2. kolo
07.08.2011 19:30 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Sparta Praha - FK Jablonec 2:1

Sparta ve šlágru kola zdolala Jablonec 2:1 a posunula se na první místo ligové tabulky. Všechny tři góly padly v první půli, která přinesla nevídanou podívanou, oba týmy hrály fantasticky. Druhé dějství již mírně zaostávalo, pořád však bylo na co dívat. O branky vítězů se postarali Kweuke a Matějovský, za Jablonec už jen snižoval Lafata.

Oba celky šly do utkání v nejsilnějších možných sestavách, chyběli jen dlouhodobě zranění Kušnír a na druhé straně Vošahlík, Jarolím a Eliáš. Stoperská dvojice Sparty znovu nastoupila ve složení Zápotočný - Řepka, na hrotu útoku samozřejmě nastoupil Leonard Kweuke, střelec pěti branek ve třech duelech nové sezony.

Sparta začala zostra a hned v první minutě mohla jít do vedení, Hušek dobrou přihrávkou našel Kweukeho, jehož tvrdá rána z pětadvaceti metrů pořádně vystrašila Špita v brance Jablonce. Ve druhé minutě přišla první čistá gólová příležitost, Vidlička z pravé strany nádherně odcentroval, Kweuke se natlačil před Pavlíka, ovšem zblízka těsně minul.

Domácí hráli skvěle, po kombinaci ve středu pole vyslal Matějovský ideální vysoký pas na Juhara, ten ještě vylepšoval pozici pro Kweukeho, toho však tentokrát zastavil Beneš. Sedmá minuta přinesla první práci pro sparťanskou defenzivu, na Kovaříkův prudký centr ale Kopic nedosáhl, o chvíli později pak sám vypálil a donutil Blažka k zákroku.

V jedenácté minutě se Sparta dočkala zaslouženého vedoucího gólu, Vacek našel chytrým pasem Sionka, ten si nádhernou patičkou obhodil Beneše, v pokutovém území našel nikým nehlídaného Kweukeho a bylo to 1:0. Diváci na Letné se bavili rychlou, technickou a přesnou hrou Sparty, Kweuke se tlačil do další gólovky, jeho nabídku na teč ale zachytil pozorný Špit.

Po čtvrthodině hry zajímavě odcentroval Vidlička a Sionkovi chybělo k přesnému zakončení pár centimetrů. Jablonec se příliš nedostával do hry, zahrozil jen občas z rychlých protiútoků, jako když Kovařík hledal hlavu Lafaty, na poslední chvíli ovšem zasáhl Zápotočný. V šestadvacáté minutě to z volného přímého kopu přímo na bránu zkoušel Sionko a nebyla to vůbec špatná střela, Špit se jen ohlédl, jak míč letí těsně vedle jeho pravé tyče.

Běžela třicátá minuta a Sparta zaslouženě vedla o dvě branky, Kweuke ideální kolmicí našel rozběhnutého Sionka, ten se však dostal do těžkého úhlu, a tak přihrál na hranici šestnáctky Matějovskému, který chytrou střelou k tyči nedal Špitovi šanci. I Jablonec svým pojetím hry přispíval k nádhernému fotbalu a ve třiatřicáté minutě se propracoval ke kontaktní trefě, Kovařík zůstal po rohovém kopu u pravé lajny, balón se k němu vrátil, následoval parádní centr a Lafata hlavou snížil.

Jablonec se čím dál více dostával do ohrožení Blažkovy svatyně a v závěru první půle dokonce přehrával Spartu, hlavně díky vynikajícímu výkonu Jana Kovaříka, který posílal do vápna jeden nebezpečný centr za druhým. Přesto mohli ještě jednou skórovat domácí, Zápotočného hlavičku měl do sítě dopravit Sionko, netrefil ovšem ideálně a minul.

První půle byla zatím tím nejlepším, co Gambrinus liga v novém ročníku nabídla, hrál se parádní fotbal z obou stran, dokonce mohlo padnout i více branek. Sparta začala skvěle a zaslouženě vedla 2:0, poté se však karta obrátila a Jablonec začal diktovat tempo hry, což nakonec přineslo i snížení na konečný poločasový výsledek 2:1. Všichni v Toyota Aréně doufali, že i druhá pětačtyřicetiminutovka nabídne tak zajímavou podívanou, jako ta první.

Bohužel, nestalo se... Prvních patnáct minut druhého poločasu okořenil jen jedním zajímavým průnikem Kopic, dobrou akci však nepodpořil přesnou finální přihrávkou. Hosté měli mírnou převahu, Kovaříkův průnik do šestnáctky bohužel pro Jablonec zakončil český reprezentant do jednadvaceti let nepřesnou bekhendovou střelou.

Jediným Sparťanem, který i po přestávce splňoval ty nejpřísnější měřítka, byl Leo Kweuke. Nejprve po centru Vacka hlavičkoval mimo, poté nádherně zamotal hlavu Pavlíkovi, ten však v poslední možné chvíli dokázal zasáhnout a na závěr vyslal do gólové možnosti střádajícího Podaného, jehož klička úspěch neslavila.

Kweuke je nezastavitelný, patnáct minut před koncem v tvrdém souboji předčil Pavlíka a hledal zpětnou přihrávkou jednoho z dvojice Matějovský, Podaný, jenže poslal míč přesně mezi ně. V osmasedmdesáté minutě se Podaný prohnal okolo Štochla i Loučky, mohl přihrát před prázdnou svatyni Matějovskému, ovšem zachoval se jako sobec, z úhlu vypálil a minul.

Pět minut před vypršením normální hrací doby šli domácí do přečíslení, Kweuke na sebe natáhl oba zbylé obránce Jablonce, posunul míč Vackovi, ten však trefil jen boční síť. A hned z protiútoku měl Jablonec obrovskou šanci na vyrovnání, Kovařík hlavou dostal do tutovky Lafatu, který se správně pokusil vypálil z první, bohužel pro Severočechy ale branku netrefil.

V poslední minutě chyboval v rozehrávce Jablonský, Vacek našel Matějovského a najednou byli domácí v pokutovém území soupeře v přečíslení. Matějovský chytře posunul kulatinu Pamičovi, ten vracel před prázdnou kasu Kadlecovi, jenže ten přihrávku zřejmě nečekal a selhal.

Spartu to však mrzet nemusí, ve šlágru druhého kola Gambrinus ligy porazila Jablonec ve vyrovnaném utkání 2:1 a se šesti body vládne tabulce. Jablonec má ze dvou těžkých duelů jediný bod a krčí se ve spodní polovině pořadí, dnes však rozhodně nezklamal a může se zapojit do boje o titul. Na závěr přidám přání, aby bylo v české lize k vidění víc takových poločasů, jako byl ten první na Letné.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
forma

Jablonec se na Spartě už dlouho trápí . Pokusím se na zápas přijet a podpořit ty naše zelený kluky . Tip : 2:1 pro Spartu ..

Reagovat
Petr325

Reagovat
smazaný uživatel

No Spartička chytla formu tipuju výhru 2:0(Kweuke,Vacek) a vždycky jen Spartička:)

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tezky zapas pro Spartu...tip 1..3:2

Reagovat
Tomtaf

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:2-Kweuke,-Lafata,Beneš

Reagovat
diastan

1-3

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta vyhraje tak 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta tady vyhraje,protože Jablonec nechal proti AZ určitě víc sil jak Sparta proti Sarajevu,ke všemu Jablonec trápí zranění...

Reagovat
smazaný uživatel

Tipuju výhru domácích.... i když je no hodně riskantní, jelikož pravdou je, že Jablonec jsem jakživ hrát neviděl. Ale narozdíl od Sparty nemá žádný mistrovský titul!

Reagovat
smazaný uživatel

Čau lidi na čem se bude visílat ten zápas ?? Díky

Reagovat
smazaný uživatel

čauvec, pro mě srdeční záležitost a díky tomu jak Spartička začala tuto sezónu a množství zraněných na straně Jablonce, pro mě jasná 1

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte,jestli už bude aspoň na lavičce Grajciar?

Reagovat
ondrasch77

2-2

Reagovat
smazaný uživatel

3-0

Reagovat
smazaný uživatel

výkon dobrej do gólu Jablence,pak to šlo z kopce

Nejlepší: Kweuke,Sionko(v 1.poločase v 2.sem si ho skoro nevšiml stejně jako Vacka),Zápotočný,Lafata,Kovařík

Nejhorší: Pamic,Hušek(prohrával hodně soubojů a ani v rozehrávce nebyl moc platný)

Reagovat
goodbay

juhar, taky nic moc, hlavně hraje moc na sebe, místo aby si nahrával s Pamičem..solista celkem

Reagovat
smazaný uživatel

Pamič byl dobrej. Nejhorří je Chovanec, že furt hraje na jednoho hrota, to je hnus.

Reagovat
Petr325

Plně souhlasím! Do těch lepších by se vešel možná i matějovskej, protože včera bránil parádně. A do nejhorších bych asi ještě dal Vidličku, protože ten se možná snažil podporovat útok, ale nestíhal se vracet a měl tam kiksy ;) Jinak se mi líbí že jsi dal i Zápotočného, ten byl včera celkem jistej. Narozdíl od Řepky, kterej podkočil centr když dával Lafata branku...Si moh Pamič rejpnout a tentokrát seřvat on jeho, když se po něm Řepak pořád vozí :-D

Reagovat
smazaný uživatel

Za Marka se rád hlavně celkově,že mu to konečně sedlo

Mně se Vidlička celkem líbil rozhodně víc než Pamič (asi je to dáno tím že nemáme klasické pravé křídlo),

Reagovat
smazaný uživatel

*sem

Reagovat
smazaný uživatel

Co tam vymyslel u toho rohu Kweuke s Pavlíkem bylo neskutečný

Reagovat
smazaný uživatel

klička alá Ronaldo (ten z Brazílie)

Reagovat
smazaný uživatel

Nádherný zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Po nadhernem zapase plnych sanci Sparta urvala 3 body

Reagovat
naheCZ

Mohlo to skončit 5:1 stejně jako 2:2 celkem dobrej zápas jinak Kweuke předváděl dobrý haluze polovinu těch fint ani nechtěl a rozhodčí mu taky párkrát pěkně pomohl, protože mi připadá, že si někdy až moc pomáhá rukama, všudě kolem sebe s něma máchá to je strašný nechtěl bych proti němu hrát to je o zdraví....

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně na levé straně Sparty, často v roíli křídla, hrál Libor Sionko. Rychlé útoky a centry do vápna byly největší zbraní obou útoků. Nejvěším problémem obou mužstev je nízké procento proměněných šancí. Produktivitu musí zlepšit i Sparta, pokud chce uspět v Evropě. Nemůže se spoléhat jen na Kweukeho, kterého si soupeři pohlídají. Zpestřit útočné varianty je nutné.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele