finále
27.05.2017 18:30 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Arsenal slaví, ve strhujícím finále FA Cupu porazil Chelsea 2:1

Tohle bylo víc než jen pivko na rehydrataci. Čerství mistři Premier League se po oslavách titulu nedokázali připravit na finále poháru a nabuzenému Arsenalu především v prvním poločase vůbec nestačili. Kanonýři se oproti očekáváním vypjali, v čele s kritizovaným Mertesackerem, k fantastickému výkonu a po gólech Alexise s Ramseym vyhráli třetí FA Cup ve čtyřech letech.

Byl to Wenger proti všem. Proti fanouškům, proti předpokladům, proti nespočtu absencím v defenzivě a v neposlední řadě proti favorizovaným šampionům Premier League. Přesto to dokázal a svým rekordním sedmým triumfem v FA Cupu se zapsal do historie. Pokud tohle měl být jeho poslední zápas v Arsenalu, rozloučí se se vztyčenou hlavou.

Chelsea naproti tomu ve většině faktorů selhala. V prvních pětadvaceti minutách působila unaveným, neřkuli opilým dojmem, ztrácela v každém souboji, nezvládala se vypořádat s výtečným presinkem Arsenalu a pouštěla jej do obrovského množství příležitostí. Gunners naopak v úvodu předvedli dost možná nejlepší výkon za celou sezónu. Zkrátka perfektní načasování formy.

Přesto mu k vedoucímu gólu musel pomoct velikým přehmatem Anthony Taylor. Alexis Sánchez si totiž po čtyřech minutách sklepl míč do vápna ukázkovým volejbalovým blokem a za přihlížení zkoprnělé obrany překonal Courtoise. Nic to však nemění na tom, že obránci Chelsea měli situaci dohrát bez ohledu na její regulérnost.

A rozhodně neměla ve špatném představení pokračovat i nadále. Arsenal byl stále výtečný, červenobílí létali po hřišti jako nadopovaní a přehrávali soupeře rozdílem třídy. Do dvacáté minuty to mohlo být klidně o tři góly, jenže Özilův gólový chip odkopl před brankovou čárou Cahill, zatímco Welbeckovu hlavičku po rohovém kopu zastavila tyč. Ramsey pak byl při dorážce až příliš blízko a hrudníkem znovu nasměroval míč do brankové konstrukce.

Povedený vstup do utkání rozhodně pomohl i Peru Mertesackerovi, který poprvé v sezóně nastoupil v základní sestavě, a podle svých slov dokonce poprvé v kariéře v tříčlenné obraně. Německý dlouhán podle očekávání kraloval ve vzdušných soubojích, excelentní výkon ale předvedl i na zemi, blokoval střely a dlouhé desítky minut nedal Diegu Costovi žádnou šanci se prosadit.

Právě Costa ale jako první z hráčů Chelsea zahrozil, to když se dostal do souboje s Holdingem. Mladíkův nedůraz však napravil odvážný Ospina. Vzápětí se musel znovu vyznamenat Cahill, když se po šanci Welbecka odrazil míč zase na brankovou čáru. Kapitán Chelsea potápějící se modrou bárku držel nad vodou i nadále, třeba když Alexis ošálil ofsajdovou past a řítil se na bránu. Cahill však jeho postup zastavil skvělým blokem.

Poločasová přestávka Chelsea viditelně pomohla, hráči byli jistější na míči, nekazili a dařilo se jim držet otěže hry. Kantého tečovanou střelu však Ospina snadno lapil a poradil si i s velkou šancí Victora Mosese, jenž mohl z úhlu zakončit lépe. Právě nigerijský křídelník vystavil krásnému fotbalu nahoru-dolů ve druhém dějství stopku, a do jisté míry bodnul svému týmu kudlu do zad.

Krátce poté, co Bellerín spálil velkou šanci z protiútoku, se Moses vehnal do vápna, jenže místo přihrávky úplně volnému Fábregasovi se skácel k zemi a zaslouženě dostal žlutou kartu za simulaci. Problém byl v tom, že už v té chvíli jednu měl.

Arsenal byl v následujících minutách logicky lepší, ale uvolněné tempo hry mu nesvědčilo. Chelsea se čtvrt hodiny před koncem i v deseti vrátila do utkání, když po pěkné kombinaci Willian dostal míč do šestnáctky na Diega Costu a ten i díky jemné teči Mertesackera dokázal vyrovnat. Ani ne půl minuty po rozehrávce ovšem rozhodl o výhře pro Arsenal Aaron Ramsey, jemuž na hlavu posadil míč Olivier Giroud.

Chelsea se i po tomto direktu snažila o druhé vyrovnání a otvírala soupeři skuliny v obraně. Jednu takovou nevyužil Bellerín, jenž přesprintoval celou defenzivu Blues, ale zakončil nepřesně. Vzápětí mohl litovat, avšak Costa v jedinečné šanci napálil míč do Ospiny. Arsenal tak nemusela mrzet ani stoprocentní gólovka Özila, která skončila jen na tyči, Gunners totiž i tak po výhře 2:1 slaví rekordní třináctý titul v FA Cupu.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1331)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele