Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

finále
18.12.2016 11:30 CET
4 : 2
po prodloužení
(1:1, 2:2)

Reportáž

Světový šampionát klubů podle očekávání opanoval Real Madrid

Naprosto úchvatnou tečku mělo letošní MS klubů v japonské Jokohamě. Pro titul si sice došel podle předpokladů Real Madrid, ovšem proti domácí senzaci Kašima Antlers se pořádně nadřel. Se svým protivníkem prohrával 1:2, utkání dovedl do prodloužení a v něm přeci jen převrhnul misky vah na svou stranu po výsledku 4:2. Hrdinou se stal hvězdný Portugalec Cristiano Ronaldo, který vsítil hattrick, navíc zaznamenal oba góly v prodloužení.

Ronaldo se díky tomuto počinu stal také nejlepším střelcem Realu v historii této akce, se čtyřmi góly přeskočil Karima Benzemu i Nicolase Anelku se třemi trefami. Real vstoupil do zápasu opatrněji, ovšem hned z prvního nebezpečí 9. minutě se dostal do vedení. Centr Vazqueze z pravé strany dokázala defenzíva japonského výběru odvrátit na hranici pokutového území. Tam se do balónu opřel Modrič, jeho ránu vyrazil brankář Sogahata před sebe a dorážející Karim Benzema měl snadnou úlohu, padáčkem poslal balón k levé tyči.

Z následné akce mohl na druhé straně vyrovnat kašimský kapitán Ogasawara. Ten vypálil z první z nějakých dvaadvaceti metrů a horní tyčku minul vskutku jen o pár decimetrů. V dalších minutách měl územní převahu Real a často to zkoušel ze střední vzdálenosti. Ve 24. minutě mohl vyrovnat Endo, nicméně na pravé straně v obležení dvou protihráčů mířil mimo. O tři minuty později pálil na opačné straně Benzema, po přihrávce Vázqueze mu zkazil radost brankář Sogahata.

Ten totiž jeho přízemní pokus mířící k bližší tyči odvrátil jednoruč na rohový kop. Zhruba deset mnut před pauzou po kombinaci Ronalda s Benzemou mířil do náruče Sogahaty záložník Modrič, japonskému outsiderovi se povedlo vyrovnat z ničeho nic ve 44. minutě. Na levé straně získal míč Doi a poslal ho před branku, kde Gaku Šibasaki s přispěním špatného odkopu Varaneho zamířil ze sedmi metrů k pravé tyči kolem bezmocného gólmana Navase.

Po změně stran se Kašima postarala o naprostý šok. V 52. minutě se z pravé strany snesl míč na kopačku Šibasakiho, který obelstil hned čtyři hráče španělského giganta a z dvaceti metrů zamířil naprosto přesně k levé tyči, Navas se natahoval marně. Vyrovnáno bylo za dalších osm minut. Jamamoto totiž ve vlastní šestnáctce podrazil unikajícího Carvajala a za svůj zákrok obdržel žlutou kartu, rozhodčí Sikazwe k tomu nařídil pokutový kop.

K němu se postavil Ronaldo a bez větších potíží zamířil po zemi k levé tyči. Stejný hráč mohl otočit vývoj o minutu později, Sogahata tentokráte vyškrábl míč na roh. Zhruba dvacet minut před koncem již nejlepší hráč světa skóroval, když dorážel střelu Benzemy, jenže kvůli ofsajdovému postavení nemohla být branka uznána. V 81. minutě se třicetiletý Portugalec zjevil osamocen na pravé straně, ale ve stoprocentní možnosti nepropálil Sogahatu.

V samém závěru základní hrací doby mohli potopit bílý balet střídající Fabricio s Endem, ani jeden však na výtečného Navase nevyzráli. V prodloužení se ukázaly zkušenosti madridského klubu. Rozdílovou trefu vsítil v 98. minutě Ronaldo, jenž si naběhl za obranu po kolmici Benzemy a přesně zavěsil k pravé tyči. O dvě minuty později mohlo být potřetí vyrovnáno, nicméně po standardní situaci hlavičkoval Suzuki jen do břevna.

Konečnou podobu výsledku stanovil ve 104. minutě opět Ronaldo, který tak dokonal svůj hattrick za pouhých 44 minut. Z hranice šestnáctky vyslal střílenou přihrávku Kroos, portugalský reprezentant pak předvedl učebnicové zpracování a napálil míč přímo pod horní tyčku. Ve zbývajícím průběhu se duel spíše dohrával. Kašima se za své výkony v žádném případě nemusí stydět, i tak dosáhla na obrovský úspěch.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com

Komentáře (516)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele