaný uživatel

Tu už len dúfať, že Capkovia uhrajú aspoň bod.

Reagovat
Coutinho10

to jsou fakt zoufalci BVB tohle je na ukončení karier, když to měli takhle nalajnovaný

Reagovat
Gazdo

Vole BVB hra presne ten zapas ked sa gol proste neda dat ani keby hrali do polnoci. To je proste strasna deka

Reagovat
Müllered

To je sračka na to se nedá dívat. Tuchel out

Reagovat
SunFells

The man himself

Reagovat
zurix_new

Dortmundu stačí remíza nebo musí výhrát?

Reagovat
Müllered

vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

Capkovia musia!!!

Reagovat
Breze

Staci im remiza, ak Bayern nevyhra a Kolin prave vyrovnal.

Reagovat
smazaný uživatel

Ak Kolín udrží remízu, alebo vyhrá, tak Dortmund môže aj prehrať.

Reagovat
Breze

Pytal sa na remizu :)

Reagovat
zurix_new

Jasné, myslel jsem při rovnosti bodů. No posrali to solidně teda

Reagovat
Basty

To jsem ještě neviděl aby v průběhu zápasu začali kropit hřiště tak jak dneska v Kolíně

Reagovat
fenixLFC

uz som videl ze kropili iba jednu polovicu...

Reagovat
Kily

a je to

Reagovat
SunFells

Haller, Modeste, Duranville, Moukoko, Reus, Reyna

Reagovat
Ladas321

Paralympiáda o titul.

Reagovat
SunFells

to by bylo jen symbolické kdyby nevyhrál svůj zápas ani jeden z kandidátů

Reagovat
Breze

Reagovat
Kily

Reagovat
EL Gringo

Kto by to bol povedal, že v Bundeslige sa zopakuje to čo v minulej sezóne v Premier League

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Müllered

To je parodie na Bayern, zaslouženě vyrovnáno.

Reagovat
Bayern +

Zaslúžene na náš futbal sa fakt nedá pozerať...

Reagovat
10

koukám asi jen 15 minut, ale docela mě překvapuje to "nasazení" hráčů Dortmundu, půlka z nich doslova stojí na vápně bez pohybu, druhá půlka si v chůzi nahrává jak za stavu 6:0...dozadu nebo napadat se jim taky moc nechce

Reagovat
mesyas

Ten Tuchel je vyrizenej, toho si nevezmou uz ani do Juventusu.

Reagovat
10

Reagovat
Kily

klid, Musiala mu zařídil novou smlouvu v Bayernu, stejně jako pokračování Kahna a Salihamidžiće

Reagovat
Bayern +

Tak či tak by neskončil ani jeden. Ani ja nie som z toho nadšený, ale z vnútra klubu idú info, že aj sezóna bez titulu je menej závažná ako Nagelsmann v kabíne, čiže tak...

Reagovat
mesyas

Co byl za problem z Nagelsmannem? Ja jen cetl ze hraci meli problem s tim ze jeho pritelkyne pracovala v Bildu.

Reagovat
Bayern +

Údajne aj s tréningovým procesom a celkovo vedením tímu. Plus sa pár hráčov sťažovalo, že im nesedí herný systém a myslím, že Sané picoval, že ma malo minút a Mané zas, že začína zápasy z lavičky atď... a tým sa mu začala lámať autorita a vedenie spanikarilo, aby Tuchel nepodpísal inde.

Reagovat
mesyas

Jsem to zakrikl

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Basty

Goretzka na hřišti 14 minut a střidal wow

Reagovat
OTASi

souboj o titul rovná se souboj kriplů

Reagovat
Kily
Reagovat
mistr129

Sané

Reagovat
10

Reagovat
Kixi Syhimour

to jako fakt

Reagovat
Bayern +

Jamaaaaaaal ❤️ aj tak je Bayern najlepsi!

Reagovat
Müllered

Bambi, alespoň nějaká radost

Reagovat
smazaný uživatel

A je hotovo. Škoda.

Reagovat
Müllered

U současného Bayernu nikdy nevíš.

Reagovat
10

jako takhle by neposral ani Arsenal...podle mě ani Tottenham

Reagovat
fenixLFC

tak dortmund ma mentalitu tottenhamu v klucovych momentoch

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Basty

takhle na talíři mít titul a takhle to pokazit , wow co víc BVB chtěli , takhle blízko zase 10 roků nebudou...

Reagovat
Breze

To by nebol Dortmund, aby nedosral takuto sancu na titul. Stacilo len porazit tim, ktory prehral posledne 4 zapasy

Reagovat
fenixLFC

lenze ten tim porazil aj bayern aj lipsko...

Reagovat
Breze

To ano, ale boli z formy a Dortmund to vsetko posral v prvom polcase, kedy to nezvladli mentalne. Keby hrali cely zapas tak, ako v druhom polcase, tak nie je sanca, ze prehraju.

Reagovat
Bayern +

Müller na livescore na striedačke, krása

Reagovat
iamek

Škoda :/.

Reagovat
Gunner14

Reagovat
10

takhle to dojebat a nechat to těm arogantním bratwurstům tyvoe, tragédi

Reagovat
Luc-Luc

To jsou kokoti

Reagovat
Kejza

tyvolee takhle si to posrat. a to jim to rozhodčí ještě pěkně pustil na konci, jedna šance byla. chudák Reus...

Reagovat
Ladas321

Prohrát titul o skóre, ajaj.

Reagovat
PtákOhnívák

Takhle dojebat prakticky jistý titul... Koho z České ligi mi to jenom připomíná...?

Reagovat
castelL

Haller im odstrelil pravdepodobne titul

Reagovat
smazaný uživatel

Klasický Dortmund...co k tomu říct

Reagovat
Ranoth

ajtak im to je jedno v Dortmunde budu mat 100m za Bellinghama a to je pre nich "titul"

Reagovat
thewall

Fanoušči Dortmundu

Zůstávají na tribunách a tleskají.

Reagovat
Vinci

Pěkně trapný. Stejně jako jejich hráči

Reagovat
Salfovic

Fanoušci neúspěchu

Reagovat
MarcoBanco

Ach.. z posledneho kola som rad asi len za Union ze to dotiahli na LM.. Bayern tragicka sezona, zial BvB este viac.. Lipsko im to krasne pripravilo, stacilo doma vyhrat s timom zo stredu tabulky.. smutny pribeh.. a dotoho aj pád Schalke.. fck

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele