15. kolo
03.12.2005 17:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Slovan Liberec - Tescoma Zlín 1:0

Vedoucí celek tabulky, Liberec, přivítal v sobotu doma tým Zlína. Papírově zcela jasný zápas pro domácí, určitě ale ještě všichni měli v paměti zarytý zápas Zlína z minulého kola, kdy doma porazil Spartu 3:2. O nějakém podcenění ze strany Liberce tedy nemohla být řeč. I přesto ale kouč domácích Vítězslav Lavička zařadil do sestavy hned tři útočníky a hodlal tak proti Zlínu rozehrát ofenzivní partii.

Trávník na libereckém stadiónu byl v naprostém pořádku a umožňoval hrát technický fotbal, což samozřejmě vyhovovalo hlavně domácím fotbalistům. Útočná mašina Liberce se tak rozjela už od úvodních minut, ve 4. minutě po lobu Hološka zachraňoval na brankové čáře Červenka.

Zlín nakonec tlaku Liberce dokázal odolávat pouze devět minut. Právě v 9. minutě se totiž sám na gólmana Baránka řítil Hološko, brankář Zlína ho v šestnáctce fauloval a hlavní sudí Kovařík tak nařídil pokutový kop. Ten bez problémů proměnil Zápotočný a Liberec vedl.

Po vstřelené brance se liberečtí nezatáhli do obranné ulity, ale naopak neustále ohrožovali branku hostů. Ve 14. minutě poslal další vizitku Baránkovi Zápotočný, který střílel z dobrých třiceti metrů, jeho rána šla však nad. V 19. minutě mohl jít Liberec do dvoubrankového vedení, gól Hološka ale nebyl uznán pro ofsajd.

Po úvodním dvacetiminutovém náporu domácích se ke slovu pomalu začínali dostávat i hráči Zlína. První šanci si vytvořili v 22. minutě, když se po chybě Pospěcha ve středu pole dostal do zajímavé střelecké příležitosti Kraus, jeho střela však jen těsně minula pravou tyč Čechovy branky.

Až do konce prvního poločasu na hřišti jednoznačně dominoval Liberec, druhý gól se mu však nedařilo střelit. Zřejmě největší příležitost k tomu přinesla 41. minuta a akce Holendy, který se uvolnil přes obránce, následnou střelu sice Baránek zneškodnil, míč se však odrazil k Pospěchovi, před kterým stála prázdná branka a snadné zakončení, Pospěch ale opuštěnou branku trestuhodně netrefil.

Minutu před koncem první půle na sebe ještě upozornil Hološko, který unikl po dlouhém sprintu po levé straně až do šestnáctky Zlína, jeho lob však zlínskou klec minul. Do šaten tak domácí odcházeli pouze za jednobrankového vedení, na čemž měl zásluhu především brankář Baránek a také nepřesnost libereckých útočníků.

Druhý poločas načal dalekonosnou bombou z 50. minuty Hološko, kterou ale, jak jinak, fantasticky zlikvidoval zlínský brankář. Pět minut nato vystrčili růžky i hosté, po Vidličkově centru se hlavou snažil prosadit Škripec, jehož pokus skončil těsně vedle tyče Čechovy svatyně.

Po desetiminutovce bez šancí se pak oba týmy prezentovaly parádními střelami z dálky. V 66. minutě to nejprve byl Papoušek - na místě byl opět Baránek, a v 68. minutě střílel z přímého kopu Lukaštík. I gólman Liberce ale ukázal, že je mužem na svém místě a střelu pohotovým zákrokem zlikvidoval.

V 82. minutě opět předvedl famózní zákrok Baránek, když na tyč vyrazil Pospěchovu střelu z bezprostřední blízkosti. Domácím pak ještě zatrnulo čtyři minuty před vypršením řádné hrací doby, když po Červenkově centru trefil Švach hlavou tyč a z následné dorážky Bača branku přestřelil. Utkání tak uzavřela sporná situace z nastaveného času, kdy byl faulován Janů, míč se poté dostal k Hološkovi, který sám směřoval na Baránka, rozhodčí Kovařík ale neponechal výhodu a hra byla přerušena.

"Dnes to bylo hlavně o vůli a morálce, na konci jsme dnes měli více štěstí než v minulém domácím utkání proti Slavii. První poločas jsme byli aktivní, vytvořili jsme si řadu šancí, a kdybychom s nimi nakládali lépe, nedošlo by k tomu, aby Zlín do posledních okamžiků cítil šanci na zvrat. Ve druhém poločase byl soupeř lepší, my jsme neudrželi míč na jeho polovině a logicky z toho vyústila jeho převaha. Zlín byl ve druhém poločase a na konci o hodně aktivnější než my," řekl Lavička.

"Mrzí nás, že jsme prohráli z penalty, která podle mě nebyla. Pospěch ten pád totiž přifilmoval. Byl to zápas dvou rozdílných poločasů. V tom prvním byl soupeř lepší a dostával se do řady šancí také díky našim chybám ve středu pole. Ve druhé půli jsme byli lepší my," konstatoval Blaha.

Autor: Jan Werner

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele