08.08.2010 16:00 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Manchester porazil Chelsea a získal Community Shield

Manchester předvedl ve Wembley daleko lepší výkon než Chelsea a zaslouženě se raduje ze zisku Community Shieldu. Branky Red Devils obstaral Valencia, Hernández a Berbatov, za Blues dokázal stav pouze korigovat Salomon Kalou. Manchester získal tuto trofej počtrnácté v historii klubu.

Chelsea neposlala v prvním soutěžním utkání sezony na hřiště tu nejsilnější sestavu. Pouze na lavičce zůstal poraněný kanonýr Drogba, v základní sestavě se neukázala ani letní posila Yossi Benayoun. Dilema ohledně brankářů rozhodl Carlo Ancelotti ve prospěch zkušeného Portugalce Hilária. Pouze na lavičku se tak posadil Ross Turnbull.

První náznak šance přišel pro Manchester United v 5. minutě. Wayne Rooney, jenž se po nepovedených výkonech na mistrovství světa zjevně znovu dostal do obvyklé formy, parádně oslovil nabíhajícího Valenciu. Dlouhý nákop podskočil obránce Ashley Cole a záložník United měl cestu k bráně volnou. Volil pohotovou střelu, brankáře Hilária ale nepřekvapil.

Po dalších pěti minutách se k parádnímu voleji odhodlal Paul Scholes, který se ocitl zcela nestřežen v pokutovém území. Míč vystoupal vysoko nad Hiláriovu klec. Z následného protiútoku výrazně zahrozila také Chelsea. Anelkova střela nadělala van der Sarovi až překvapivé problémy, míč pouze vyrazil. Nejblíže k němu pak měl Salomon Kaloun, jenž se ale z velikého úhlu rozhodl pro centr. Míč dostihl až daleko od soupeřovy klece Essien, který se pro jistotu ihned po přebrání balonu zřítil a dožadoval se penalty. Ta správně nepřišla.

Zápas i nadále pokračoval ve vysokém tempu - jak je ostatně pro Community Shield zvykem. Nádherný zákrok v 17. minutě vytáhl van der Sar, jenž tak odčinil zaváhání z před několika minut. Ivanović si skvěle naběhl na přímý kop, přetlačil nedůsledně bránícího Vidiće a míč dokonce dobře umístil. Nebylo mu to ale nic platné, van der Sar totiž předvedl jeden ze svých zázračných zákroků. I Red Devils se posléze objevili ve skvělé příležitosti - Scholes pěkným dloubákem uvolnil Rooneyho, anglický reprezentant ale namísto střely přihrával na vzdálenější tyč dobíhajícímu Owenovi. Bývalý šutér Liverpoolu ale tuto možnost neočekával a na místo dorazil až příliš pozdě.

Manchester byl i v následných minutách lepším týmem. Spíše to ale vypadalo, že svého soupeře chce odrovnat po fyzické stránce - většina střel i centrů červených se zastavovala na bránících hráčích Chelsea, již posléze rozehrávali s bolestnou grimasou. A tato "nová taktika" nakonec Red Devils vyšla, ve 40. minutě po parádní akci rozvlnil síť Luis Valencia. Paul Scholes nejprve geniální přihrávkou ze středu pole našel poblíž pokutového území Wayna Rooneyho, ten si pohrál s Terrym a následnou křižnou přihrávkou našel úplně volného Valenciu. Ten placírkou zamířil doprostřed brány - 0:1. Celá akce trvala asi šest sekund, míč přitom překonal zhruba šedesát metrů. Pro Valenciu to byla již osmá soutěžní branka v dresu United.

Fanoušci Manchesteru tak po prvním poločase mohli velebit záložníka Scholese, jenž několika překvapivými a přitom efektivními přihrávkami překvapil obranu Chelsea. Také Wayne Rooney vypadá v dresu United daleko lépe než v trikotu anglické reprezentace. Na druhou stranu gólman van der Sar - až na jeden brilantní zákrok - zatím nepůsobil nejjistějším dojmem.

Manažer sir Alex Ferguson udělal pro druhý poločas hned tři změny - ze hřiště odešel Rooney, Owen a Park, nahradili je Berbatov s Hernandezem a Nanim. Kouč Carlo Ancelotti žádné změny do druhé půle neučinil. První vážnější příležitost druhého dějství si připsali hráči v modrém. Lampard před pokutové území nahrál Maloudovi a ten v 50. minutě ranou zpoza vápna jenom těsně minul levý dolní růžek van der Sarovy brány.

Ve skvělém světle se poté ukázala nová posila Red Devils - Javier Hernández. Po dlouhém nákopu ze středu pole si dokázal zpracovat míč a ještě nádhernou přihrávkou, jíž zesměšnil obránce Terryho, poslal do samostatného úniku Berbatova. Bulharský kanonýr si si ale balon nechal utéct do zámezí.

Po hodině hry se na hřiště podíval také Didier Drogba, ze hry šel John Obi Mikel. Nicolase Anelku ve Wembley vystřídal talentovaný Daniel Sturridge. Chelsea ve druhém poločase byla jasně lepším týmem, do žádné výraznější příležitosti se ale dostat nedokázala. Výjimkou byla povedená střela Kaloua z 65. minuty, van der Sar byl ale připraven. S dalekonosnými střelami jako by se poté roztrhl pytel. Essien tvrdou ranou mířil pouze pár centimetrů vedle soupeřovy branky.

Drogbova pěkná přihrávka mezi obránci červených našla nabíhajícího Maloudu, z branky ale svižně vyběhl van der Sar a míč mu uzmul. Nicméně nizozemský brankář jistotou příliš nesršel. Centr z pravé strany mu vypadl z rukavic a Ashley Cole měl před sebou práznou branku. Nakonec se ale brzy čtyřicetiletý gólman stihl na své místo vrátit a nevýraznou střelu levého beka Chelsea polapit.

Na řadu přišla další střídání. Fábia v dresu ManU nahradil Smalling, v dresu Chelsea se od 72. minuty promenádoval také Yossi Benayoun, jenž nahradil Florenta Maloudu. V 74. minutě předvedl Berbatov - pro sebe nepříliš častý - sprint, a připravil tak dobrou pozici pro Hernandeze. Ten ale v nejdůležitějším okamžiku ztratil balanc a v pokutovém území se zřítil. Mladého Mexičana to ale příliš trápit nemuselo. Již o minutu později totiž kuriózní brankou poslal svůj tým do vedení již 2:0. Valencia po dalším skvělém pasu Scholese bez problémů na pravé straně přesprintoval pomalého Colea, následně poslal do pokutového území přesný křižný pas, na nějž si naběhl zcela nebráněný Hernández. Ten nejdříve míč trefil nohou, balon se ale nakonec do brány odrazil od jeho hrudi. Nové posile Manchesteru to ale jistě nevadilo - vstřelila totiž svůj první gól v prvním soutěžním zápase za Red Devils.

Další střídání: Chelsea - Cole a Ferreira off, Bruma a Žirkov on. Manchester: Scholes a Carrick off, Giggs a Fletcher on. Osm minut před koncem vymyslel nádhernou přihrávku Essien - jeho ulička prošla přes tři obránce. Na konci celé akce byl osamocený Daniel Sturridge, nicméně střela se mu příliš nepovedla a van der Sar dokázal zasáhnout. Zkušený gólman ale tak jistě nepůsobil při druhé střele Sturridge. Míč vyrazil pouze před sebe, kde ho bez problémů do sítě usměrnil Salomon Kalou - 1:2.

Chelsea se v posledních minutách nastěhovala před pokutové území soupeře, velice aktivní byl především Daniel Sturridge. Žádná veliká příležitost však nepřišla. Naopak - po přihrávce Naniho unikl obráncům Dimitar Berbatov, jenž jednoduchým obloučkem přeloboval daleko vyběhnuvšího Hilária. Manchester United si ve druhé minutě nastavení ještě pojistil své vítězství a po počtrnácté získal Community Shield.

Autor: Anna-Marie Kroupová

Komentáře (713)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele