finále
21.05.2016 20:00 CET
0 : 0
4:3 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

V Německém poháru rozhodovaly penalty, pevnější nervy měl Bayern

Bayern Mnichov získává po vítězství v Bundeslize také německý pohár a letošní sezónu tak zakončuje doublem. Dnešní utkání nabídlo velice zajímavý fotbal, ovšem gólů se zaplněný olympijský stadion v Berlíně nedočkal. Rozhodnout tedy musely až penalty, v nichž byli úspěšnější svěřenci Pepa Guardioly. Španělský kouč tak odchází na vrcholu a po závěrečném hvizdu se neubránil slzám.

Borussie dnes nepředvedla špatný výkon, směrem dopředu jí však scházelo více odvahy a celé utkání tahal za delší konec Bayern. Jako první se o vzrušení postaral Thomas Müller, který napřáhl z úctyhodné vzdálenosti, a jeho pumelici mnoho nescházelo. Šestadvacetiletý odchovanec bavorského velkoklubu patřil i nadále k nejnebezpečnější hráčům v červeném. Ve 22. minutě si naskočil na centr Douglase Costy, jenomže prostor mezi třemi tyčemi znovu minul.

Romana Bürkiho poprvé výrazně zaměstnal až později sám Costa, jehož pokus levačkou švýcarský brankář vyrazil. Další slibná šance přišla krátce po příchodu z kabin, když Müller vyhrál hlavičkový souboj pro Francka Ribéryho, na jehož střílenou pobídku před bránu ale Robert Lewandowski nedosáhl.

První opravdu vyložená příležitost Tuchelovy ekipy přišla až v 57. minutě, po přihrávce Marca Reuse zakončoval Pierre-Emerick Aubameyang těsně nad. Do určeného prostoru se netrefil ani při tutovce z 85. minuty - po rychlém brejku centroval zprava Lukasz Piszczek a Aubameyang z hranice penalty trestuhodně minul.

Žádnou branku nenabídlo ani prodloužení, ačkoliv například akce po ose Ribéry - Costa - Ribéry - Lewandowski určitě snesla ta nejpřísnější měřítka, změně skóre ovšem zabránil výtečný obranný skluz Erika Durma. V samém závěru měl Roman Bürki poměrně dost práce, s nepovedeným centrem Douglase Costy či ranou Davida Alaby si však dokázal poradit.

Rozzuzlení tak musela přinést až loterie v podobě jedenáctimetrových kopů. Dortmund se dostal tlak hned po začátku, z úvodních třech exekutorů totiž proměnil pouze Kagawa. Za Bayern pak selhal pouze Joshua Kimmich, takže Douglas Costa v páté sérii chladnokrevně zajistil celku z Allianz Areny očekávaný a zasloužený double.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (319)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele