semifinále
12.04.2014 18:07 CET
1 : 1
2:4 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Arsenal zdolal Wigan na penalty a popere se o vysněnou trofej

Tottenham, Liverpool, Everton, ti všichni skončili v průběhu letošního FA Cupu na kopačkách Arsenalu - ten se však nejvíce nadřel s druholigovým obhájcem z Wiganu. O postupujícím do finále ve Wembley rozhodly až pokutové kopy, kde dva střelci Latics selhali, zatímco Arsenal proměnil všechny čtyři.

Arsenalu vyšel době už vstup do základní hrací doby, ale hlavním hrdinou okamžiku byl Scott Carson, který Sanogovu ránu po pěti minutách hry dokázal lapit. Jinak ale první půle nenabídla mnoho atraktivního. Až v závěru poločasu opět velmi nebezpečně střílel Sanogo, opět se stejným vyústěním. Wigan potěšil své fanoušky jedinkrát, když Goméz rozezvonil břevno.

První klíčová situace utkání se udála až po hodině hry. Callum McManaman si píchl ve vápně míč kolem Mertesackera, který jej skluzem poslal k zemi a rozhodčí Michael Oliver ukázal na penaltový puntík. Exekuce se ujal tradiční wiganský střelec pokutových kopů Jordi Goméz a ani tentokrát se nemýlil - byť Fabianski vystihl střel jeho střely - 1:0.

Arsenal se zaslouženého vyrovnání dočkal až deset minut před koncem. Gibbsovu hlavičku ještě senzačně vyrazil na roh Carson, ale z následné standardky už favorit udeřil. Roh se po několika odrazech dostal až za vápno k Oxlade-Chamberlainovi, jehož nepovedenou ránu uklidil na zadní tyčce do odryté sítě Per Mertesacker - 1:1.

Poslední minuty základní hrací doby patřily rovněž Gunners, ale rozhodující direkt soupeři zasadit nedokázali. Největší příležitost měl střídající Giroud, který pálil křížem zpoza obránce do připraveného Carsona. A když se neujala ani vysoká hlavička Mertesackera po dalším rohovém kopu, zamířilo utkání do prodloužení.

V nastavené půlhodině se obraz hry oproti druhému poločasu vyrovnal. O něco nebezpečnější byl opět Arsenal, ale jeho pokusy byly v úvodní patnáctiminutovce spíše sporadické. K zákroku donutil Carsona pouze mladík Yaya Sanogo. Největší šanci prodloužení měl na svědomí Oxlade-Chamberlain, který z hranice vápna orazítkoval břevno. Wigan za celou dobu zahrozil jen jednou, když Powell sám táhl protiútok a střelou netrefil prostor tří tyčí.

A tak se fanoušci ve Wembley dočkali penaltové loterie. Latics o naději na druhé finále v řadě přišli už v úvodu rozstřelu, kdy Fabianski vychytal Caldwella i Collisona. Za Arsenal se naopak Arteta i Källstrom trefili. Další střelci Wiganu, Beausejour i McArthur sice mířili přesně, jenže proměněné kopy Girouda a nakonec Cazorly poslaly svěřence Arséna Wengera do vysněného finále.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (551)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele