základní část, 5. kolo
22.08.2021 19:00 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Velká Samkova show. Mladý záložník režíroval výhru Slavie nad Baníkem

Doposud největší zápas své profesionální kariéry odehrál Daniel Samek. Sedmnáctiletý záložník položil gólem a asistencí důležité základy pro vítězství Slavie nad Baníkem. Ve druhém poločase přidali sešívaní ještě další dva góly a ideálně se naladili na čtvrteční odvetu závěrečného předkola Evropské ligy proti Legii Varšava.

Pražané od úvodního hvizdu udávali tempo zápasu a tři body ukořistili zcela zaslouženě. Vedle Samka, jenž se při oslavě své první ligové branky v kariéře neubránil slzám, skóroval také Stanislav Tecl a Ondřejové Lingr s Kúdelou. Sešívaní tak po čtyřech ligových duelech stále nepoznali přemožitele, Baník naopak v Edenu padl podruhé v probíhajícím ročníku.

Poprvé v sezoně se v sestavě Pražanů objevil levý obránce a kapitán v jedné osobě Bořil, jenž doposud po nedávném mistrovství Evropy laboroval se zraněním. Na druhé straně barikády se prvního startu v základní jedenáctce dočkal středopolař Jánoš.

Před řáděním Samka se nejprve zastřeloval Lingr, rodák z Karviné se však neprosadil ze standardní situace, o chvíli později zase střílel nad břevno. Ve 28. minutě mohl návrat na trávníky okořenit gólem Bořil, k němuž se míč dostal po autovém vhazování od Baha, kapitán Slavie ale o fous minul svatyni brankáře Laštůvky.

Dvě minuty nato už si nicméně vzal slovo Samek. Jeho jemný oblouček ze standardní situace vyhledal hlavu Tecla, jenž koníčkem rozvlnil síť a rozburácel vršovický Eden poprvé. Ve 40. minutě se do zakončení tlačil nejlepší ligový střelec sešívaných Schranz, avšak pas od Ekpaie do brány neusměrnil. Těsně před přestávkou se Schranz zapojil do kombinace se Samkem, načež mladý záložník vypálil levou nohou po zemi mimo dosah Laštůvky a nechal emocím volný průchod.

Šest minut po změně stran přidali domácí třetí zásah. Opět v něm měl prsty Schranz, který na levé straně oslovil Lingr, ten svoje zakončení šikovně schoval za obránce tak, že Laštůvka nestihl zareagovat. Baník dopředu do té doby vlastně nic nevymyslel a takový Almási byl v útoku k ničemu. Za stavu 0:3 se nicméně Slezané začali osmělovat. Iniciativy se chopil zejména Kaloč, jenž nebezpečně pálil v 56. minutě po přihrávce od De Azeveda a gólman Pražanů Kolář měl co dělat, aby přízemní pokus z úhlu vyrazil alespoň na rohový kop.

Góly každopádně nadále sázeli pouze slávisté. Po hodině hry se přes několik obránců šikovně dostal Tecl, jehož Laštůvka zastavil, následně však Lischka zaváhal s odkopem a místo balónu nakonec trefil nohou Baha. Jelikož k faulu došlo v pokutovém území Ostravanů, dostali sešívaní k dispozici pokutový kop. Ten s přehledem proměnil Kúdela, který poslal střelu doleva, zatímco Laštůvka skočil doprava.

Aby Baník neměl problémů málo, musel utkání od 78. minuty dohrávat jen s deseti hráči na hřišti. Ndefe se totiž nechal vyprovokovat zdržujícím Hromadou, za strčení do středopolaře domácích viděl nizozemský bek druhou žlutou kartu a musel tedy předčasně do sprch. Volného místa na pravé straně obrany Slezanů záhy využil Bořil, jenž vynikající přihrávkou vysunul Tecla, který však tentokrát trefil jen tyč.

"Bůra" mohl v 85. minutě zkompletovat Sima, k němuž se příhodně odrazil kulatý nesmysl, Laštůvka ale včas vystartoval a odmítl popáté kapitulovat. Koncovka utkání se protáhla kvůli pyrotechnice, kterou odpálili "myslitelé" z kotle domácích. Mlha se v Edenu držela až do závěrečného hvizdu, duel se každopádně i tak zdárně dohrál.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
John Obi Mikel

2:1

Reagovat
standa91

baník nuda... 4:2..

Reagovat
Lawman

4:0

Reagovat
Bex5

Co ten Masopust?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele