37. kolo
25.05.2015 18:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

AS slaví tři body a druhé místo. Rozhodl Mapou

Věčné město ovládlo AS a připsalo si veledůležité tři body. Jeho hlavní rival tím definitivně ztratil naději na celkové druhé místo, i když na Ligu mistrů se těšit může. Laziu patřil první poločas, branky padaly až ve druhém. Nejprve se trefil Juan Iturbe, na jehož branku ještě odpověděl Djordjević. Díky premiérové trefě Mapoua se však radují Garciovi hráči!

Derby della Capitale s sebou nese vždy hodně emotivní a zvláštní momenty. Chvíle, které zachvátí celé město a ženou fanoušky obou táborů na stadion v očekávaní strhující podívané. Dnes se kromě bodů a prestiže hrálo především o Ligu mistrů a velký příděl financí. Trenér "domácích" Stefano Pioli se spolehl na Bigliu, Parola, Andersona či Candrevu, hosté nastoupili v ofenzivní trojici Iturbe, Totti, Florenzi. Místo nezbylo na Miralema Pjaniće, protože vedle Nainggolana a De Rossiho stál Keita.

Do první šance se dostával Antonio Candreva, který využil toho, že mu Vasilis Torosidis nevěnoval příliš mnoho pozornosti. Candreva mu následně udělal kličku a tvrdě z úhlu vypálil, jenže brankář Morgan De Sanctis se zaskočit nenechal a míč vyrazil. AS dělalo v obraně obrovské chyby a odkop Torosidise skončil jen dalším centrem do vápna. Tam si nepříliš hlídán naběhl německý šutér Miroslav Klose, který hlavičkoval těsně vedle!

Pět minut, dvě velké chyby obranné linie AS. Vlci kontrovali rychlými pasy na dvojici Juan Iturbe a Alessandro Florenzi, jenže ani jeden z nich neměl dostatečnou podporu spoluhráčů. Florenziho průnik následně obrana Biancocelesti zablokovala. Totti působil spíše před středem hřiště než na místech, kde by se jako hrotový útočník měl pohybovat. Takže není čemu se divit, že ofenzivní akce AS působily poněkud bezzubým dojmem.

Emoce byly cítit na obou stranách a po zákroku Miroslava Kloseho na kapitána Tottiho sudího Rizzoliho Vlci doslova obsypali v naději karetního trestu pro německého hráče. Další žlutou kartu obdržel Senad Lulić po zákroku na pronikajícího Iturbeho. AS hrálo trochu ustrašeně až křečovitě, jeho sok naopak dobře věděl, co chce s každým dalším míčem dělat.

První výraznější střela na bránu Marchettiho mohla být registrována až po pětadvaceti minutách. Na svědomí ji měl Florenzi, který byl ale na celé polovině Lazia sám! Minuty ubíhaly velmi rychle, ale hra se vlekla. Kouskována do mnoha faulů na obou stranách, bezzubé snahy AS centrovat míče na Tottiho a mírného tlaku Lazia spěla ke konci první půle. Dvě minuty po příchodu hráčů zpět na plochu zaplněného stadionu Olimpico se dostal k odražené ráně Dušan Basta a pálil těsně vedle!

O své rychlosti nás dnes několikrát přesvědčil šikovný Argentinec Juan Manuel Iturbe, který dával zabrat zejména nervóznímu Senadu Lulićovi. Poté, co se kolem něj prohnal podruhé, sáhl trenér Stefano Pioli ke střídání a na hřiště poslal Cavandu. Na Laziu byla jasně vidět chuť hrát ne jen na remízu a především v ofenzivní fázi byl mezi oběma soky velký rozdíl. AS se přes polovinu téměř nedostávalo a postrádalo jakékoli tvůrčí nápady.

Napravit to měl Victor Ibarbo, který vystřídal veterána Tottiho. Zpočátku se ale do hry příliš nedostával. Ani hra Lazia nenabírala na obrátkách a oba týmy se spíše střídaly v nepřesnostech. Zpřesnit hru a vymyslet něco přímočařejšího měl Miralem Pjanić, který dostal na svou práci asi minut. Pjanićova přítomnost se ihned projevila, protože mladý záložník elegantně uvolnil Alessandra Florenziho a jeho ránu zablokoval Felipe Anderson. Z následného rohového kopu se do míče opřel nehlídaný Victor Ibarbo, jenže pálil těsně vedle tyče!

Tlak AS pomalu narůstal. S odchodem Tottiho se hra Vlků zrychlila a hráči se tlačili do zakončení. Lazio chybovalo ve středu pole, míč sebral Radja Nainggolan, popoběhl s ním k vápnu a nahrál do šíře Victoru Ibarbovi. Ten sice nepřevzal míč ideálně, ale stačilo to na oklamání obrany Lazia. Následně posila z Cagliari poslala míč před bránu, kam se natlačil dnes velmi aktivní Juan Manuel Iturbe a dostal míč do sítě!

To ale nebylo vše - naopak se oba týmy vyburcovaly k ještě lepšímu výkonu! Na hřišti byl totiž Filip Djordjević, který si naběhl do vápna. Dlouhý míč sice původně adresáta přeletěl, ale na zadní tyči se zjevil Miroslav Klose. Ten vrátil míč před bránu a Djordjević srovnal!

AS chvíli nevědělo, co přesně hrát. Pomohl mu až faul Lazia. Ke standardní situaci se postavil Miralem Pjanić, a krásným pasem dostal míč do míst, kde jej brankáři nemají moc rádi. Tři hráči AS byli v ofsajdu, Mapou Yanga-Mbiwa ale nikoli. A právě jeho hlavička poslala římský tým opět do vedení! Pro mladého hráče to navíc byla první branka v sezoně!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
šolim

Slušnej tip!

Reagovat
smazaný uživatel

To bude parádní derby červená karta a 2:1 pro Lazio

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
Houfi

Musí dvojka!

Reagovat
scr

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA LUPIS´!!! DAJE ROMA!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele