finále
17.05.2014 20:00 CET
0 : 2
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Bayern vyzrál na Dortmund a slaví zisk DFB-Pokalu

Souboj už tradičních rivalů od samého začátku směřoval k bezbrankové remíze, během prodloužení se však Bayern ujal vedení a následně ještě svůj náskok pojistil. Po triumfu na ligové scéně tak mnichovský velkoklub získává také DFB-Pokal, čímž BVB oplatil poslední ligový nezdar i předsezónní porážku v Superpoháru. Podobně jako ve finále Ligy mistrů rozhodl Arjen Robben...

Kromě předem jasných absencí na obou stranách se pro finálové klání, jež bylo hrané na neutrální berlínské půdě, hostující Bayern musel obejít ještě bez Davida Alaby, kterého na levém kraji obranné čtveřice nahradil Rafinha. Kapitán Philipp Lahm tak putoval na opačnou stranu defenzivní vozby a uvolněný post ve středu hřiště tím pádem zaujal talentovaný Emile Højbjerg.

Vyjma personálního obsazení si musel pozorný divák ještě před samotným utkáním jistě všimnout také taktických změn na obou stranách: Borussia vyběhla na trávník s uskupením 4-3-3, kdežto na opačném konci bylo pro změnu k vidění ještě méně tradiční rozestavení 3-4-2-1.

Byli to Bavoři, kdo měl lepší nástup do zápasu. Po čtyřech minutách jako první zahrozil Müller, ale jeho střela zamířila pouze do obličeje Weidenfellera. BVB se naproti tomu potýkalo s potížemi při rozehrávce. Během úvodní půlhodiny tak snad nejvíce zaujalo vynucené střídání kapitána Lahma (zranění kotníku), jehož na hřišti vystřídal zcela nedoléčený Franck Ribéry.

Těsně před odchodem na pauzu to zkusil odvážně se prezentující Højbjerg, ovšem jeho pokus se tak jako tak do vyznačeného prostoru nevešel. Krátce nato mohl po Großkreutzově nabídce trestat Lewandowski, jenž během léta přestupuje do Mnichova, ale také neuspěl.

Podobně se plynule navázalo i ve druhých čtyřiceti pěti minutách. Oba celky se navzájem "blokovali" ve středu pole a zajímavých situací před brankami tak logicky k vidění příliš nebylo. Zejména Mats Hummels si počínal takřka bezchybně a s železnou pravidelností zachytával jeden mnichovský výpad za druhým. Když už pak Ribéry oslovil Müllera, ten nedokázal překonat domácího strážce svatyně. Na opačné straně zahrozil ze standardky Reus, ovšem trefil pouze břevno!

Po hodině hry se z ničeho nic, po volném přímém kopu Sahina, radoval Hummels, ovšem podle rozhodčích mičuda brankovou čáru nepřešla a branka tak uznána nebyla! Od tohoto momentu se začalo tempo hry postupně zvyšovat. Dobrou střelou se prezentoval čerstvě příchozí Oliver Kirch (nahradil neviditelného Henrika Mchitarjana), avšak Neuer byl na místě. Ještě o poznání více jedu skrýval tečovaný pokus Robbena, ale Weidenfeller skvělým reflexem zasáhl!

Zbývající minuty druhé půle už nic zajímavého nepřinesly a na řadu tak došlo prodloužení. Hned po jeho začátku na sebe poprvé výrazně upozornil Aubameyang, jenž si však po Reusově pasu nedokázal správně seřídit mířidla a tři tyče vůbec nenašel. Nadále se hrálo bez branek.

Osudový moment přišel až během sedmé minuty prodloužení: Weidenfeller chtěl rychle poslat mičudu do hry, ale rukou neposlal balón na Großkreutze přesně, čehož bleskově využil Boateng, jenž posléze našel na zadní tyči nabíhajícího Robbena, který celou akci dokončil a střelou do dortmundského brankáře, jenž si srazil míč do sítě, poslal Bayern do vedení - 0:1!

Samotný závěr se nesl ve znamení dortmundské snahy o vyrovnání, ale ta přes všechny pokusy přicházela marně. Doslova sprcha mohla přijít pro Bayern během nastaveného času druhé části prodloužení, kde si vypracoval dobrou střeleckou pozici Reus, ale také jemu se nepodařilo usměrnit míč do sítě. Definitivu měl na starosti Müller, jenž obešel i Weidenfellera a zkušeně bez problémů zvýšil na 0:2. Pep Guardiola tak může při premiéře slavit ceněný double.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (533)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele