13.08.2017 20:45 CET
2 : 3
(0:1)

Reportáž

Juventus padl, vítězem Superpoháru je Lazio Řím

Juventus Turín ukázal, že stále není úplně ve formě, když ještě pět minut před koncem utkání prohrával po dvou brankách Immobileho. Zázrak jménem Paulo Dybala sice v nastavení srovnal, jenže mladík Murgia o minutu později rozhodl!

Ochutnávkou italské Serie A se v neděli večer stalo utkání Superpoháru, které svedlo dohromady dva poslední finalisty Coppa Italia. Obměněný Juventus Turín navštívil Věčné město k duelu s tamním Laziem, které hledalo náplast za poslední porážku od Bianconeri. Stará dáma byla papírovým favoritem a Lazio mohlo jen překvapit.

O to se v jeho dresu starali především Immobile, Milinković-Savić, de Vrij nebo Leiva s Parolem a Lulićem. Atakům hvězdné ofenzívy Juventusu odolával brankář Strakosha. Jeho rivalem se na druhé straně stal nepostradatelný Gianluigi Buffon, před nímž zela prázdnota způsobená odchodem Bonucciho. V útoku Juventusu nechyběli Argentinci Higuaín s Dybalou, dostalo se i na Benatiu, Sandra či Barzagliho.

Netrvalo dlouho a Juventus se dostal do první obrovské šance. Na krásný pas za obranu si naběhl sprintující Alex Sandro, jenž postupoval s míčem do vápna a všiml si před brankou volného Juana Cuadrada. Zkušený křídelník v pádu zakončoval, jenže napálil jen nohu brankáře Strakoshy! Juventus kontroloval utkání, ale občas se jeho obrana dopustila chyby. Luis Alberto tu první větší ale ranou z dvaceti metrů nepotrestal.

Lazio se nebálo vysunovat své stopery při rozehrávce až za půlku, jenže jejich centry nenacházely kýžené adresáty. Jinak se ale hrál velmi vyrovnaný zápas a především trenér Inzaghi mohl být s chrabrostí svých svěřenců spokojený. Nepotěšil ho ale výrok rozhodčího Massy, který nepřikládal kontaktu Immobileho s Chiellinim žádnou vážnost.

Z tempa i fyzicky tvrdších zákroků jsme mohli dost dobře pochopit, že to ani jeden tým nebere jen jako přátelské utkání. Tady se hrálo o trofej a zvítězit chtěli oba soupeři. Po půlhodině měli k zisku trofeje blíže hráči "domácího" Lazia, protože Ciro Immobile vyběhl zpoza obrany a šel sám na Buffona. Zkušená legenda jej faulovala, inkasovala žluté napomenutí a zároveň s tím také gól z penalty právě od Immobileho - 1:0 pro Lazio.

Tohle nebyla zrovna chvíle Staré dámy, protože jen o pár momentů později se prohnal k míči mladý záložník Milinković-Savić a patičkou našel zcela volného Dušana Bastu. Zkušený bek pálil z první, jenže tentokrát Buffon výtečně zabránil další brance!

Lazio šlo do kabin coby vedoucí celek a to zcela zaslouženě. Juventus byl na papíře silnější, jenže chuť, odvaha a nápaditost zdobily jeho soupeře. Juventus se stále nemohl dostat do větší šance, protože defenzivní práce Lazia byla stoprocentní a především duo de Vrij - Wallace přepnulo do téměř zvířecího módu.

Skvělá forma ale potkala především Cira Immobileho. Sedmadvacetiletý odchovanec turínského velikána si totiž naskočil na centr ze strany a přesnou hlavičkou ke vzdálenější tyči nedal Buffonovi žádnou šanci! S Bianconeri to už vypadalo opravdu vážně a Lazio kráčelo jistým krokem k vysněné trofeji.

To už trenér Massimiliano Allegri nevydržel a sáhl po dvou střídáních. Do hry se podívali Mattia De Sciglio s Douglasem Costou, kteří měli rozhýbat strnulou hru Staré dámy. Pořád to v jejím podání nebylo ono. Poměrně nevýrazná a pomalá záloha s Paulem Dybalou, který si musel sám chodit pro míče. Dnes to zkrátka nebyl ten rozjetý Juventus, který by dokázal kontrolovat hru či snad dostat soupeře pod tlak.

Douglas Costa sice našel dvacet minut před koncem na zadní tyči Gonzala Higuaína, jenže zkušený hráč pověst šutéra tentokráte nepotvrdil. Emoce byly na hřišti cítit stále častěji a volný průchod jim dal například Miralem Pjanić. Zkušený záložník s minulostí v AS Řím pochopitelně nemá hráče Lazia příliš v lásce, ale ani to zdaleka nebyl důvod k jeho surovému nakopnutí Cira Immobileho.

Přesto Lazio nedokázalo dohrát utkání v klidu. Marco Parolo před vápnem fauloval Paula Dybalu a sám faulovaný se postavil k zahrávání zajímavé situace. Viděl, že Strakosha není ideálně postaven, a poslal balon krásně k tyči - 2:1.

A nebylo to vše, protože fotbal ukázal, jak umí být krutý. Podle názoru sudího Massy byl bek Alex Sandro ve vápně zřejmě sražen Marušićem, protože ihned pískal penaltu! K ní se postavil chlapec se zlatou kopačkou a nervy ze železa. Paulo Dybala v novém dresu s desítku na zádech ukázal svou cenu a srovnal v 91. minutě na 2:2!

Lazio však spasila akce dvou střídajících hráčů. Dravý bek Lukaku přesprintoval svého soka a dostal se s balon až do vápna. V něm se neukvapil a nahrál do druhé vlny. Tam si naběhl střídající talent Alessandro Murgia a ve skluzu překonal Buffona!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (319)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele