22.12.2014 18:30 CET
2 : 2
5:6 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Neapol dvakrát prohrávala, ale na penalty Juventus porazila

Z výhry Superpoháru se nakonec raduje Neapol, třebaže měla k jeho zisku dál. Juventus Turín poslal do vedení hbitý Carlos Tévez, na něhož reagoval stejným počinem Gonzalo Higuaín. V prodloužení se opět ozval argentinský střelec Tévez, jenže i napodruhé se prosadil jeho krajan v dresu Partenopei. Na řadu přišly penalty a v nich byla úspěšnější Benítezova Neapol.

Trenér Massimiliano Allegri před zápasem zdůrazňoval, že jeho tým chce stůj co stůj získat ceněnou trofej a přizpůsobil tomu také úvodní sestavu. Do ní postavil skvělou středovou linii v podobě Pogby, Pirla a Marchisia. Před zápasem se sice hlasitě diskutovalo o zdravotním stavu argentinského střelce Carlose Téveze, ale vedle Fernanda Llorenteho se postavil právě on. Jedenáctka, kterou připravil trenér Rafael Benítez, už tolik obdivu nevyvolávala. Fanouškům vadili dva střední záložníci a především absence Driese Mertense.

I přes počáteční tóny OST z filmu Letopisy Narnie bylo jasné, že na stadionu bude vládnout skvělá atmosféra. Už ve druhé minutě jsme se dočkali zajímavého verdiktu, když při centru do vápna Giorgio Chiellini zasáhl míč. Podle části publika ale hrál rukou, takže se přítomný Gonzalo Higuaín domáhal penalty. O chvíli později předvedla Neapol tragické nedorozumění v obranné linii, které ji stálo čisté konto.

Nejprve Gargano hlavičkoval nepovedeně ke svým stoperům. Za nimi číhal Carlos Tévez a vlastně nemusel moc dělat, protože oba stopeři Neapole se srazili a darovali Tévezovi další vánoční dárek. Carlos Tévez už moc dělat nemusel, sebral míč a prostřelil brankáře Rafaela! Juventus přišel k laciné brance, ale i ta se počítá.

Po dalším průniku Juventusu se Stephan Lichtsteiner po neexistujícím kontaktu s Koulibalym teatrálně sesunul k zemi a sudí pískl. Zajímavý signál přihrál míč na Claudia Marchisia, který ale napálil jen obránce před sebou. Na opačné straně se sice několikrát do sprintu vydal Jonathan De Guzmán, ale v okamžiku, kdy míč odevzdal spoluhráčům, se hra zastavila. Vysunuté hráče Partenopei nikdo nedoplňoval. Přesto se Neapol málem dočkala, jenže Marek Hamšík zkraje velkého vápna napálil jen tyč!

Juventus posléze kontroloval hru. Na zteč vyslal Fernanda Llorenteho brilantním pasem Andrea Pirlo, vysoký útočník sklepl míč na Carlose Téveze a ten napálil skvělého brankáře Rafaela. Stejný duel se odehrál o minutu později, ale Rafael se opět předvedl. Delší pasáž bez větší šance narušila až pohotová rána Pirlova, ale brankář Rafael byl na svém místě. Pět minut před koncem první půle se Juventus usadil před vápnem Staré dámy a sérií rohových kopů ji zatlačil. Z nich pak rezultovala skvělá rána Gonzala Higuaína, kterou Buffon jen stěží vyrážel.

Neapol se pokoušela odpovědět na nepříznivý výsledek i na začátku druhé půle, když José Callejón dostal skvělou nahrávku mezi stopery Juventusu a postupoval s míčem u nohy na brankáře Buffona, ale v dobré příležitosti pálil těsně vedle! Neapol přitlačila svého soka před bránu a po skvělém pasu Marka Hamšíka na Gonzala Higuaína se argentinský střelec prohnal do vápna. V něm volil elegantní lob přes Buffona, ale jeho radost zastavila tyč!

O chvíli později už se ale k Neapoli štěstěna otočila tou správnou tváří, když Jonathan De Guzmán doběhl s míčem až před vápno a nacentroval do míst, kde tušil Gonzala Higuaína. A tušil správně, protože obrana Juventusu si vybrala slabší chvíli a nechala Higuaína hlavičkovat - 1:1.

Juventus byl sice nadále mírně aktivnějším týmem, ale oběma soupeřům bylo jasné, že v devadesáti minutách rozhodnutí nepadne. Nastalo tedy první prodloužení. V něm byl opět aktivnější Juventus. Po krásné kombinaci se k zakončení propracoval Pereyra, jenž točenou střelou ke vzdálenější tyči donutil Cabrala zasáhnout. Do další rány se krásně položil Fernando Llorente, po něm se málem prosadil Paul Pogba. První prodloužení branku nepřineslo, ale začátek toho druhého už ano.

A šťastnějším celkem byl Juventus, protože má v kádru Carlose Téveze. Pereyra odvedl výbornou práci, když se propasíroval s míčem ze strany až do vápna. Tam si jej vzal pod patronát Carlos Tévez a ačkoli měl tento hráč zdravotní potíže, dnes byl naprosto nepostradatelným. Na jeho krásnou ránu k tyči už brankář Rafael nestihl reagovat!

Neapol v té chvíli vrhla všechny síly do útoku, ačkoli bylo na hráčích jasně vidět, že moc sil na rozdávání nemají. Po dalším souboji mezi Higuaínem a Chiellinim v pokutovém území chtěli zástupci Neapole penaltu, ale nebylo jim přáno. Téměř zoufalý pokus vstřelit branku vedl k několika zajímavým střelám, ale ani jedna se neujala. V pomyslném souboji dvou elitních střelců se ale znovu dostalo na Gonzala Higuaína, který se propracoval k míči a poslal jej na opačnou stranu Buffonovy brány - 2:2.

Na řadu tak přišla loterie zvaná penalty. A byla to velmi dlouhá noc, protože se vyznamenali oba brankáři. Nejprve se zaskvěl brankář Buffon, po něm předvedl své "mind games" také Rafael. Neuvěřitelné napětí dostoupilo vrcholu, když Neapol nejdřív prohrávala, ale po nešťastně kopnuté penaltě od Stephana Lichtsteinera se nakonec mohl radovat Rafael Cabral. Míč zlikvidoval, padl na trávník a děkoval Bohu. Jeho Neapol totiž ukořistila poslední trofej tohoto kalendářního roku!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (303)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele