o titul, 3. kolo
27.06.2020 20:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Liberec skolil v klíčovém mači ostravský Baník

Liberec získal klíčové vítězství nad Ostravou, protáhl se na strategickou čtvrtou pozici v tabulce před Jablonec a notně oživil své naděje na účast v evropských pohárech pro příští ročník. V rámci ligového dění neurval tři body v pěti po sobě jdoucích zápasech za sebou a nutně už potřeboval nějakou vzpruhu. Baník naopak už potřetí v řadě prohrál.

Pro severočeský celek byl tenhle rezultát důležitý hlavně proto, že se od svého soka vzdálil už na rozdíl šesti bodů, a v tabulce nadstavbové části sezóny tak skončí nejhůře pátý. Výtečně se tak zároveň navnadil i před středečním finále MOL Cupu, v němž narazí na Spartu. O svém nynějším důležitém triumfu rozhodl dvěma brankami v poslední čtvrthodině zápasu.

Slezský klub měl na Stadionu u Nisy v podstatě poslední možnost, jak ještě zachránit svou situaci mezi šestkou nejlepších českých týmů letošní sezóny. A ačkoli matematicky stále může poskočit na pátou pozici, aby si zahrál o Evropskou ligu v posezónním playoff, prakticky není příliš pravděpodobné, že by ještě stáhl aktuální pětibodové manko.

Domácí přitom nemohli nasadit své nejsilnější možné složení, chyběli totiž především dva ofenzivní tahouni Tomáš Malinský a Alexandru Băluţă, a to kvůli disciplinárním trestům. A na tribuně ze stejného důvodu musel zůstat i hlavní kouč Pavel Hoftych. Přesto se podařilo libereckému mužstvu dvakrát skórovat, a to zásluhou Jakuba Peška a Kamsa Mary.

Hosté dlouhodobě na svého protivníka zkrátka neumějí. V posledních dvanácti vzájemných zápasech nad ním zvítězili jen v jednom případě, započítáme-li do statistik pouze ligová utkání. Statistiku k lepšímu nezměnili ani teď, nutno podotknout, že k tomu ani neměli blízko. Patrizio Stronati v nastavení druhé půle dokázal už jenom snížit nepříznivý stav.

Do první větší šance se propracoval Slovan, a to po Zemanově standardní situaci z 10. minuty. Po jeho pasu sklepl Koscelník míč hlavou ve vápně pro Kuchtu, jenž se ocitl sám před gólmanem Laštůvkou, z blízkosti ale trefil trestuhodně pouze jeho. V 19. minutě se ozval Kuchta znovu, po jeho akci na levé straně však rovněž nedošlo k něčemu zásadnímu.

Výběr kouče Luboše Kozla se poprvé výrazněji osmělil až po půlhodině hry. Fleišman vyslal centr z rohového čtvrtkruhu do šestnáctky, kde hlavičkoval Potočný, nicméně jeho zakončení v pohodě polapil ze vzduchu brankář Knobloch. Do přestávky ještě dvakrát zahrozil i nadále neúnavný Kuchta, jenže napoprvé pálil do břevna a pak ztroskotal na Laštůvkovi.

Liberec působil o dost nebezpečněji i v dějství druhém. A v 76. minutě se dočkal své zasloužené odměny, to když Peškova střela, tečovaná bekem Procházkou, skončila přesně na bližší tyčce. A pět minut před koncem základní hrací doby zacílil přesně taktéž Mara, jenž na zadní tyči zužitkoval snadno přímý volný kop zahrávaný nalevo spoluhráčem Zemanem.

Hrát se sice mělo jen tři minuty navíc, rozhodčí Proske ovšem musel zápas o nějakou tu chvilku protáhnout, neboť ve vlastním pokutovém území zahrál rukou Mikula. Celou situaci prozkoumával VAR a nakonec se kopala penalta. K té se postavil Stronati, který jako exekutor neselhal, nicméně v podstatě jenom kosmeticky upravil finální skóre.

Autor: Patrik Sandev / isport.blesk.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
tnt03

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Lawman

Baník se po druhé za sebou kvalifikoval do finálové šestky ale tam už neměl šanci. Ukázalo se, že zbytečně stracené body ( proti Příbrami a Zlínu ) v konečném součtu chyběly. Kdyby se Baník chtěl ucházet o Evropskou ligu, do finálové skupiny potřeboval o 4 body víc a tehdy by mu stačilo jedno vítězství na 3. resp. 4. místo. Ale s bodovým ziskem ze základní části by musel vyhrát minimálně 3 zápasy a to bylo pro Baník nemožné. Snad příště. Znovu opakuji. Baník si bude muset dát pozor na góly, které dostával v posledních minutách zápasu a na neproměněné penalty. Takto přišel za celou sezónu minimálně o 12 bodú a ty potom chyběli ve finálové části.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele