finále
21.05.2016 20:45 CET
0 : 1
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Juventus rozhodl v prodloužení a získal italský double

Juventus obhájil italský double, když ve finále Coppa Italia zdolal v prodloužení AC Milán. Rossoneri nesehráli s mistrem špatnou partii, nicméně výsledkově si na něj znovu nepřišli a v pohárové Evropě budou chybět potřetí v řadě! Finále rozhodla šťastná ruka trenéra Allegriho, jehož střídající Álvaro Morata vsítíl ve 110. minutě jediný gól.

Pro Milán to byla poslední možnost, jak se po dvou letech zase vrátit do pohárové Evropy. V případě neúspěchu se místenka do Evropské ligy posouvala na šesté místo, které obsadilo Sassuolo. Na druhou stranu pro Juventus by zisk poháru znamenal obhajobu double, což se v historii Apeninského poloostrova ještě nikdy nestalo...

AC nezačalo římské finále vůbec špatně, celkově se dá říci, že sehrálo dobré utkání, jenomže Juventus je zkrátka těžko k poražení. Ve 13. minutě se dostal do první vážnější šance Bonaventura a sice po Kuckově přízemním centru. Brankář Neto, jenž dostal mezi tyčemi šanci místo legendárního Buffona, se jen ohlédl, míč naštěstí pro něj zamířil těsně vedle. Jen těsně vedle šla i rána De Sciglia. Kouč Cristian Brocchi nasadil několik mladíků, vedle De Sciglia především gólmana Donnarummu nebo krajního obránce Calabriu. Ve 23. minutě si Neto konečně na míč sáhl a znovu u toho byl Giacomo Bonaventura, brazilský brankář však Juve podržel, a tak se pokračovalo bez branek.

Juventus se osmělil až po půlhodině hry, kdy Lichtsteiner poslal před branku ostrý centr, ovšem obrana Rossoneri ho uhasila. Na druhé straně pak nestačil tyčemi a břevnem vymezený prostor Polimu. Milán měl v prvním poločase navrch, ale napjatí diváci na Stadio Olimpico se branky nedočkali.

A nedočkali se jí ani ve druhém dějství, kdy už se Juventus přeci jenom zapojoval do ofenzívy častěji. Přesto bylo AC stále nebezpečnější, další zakončení De Sciglia si na přední tyči pohlídal Neto a jen o chvíli později nedosáhli v klíčový moment na balón Bonaventura s Baccou. V 69. minutě se dral milánskou obranou Pogba a jeho koncovka na přední tyči málem překvapila Donnarummu. Ten celý moment ustál a před hrozící dorážkou odvrátil na rohový kop kapitán Montolivo. Pogba pak vyslal směrem na branku AC ještě jeden projektil, ale byl to spíše jen takový pozdrav, neboť mladý Donnarumma schoval míč bez problému do náruče. Celých devadesát minut na rozhodnutí nestačilo, a tak se dle klasických regulí hrálo prodloužení.

Ve 102. minutě opět napřáhl Pogba, ale znovu si na Donnarummu nepřišel, jen o minutu později na druhé straně hřiště střihl nůžkami Bacca, jenže míč skončil na břevnem. Ve druhé části prodloužení se Massimiliano Allegri rozhodl pro nasazení žolíka Álvara Moraty. Španělský útočník byl na hřišti pouhé dvě minuty, když zužitkoval lehkého centru Cuadrada a rovnou z prvního doteku poslal míč do sítě! Milán měl na odpověď málo času, Honda si zkoušel vymodlit pokutový kop a v poslední možné šanci, navíc ještě v tříminutovém nastavení, těsně netrefil branku José Mauri. To už byl v pokutovém území Juventusu i Dunnarumma. Na tribuně sedící triumvirát Staré dámy Agnelli-Nedvěd-Marotta si mohl pořádně oddechnout. Juventus už zápas nepustil a stal se prvním týmem v historii, který dokázal dvakrát po sobě získat italský double.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (344)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele