finále
22.05.2016 21:30 CET
2 : 0
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Barcelona zlomila Sevillu v prodloužení a má další double

Finálové klání Copa del Rey mezi Barcelonou a Sevillou nabídlo strhující podívanou, které dlouho scházelo jediné - góly. I na ty nakonec došlo, byť až v půlhodinovém nastavení, které trefami Alby s Neymarem ovládl favorizovaný katalánský velkoklub. Barcelonští tak slaví plnohodnotnou obhajobu titulu v lize i poháru, což se jim naposledy podařilo v letech 1997-98.

Triumf Barcelony se přitom nerodil vůbec lehce. Již v prvním poločase totiž uviděl červenou kartu Javier Mascherano a Sevilla se dlouho těšila početní převaze. Záhy navíc musel kvůli zranění střídat nejlepší střelec letošního ligového ročníku Luis Suárez, čímž utrpěl tým Luise Enriqueho tvrdé rány jak vepředu, tak vzadu. Zbytek týmu však podal výtečný výkon a udržel Sevillu na uzdě až do samého konce, kdy se po vyloučení Banegy síly na trávníku znovu vyrovnaly.

V prodloužení pak předvedl své nesporné kvality do té doby nepříliš viditelný Lionel Messi. Argentinská superstar nejprve fantastickou přihrávkou vybídla ke skórování naběhnuvšího Albu a v nastaveném čase pak andaluského soka dorazil další asistencí na gól Neymara. Barcelona tak získala ligový pohár po osmadvacáté a vedle obou střelců s architektem Messim za ten poslední výrazně vděčí také Gérardu Piquému a kapitánu Andrési Iniestovi, jež oba podali hvězdný výkon.

Všechno toto vychvalování vítězů jen svědčí o tom, jak rovnocenným sokem barcelonským Sevilla byla. Svěřenci Unaie Emeryho se vezli na vlně euforie ze středečního triumfu ve finále Evropské ligy a i tentokrát se předvedli v nadmíru dobrém světle, jen to zkrátka na vítězství nestačilo. Poté, co sevillští přežili úvodní šanci Luise Suáreze, zahrozili sami ranou středečního dvougólového hrdiny Cokeho a nebezpečným únikem Gameira. Francouzského útočníka zastavil na samé hranici šestnáctky Javier Mascherano a po právu uviděl červenou kartu.

Na samém konci první půle se však přesto málem ujala vedení Barcelona, neboť Piquého hlavička z rohu skončila jen těsně nad Ricovou brankou. Po změně stran měl ještě blíže k průlomu skóre Ever Banega, avšak ke smůle sevillských napálil pouze tyč. Andalusané tlačili na pilu i nadále a jen Busquetsův zákrok na poslední chvíli znemožnil po rohovém kopu gólovou radost Krychowiakovi. Utkání tak spělo k remíze a třicetiminutovému prodloužení, ovšem ještě předtím Banega srazil k zemi unikajícího Neymara a stejně jako Mascherano musel předčasně do kabin.

Vyrovnání počtu hráčů na hřišti vlilo Barceloně krev do žil a Sevilla se najednou ocitala pod čím dál větším tlakem. V devadesáté sedmé minutě nakonec Sergio Rico povolil poprvé, když nezvládl lapit Albovu ránu z ostrého úhlu po výtečném obloučku Messiho. Frustrace Andalusanů by se ve zbytku prodloužení dala krájet, a tak nebylo divu, že ještě uviděl červenou kartu obránce Carriço. Ani to ještě Barceloně k pojištění vítězství nestačilo a v samém závěru po dalším Messiho pasu uzavřel skóre na konečných 2:0 Neymar. Svrchovaným vládcem Španělska je tak po roce opět jednoznačně Barcelona.

Autor: Martin Kantor / goal.com

Komentáře (876)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele