8. kolo
01.10.2005 14:25 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

FK Jablonec 97 - Slovan Liberec 1:0

Dosud neporažený lídr ligy, Liberec, se v úvodním duelu 8. kola Gambrinus ligy střetl v severočeském derby v Jablonci s tamním týmem. Kouč domácích, Rada, do základní jedenáctky zahrnul i novou posilu, beka Pončáka. Favoritem byli hosté z Liberce a to nejen díky současnému postavení obou týmů v tabulce, ale i díky faktu, že posledních sedm let se Jablonci v tomto derby nepodařilo zvítězit.

Z počátku střetnutí byl lepším týmem Liberec, což dokumentovala i tvrdá střela Hodúra ze 3. minuty, se kterou si gólman Špit s obtížemi poradil. Postupem času se domácím hru podařilo vyrovnat a většina soubojů se odehrávala ve středu hřiště. První výraznější ohrožení liberecké branky přišlo až ve 29. minutě, kdy Šenkeřík střílel jen těsně mimo. Diváci na jablonecké Střelnici, kterých přišlo 3120, se však nakonec gólu ještě v prvním poločase dočkali a k jejich radosti to bylo do branky, kterou střežil liberecký brankář Čech. Celá gólová akce se zrodila v 44. minutě, kdy Baranek rozehrával rohový kop, v hlavičkovém souboji se pak prosadil Nesvadba a poslal míč směrem k Čechovi, který míč vyboxoval před jedním z jabloneckých hráčů. Bohužel pro hosty ale přímo na kopačky Michálka, který jak sám po utkání řekl, trefil míč "halfvolejem" a poslal domácí do vedení.

Druhý poločas začal ve stejném duchu jako ten první, jako by se libereckým ani nechtělo vyrovnat. Po rohu v 56. minutě hlavičkoval nebezpečně Pospěch, brankář Špit společně s obranou ale vzniklou situaci dokázali vyřešit. Tato šance jakoby předznamenala nadcházející okamžiky. Změna herního projevu obou mužstev nastala od zhruba 60. minuty, kdy se obraz hry výrazně změnil, což bylo zapříčiněno především zvýšenou útočnou snahou Liberce. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, vázla však finální přihrávka či koncovka obou týmů.

V závěru duelu se Liberečtí pokoušeli vytvořit si nápor, jejich snažení ale příliš úspěšné nebylo. I přes několik dalších šancí jak hostů, tak ale i domácích, se již skóre neměnilo a Jablonec se tak po sedmi letech mohl radovat z vyhraného derby a navíc z první nuly výborně chytajícího brankáře Špita v letošní sezóně.

"Jsem šťastný, že se nám povedlo Liberec po sedmi letech konečně porazit. Jenom jsme potvrdili naše dobré výkony z minulých zápasů, v nichž se nám ale na soupeřových hřištích nedařilo výsledkově," řekl Rada.

"Prohráli jsme si to už v první půli," hodnotil liberecký kouč. "Po přestávce jsme se sice rapidně zlepšili, vytvořili jsme si i šance, jenže v koncovce jsme nebyli tak důrazní, abychom se prosadili gólově," uvedl Lavička.

Autor: Jan Werner

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

severocesky derby vyhraje Liberec

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele