1. zápas
13.08.2017 22:00 CET
1 : 3
(0:0)

Reportáž

Real vyzrál na Barcelonu i v deseti a do odvety jde s náskokem 3:1

První soutěžní El Clásico v rámci španělského superpoháru nabídlo zprvu nezáživnou a po změně stran zcela strhující podívanou, z níž vzešel jako zasloužený vítěz Real Madrid. Bílý balet přitom po kontroverzním vyloučení Cristiana Ronalda musel dohrávat v oslabení, přesto v poslední minutě korunoval povedený výkon gólem Asensia a do středeční odvety na domácí půdě si odváží bohatý dvoubrankový náskok.

Zatímco červencové přátelské utkání obou celků nabídlo hned v první půli strhující čtyřgólovou přestřelku, tentokráte zprvu na trávníku Camp Nou kralovaly obrany. Více ze hry měla podle očekávání domácí Barcelona, avšak ani pohledné kombinace na jeden dotyk nevedly k žádným větším šancím. Když už se pak přece jen v nadějné pozici ocitl Luis Suárez, Keylor Navas jeho ránu bezpečně sbalil do náruče.

Také Real, v jehož základní sestavě stejně jako v Superpoháru UEFA chyběl Cristiano Ronaldo, se směrem dopředu dlouho nedokázal prosadit, ovšem v sedmatřicáté minutě připadla hostům vůbec největší šance celé úvodní pětačtyřicetiminutovky. Díky povedenému Iscově přistrčení se do palebné pozice protlačil Gareth Bale, jemuž rána levačkou sedla, ovšem zamířila přesně do středu brány, kde stál připravený Marc-André ter Stegen. Do kabin se tak o přestávce odcházelo ze bezbrankového stavu.

To druhá půle nabídla nesrovnatelně bláznivější podívanou. Na průlom skóre si diváci museli počkat pouhých pět minut, byť valná většina fanoušků na Camp Nou z něj radost neměla. Na střeleckou listinu se sice zapsal Gérard Piqué, jenže se tak stalo nešťastnou tečí Marcelova centru do vlastní sítě. Od té chvíle se utkání naplno probudilo k životu a šancí najednou přibývalo měrou vrchovatou. Nejprve po brzkém vyrovnání sahal Lionel Messi, který na prudký pas Deulofeua těsně nedosáhl, a jen chvíli nato uchránil Barcelonu od druhé inkasované branky Jordi Alba, jenž na poslední chvíli fantasticky zablokoval gólovou ránu Carvajala.

Na závěrečnou půlhodinu hry se dočkal nástupu na hřiště i Cristiano Ronaldo, jemuž se ve dvaasedmdesáté minutě povedlo skórovat, ale radost mu vzápětí pokazil zdvižený praporek čárového rozhodčího. Pro Real bylo o pár minut později ještě hůře, když Suárezův teatrální pád po zákroku Navase vyhodnotil rozhodčí Bengoetxea jako provinění proti pravidlům a nemilosrdně ukázal na značku pokutového kopu. Lionel Messi se vzápětí nemýlil a srovnal na 1:1.

Barcelonští v tu chvíli byli na koni a okamžitě se znovu hrnuli kupředu ve vysokém počtu hráčů, jenže právě toho jejich soupeř deset minut před koncem využil k provedení bleskového protiútoku s gólovou tečkou. Iscovu průnikovou přihrávku převzal Cristiano Ronaldo a ukázkovou křižnou ranou pod břevno vrátil Realu vedení. Portugalskou superstar ale hned po dvou minutách sudí Bengoetxea krutě zchladil, když Ronaldovi ukázal druhou žlutou kartu za nafilmovaný pád a poslal jej předčasně do kabin.

Ani v oslabení však Real další vyrovnání nepřipustil, a naopak v poslední minutě základní hrací doby ještě jednou skóroval! Tentokráte využil brejku do rozhozené barcelonské obrany střídající Marco Asensio, jemuž tvrdá střela do horního růžku nemohla sednout lépe a ter Stegen se po míči natahoval marně. Bílý balet tak navzdory kontroverzním výrokům rozhodčích triumfoval na Camp Nou 3:1 a do středeční superpohárové odvety na domácí půdě půjde jako jednoznačný favorit.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1403)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele