finále
27.05.2017 20:00 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Dortmund porazil Frankfurt a získal Německý pohár

Proměněná penalta rozhodla o tom, že se DFB-Pokal stal kořistí Borussie Dortmund. Orli z Frankfurtu tak zůstanou díky relativně novému pravidlu nejen bez trofeje, ale i bez pohárů.

Na první gól nečekal vyprodaný Olympijský stadion v Berlíně nikterak dlouho. V 8. minutě poslal Marco Reus výborný diagonální pas na pravou stranu, kde číhal Lukasz Piszczek. Následně posunul do vápna na Ousmane Dembélého, jenž zaseknul balon, čímž vyřadil Jesúse Valleja ze hry a levačkou to trefil přesně pod břevno - 0:1.

Eintracht mohl hrozit ze standardních situací. Jenže ta z 12. minuty byla zakončena už z nějakých pětatřiceti metrů a navíc dosti nepřesně. O čtyři minutky později to zkoušel po rohovém kopu Marco Reus, ale střela mu úplně nesedla, takže Lukas Hradecky neměl problém. V závěru úvodní dvacetiminutovky centroval zleva aktivní Ante Rebić a na zadní tyči si balon chtěl vyčíhnout Timothy Chandler. Jeho hlavička se však mezi tři tyče nevešla.

Orli často ztráceli v prvním poločase balony, načež se museli mít na pozoru před rychlými brejky. Po jednom takovém se toužil prosadit Pierre Aubameyang. Možná by se mu to i povedlo, kdyby ovšem jeho pokus nebyl zblokovaný. Pak bylo rušno před bránou na druhé straně hřiště. Nejprve nikdo nezachytil slibnou přihrávku, a poté Rebić nevyzrál na Romana Bürkiho.

Ve 29. minutě se nepodařilo Dortmundu optimálně rozehrát, což vyústilo ve ztrátu míče a Gacinovićovu přihrávku, která rozhodně měla oči. Našla totiž zcela neobsazeného Anteho Rebiće, jenž mohl ještě popoběhnout, aby obstřelil brankáře Borussie - 1:1. Ve 39. minutě si Seferović vyměnil na hranici šestnáctky balon se střelcem Rebićem a byla z toho levá tyčka.

Do konce poločasu ještě nepatrně pozlobil fanoušky a kouče Thomase Tuchela svou zdlouhavější rozehrávkou Roman Bürki, ale s dotírajícím protihráčem Seferovićem si poradil. A tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu. Druhé dějství načal takovým polocentrem/polostřelou Ousmane Dembélé a opakované záběry ukázaly, že zase až tolik nechybělo.

V 50. minutě došlo k závaru před brankou Frankfurtu, nicméně balon za čáru přes Abrahama a Valleja nedopravili ani Shinji Kagawa, ani Christian Pulišić. V 63. minutě byli Žlutočerní zase blízko. V malém čtverci stojící Dembélé přizvednul na Aubameyanga, který střihnul nůžkami. Marco Fabián mezitím doběhnul na to správné místo. Sice kulatý předmět netrefil optimálně, leč přesto to stačilo na to, aby se svezl od jeho pravačky a odrazil se od tyče do bezpečí.

V minutě šestašedesáté si vybral slabší chvilku Lucas Hradecky. Pulišić vyslal do šestnáctky Raphaëla Guerreira, jenž si těsně před brankářem stačil posunout balon špičkou kopačky, takže z toho byl faul a samozřejmě i pokutový kop. Pierre-Emerick Aubameyang ukázal, že je v této sezoně ve velké pohodě. Volil jistotu - střed brány a byl z toho gól, který oslavil stylovým saltem - 1:2. Po dvou rokách se tedy gabonský kanonýr prosadil v pohárovém finále, ačkoli v roce 2015 to na vítězství v duelu s Wolfsburgem nestačilo.

Eintracht se pokusil odpovědět v 74. minutě, jenže Fabiánův volej po Meierově pobídce v síti neskončil a sám Alexander Meier se o chvíli později také neprosadil. Následující frankfurtské snahy si dortmundská obrana hlídala. Naopak v 85. minutě mohl vedený zvýšit Aubameyang, kdyby ovšem nenastřelil pouze spojnici břevna a tyče.

Vadit to nemuselo, neboť ve zbytku utkání se Kovaćův tým už k ničemu nepropracoval. I proto, že jeho svěřencům scházela větší přesnost. Dortmudští tedy nemuseli řešit vůbec nic neřešitelného a toto finále, hrané ve výborné atmosféře, zvládli. Do sbírky si tedy připsali celkově čtvrtý DFB-Pokal, z čehož mají radost i příznivci Herthy Berlín, protože jejich oblíbený klub poputuje přímo do základní skupiny Evropské ligy, kterou si zároveň v příští sezoně zahraje také SC Freiburg.

Autor: Tomáš Kordík / kicker.de

Komentáře (67)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund vyrhaje po predlzeni.

Btw: bude to niekto vysielat alebo sport365live len?

Reagovat
flamengo

Dúfam, že po predĺžení vyhrá Eintracht ako už trikrát v tohosezzónnom pohári :D

Samozrejme, favorit je jasný, ale ako vidno zo štatistík posledných vzájomných zápasov s Dortmundom sa dá vyhrať 3 zápasy z desiatich, pokiaľ by tam bol Bayern, tak je šanca minimálna.

Čo sa týka Frankfurt, alebo Freiburg v EL, tak Eintracht naposledy odohral krásne zápasy a vypadol v posledných minútach s Portom. Výkonnostne sú s Freiburgom približne narovnako, ale čo sa týka fanúšikov, tak Freiburg určite nedá také počty a kvalitu ako fans Eintrachtu. Myslím, že dnes bude nádherná atmosféra, len aby to bolo napínavé.

Myslím, že to dáva Sport1, ale tam to určite nebudem pozerať :D

Reagovat
smazaný uživatel

Jj suhlas na Sport1 som pozeral v tejto sezone len jeden zapas Pokalu a hrozna fetka to tam komentovala ale koliziu mam s finale FA Cupu. Ach jaj ten sobotny podvecer bude narocny

Reagovat
flamengo

U mňa žiadna kolízia s FA Cupom nehrozí :).

Reagovat
smazaný uživatel

Ja sa na to ale pozriet chcem, velmi rad by som chcel vidiet poslednu Wengerovu potupu :_D

Reagovat
Rudnevs

Na DasErste, prípadne na http://www.daserste.de/live/index.html s 30 sekundovým časovým posunom. A zajtra na Sport1 DE pohárový Doppelpass a Volkswagen Pokalfieber.

Mimochodom, ak by Frankfurt vyhral, tak by to bola skvelá sezóna pre rodinu Hübnerovcov. Florian Hübner strelil rozhodujúci gól a postúpil s Hannoverom do Bundesligy, Benjamin Hübner postúpil do predkola ligy majstrov s Hoffenheimom a ich otec Bruno Hübner má šancu vyhrať Pokal s Frankfurtom.

Reagovat
smazaný uživatel

Danke

Reagovat
Bayernista18

1 : 2.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
mato Kreator
Reagovat
smazaný uživatel

Heja BVB!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Eintracht ma nej fans v byvalem Zap.Nem. proto jim preju zisk pokalu

Reagovat
smazaný uživatel

Sankt Pauli. Ale to bude zrejme extrémne individuálne podľa toho, kto má aké merítka, či ide "len" o fandenie a atmosféru na štadióne, alebo aj o aktivity mimo neho, etc.

Reagovat
smazaný uživatel

ich fans patri medzi najlepsich v byvalom Zap. Nemecku o tom bez pochyb. Za uplne najlepsich by som ich nebral. Ja osobne mam za lepsich fanusikov Stuttgartu (v 2.BL priemer cez 50 tisic ludi) a Kolinu, to s logickych dovodov. Ale samozrejme, Frankfurt patri medzi najlepsich. Rozhodne aj HSV, SVW, BVB ci Schalke maju vybornych fanusikov.

Inak ked berieme cele Nemecko tak asi Dynamo Dresden...

Reagovat
Rudnevs

Priemer na tohtoročných zápasoch VfB je 50 692, čo je viac ako priemer víťaza Ligue 1, Serie A, Premier League a Eredivisie.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecko tradicne divacky bezkonkurencne. No a priemer 50 692 v druhej lige si zasluzi len

Reagovat
Kepy_FCB

Ard/zdf ?

Reagovat
db18

ARD

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska bude pískat Deniz Aytekin, to asi vyhraje Barcelona..

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím, že vyhrajeme. Ale bude to náročné. A pevně doufám, že to bude poslední zápas TT.

Reagovat
smazaný uživatel

a kdo by měl dojít místo něj

Reagovat
smazaný uživatel

Kdokoliv. Třeba Favre.

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze by s BvB bojoval o titul

Reagovat
checitto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ta obrana

Reagovat
smazaný uživatel

Poločas. 1:1 a můžeme být rádi. Snad ten pohár získáme, hlavně kvůli Marcovi.

Reagovat
db18

Co to je za sračku, že se teď během poločasové pauzy dělají tyhle mini-vysotupení?

Reagovat
PavlíčeQ

Solidně je tam ale vypískali

Reagovat
db18

Se nedivím... nejdřív se hromadně nadává na vystoupení Anastacie na Bayernu (právem...) a pak si to přivedou i na DFB-Pokal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokal je doma. Jsem za to velmi rád. Ovšem méně za celou tuto sezónu. Pohár je prostě málo a doufám, že si to vedení uvědomí. Věřím, že TT skončí a přijde někdo schopnější - Favre, možná Cocu. Chce to řez kádrem - moc hráčů, zlepšit obranu, změnit způsob hry. Každopádně v létě bude hodně práce.

HEJA BVB BVB BVB !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Když už někoho tak ať je to Nagelsmann. Jinak bych to tam černě neviděl

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund vydreto ale zasluzene tak aspon jedna trofej. Nakoniec to nie je az taka blba sezona ako sa v niektorych chvilach zdalo, tretie miesto v BL je sice malo, s tymto kadrom sa ma hrat jednoznacne o titul...ale priamy postup do LM to je,v LM stvrtfinale a dobre odohrate zapasy no a vyhra DFB-Pokalu... myslim si ze TT odide do Leverkusenu a pride Favre, to by bolo asi najlepsie riesenie...

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě v lize to je obrovské zklamání. Co se týče LM, tak si myslím, že Monaco jsme měli dát, jen prostě TT neumí takticky zvládat zápasy. Bohužel. TT odejde, pevně v to doufám. Favre by bylo super. Možná ještě Cocu. Určitě to bude chtít řešit obranu a vrátit se k 4-2-3-1(4-3-3) a hlavně přestat experimentovat + postavit to na německé kostře!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Monaco je tim, ktory sa v tejto sezone prezentoval ofenzivnym futbalom a narazil az na defenzive, cize na Juve v semifinale. TT urcite nie je zly trener, ale nie je to trener na boj o titul, skor trener na kluby typu Leverkusenu ci Gladbachu, teda muzstiev ktore hraju "len" o ucast v LM. Co dokazuje presne to co pises, dolezite zapasy nevie zvladnut takticky. I dnes Eintracht dal celkom slusne taktiku, len sa prejavila kvalita ktora bola na vasej strane. Samozrejme bola tam aj marodka. Tie chyby v obrane boli sposobene aj tym blbym systemom, ktory TT praktikoval. V minulej sezone praktikoval klasicke 4-2-3-1 a bolo s toho v klude druhe miesto. Favre by bola asi najlepsia volba, velke skusenosti s BL, takticky vzdy vedel dobre pripravit muzstvo, Gladbach teda klub co balancoval medzi prvou a druhou ligou sravil tim co hraje o pohare. Svoje schopnosti ukazal aj tuto sezonu v L1, ked s Nice obsadil treti flek...

Ale rozhodne by som tuto sezonu nenazval tragediou. Urcite sa tam naslo aj viacero pozitivnych momentov, len tento kader ma naviac ako bojovat do posledneho kola o priamu ucast v LM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hachim Mastour

Neni to trener na boj o titul ?

Reagovat
smazaný uživatel

Podla mojho nazoru nie je. Ok, vlani s nimi hral o titul ale neziskal ho preto lebo po taktickej stranke nezvladol zapasy s Bayernom (hlavne ten v AA). Lenze tohto roku skusal velmi vela experimentov, nastavil velmi zly system, ktory hracom moc nesedel. On by fakt viac sedel do toho Leverkusenu a podla mna tam aj o par dni ci tyzdnov skonci. Ale urcite by som ho neodpisoval, on je trener dobry ale nie pre Dortmund (teda za predpokladu ze Dortmund chce byt velkoklub)

Reagovat
smazaný uživatel

Naprostý souhlas

Reagovat
Hachim Mastour

Takže do Arsenalu určite nie.

Reagovat
smazaný uživatel

Horsi ako Wenger nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Odchod TT může být i kontraproduktivní. Vypadá to, že s mladíkama vychází a je jako jejich kámoš. Bude to i věkem. Někoho jinýho by kabina nemusela tak vzít a ten fotbal co hrajem by mohl být o horší

Reagovat
smazaný uživatel

Může pokud chceme být stále bráni jako přestupní stanice. Ovšem pokud chceme být už velkoklub, tak prostě musíme se posunout. Favre by byla dobrá volba.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To, že jsme přestupní stanice je ale Watzkeho chyba ne TT. Měli by se líp poresit smlouvy, aby nám hráči neodcházeli za pár éček. Z utržených peněz jsme mohli nakupovat mnohem lepší hráče a kdo ví, boj mezi námi a Bayernem mohl být taky zajímavější

Reagovat
smazaný uživatel

Watzke má stále strach, abychom nedopadli jako v roce 2005. Dluh 120 mega.

TT chyba je systém hry a to co předváděli tuto sezónu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako jasný, fotbal nic moc, ale tak přišlo spoustu novejch lidí. Snad už si to sedlo a teď pofrčíme na titul

Reagovat
Pipo123

Kovac pripravil Frankfurt dosť dobre na ten zápas, presne vedeli čo hrať, len tá kvalita im chýbala, on môže byť tréner čo pôjdeš o stupeň vyššie

Reagovat
db18

Reagovat
Centrofixka

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Frankfurt překvapil, nečekal jsem po tom prvním gólu, že to ještě bude trochu drama...

A i prohra má dobrou stránku, a to, že by hertha teď měla jít rovnou do skupiny EL a Freiburg do předkola (i když u nich trochu doufám, že hned vypadnou, aby pak zase na tu zátěž nedoplatili v lize, když už je téměř jisté, že jim odejde Grifo a nejspíš nebude jediný... )

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhej strane by som Freiburgu aspoň skupinu doprial. Síce sa to stáva pravidelne, že menšie celky z BL, keď sa občas dostanú do EL, tak potom až do konca bojujú o záchranu. Ale niekedy sa to predsa už musí zlomiť.

Reagovat
smazaný uživatel

Ved to zlomia Kolin s Herthou

Reagovat
smazaný uživatel

Na Vás jsem fakt zvědavej, snad v Evropě nezklamete a uděláte aspoň částečně jméno

Reagovat
smazaný uživatel

Tak isto dufam...ale hlavne sa na tu EL tesim, na konfrontaciu s muzstvami s inych lig,treba nam to bude to aj pre hracov skvela skusenost, snad kader ostane po kope a este trochu dokupime, s uzkym kadrom zvladat tri sutaze pojde tazko

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně toho Modesteho udržet. Ten se bude v EL hodit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To bude len a len dobré. Ale rád by som doprial aj Freiburgu. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Freiburg je sympaticky. Celkom sa mi paci ako to tam robia a Streich je skvely trener a vyborna osobnost, hracov dokaze vzdy dobre nahecovat a aj ta taktika ktoru zvykne postavit je dobra, dokaze trapit aj silnejsie muzstva (a to aj v tej sezone co padali dole). Sympaticke mi bolo ze nevyhodili trenera po zostupe.

Myslim si ze by vsak bolo lepsie aby si tu EL nezahrali,menej starosti...

Reagovat
smazaný uživatel

No, Hertha do skupiny EL. Dufam ze Freiburg vypadne uz v predkole aby sa celu sezonu nemusel bat o zachranu :)

Reagovat
smazaný uživatel

Pokaaaaaaal !!!!! Auba bitte bleibt ❤

Reagovat
smazaný uživatel

Po dvou rokach

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele