4. kolo
29.08.2005 16:40 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Sparta Praha - 1. FC Brno 1:1

V souboji dvou týmů, kterým se v minulém kole nedařilo, byla jasným favoritem Sparta. Brno zatím v sezóně po smolných zápasech nezískalo ani bod a před reprezentační pauzou tak na Letnou rozhodně nepřijelo se složenými zbraněmi. Po katastrofální hře proti Jihlavě se hráči Brna dušovali, že na Spartě předvedou disciplinovanou hru a pokusí se bodovat, i sám Kotrba v jednom z rozhovorů potvrdil, že jejich cílem na Spartě jsou tři body.

V základní sestavě hostů poprvé dostal příležitost od začátku zápasu Aleš Besta a zařadil se na levý kraj zálohy. Rozestavení Brna 4-5-1 s osamoceným hrotem Zelenkou ovšem útočnou hru nevěstilo. Na straně domácích zase dostal šanci ukázat své schopnosti od úvodního hvizdu brněnský rodák Libor Došek, který ale nezůstal v útoku sám, jak bývá u Sparty zvykem, ale v útočné dvojici ho doplnil Matušovič.

V úvodních několika minutách mělo o něco víc ze hry Brno, Sparta ale postupně hru vyrovnala a hosté se pak zaměřili především na pečlivou obranu. Už v 8. minutě ale mohl svůj bývalý klub poslat do kolen Došek, který parádně zpracoval centr uvnitř brněnské šestnáctky a přiťukl nabíhajícímu Matušovičovi, jeho tutovku ale famózně zlikvidoval gólman Václavík. Další možnost otevřít skóre měli domácí v minutě šestnácté, Zelenka ale z levé strany svůj lob přetáhl. O tři minuty později na sebe z přímého kopu upozornil také kapitán letenských Poborský, jeho rána z přímého kopu skončila těsně vedle pravého horního rohu branky.

I přes převahu domácích ale Brno stále odolávalo, vděčit za to mohlo výborné disciplinované hře obrany, zvlášť Schuster a slovenský reprezentant Had odvedli výbornou práci. Slabší chvilku si brněnští zadáci vybrali až ve 28. minutě, kdy nikým neatakovaný Lukáš naštěstí pro hosty hlavičkoval nad. S blížícím se závěrem poločasu začali své ofenzivní růžky vystrkovat také hosté, vyloženou šanci si ale nevytvořili.

Dramatická situace se ale dostavila v nastaveném čase první půle, kdy se po centru ve sparťanské šestnáctce dostali do souboje gólman Blažek se Zelenkou, Blažek zachytil míč do rukavic zhruba ve stejný čas, kdy do něj Zelenka udeřil hlavou, míč tak spadl na zem a padající Zelenka jej ještě stačil usměrnit do sparťanské klece. Rozhodčí ale přes velké protesty brněnského útočníka gól neuznal, i když byl nejspíš regulérní.

S nadějným výsledkem 0:0 vstupovali do druhého poločasu fotbalisté Brna, zatímco na Spartě stále leželo břemeno skórovat a splnit tak svou papírovou povinnost. Hned v úvodu zahrozili hosté dvěma rohy, které ale Sparta po zmatcích ustála. Vzápětí pak Došek spálil další tutovku, to když v ideální pozici hlavičkoval nad brněnskou bránu. Hra ve druhém poločase ovšem byla už od jeho úvodu o poznání vyrovnanější a hosté překvapivě nesázeli jen na pevnou obranu, ale často si dovolovali i riskantní útočné výpady, šance však nepřicházely ani na jedné straně.

Zlom přinesla 67. minuta, kdy si brněnská obrana vybrala svou nejhorší chvíli v zápase - z pravé strany poslal krásný nadýchaný centr Hašek a míč doplachtil až k nikým neatakovanému Sivokovi, který nabídnutou šanci bez problémů proměnil. Za dvě minuty ale přišel šok, který čekal málokdo. Trenér hostů Kotrba poslal místo Švancary na hřiště Pavla Mezlíka a ten pak byl u zrodu vyrovnání. Narazil Černému, ten vypálil z hranice pokutového území a protože směr střely lehkou tečí změnil Lukáš, mohl brankář Blažek jen zůstat bezmocně stát - 1:1.

Spartu gól očividně zcela zmrazil a Brno bylo rázem tím lepším týmem na hřišti, bez problémů kombinovalo na půli Sparty a stadiónem se mezitím ozývalo "Hřebík ven". V 76. minutě se dostal k míči brněnský talent Holek, obešel tři sparťany, ale v pokutovém území ho na poslední chvíli odzbrojil Sivok. Zmatky v obraně domácích však neustávaly a v 80. minutě nechala Zelenku dojít přes půl hřiště až před šestnáctku, jeho střela šla ale nad. Na hřiště se pak místo Zelenky, který dostal křeč, dostal kanonýr Simr a neustále zaměstnával obránce Sparty. V 86. minutě mohla Sparta přijít i o bod, když si Švancara asi tři metry od Blažkovy brány zpracoval míč, přiťukl Holkovi, jeho střelu ale fantasticky zlikvidoval Blažek.

S blížícím se koncem zápasu by každý očekával, že se Brno zatáhne a bude zarputile bránit remízu, bylo tomu ale přesně naopak, hosté byli prakticky neustále usazeni na půli soupeře a vydatně jim k tomu pomáhaly neustále nepřesnosti domácích. Poslední velká šance zápasu nakonec přišla v 92. minutě, kdy neobsazený Slepička vyslal střílený přízemní centr, na ten ale nikdo nedosáhl a míč tak jen prosvištěl okolo Václavíkovy klece. Chvíli před začátkem čtvrté minuty nastavení pak rozhodčí Adámek odpískal konec zápasu, Brno si tak připsalo první bod v sezóně, ale hlavně - dokázalo vůbec poprvé v historii samostatné české ligy bodovat na Spartě.

"Je to vynikající bod, ale mně to nedá nevzpomenout na Jihlavu. Kdybychom takto bojovali proti nováčkovi doma, tak výsledek musel vypadat zcela jinak. Tohle utkání hráčům nelze vymazat. Jinak jsem samozřejmě spokojený. Bod jsme si zcela bez diskuse zasloužili a možná nejen to. Podle mého názoru jsme dali regulérní gól na 1:0 my," řekl kouč Kotrba.

Naopak trenér domácích Hřebík odpověděl na otázku "proč Sparta předvedla další matný výkon" pouze slovy: "Nemyslím si, že to byl matný výkon," čímž asi ještě více pobouřil už tak mimořádně naštvané fanoušky pražské Sparty.

Autor: Jan Werner

Komentáře (10)

Přidat komentář
HOST*

V tomto zápase se nic jiného než výhra Sparty nepočítá..

Reagovat
HOST*Slávista

To ne...ale na druhou stranu Brno už musí bodovat!

Reagovat
HOST*

pevne verim v remizu :( snad to vynde

Reagovat
HOST*

tak to ne, pze by mě to zkurvilo 10 lístků!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

jasná 1... Sparta si nemůže dovolit ztrácet doma body, kdyby hrála v Brně, tak je ta remíza možná, ale takhle podle mě ne...

Reagovat
HOST*

tak to jsem silně nezvládl... nebo spíš sparta to nezvládla... jsou trapný...

Reagovat
HOST*lll

Vyhrálo Brno 2:1a na žluté 5:0

Reagovat
smazaný uživatel

konecne!

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne rozhodci nenadrzoval sparte a jak to dopadlo. Sparta je bez rozhodcich v haji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

Rozhodčí byl sice celkem v pohodě,ale zase když vezmu v potaz to,že nám neuznal gól Zelenky a pak odpískal ofsajd,když Zelenka vybíhal se své půlky a šel by sám na branku,tak to zase celkem negativně pro Brno ovlivnil.Ale i bod dobrej pro sebevědomí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele