05.08.2018 16:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Manchester City porazil Chelsea a získal první letošní trofej

Premiéra Mauriziu Sarrimu na lavičce Chelsea nevyšla. V boji o Community Shield Blues herně propadli, Manchesteru City nestačili a mohou být rádi, že neinkasovali více gólů. Anglický superpohár po šesti letech pro Citizens zajistil dvěma trefami Sergio Agüero.

Navzdory předzápasovým předpokladům do prvního ostrého utkání letošní sezóny nastoupili i někteří navrátilci z dovolených po mistrovství světa - na jedné straně Antonio Rüdiger či César Azpilicueta, na straně druhé podstatně více vytížení Kyle Walker, John Stones nebo Sergio Agüero. Nenaplnila se tak pesimistická očekávání, že půjde o "duel náhradníků”, což by jistě takovému klání nepříslušelo.

Bitvě o anglický superpohár však nepříslušelo ani tempo, v jakém se střetnutí od úvodních minut odehrávalo. První poločas mnoho zajímavého nenabídl, přesto Wembley vidělo jeden gól. Po čtvrthodině hry se s míčem rozběhl čerstvě osmnáctiletý Phil Foden, jeden ze dvou hráčů na trávníku narozených v tomto miléniu, měl nikým neatakovaný spoustu času připravit míč pro zkušenějšího spoluhráče Agüera a ten z hranice šestnáctky křížnou ranou mezi nohama Rüdigera překonal bezmocného Caballera.

Chelsea se dlouho k ohrožení branky soupeře nemohla dostat. První pokus směrem k cíli zaznamenal až v 25. minutě Álvaro Morata, ale o pár metrů přestřelil. Claudio Bravo si na první zákrok musel počkat další deset minut, kdy si pár rychlými kroky připravil střeleckou pozici nejmladší muž na hřišti Callum Hudson-Odoi a ačkoliv jeho rána směřovala do středu brány, Bravovi nadělala drobné potíže.

Chilský brankář dnes celkově nevypadal nejjistěji. V závěru první půle zrychlil srdeční tep Pepu Guardiolovi i všem fanouškům Citizens, když nepochopitelně podběhl dlouhý pas Marcose Alonsa z vlastní poloviny hřiště a nechybělo mnoho, aby se k balónu probojoval dotírající Morata. O tom, v jakém rozpoložení byl Bravo do konce zápasu, už toho moc nevíme, neboť ho ofenziva Blues nikterak nezaměstnala.

Naopak Willy Caballero byl v permanenci. V 50. minutě se na něj po parádní průnikové přihrávce řítil úplně sám Agüero, argentinský forward se ovšem kličkou dostal do příliš velkého úhlu a míč poslal pouze do boční sítě. Zanedlouho už ale tento duel dvou spoluhráčů z reprezentace vyzněl opět ve prospěch třicetiletého útočníka. Na konci předpisově provedeného brejku Manchesteru stál Bernardo Silva, jenž pěkně vysunul Agüera, který zvýšil na 2:0.

Svěřenci Maurizia Sarriho byli dopředu naprosto neškodní a v defenzivě měli spoustu problémů. Jedinou výjimkou byl v samém závěru utkání rychlý protiútok vedený Rossem Barkleym, po jehož centru a následném závaru před Bravem ale korekce skóre nepřišla.

Od debaklu uchránil Londýňany zkušený brankář Caballero. V 72. minutě nenechal zkompletovat hattrick Agüera, jenž se krásně položil do voleje po přetaženém pasu Walkera. Další dva vynikající zákroky předvedl proti střídajícímu Brahimu Diazovi a v nastaveném čase ho před třetím inkasovaným gólem uchránil dobře postavený Rüdiger.

Community Shield tak po páté v historii naprosto zaslouženě náleží Manchesteru City!

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (450)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele