finále
05.05.2012 18:15 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

FA Cup po boji získala Chelsea

Letošním vítězem FA Cupu se stala Chelsea. V dramatickém finálovém klání totiž přehrála Liverpool 2:1 a raduje se z první trofeje pod koučem Di Matteem. Blues vedli po gólech Ramirese a Drogby už 2:0, pak ale snížil Carroll a Liverpool od vyrovnání nakonec dělily milimetry.

Sestava Chelsea se obešla bez překvapení, manažer Roberto Di Matteo postavil to nejsilnější, co má pro pohárové zápasy k dispozici, na hrotu tedy dostal Drogba přednost před Torresem. Na druhé straně nastoupil možná trochu překvapivě Spearing, na křídlech se pak pohybovali převážně Henderson a Downingem a osamoceného Suáreze výrazně podporoval Bellamy.

Hned po několika vteřinách si Drogba narazil s Lampardem a z velice těžké pozice vyzkoušel štěstí, Reinu ale z klidu nevyvedl, míč šel vysoko nad branku. Jinak ale začaly oba týmy spíše opatrně, bojovalo se převážně ve středu pole. Právě na tomto území byl také vystavěn základ úvodní branky zápasu, nedaleko půlící čáry totiž propadl Spearing, Mata ideálně načasoval přihrávku do běhu Remiresovi, který v souboji s Enriquem uplatnil rychlost a zakončením na bližší tyč překonal Reinu.

Liverpool mohl rychle odpovědět, Ivanovič ovšem nejprve skvěle odvrátil prudký centr Hendersona, aby následně skočil také do střely Bellamymu, Čech by jinak zřejmě neměl příliš šancí. Nejistého Reinu pak málem zaskočil centr Ramirese, brazilskému záložníkovi balón nesedl, Reina ho však musel krotit nadvakrát.

Blues dvakrát zahrozili zásluhou Kaloua, jeho hezký průnik ale na poslední chvíli zastavil Škrtel, střela zase mířila nad břevno. Liverpool měl mírnou optickou převahu, držel míč více na svých kopačkách, jenže Chelsea perfektně bránila, a tak se Reds vůbec do blízkosti Čechovy brány nedostávali. A Do kabin se tedy šlo za zaslouženého vedení londýnského celku, Di Matteo svůj tým připravil jednoznačně lépe.

Druhý poločas začal stejně jako ten první, tedy zajímavou situací před svatyní Pepeho Reiny, Ashley Cole ale nedokázal pohlednou kombinaci vyšperkovat přesnou finální přihrávkou. V padesáté druhé minutě už však Blues vedli o dvě branky, když Lampard přesnou kolmicí vysunul vpřed Drogbu, ten se šikovně s míčem otočil a přesnou střelou k tyči zavěsil. Drogba se tímto stal prvním hráčem historie, jenž skórovat ve čtyřech různých finálových kláních v rámci FA Cupu.

V další šanci byl Kalou, přečíslení ale nevyřešil dobře, zakončoval sám a minul. O chvilku později si Reina musel pořádně oddychnout, že Lampardova dělovka ze standardní situace šla těsně vedle jeho levé tyče. Liverpool snížil v šedesáté čtvrté minutě. To už byl na hřišti i střídající Andy Carroll, který využil chyby Bosingwy a bojovnosti Downinga, zamotal hlavu Terrymu a nekompromisně zavěsil.

Reds v tu chvíli vycítili šanci a převzali iniciativu, Carroll dvakrát chytře sklepával balón do druhé vlny Gerrardovi, ten ale ani jednou netrefil. V zajímavých pozicích se ocitli také Suárez s Carrollem, prvního jmenované ovšem vychytal Čech, druhý zase hlavou netrefil přesně. Liverpool svého soupeře pořádně sevřel před vlastní šestnáctkou, další pokus měl na svědomí Glen Johnson, jenže ani on prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Neuvěřitelná situace byla ve Wembley k vidění ve dvaaosmdesáté minutě, kdy rozjeli Gerrard a spol. pohlednou akci, na jejíž konci byl krásný centr Suáreze a gólová hlavička Carrolla, Čech však neuvěřitelným zákrokem jeho zakončení z pár metrů vyrazil na břevno a Chelsea se nakonec ubránila. Tlak Liverpoolu s blížícím se koncem normální hrací doby spíše ustával, a tak když Blues ustáli i další ránu Carrolla, skončilo utkání vítězstvím Chelsea 2:1.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1219)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele