finále
30.05.2015 18:30 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Arsenal obhájil FA Cup drtivou výhrou 4:0

Zatímco loňské finále FA Cupu nabídlo pořádné drama, letošní ročník nejstarší fotbalové soutěže mezi Arsenalem a Aston Villou přinesl o poznání klidnější průběh. Londýnský obhájce titulu dominoval zápasu od samého úvodu a i díky gólům Walcotta, Sáncheze, Mertesackera a Girouda nepustil mátožné Villans vůbec k ničemu.

Utkání započalo za ohlušující atmosféry, přestože se v úvodní desetiminutovce na trávníku nic převratného nepřihodilo. Podle očekávání se tempo zápasu jal diktovat favorizovaný Arsenal, který se poprvé přiblížil Givenově brance v deváté minutě, kdy z rohového kopu na přední tyči hlavičkoval Laurent Koscielny, avšak nepřesně. Arsenal se však tímto momentem nadechl k výraznějšímu nátlaku, který Aston Villa zastavovala pouze za cenu faulů. V případě Toma Cleverleyho dokonce za cenu žluté karty.

Shay Given se dostal poprvé do permanence na přelomu čtvrthodiny hry, kdy jej hlavičkou z bezprostřední blízkosti otestoval aktivní Koscielny. Irský veterán výtečným reflexivním zákrokem obstál na jedničku a na nedostatek akce před vlastní brankou si nemohl stěžovat ani později. Tváří v tvář Ramseymu ale nakonec zasahovat nemusel, protože velšský záložník pálil z krkolomné pozice příliš vysoko. Neustávající dominance Arsenalu vrcholila a na konci čtyřiadvacáté minutě zastavil Walcotta od gólové radosti až blok Kierana Richardsona necelé dva metry před brankovou čarou.

Navzdory úporné snaze Kanonýrů se však první půle nezadržitelně blížila ke svému konci za bezbrankového stavu. A zrovna když se zdálo, že Aston Villa přestála to nejhorší, přišel první gól. Walcott vybídl ostrou kolmicí k postrannímu úprku Monreala a pokračoval sám v pohybu do šestnáctky, kde mu míč do druhé vlny ideálně sklepnul Alexis. Tentokrát již rozhozená obrana Villans Walcottovu ránu levačkou nedokázala na cestě do sítě zastavit, a tak musel bezmocný Given lovit míč ze sítě. Do kabin se tedy šlo za zaslouženého vedení Arsenalu 1:0.

Kdo očekával po změně stran zmrtvýchvstání doposud letargické Aston Villy, dostal pořádnou ránu hned v minutě padesáté. K poskakujícímu míči pětadvacet metrů od brány Villans se totiž prodral Alexis a zaskočil Givena prudkou ranou, která výraznou rotací nečekaně změnila dráhu letu a jemným dotykem o břevno skončila k radosti příznivců Arsenalu v síti.

Pět minut nato skóroval čilský útočník podruhé z dorážky po Walcottově ráně, ovšem o radost jej připravil praporek čárového rozhodčího. Arsenal v tu chvíli jednoznačně dominoval a stále neubíral ze svých ofenzivních choutek. Given sice pohotově vyrazila ránu Cazorly, avšak ve dvaašedesáté minutě při rohovém kopu španělského záložníka bezmocně přihlížel, jak jej potřetí překonává nehlídaný Mertesacker. Kontrast mezi výkony obou týmů byl nyní zcela jasně patrný i výsledkově.

Deset minut před koncem mohli Villans z ojedinělého útoku alespoň zkorigovat jednoznačné skóre, když se na špacír pustil střídající Agbonlahor, ovšem jeho pád na hranici pokutového území po zákroku Coquelina nechal rozhodčího Johna Mosse ledově klidným. Tentýž němý verdikt následoval i po pádu Grealishe, a tak se Tim Sherwood mohl ve svém prostoru vyhrazeném trenérům pouze rozčilovat.

Třešničkou na dortu z pohledu Gunners byla akce střídajícího dua Oxlade-Chamberlain - Giroud, které druhý jmenovaný zakončil svou typickou nonšalantní tečí na přední tyči a završil tak vítězství Arsenalu v poměru 4:0. Lepší finále si arsenalští příznivci ani nemohli přát, zato Villans mohou žehrat na zakřiknutý výkon bez jediné střely na bránu, který jim přinesl zaslouženou porážku. Arsenal se navíc tímto triumfem stal nejúspěšnějším klubem v celé historii FA Cupu, stejně jako jeho manažer Arsene Wenger.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (815)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele