základní část, 10. kolo
22.09.2019 18:00 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Derby má jasného vítěze, Slavia třemi góly vyplenila půdu Sparty

Tři góly, dvě červené karty a především výhra Slavie. Derby pražských S opět nenudilo a nakonec přineslo celkem očekávanou výhru hostů. Sešívaní se do vedení dostali již v prvním poločase a svůj náskok navýšili krátce po změně stran. Po dvou červených kartách na obou stranách pak zasadil poslední úder do rakve domácích Masopust.

V sestavě domácích chyběl podle očekávání defenzivní středopolař Krejčí, na jehož místo se z levého kraje obrany přesunul Frýdek. Kapitán Sparty zase uvolnil prostor uzdravenému Hanouskovi. Jen na lavici náhradníků zůstal Plavšić, kterého na levém křídle vystřídal Hašek. Jinak od začátku účinkovali stejní hráči jako před týdnem při vítězství ve Zlíně, tedy včetně gólmana Heči.

Kouč sešívaných Trpišovský nasadil v podstatě to nejlepší, co měl k dispozici. Mezi třemi tyčemi i v obraně nedošlo k žádnému překvapení, místa v záloze obsadili tři "střeďáci" Souček s dvěma exsparťany, Stanciuem a Hušbauerem, a křídelníci Masopust s Olayinkou. V útoku se však objevilo jedno překvapení. O branky se neměl starat Škoda či Van Buren, nýbrž předtím dlouho nehrající Tecl.

Fanoušci dle očekávání zaházeli hřiště při nástupu hráčů plyšáky. Letenští tím vyjadřovali odpor vůči bývalým hráčům Sparty. O první čistě fotbalově zajímavý moment se postaral domácími tribunami nenáviděný Stanciu, jenž v páté minutě po autu Bořila prověřil pohotovou střelou z otočky připravenost Hečy. Deset minut nato podnikla Slavia další útok. Stanciu tentokrát přihrál rozběhnutému Coufalovi, který pokus levou nohou nasměroval asi metr vedle brány.

Sparta tak na svého rivala ztrácí již dvanáct bodů a v tabulce zůstává až na sedmém místě. Naopak Slavia odpověděla na sobotní vítězství Viktorie Plzeň, pojistila si vedoucí pozici a Západočechům zase odskočila na tři body rozdílu.

První zásadní okamžik derby přišel v sedmnácté minutě. Frýdek ve vlastním pokutovém území fauloval Součka a sudí Zelinka tak odpískal penaltu pro hosty. Její exekuce se zhostil sám faulovaný kapitán sešívaných, jenž se z bílého puntíku nemýlil a chladnokrevně poslal svůj celek do vedení. Hned minutu po Součkově přesné trefě mohla vést Slavia o dvě branky. Lischkovi se nepovedla rozehrávka, čehož využil Hušbauer výborným pasem na Olayinku, jenže ten ve vynikající pozici trestuhodně minul Hečovu svatyni.

První vlaštovku směrem k brankáři hostů Kolářovi poslal ve 23. minutě Mandjeck, avšak o značný kus netrefil požadovaný cíl. Podobně si o čtyři minuty později počínal na druhé straně Stanciu a ve 37. minutě také Hušbauer. To Frýdkův pokus dvě minuty poté byl mnohem zajímavější, Kolář totiž musel míč vyrazit. Téměř z protiakce propadl pas Hušbauera přes Kayu k Teclovi, tomu se ale obstřel příliš nevydařil. Závěr poločasu přinesl ještě ostrou potyčku Bořila s Kangou, po které oba aktéři viděli žlutou kartu, a velice slušnou příležitost domácích. Po Haškově hlavičce ale zamezil vyrovnání pozorný Kolář.

Krátce po změně stran musel být Heča ve střehu, když jej jedovatou ránou vyzkoušel Stanciu. Ve 48. minutě se poprvé výrazně připomněla hlavní hvězda Sparty Kanga. Gabonský záložník pálil po příhrávce od Tetteha těsně nad horní roh Kolářovy brány. V 55. minutě padl druhý gól zápasu a opět do sítě letenských. Coufalův vysoký centr vyrazil Heča pouze před sebe, následně vznikla v pokutovém území domácích nepřehledná situace. Nakonec se k balónu dostal Olayinka, který trefil Sáčka, od nějž se míč odrazil za Hečova záda.

Slavia mohla zápas v poklidu dohrávat, jenže Hušbauer v 66. minutě ostře fauloval Tetteha a po druhé žluté hřiště předčasně opustil hřiště. Sparta ale byla nadále víceméně bezzubá, až jedenáct minut po Hušbauerově vyloučení vypálil na Koláře střídající Plavšić a gólman sešívaných musel po ráně skočit. V 82. minutě ale letenští přišli o veškerou výhodu. Tetteh nevybíravě sestřelil Hovorku a od sudího Zelinky okamžitě viděl červenou kartu. Poměr hráčů na obou stranách se tak srovnal.

Ještě jakous takous naději mohl domácím v 86. minutě vykřesat Plavšić, který unikal sám na Koláře. Brankář hostí ovšem srbského fotbalistu skvěle vychytal. Navíc v 90. minutě šli slávisté do protiútoku, k míči se po Olayinkovi dostal Masopust a skvělým lobem přehodil z brány příliš stojícího Heču - 0:3. Ani závěrečné šestiminutové nastavení nepřineslo Spartě alespoň čestnou gólovou radost.

Autor: Ondřej Vaculík / onlajny.com

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Slavia znovu převezme klíč od hlavního města.

0:2 (Souček, Stanciu)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Filip236

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Slavie po poháru v nevýhodě, ale ta zoufalce porazí

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

1:2 (Tetteh - Tecl, Van Buren)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kocour Klapuška

1:3

Kanga - Hovorka, Hušbauer, Stanciu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím komu fandit víc. Dám remízu 2:2

Reagovat
Pharrell

Slavia 02

Reagovat
smazaný uživatel

4:2

Reagovat
Pharrell

Reagovat
bartes

Sparta je marná, Slávia bude unavená. Uvidíme, jak to protočí Trpiš. Vypadá to na remízu, pokud dá Sparta první gól, může to dopadnout jakkoliv. Pokud dá první gól Slávie, tak to taky může skončit debaklem pro Spartu, protože se Sparta sesype.

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta,není soupeř pro Slavii,neprohra hostů byla by ostuda prohrát se Spartou.

Reagovat
boryland

1:0...…….souček vl.,..………..

Reagovat
pistacik11

Preklep, 0:2 Sáček (vl)

Reagovat
Zajda

0:3 jedém Slavie

Reagovat
Pharrell

Tvl pěkně dobře

Reagovat
hyper01

Reagovat
Elmas

Reagovat
Adhol

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravím, nejaky funkcni stream ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele