Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

finále
20.12.2014 20:30 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Real Madrid porazil San Lorenzo a je popáté klubovým mistrem světa

Real Madrid nenechal nikoho na pochybách a svým 22. vítězstvím v řadě si v Marrákéši došel pro titul nejlepšího klubu světa za rok 2014. Bílý balet nepotřeboval k tomuto úspěchu nijak oslnivý výkon, stačily mu k tomu branky Sergia Ramose v první půli a Garetha Bala ve druhé. San Lorenzo svého soupeře moc nepotrápilo.

Vlastně to bylo podobné finále jako před rokem mezi Bayernem a marockou Rajou. I tento zápas skončil 2:0 pro favorita, přitom žádná ofenzivní podívaná či óda na fotbal se rozhodně nekonala. Real jako by hrál na půl plynu, vůbec na hřišti nepřipomínal celek, který za poslední zápasy skóroval v průměru skoro čtyřikrát na jedno utkání.

Kouč Carlo Ancelotti poslal do hry nejsilnější možné složení, včetně Jamese Rodrígueze, který se již zotavil po zranění lýtka, i Sergia Ramose, jehož trápily svalové problémy. Právě druhý jmenovaný pomohl otevřít skóre a zařídil vlastně rozhodující trefu, díky níž Real po Lize mistrů, Evropském superpoháru a Copa del Rey získal tento rok už čtvrtou trofej.

Taktika San Lorenza byla jasná od samého začátku. Argentinský celek chtěl především znepříjemnit soupeři jeho pobyt na hrací ploše, vůbec nešetřil s nedovolenými zákroky a za každou cenu se snažil narušit jeho rytmus. Guatemalský sudí Walter López tak musel během první půlhodiny několikrát sahat do kapsičky pro žlutou kartu.

Real se mohl dostat do vedení už po pár sekundách hry. Ronaldo z levé strany našel v šestnáctce volného Benzemu, jenže ten v zakončení selhal, neboť nešikovně kopl pouze do trávníku. Následně neuspěl Ronaldo ze dvou standardek a pak se zase neprosadil Benzema, jehož slabou střelu v pohodě polapil brankář Torrico.

Na branku si diváci museli počkat do 37. minuty. Kroos posadil míč z rohového čtvrtkruhu na hlavu Ramose, který ho z blízkosti pohotově uklidil za Torrica. S koncem poločasu musel Ancelotti vyřešit jednu nepříjemnost, zranil se totiž Marcelo. Takže na jeho místo přispěchal z lavičky Fabio Coentrao.

Šest minut po obrátce přidal Real druhou trefu. Baleův pokus z šestnáctky nebyl nijak prudký, přesto mezi třemi tyčemi vyrobil obrovskou hrubku Torrico, jemuž míč propadl pod tělem do sítě. Velšan se mohl radovat z dalšího nečekaného gólu v 64. minutě, nicméně jeho centr dopadl pouze na břevno.

Gólman Casillas se naopak v brance moc nezapotil. San Lorenzo se do šancí dostávalo opravdu sporadicky, v poslední desetiminutovce ho ohrozili Kalinski a Mercier, nicméně s oběma střelami si poradil. Real ve druhé půli, ostatně jako v té první, opět nezazářil, ale bez problémů udržel pohodlný náskok až do konce.

Autor: Patrik Sandev / goal.com

Komentáře (601)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele