finále
21.04.2018 21:30 CET
0 : 5
(0:3)

Reportáž

Barcelona smetla Sevillu pěti góly a slaví čtvrtou Copu v řadě

Španělský královský pohár patří v posledních letech výhradně Barceloně a nejinak tomu bylo i letos. Katalánský velkoklub ve finálovém zápase se Sevillou neponechal nic náhodě a na neutrální půdě v Madridu deklasoval svého soupeře 5:0. Barcelonští tak v Copa del Rey triumfují již počtvrté za sebou a jsou jen krůček od domácího úspěchu na všech frontách, neboť v závěru ligové soutěže drží na čele dvanáctibodový náskok.

Již během úvodní půlhodiny favorit trefami Luise Suáreze s Lionelem Messim stanovil brzké dvoubrankové vedení, které se po zbytek večera jen navyšovalo. Ještě do přestávky se podruhé prosadil Suárez, krátce po změně stran ukončil jakékoli zbytky sevillských nadějí na zvrat Andrés Iniesta a poslední tečku jednoznačného finále v podobě pátého gólu zařídil Philippe Coutinho proměněným pokutovým kopem.

Dramatických tak bylo snad jen prvních pětadvacet minut. Barcelona se sice ujala brzkého vedení, když ve čtrnácté minutě přesný výkop brankáře Cillessena našel neobsazeného Coutinha. Ten přehodil vyběhnuvšího Davida Soriu a Luis Suárez měl snadnou práci doklepnout míč zblízka do odkryté branky. Inkasovaný gól Sevillou zprvu nezamával a Joaquín Correa či Steven N’Zonzi se záhy dostali ke dvěma slibným střeleckým příležitostem, avšak oba nakonec minuli.

Pak se ovšem dostal opět ke slovu favorit a pro Sevillu již nebylo návratu. Iniestova šance z osmadvacáté minuty ještě skončila jen na břevně, ale sotva pár minut nato si s Iniestou narazil Jordi Alba a excelentní patičkou našel Lionela Messiho, který nekompromisně napálil míč do sítě. Když pak pět minut před koncem první půle Messi vyslal do samostatného úniku Suáreze, jenž prostřelil Soriu, odcházelo se do kabin za jednoznačného stavu 3:0.

Ani s výrazným náskokem v kapse Barcelona po změně stran neupustila od dominantního vystoupení a hned v 52. minutě skórovala počtvrté. Znovu u toho byl všudypřítomný Messi, jehož skrytá přihrávka poslala do šance Andrése Iniestu, který obešel bezmocného gólmana a z ostrého úhlu usměrnil míč přesně tam, kam zamýšlel.

Zatímco pro Iniestu šlo možná o poslední finále v barcelonském klubu, nová lednová posila Philippe Coutinho naopak zažívala své vůbec první. Brazilský záložník bude mít rozhodně na co vzpomínat nejen díky výhře, ale také vlastnímu gólovému příspěvku. Jeho ránu totiž zastavil Clement Lenglet rukou a nařízený pokutový kop následně Coutinho chladnokrevně proměnil.

Závěr utkání si již barcelonští plnými doušky vychutnávali, zatímco utrápená Sevilla se zmohla jen na několik neškodných pokusů zdálky. Po drtivé výhře 5:0 mohl kapitán Andrés Iniesta pozvednout pohár Copa del Rey vítězoslavně nad hlavu a vykročit k zisku prestižního domácího "doublu".

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (552)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele