finále
17.05.2014 18:00 CET
3 : 2
po prodloužení
(1:2, 2:2)

Reportáž

Arsenal otočil zápas proti Hullu a vyhrál FA Cup

Devítileté čekání na zisk trofeje je z pohledu Arsenalu definitivně u konce, postaralo se o to vítězství nad Hullem City, který sice vedl již o dvě branky, ovšem do konce normální hrací doby bylo srovnáno a po prodloužení se mohli radovat Gunners. AFC si tak dokonale spravilo chuť po tři roky starém finále League Cupu, kdy svěřenci Arséna Wengera podlehli Birminghamu.

Duel o nejstarší klubovou fotbalovou trofej začal pěkně zhurta. Tigers se ještě nestačili ani rozkoukat a už se mohli radovat: Quinn od rohového praporku našel svým centrem Huddlestona, který bez váhání natáhl a za pomoci bleskově reagujícího Chestera se mičuda ocitla mezi třemi tyčemi - 0:1! To se psala teprve čtvrtá minuta a fanouškům AFC rozhodně nebylo do smíchu.

Navíc prakticky vzápětí Stephen Quinn tentokráte oslovil nadýchaným "banánem" Bruce, jeho snahu sice pohotově reagující Fabiański za svá záda nepustil, ale Curtis Davies měl následně více štěstí a z obtížné pozice zvýšil na 0:2. Aktivita Hullu City však rozhodně neustávala.

Pověstný třetí hřebíček do rakve Gunners mohl zatlouct Bruce, ovšem jeho hlavičku pro změnu na brankové čáře zastavil Gibbs! Nedáš - dostaneš. Volný přímý kop z velké dálky rozehrál Cazorla a výtečnou střelou nedal McGregorovi sebemenší naději zasáhnout - 1:2.

Také ve zbytku prvního dějství se hrál pro oko diváka zajímavý fotbal, kulatý nesmysl se pohyboval od jednoho konce hřiště na druhý, ale mnoho dalších zajímavých akcí jsme již neviděli. Konec úvodního dějství se odehrál pod taktovkou Gunners, kteří vytrvale drželi balón na svých kopačkách, ale k ohrožení soupeřovy branky se nedostali a do kabin se už skóre neměnilo.

Totožný obraz hry byl servírován po obrátce. Nebezpečí před brankami však dlouhé minuty na pořadu dne nebylo. Změnit se to snažil Yaya Sanogo, který po hodině hry na trávníku vystřídal nevýrazného Lucase Podolskiho. Mládežnický francouzský reprezentant měl po svém nástupu hned několik opravdu nadějných akcí, maximálně však zacílil do boční sítě.

Rostoucí převaha však domácí ekipě přece jen donesla kýžené ovoce. Psala se 71. minuta, když Cazorla z rohu centroval do šestnáctky, kde nejprve míč prolétl klubkem hráčů, ovšem následně se kulatina dostala ke Koscielnymu, jenž z otočky pohotově vyrovnal na 2:2!

Krátce nato mohl definitivně otočit Gibbs, ale z ideální střelecké pozice branku nepochopitelně přestřelil. Tigers byli tou dobou naprosto venku z role a mohli děkovat McGregorovi, který fantastickým zákrokem zlikvidoval šanci Girouda! Když už se začalo schylovat k remízovému stavu a následnému prodloužení, mohl z ničeho nic rozhodnout Sanogo, ani jemu však nebylo přáno a vymezený prostor nenašel. Další tutovku měl Giroud, ale McGregor byl na místě!

Hodně zajímavé momenty byly k vidění i během přidaného času. Další z řady šancí měl Giroud, ale hlavou zacílil pouze do břevna hostující svatyně! Hned dvakrát to o chvíli později zkoušel Ramsey, ovšem nejprve střelou z dálky na McGregora recept nenašel, aby posléze zamířil jenom do boční sítě.

Druhá část prodloužení už se netýkala Cazorly s Özilem, jejichž místa zaujali Rosický a Wilshere. Ani to však herní projev Kanonýrů nepoznamenalo. Naopak Ramsey si naběhl na nabídku od Girouda a pohotovým zakončením k bližší tyči zaskočil brankáře Hullu - 3:2! Pojistku mohl vzápětí přidat Sanogo, ale neuspěl a místo toho mohl trestat Aluko, ovšem po zaváhání Fabiańskiho nedokázal z těžké pozice usměrnit mičudu do prostoru ohraničeného třemi tyčemi!

Šanci na reparát předchozích zahozených možností ještě dostal Sanogo, avšak ani tentokrát si na pohotového McGregora z bezprostřední blízkosti nepřišel! Těsně před uplynutím druhé části prodloužení to zkoušel Aluko, ale podobně jako na opačné straně Rosický svoji ranou úspěch neslavil. Tak jako tak se však fanoušci Arsenalu konečně mohli radovat ze zisku trofeje.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1430)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele